Thursday, September 10, 2020

The Breathtaking view of Majestic Waterton National Park - Akhir (Part 3 of 3)

Kami hanya bermalam semalam sahaja di Waterton.  Maka pada keesokan hari nya , apabila dah sipa makan dan kemas kemas semua, kami terus check out.

Since semalam nak ke Red Rock Canyon tak dapat sebab parking penuh, maka hari ini kami akan ke sana sebelum balik ke Calgary.


Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........
Niat di hati nak jalan terus ke Red Rock Canyon , tapi biasalah , sebab tengok view cantik sangat, kalau tak berhenti rasa terkilan lak .... so berhenti la , menikmati keindahan alam ....
Sebab masih pagi, maybe tak banyak kereta lagi ... jalan pun tenang aja ... suka tengok.  Cuma tak ler nak berbaring dan bergambar atas jalan , sebab malas ler terlalu cliche kata orang tuh !!!
Aku suka tengok pepohon yang mencanak canak nih ... mati tak mati .... tapi bila dah banyak banyak nampak cantik sangat!
Aku berhenti di tepi nih sebab suka tengok bunga bunga liar, tapi ada orang kata kat batu batu tuh ada bear ... intai gak tak nampak puuunnnn !!!!!
Inilah bunga bunga liar ... kalau tengok di sini memang cantik ... bayangkan ada angin bertiup lembut ... cuaca yang nyaman .... Alhamdullilah ... indah sangat!
Boleh ler duduk sambil tenang tenang kan jiwa ... kan anak anak muda skg kata TENANG IS GOOD
Family pun suka juga ... rasa macam masa tuh terhenti seketika ....
Dah dah ... anak lelaki aku dah macam bosan ... dia request tak payah nak stop stop dah ... terus aja ke Red Rock Canyon tuh !!!!
Jumpa gak bear ... tapi cardboard cutting aja laaaa....


Perjalanan di teruskan setelah berhenti beberapa kali .......
Alhamdullilah ... sampai jua .... dan masih ada parking banyak lagi ... sebab kira datang awal jugak kan.

Kalau nak tahu pasal butiran lanjut, boleh ler click di MYWATERTON ... aku suka laman web nih ... penuh informasi ....  Click tau .......
Ini apa yang tertera kat dalam laman web tersebut.


"This unique road winds its way up the Blakiston valley and is the access to many of Waterton’s favourite day hikes. The road is an adventure itself and is perfect place to hike or bike as it is open to non-motorized traffic only. Follow the 9 km/5.5 mile road and it’s rolling hills that run through the diverse grassland prairie. Stop at one of the many pullouts to admire the wildflowers that grow in abundance. See a beaver dam in the creek below or learn about an indigenous Buffalo jump once located atop one of the bluffs. See Argillite, an iron rich red rock, run through the layers of mountains that surround you as you wind up the valley. The turnoff for Crandell Lake and the loop greets you as the road access ends, so continue your journey this way or follow the road back to the entrance road. In the winter months the road turns into a popular cross-country ski and snowshoe track, so you can see breathtaking views with a wintery coat."

Aku suka sangat tengok keindahan ini .... batu batan merah ... air jernih mengalir .... gunung ganang gagah perkasa ..... lihat lah gambar gambar seterusnya .....

Akhir
Air dia jernih sangat
Ada gak trail naik atas sikit .... tak ler susah jalan .... just ikut and nikmati aja keindahan alam ....


Kesan kebakaran hutan masih boleh di lihat .... tapi ianya akan pulih dengan pertumbuhan pokok pokok yg baru
Rehat ler seketika untuk menikmati keindahan alam ......
Maka tamat lah perjalanan kami .... terus bergerak menuju ke Calgary .... Letih namun puas dan seronok.   ALHAMDULLILAH

No comments:

Post a Comment