Monday, February 23, 2009

Tiada Yang Kekal

Tiada yang kekal ..... semuanya pasti pergi ... cuma tika dan waktu ajer yang kita tak tau lagi ... bebaru nih sedih dengar cite wife Abg Pie yang sudah jatuh di timpa tangga gitu .... mula mula nenek dia pass away, pass tuh adik dia , pass tuh dia lak keguguran .... pass tuh anak dia lak pass away ... and (ala ala bunyi BN... asyik pass ajer kaaannn) anak dia yang nak gi tengok adik dia yang meninggal tuh lak accident ..... memang sedih .... aku rasa kalau Rashid Sibir buat telemovie, sure watak wife Abg Pie tuh di pegang oleh Fauziah Nawi ker atau Ogy ker kaaannn ... very the syhadu ....kita doakan agar Abg Pie sekeluarga agar tabah dan redha dengan ujian Allah ini ...

Maka Terimaaaaalllllaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh .......................

Apabila kita duduk di Padang Pasir, kepada sesiapa yang hobi pokok bunga tuh , agak challenging sikit ler .... sebab bukan senang nak dapat bunga bungaan gitu ...... ataupun hijau hijauan gitu .... tapi jangan terperanjat kat sepanjang jalan di RC nih penuh dengan bunga bunga yang ditanam / semai .... cuma aku ajer takut nak ambik gambar (sebab masih phobia lagi ngan polis kat Saudi nih)
Bunga ni aku beli dalam SAR 10 satu pokok .... tapi kat sini pasu pulak susah nak cari ... pass tuh, aku nak beli tanah bakar ker, baja taik ayam ker ... memang tak ada (tak kan nak kirim kat kakak kakak aku yang nak datang buat Umrah nih bawak baja taik ayam kot !!! kkoosseerr) so kena ler pandai pandai ... and aku tak tau ler berapa lama pokok nih dapat bertahan ... (so far dah nak masuk tiga bulan dah pokok nih .... so masih subur lagi ... Alhamdullilah)

Bunga di atas bunga ... aku baru perasaan yang actually ada bunga lagi di atas bunga ... pokok nih harag dari SAR 5 hingga ke SAR 10 satu pokok .....

So far dah 3 bulan dah pokok nih ... and tak putus putus lagi bunga dia ... cuma pokok nih bunga dia ala ala cinonet ajer kaaaannnn ....

Warna merah yang pasti menyambt sesapa yang bakal masuk ke dalam rumah aku .... sebab aku letak kat depan pintu rumah kaaaannn ...

Nampak macam besar ler bunga nih, sebab aku fokus kat dia ... in reality dia cinonet ajer .... tapi still aku suka sebab bunag dia tak putus putus ....

Buah Delima aku dah abis aku maaaaakkkaaannn ... sebelum ianya di hancurkan oleh Anak Tuan Rumah (sebab sekarang ni kan musim cuti sekolah Arab, so Tuan Rumah ada balik ... abis pokok pokok aku jadi mangsa!!!!)

Pokok Pandan yang tak menjadi ...

Faizul kasi aku benih pandan di direct dari malaya .... tapi macam agak susah nak hidup gitu !

Tadi aku tengok BLOG Mama Bungas, dia pun letak gambar pokok kesum dia ... hehehehe aku pun letak pokok kesum gak .... mmmm sure orang yanbu tak banyak idea kot hahahahaha ..
Jenis bunga melur .... tapi sayang, bila aku balik kerja semalam, aku tengok abis dah pokok aku jadi mansa deraan anak tuna rumah tuh .... bunga melur yang kiut miut nih pun dah tak ada!!!! Seeedddiiihhhh!!!
Hanya tinggal kenangan ... aku harap pokok nih tak mati ler ... sebab teruk gak dia jadi mangsa deraan anak tuan rumah !!! Anyway aku beli pokok nih rasanya SAR 15 sepokok !
Pokok daun Selasih .... pokok ini terselamat dari deraan anak tuan rumah ... tak tau ler apa akan jadi esok lusa , sebab sekolah bukak Sabtu nih ....

Bunga Selasih ....
Bunga Keledek ... terselamat dari deraan jugak ....

Innalillah ..... hilang tanpa kubur pokok kunyit aku .... yang aku hairan nyer ... dia boleh bunag atau ambik pokok kunyit ajer!!! Ssseedddiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!

Ini pun dah tak ada .... aku cuma jumpa daun dia yang terkulai layu ajer .... terus aku ambik dan basuh ... and pagi tadi wife aku dah masak udang gireng guna daun kunyit nih .... baik tak baik nyer anak tuan umah aku nih kaaaannnn .... !!!!


Kan ada tiga empat pokok kunyit kan ... tapi kini semuanya tiada lagi!!!! Semuanya tinggal rakaman gambar ini sahaja!!!!!

Sedih lak tengok pokok nih ... sebab dah tak ada!!!
Dan pokok bunga aku yang ini ... pun dah tak ada!!! Semuanya menjadi mangsa deraan anak tuan rumah!!!!

Yang tinggal hanya sekeping gambar ....

Pokok nih dia orang tak kacau LAGI ... iya lagi ... sebab masih ada tiga hari sebelum sekolah bukak kaaannn
Yang ini masih selamat ... buat setakat ini ler ...

Yang ini ... hilang tanpa kubur .... ssssseeedddiiiiiiiiiihhhhh!!!

Dan yang ini jua .....

Pokok serai dia tak berani nak cabut , kot tajam hahahahhaahaa ....

Kuntum kuntum yang tak sempat nak mekar ...

Baru nak mekar ... dah hilang!!!
Saja nak tunjuk dalam umah guna teknik HDR ....

Cubaan teknik HDR ....

Thursday, February 19, 2009

Selain dari Mekah Dan Madinah

Yanbu adalah sebuah Bandar Industri yang agak besar (dalam erti kata perindustrian ler), tapi adalah sebuah bandar kecil yang terletak di Utara Jeddah, Mekah dan Madinah ....

Bekerja di sini tak macam kita kerja kat Malaya, banyak public Holidays .... kat sini Public Holidays dia ada TIGA , ia, TIGA sahaja ... iaitu Hari Raya Puasa (5 hari), Hari Kebangsaan (1 Hari) dan Hari Raya Haji (5 hari) .... tak ada ler Awal Muharram ker, Maulud Nabi ker, Awal Ramadhan ker, so apatah lagi nak Thaipusam ker , Wesak ker, Raya Cina ker, Hindu ker , Christmas ker ... Jangan Harap ler ....

So cuti kami hanya pada Khamis dan Jumaat sahaja ... maka pilihan untuk keluar dari Yanbu dalam masa ini hanyalah tertakluk untuk Spiritual Trips ke Mekah dan Madinah , manakala untuk shopping dan shopping ke Jeddah .....

Kalau nak lawat Zanudin ke Jubail tuh , agak malam sikit .... sebab jaaauuuuhhhhhhhhhhhhhh sangat .... so sama gak , nak lawat Siti kat Riyadh tuh ..... ooooooooo .... ntah bila ler !!!

Maka Terimaaaallllaaaahhhhhhhhhh ........................

Samada ke Mekah ker, Madinah ker atau Jeddah, aku pasti mengantuk di tengah jalan .... so aku pasti aku berhenti ala ala nak ambik 40 winks gitu (anyway walaupun trips more than 300 km gitu ... tapi tak ada istilah R & R kat sini yaaaaaa) lepas lelap lelap ayam, aku akan keluar buat stretching lite lite sikit .... di mana ... di tengah tengah padang pasir ler .....

Kalau ke Jeddah, and kalau Nazir pun ada, aku pasti akan tinggal kat Intercontinental ngan special rate dari Nazir ..... kalau Nazir tak ada, tinggal kat Apartment ajer di Jeddah , murah ajer , satu apartment dalam SAR 200 gitu ..... tapi kalau stay kat Apartment tuh, memang bersih dan selesa, cuma ala ala tak ada STAR STAR gitu ajer .....

Kat Intercontinental nih, betul betul kat Corniche ... and dapat ler view tengok Laut Merah .... a room with view ler ....

Kat sini senang, betul betul kat kawasan macam Bangsar di KL ler .... macam macam ada .. (restaurant ler) ... itu yang buat aku suka jalan jalan kat Jeddah nih .....

Yang pasti kat Intercontinental nih, Katil dia dan comforter dia ..... memang selesa ... and terasa ala ala kesegaran sheet dia .... ssuuukkkaaaa!!!

Aisyah pose pose kat dalam bilik hotel

Untuk Afiq, janji ada botol susu dia ... sekarang ni dia dah tak minum susu putih dah, dia lebih suka susu strobelli dia ......

Kat hotel, dia kasi map free ... so boleh ler tau nak plan and nak buat apa bila ada di Jeddah ....

Aku suka akan hiasan kat Hotel nih ... ala ala very contempary gitu ....

Welcome Fruit pun ada ... siap air bubble perrier and kacang pitaschio lagi!

Setiap kali ke Jeddah, aku akan cuba makan di restaurant restaurant barat (tak ada kena mengena ngan nak support Israel ker apa ker .....) and salah satunya ialah APPLEBEE ... seumur hidup tak tau apa itu APPLEBEE ... tapi sebab dengar orang Jeddah macam si Putih dan lain lain selalu ke APPLEBEE, aku pun teringi gak nak ke sini ..... (Senang nak ke sini, sebab memang dah di akwasan Hotel , kat ngan CHILLIES gak)

Iman seperti biasa order kids meal and mesti kena Spaghetti or something to do with pasta ... ntah ler bial lak dia ke Italy!!!

Aku order Ribs ... ingatkan ribs dia sikit, so order dua ler ... satu untuk aku dan satu utk wife and Aisyah .... maaaakkk datuukkk ... bila sampai , ala ala macam nak makan satu kampung gitu ... punya ler banyak daging / ribs dia ..... kami makan tiga orang pun tak habis satu portion !!! terpaksa taupau untuk portion yang lagi satu!!!

(Afiq tak order apa apa ... sebab dia ngan susu strobelli dia ajer dah cukup!!!)

Inilah kami setelah agak kenyang makan .... tengok ribs tuh masih banyak lagi !!! Anyway, aku suka kentang goreng dia ... crunchy sangat!!!!!!!

Salah satu restaurant WAJIB di lawati apabila ke Jeddah ialah ASIA RESTUARANT ..... memang berbaloi ler!!! Yang ni sempat ambik gambar TOMYAM ajer ... sebab Ikan dan lain lain tak sempat nak ambik kali nih ... sebab tengah sibuk nak makan!!!!!! Memang SEDAP!!!! (Tapi kalau bab Tom Yam nih, aku still prefer kat Thai Restuarant kat KLCC lagi!!!)


Dan Insya Allah, X5 BMW ni bakal menjadi kereta ku pada suatu hari kelak .... sebab waktu nih tengah ada peraduan kat APPLEBEES, and Insya Allah aku akan bawak pulang kereta X5 nih ... sebab ni memang kereta Idaman aku dan Isteri (walaupun aku tak minat sangat pasal Kereta kereta nih!!!)

Pizza nih tak ada kena mengena ngan Jeddah hehehehee ... wife aku buat , siap buat doh dia sendiri ... walaupun aku dah beli doh pizza yang dah siap, tapi wife aku tetap nak buat doh dia sendiri ....

Pizza nih, Afiq and Iman suka sangat ...... bila aku balik kerja , tinggal serdak serdak ajer .... tapi tak apa, untuk aku dah Aisyah wife aku ada asingkan ... so bila kami sampai rumah ajer , dia terus bakar ... ala ala kena tunggu 30 minutes jugak .. macam kat Pizza Huts hehehehehe

Since ni pengalaman pertama buat family aku mengalami four seasons .. so dia orang rasa seronok ngan Winter di Yanbu nih .... sebab cuaca dia sungguh nyaman .... sejuk ... tak payah bukak aircond gitu .... sekarang ni dah masuk tengah bulan 2 dah ... tapi cuaca masih lagi sejuk terutama waktu pagi .... so petang semalam kami jalan jalan di tepi pantai ... ala ala SPRING gitu ... angin tiup kuat ... terasa sejuk hingga ke tulang gitu!!! Melayang toncang Iman kaaannnn


Afiq main main kicir angin nih ... tak payah nak tiup tiup ... sebab angin datang secara natural gitu ... tengok betapa kuatnya angin kaaaannnn

Dia naik seronok tengok putaran angin nih

Iya ler waktu nih dia belum meragam lagi .... tapi tak sampai lima minit lepas nih, dia mula meragam .... menangis ler apa ler ... siap tup tup keluar dari mulut dia nak pergi Ke PASAR IKAN ... Eellllooooo saja ajer nak uji kesabaran Ayah dia yang memang penyabar nih (iya ker???) ... siap wife aku malu malu sebab aku naik darah marah Afiq ... sampai aku suruh wife aku tinggalkan dia ajer hehehehehe semua orang Arab tengok aku!!!

Posing posing di tiup angin .....

Senyuman di tiup angin di petang hari ....

Dah laki suka ambik gambar, isteri pun terikut ikut jugak ler nak ambik gambar ....

Selain dari pokok kurma, kat sini pun ada pokok kelapa taaauuuu hehehhehee

Hari dah petang and dah nak masuk maghrib ..... kena balik ....

Kakak exercise siap nak keluar muscle gitu .... (exercise ker posing ???)

Mentari senja .....
Menandakan maghrib dah nak masuk ....

Masa untuk balik .... dan masa ni ler Afiq buat perangai sampai ke tahap gaban / puncak!!!!