Thursday, May 12, 2011

Kem Motivasi Remaja di Mekah

Pada 3, 4 dan 5hb May 2011 yang lepas, kami telah ke Mekah. Kami berangkat sebaik sahaja selesai acara di YIS. Since bertolak pun dah agak lewat, yakni dah nak dekat pukul 8.30 malam dah, so sampai pun memang dah nak dekat tengah malam dah pun ... agak penat ler jugak. Tapi Alhamdullilah, sepanjang perjalanan aku tak ler rasa mengantuk macam biasa ...

Dan keesokannya pulak, Aisyah ada program motivasi yang di anjurkan oleh UQ PRO TEAM. Seperti yang aku citekan, kumpulan UQ PRO Team ni , yang di wakili oleh adik adik pelajar University Ummul Qura di Mekah. Mereka ini bergiat aktif di dalam memberi khidmat kepada masyarakat Malaysia khasnya yang berada di Saudi Arabia, dan juga sekitarnya dan juga dari Malaya.

Butiran lanjut mengenai mereka boleh di dapati di http://uqproteam.blogspot.com/ Tetapi kini mereka lebih aktif bergiat di FACEBOOK. So cari mereka di Facebook. So kepada kekawan yang perlukan khidmat mereka, hubungi mereka secara terus ... kalau mention nama Ghazali dari Yanbu kot kot dapat discount kot hahahahahahhahahaa

Since di Mekah ni agak strict bab bab bergambar (aku rasa ler, sebab aku malas nak bersoal jawab dgn pihak berkuasa ...) memang agak limited ler nak ambil ambil gambar secara bebas ... Apa apa pun ....

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........

Noon time at Kaabah
Walaupun aku kata di sini agak susah nak ambil ambil gambar nih, tapi buat masa sekarang nih, aku tengok orang dah agak "bebas" mengambil gambar. Gambar ni dari tingkat atas di Masjidil Haram. Sebaik selesai sembahyang Zohor ... Terasa bahang kepanasannya ...

Kaabah
View Kaabah ni memang seronok di tengok. Nikmat dapat beribadah di sini, hanya Tuhan sahaja yang tau .... Agar kita semua di permudahkan dan di senantiasa di jemput menjadi tetamuNya di sini.

Waiting for the call
Menanti masuknya waktu ... orang senantiasa ramai ....

Final take off
Selepas selesainya solat Fardhu, selalunya ada pula Solat Jenazah. Dan Fadhilat mengerjakan solat Jenazah ni amat lah besar ganjarannya ...

Mekah 001
Anak muda yang Handsome ni adalah anak Pak Jais yang kerja di JAIS ... kelas kan!!! Inilah Al Fadhil Ustaz Khairul Ariffin Jais ... ketua pelajar di sini dan orang kuat (ialah tak kan ler dia tak kuat kaannn )

Mekah 011
Si Handsome yang kedua ni lak, ala ala muka Shahir yang kat AF tuh .. mula mula aku kenal dia, waktu tuh aku masih lagi minat ngan AF (by the way, la ni aku dah tak tengok AF, kerana AF tuh tidak baik untuk dibuat bekalan ... ) memang dia macam muka Shahir (Tapi mana ler ada orang tengok AF tuh kat Mekah kaann ... so org semua ala ala blur blur ajer ....) Dia ni pun salah seorang penggerak UQ Pro team gak ler ... and bakal menjadi bapa dalam masa 7 bulan lagi ... Insya Allah. Dan senantiasa mengambil gambar!

Mekah 016
Anak anak Yanbu dan juga Ibu Ibu Yanbu sayang kat Ustaz Abd Aziz nih ... dia ni amat pandai jaga hati orang dan tinggi budi bahasanya (dan begitu juga yang lain yaaaa ...) Sekarang ni dia ala ala dah diikat oleh orang Yanbu ... so dua minggu sekali dia akan turun ke Yanbu utk berkongsi ilmu dengan warga Yanbu ... malam tadi dia pulun habis cite pasal perjalanan Roh .... iyalah , dah kul 12.30 malam pun masih panas membahaskan isu isu semasa .... nganttukkkkkkk ...

Mekah 017
Ini lak si Kembar ... aku tak pasti samada Akmal atau Aiman ... sampai terlena lena dia dengar khutbah penutup oleh Khairul ... actually according to Aisyah, malam tadi dia orang tidur agak lewat, and kul 3 pagi dah bangun dah .. itu yang buat ngantuk tuh ...

Mekah 018
Ini anak Fadeli .... kesian dia terintai intai cari ayah dia .... ayah dia ingat ambil anka selepas solat Jumaat ... so tak datang ler ambil ....

The Full Concentration Faces
Sekarang ni aku suka sangat guna fd flickrs toys nih ... mosaic dia cantik ...

Jangan Pandang Belakang
Lagi koleksi gambar gambar yang di ambil pada majlis penutup tuh ... since aku duduk kat belakang, so nampak kepala ajer ler ....

Kem Motivasi Remaja di Mekah
Inilah antara gambar gambarnya .... dan of course aku guna fd Flickrs toys punya mosaic ...

4 comments:

  1. chantek2 gambo kaabah tewww bang ghaz.. salamm

    ReplyDelete
  2. terlupe nk bgtau, me dh lamer x update flickr sbb dah penoh.. ihiks

    senang2 leh singgah photoblog me yg inih fulakks:
    http://fotolumayan.wordpress.com/

    salamm

    ReplyDelete
  3. en_me ...

    Kita dah layan dah fotolumalayan. Tapi tak boleh nak komen ler kaannn

    Hehehheheee

    ReplyDelete
  4. salam abang Ghaz..

    insya Allah hujung bulan ni saya akan buat umrah dan zambut ramadahn di Mekah..

    ReplyDelete