Thursday, November 19, 2009

Hujan Lebat Di Mekah - Sebulan yang Lalu ....

Setelah sebulan sepi tanpa berita dan update, maka ianya kembali semula .... So kepada sesiapa yang selalu jengah tuh (Terutama buat si Rafei yang kenal dengan Kak Nani ... what a small world kaaannnn), maka harap click kali ini tidak ler menghampakan

Alhamdullilah .... sebulan yang lalu, kami sekeluarga telah membuat Ziarah ke Mekah ... iya waktu tuh dah musim Haji, so kalau nak masuk Mekah memang agak terkawal .... (terutama yang memakai Ihram , memang dia tak kasi masuk!) Dan Alhamdullilah ler , kami telah dapat menyaksikan HUJA LEBAT yang amat di Mekah ... Memang rasa seronok ler ... and dari sumber sumber yang boleh dipercayai, ianya dah TIGA KALI dah HUJAN Lebat di Mekah sebelum Jemaah Haji datang nih

Maka Terimaaalllaaaahhhhhh ...........................................


Tak ada kena mengena dengan Hujan di Mekah ler gambar di Afiq nih kannn .... Pada 26 October ari tuh, genapler umur Afiq 4 tahun .... since bukan ajaran Rasullah SAW utk celebrate birthday ker apa ker wish ker apa ker ,maka kami pun anggapler ianya sebagai just another day pass by .......

Kalau another day pass by, abis berkek kek Baskin Robin pelbagai tuh apa???? Hehehhee ... kebetulan lak, anak anak teringin nak makan Ice Cream (or trick dia orang suruh aku beli Kek Icer Cream Baskin Robin kot?) Since camera always ON gitu .... maka snappy snappy ler sikit ...

Nurul Iman .... lengkap berabaya .... nak turun ke Haram kannn ... mestiler berpakaian ala ala bersesuaian gitu ...
Selesai ajer sembahyang Magrib pada Mlaam Khamis tuh, ingat nak buat tawaf Sunnah .... tup tup tengok orang berlari lari dan basah kuyup gitu .... Hujan yang lebat telah turun di Mekah ... Alhamdullilah ... sebab bukan senang nak tengok HUJAN LEBAT turun ... lain ler kalau kat Malaysia kannnn ... at elast semingu sekali dapat rasa hujan kan ....
Walaupun hujan lebat ... namun hamba hamba Allah tetap GIGIH mengerjakan TAWAF ...
Tempias hujan mengena camera aku ....
Seronok tengok orang bermain hujan ....
Kawasan Hijir Ismail / Pancur Emas dia tutup kepada orang ramai ... dia malas orang berebut rebut akan mandi and minum air dari situ .... dia kata kooosseerrrr ... nanti akan timbulkan perkara khurafat lak!!! So sapa nak jawab tuh nanti kaaannn ....

Since dah hujan and since sini ala ala hujan setahun sekali dua gitu ... maka system peparitan dia tak ler secanggih SMART terowong ker apa ker ... so hujan ajer ... ala ala lite lite banjir gitu pasti ada .....

Hujan rahmat ..... di malam Jumaat

Seronok tengok hujan ... cuaca pun sejjjuukkkkk ajer .....

Gambar khas buat Rafei .... sebab dia suka akan misteri tompk putih itu .... besarkan gambar and you will know what I mean ....

Menyaksikan orang bertawaf dari Tingkat 2

Waktu Isyak hampir tiba ...... hujan pun mula sidang ...

Semuanya dah clear .... and orang pun dah mula sibuk nak solat dah ....


Kerja kerja pembersihan pun hampir tamat ... Masjid macam sedia kala ... memang CEKAP!!!

Habis habuk habuk dibersihkan oleh hujan yang turun ......

Semua orang sibuk bergambar dan ambik gambar ....

Keadaan sperti biasa ... Waktu Isyak pun dah masuk ....

Keesokannya mual ternampak Jemaah Malaysia mula sampai berbondong bondong dari Madinah ..... semangat Jemaah ini .... dengan beg, botol air , sejadah .... cllaassssss 1Malaysia kaaannnn ....

Since orang India mostly yang sampai dulu, and orang pun tak ramai, so sessi ala ala santai santai Kaabah pun dijalankan ..... pelbagai warna gitu ... WARNA WARNI INDIA kaannnn

Hijau, Pink , Oren ... but mostly HIJAU adalah pilihan orang India ....

Aiiyyyyoooooooooooo perlu ker??? Perlu ker 1TH nih???? Tabung Haji patutnya bersikap more spiritual .... ala ala dia seorang ajer ker yang TERUNGGUL ... nampak usul usul riak gitu ... nih pandangan saya ler .... too much ler ... TAGLINE SATU nih .... Kalau ler nak bodek Najib sekali pun, biar ler berpada pada kata orang kan ....

Inilah SATUnya .... di Felda DSaji .... mmmmm terlupa yang sebenarnya hanya ALLAH yang SATU ... ONE and THE ONLY ONE .... Tak ada maknanya nak berbangga bangga dengan SATU ... konsep satu hanya kepada ALLAH ... kita hanyalah cebisan hamba hambanya ....

So what? Kalau bukak kedai makan D Saji pun macam haaannsss service dia ... perlu ker nak TAGLINE the ONLY 1 in The WORLD gitu???? Tsk tsk tsk tsk ....

Thursday, October 22, 2009

Wajah Wajah Kenangan ...

Apabila kita merantau atau berjauhan dari Tanah Air yang tercinta .... maka sesuatu yang berkenaan / berkaitan / bersangkutan dengan Tanah Air pasti akan mendapat perhatian kita, dari sekecil kecil berita, perkembangan maupun apa sahaja ... kita pasti akan tersentuh olehnya ...

Begitu jua , andainya ada teman atau kenalan yang akan menunaikan Umrah / Haji, pasti kami tidak akan melepaskan peluang untuk bertemu dengan mereka yang menjadi tetamu Allah ini ... dapat jua melepaskan rindu dendam terhadap Tanah Air yang tercinta ...

Maka Terimaaaalllaaaahhhhhh ...................................


Siapakah kenalan aku yang bakal menjadi tetamu Allah pada tahun ini .... yang dalam senarai buat masa nih tak lain tak bukan SAIFULLAH ... Dia akan pergi dengan Pakej Rayhar .... tapi masih lagi dalam waiting list ...... Mudah mudahan Allah mempermudahkan segala urusannya .....

Yang pasti, buat masa ini jemaah telah mula datang .... dalam paper paper pun sekarang nih banyak kisah kisah pasal Jemaah Haji ... termasuk satu kisah seorang penoreh getah dari Grik Perak yang setia mengumpul duit setiap bulan semata mata untuk menunaikan rukun Islam yang kelima ini ..... Mudah mudahan beliau dan isteri mendapat Haji yang Mabrur

Zambri Mamat atau lebih mesra dengan panggilan manjanya BRET ....yang mana sekarang ni berada di Indonesia sebagai director kat syarikat pengiklanan ... datang membuat Umrah dengan Pakej dari Indon .... dan Alhamdullilah aku telah berpeluang menemuinya di JEDDAH HILTON ....
Seronok dapat berjumpa dengan Bret semula .... dia kini telah berjaya di dalam bidang kerjayanya .... datang membuat Umrah bersempena dengan usianya meningkat 40 tahun ... ingin mencari jawaban arah tujuan kehidupannya .... dia kata Life Begin at 40 , so dia nak buat keputsan yang tepat mengenai kehidupannya .....

Tentu kawan kawan ku yang di Malaya pun rindu ngan Bret ... sebab Bret pun jarang dah balik Malaya .... harap harap terubat ler rindu kalian terhadap Bret.

Anak anak ku bersama sama dengan Bret ....

Ariffin Saminggun ... ex-OGP dulu dan jugak aku punya jiran di Bandar Kinrara (duduk kat Bandar Kinrara ler .... tak ler kat Lorong BK 4/6 kaannnn) ... dia pun datang buat Umrah dengan isterinya .... aku tak dapat pun berborak lama .... sebab dia mempunyai agenda lawatan .... tak apa , Insya Allah kalau datang lagi, kita jumpa lagi yaaaa
Nik Sapawi .... pertemuan yang tak di duga .... aku bertemu dengan dia kat dalam Lif kat Hotel aku menginap .... last sekali aku bertemu dengan Nik Sapawi ialah pada tahun 1989 dulu ... sewaktu kami sama sama menjadi Intern kat PGB 1 dulu ..... baru nih ler jumpa ... itu pun secara kebetulan sahaja .......

Dan pada hari yang sama jugak .... aku jumpa Abd Rahim nih .... kali terakhir aku jumpa dia sewaktu aku meninggalkan Project PFK ... 1999 ..... lama tuh .... ini pun secara kebetulan .... aku nampak dia baru sampai dari Madinah ... dia dan keluarganya ..... Alhamdullilah .... dapat jugak jumpa dia kat sini ..... setelah 10 tahun .....
Aznil .... bukan Pak Nil .... dia datang awal Ramadhan ... so since aku tak dapat jumpa dia kat Mekah, maka aku ambik kesempatan lepas kerja and datang Madinah jumpa dia dalam bulan Puasa .... seronok gak .... sebab aku dengan dia selalu borak borak dulu waktu kat Brunei dan Sudan ....

Rafei .... datang pada akhir Ramadhan ..... aku jumpa dia di Madinah dan jugak di Mekah ... sebab kebetulan tengah cuti ... so senang ler nak jumpa dia ..... mudah mudahan doa dia untuk bertemu jodoh dengan segara dimakbulkan Allah .... muga mendapat jodoh dengan wanita yang solehah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah .....

Ini tak ada kena mengena dengan kisah kisah di atas .... di ambil waktu Majlis Raya anjuran Consulate .... seronok dapat berjumpa dengan Dr Mohd Asri ... dan seorang kenalan di alam maya ... Ariffin .... aku kenal dia sewaktu aku di Sudan lagi .... waktu tengah Blog Hooping kat Sudan dulu, terserempak dengan BLOG dia ... waktu tuh dia di Dubai ... kini dia di Jeddah .... Salah seorang Jutawan Malaya ..... at least aku kenal dengan jutawan kaaannnn

Aku dengan Dr MAZA .....

Raja Muda Perlis .... katanya bakal Agung ... datang buat Umrah ...

Nampak very down to earth and quite peramah ....

Isteri beliau ....

Ayah dan anak lelakinya .... dah tak sabar nak makan ... sebab tunggu Raja Muda Perlis datang awal sangat .... sebab dah nak dekat kul 9 baru dapat makan!

Tapi yang nyata ... semuanya sabar menanti ....

Consulate General ... muka macam ex MB Perak Ir Nizar ajer ... ntah ntah dia orang nih adik beradik kot????? Padan ler ala ala ada makan makan bawah pohon tamar gitu .....

Orang Kuat KMJ / MBC ....

Dr. Ghaz .... dah nak balik Malaya dah .....

Tekun beliau mendengar celoteh Orang Consulate

Saja ajer aku nak ambik gambar dia .... sebab kalau dia jadi Agung nanti, boleh ler aku katakan ... oooooo dia nih .... dulu aku dah ambik dah gambar dia .... so nanti boleh ler aku chong kata GAMBAR AGUNG PUN AKU DAH AMBIK ... hehehehhehehehe class tak statement???

Senyuman dari seorang Mufti .... Waahhhh gambar Mufti ada, Gambar Bakal Agung ada ... hehehhehehee
Sure Peon lepas nih akan kuar Statement yang lebih maut dari aku ... sebab Peon memang terkenal dengan SMK dia .....