Saturday, November 19, 2005

Pengangkutan Awam / Public Transportation

Kalau kita di Kuala Lumpur , macam macam suara kedengaran bercerita tentang pengangkutan awam ni ... Baik RAPID, PUTRA maupun STAR! Kalau nak tulis, rasanya sampai esok pun tak abis taip lagi hehheheheh!

Jauh berjalan luas pemandangan , maka di Sudan ni pengangkutan awam dia agak unik sikit ... ianya adalah mempunyai nilai nilai tersendiri !!!

Untuk melihat dan menghayati berkenaan pengangkutan di Sudan ni ,


Maka terimalahhhhhhh ....

Inilah pengangkutan yang paling popular ... BAJAJ sebutan di kalangan kami, atau Trishya (bunyi macam ni ler) di kalangan Sudanese ... Rasanya motor ni buatan India, tu ler nama dia ada ala ala Hindustan sikit!

Bajaj di atas jalan raya ... jangan risau, so far tak pernah dengar lagi orang mati kemalangan di jalanraya yang tinggi disebabkan oleh BAJAJ (anyway, tak payah nak ber-ops ops nyer ....!!!)

Taxi ... tak perlu risau, kalau takut naik BAJAJ, why not cuba YELLOW CAB dia ... hehehheee Aircond, Radio semuanya ...... TAAAKKKK AAADDAAAA!!!!!! Silap silap kita kena pegang pintu dia kuat kuat takut terbukak waktu tgh jalan!!! Sapa nak jawab tu???

Taxi sedang meluncur megah di jalan raya .... walaupun buruk tapi masih mampu menjalankan tugasnya!!!

Selain dari Bajaj, taxi, perkhidmatan BAS MINI pun popular jugak!!! Tambangnya ialah SD 0.30 (lebih kurang 45 sen gitu) Seperti biasa, kena rapat rapat jugak !!!

Kesibukan di terminal bas mini di bandar Khartoum.

Kalau tak nak jugak naik bas mini, ada lagi option ... AMJAD ... Naik VAN atau AMJAD!!!

Abis kalau tak nak naik Bajaj, Taxi, Bas Mini dan Van ... macam mana? Tak apa, tumpang ajer Pick up!!!

Tak nak jugak .... tak apa apa kata .... Naik Keldai?

Inilah Kereta Keldai ....

Tahan Lasak dan Less Maintenance ... Sanggup bekerja keras mengangkut air!!!

Jgn ingat Khartoum tak ada Kapalterbang ... kebetulan sempat tangkap gambar Sudan Airways on the air!!!

8 comments:

  1. ms vios6:01 PM

    Hi Ghaz,
    The photos reminds me when the first time I used Trishya - but i pronounce it as Reksha - whatever la the spelling is, tp vechicle yg ada 3 roda tu. It was 12 am in the morning, when 4 of us took the reksha to go back to our apartment from office. It cost about SD 500. Really nice experience. The tough thing was to give the instruction to the driver to go to our place. Sbb driver tu tak pandai cakap omputih. Kira just guna tangan nak kalau nak suruh dia turn right or left.

    Even the transportation was not that really good compared to our country, but the ppl are very nice and helpful ;)

    Hopefully I will go there again!

    ReplyDelete
  2. nice entry! might be tahap kemalangan kat sana pun kurang kan?!

    ReplyDelete
  3. Ms vios ... once it was past, it will be called sweet memories .... yes Sudanese it quite freindly and helpful ... they welcomed and accept us ..

    So kalau datang lagi, may be we can go for Tutti Fruitti Ice Cream ... the place where is quite HIP for the expat!

    ReplyDelete
  4. Ann .. terimakasih ... iya ler , aidilfitri yg lepas tak dengar pun ramai yg mati dek kerana kemalangan !!! Hehehhehee ..

    ReplyDelete
  5. ms vios5:00 AM

    InsyaAllah kalau ada rezeki dtg lagi.

    To respond pasal less accident tu. I rasa kat sana driver dio org have more tolerant+'understanding'+patient. 1 of my observation selama 1 bulan kat sana if they saw you want to make a turn, they will stop and give you way. Tak pulak dia hon ke ape even the way is yours actually.

    But to be honest I cant drive in Sudan.. i'm not into that culture yet. hehhehe

    ReplyDelete
  6. Ms vios ... pasal orang dia orang more tolerant and understanding tu I tak leh nak komen apa apa ... sebab nanti ada yg kata I ni OVER lak!!! hahahhahahaa

    You will know what I mean !

    ReplyDelete
  7. Ghaz did I tell you that I can now see your pix! :)

    So do you drive yourself there or are you guys given a driver?

    ReplyDelete
  8. Yes you did inform me about it!

    CT ... kita orang kat sini ala ala mewah sikit, ada yg ada driver ada yg drive sendiri ... nail LAND CRUISER lagi!!! Tapi tak leh ler nak tunjuk gamabr tu, nanti kata blagak lak kannn hehehehhee

    ReplyDelete