Sunday, June 29, 2008

Apa yang aku nampak

Alhamdullilah .... semenjak aku berada di Yanbu nih, Allah telah memudahkan urusan aku untuk menunaikan ibadah Umrah di Makah Al Mukaramah ... dan aku jua telah berkesempatan untuk menziarah Madinah Al Munawarah .....
Perjalanan dari Yanbu ke Mekah memakan masa 3 jam lebih ... lebih tuh bergantung kepada stop stop yg di buat .... manakala kalau ke Madinah hanya memakan masa 2 jam sahaja .... kalau nak tau lokasi rajin rajin tengok peta Saudi .... cari kat mana Yanbu ... and relative dia ngan Mekah dan Madinah ....

Sebab minat untuk mengambil gambar tuh ada .... walaupun aku dah lama tak pegang camera Canon aku, tapi phone Nokia N95 tetap senantiasa merakam .... sebab kat sini kalau bawak kamera Canon yg besar tu nanti, banyak lak tanya nyer kaannnn .....

Kali ni akan aku pampirkan cerita ceriti mengenai Mekah ... bukan tak ada yang dah bercerita, tapi ni dari prespective aku lak kaaannnnnnn .....

Maka Terimalaaaaaahhhhhhh ................

Dekat ngan Hotel Ar Rawasi yang selalu kita orang duduk nih, ada kedai 2 Riyal ... tapi ala ala bahasa inggeris tak ler seterrer Cik Lizzie yang ada kat Ranhill tuh kaannn .... so jadi lain lak maknanya .... or memang maknanya macam tuh????? So sapa nak jawab nih??????

Aku perhatikan orang senantiasa ramai dan bersesak sesak kat Lorong nih ... dan di Lorong nih jugak meninggalkan kenangan pahit buat aku dan kakak kakak ku waktu musim haji 2 tahun lepas ... kat sini ku lihat seorang tua mati terhimpit ..... namanya Puteh ker apa .... tapi masih lagi ku teringat ... eh gambar nih bukan pasal trauma aku nak cite ... tapi pasal orang orang memakai kain ihram ... sebab yang datang ni dari pelbagai negara dan pelusuk dunia, so pelbagai style ada .... actually kalau kita gi kursus haji, walaupun pakai kain ihram, tapi kena jaga aurat (tak leh nampak pusat and etc ...) .. pass tuh kita hanya bukak bahu kanan waktu tawaf ajer ... luar tawaf dan tak perlu .... .. so kepada yang bakal nak pergi buat Umrah ... spend some times belajar betul betul pasal nih .... sebab nak datang kan susah ... so why not spend one day belajar and bertanya kepada ustaz yang mengajar ... and tanya jugak apa itu Multazam , apa itu Makam Ibrahim, Hijir Ismail ... and tanya jugak apakah ibadah ibadah yang patut di buat dan di beratkan .....

Kalau dulu waktu musim haji, aku akan masuk melalui pintu Babus Salam .. dan dekat ngan tempat Nabi di lahirkan ... so kat area tuh selalunya ada orang kasi makan burung merpati .. and for sure, ada ler kelompok kelopok makcik makcik dari India, Pakistan, Turki dan tak tau lagi, terbongkok bongkok mencari dan mengutip sesuatu dari gandum gandum yang ditaburkan untuk merpati merpati tuh ..... aku tak dapat misteri apa yg mereka cari dan kenaper ....

Akirnya terjawab jugak misteri ini ... bukan misteri Nusantara yaaa ... menurut kata Makcik Senah (bukan nama sebenar) dalam telur urdu yang pekat ... sambil kepala di geleng geleng (tak ada hanguk hanguk yaaa) ...

" Aiiyyoooo Cik Ghaz ... misteri apa nyer ... kita orang cuma kutip gandum gandum yang ala ala dah nak terkeluar umbut nya ... bukannya apa, kita orang nak bawak balik ke tanah air dan di jadikan IBU untuk semaian kita orang .... biasa ler tuh ... macam ler Cik Ghaz tak pernah dengar orang buat Ibu Duit ler .... Ibu Pelaris ler ..... Kita orang cuma nak buat IBU BENIH ajer .... tak salah kaaaannnnn"

Begitulah Mak Cik Senah bersungguh sungguh menerangkan kepada aku ... dan aku tengok ala ala manicure dia macam tak sudah ajer ... rasa macam nak suruh ajer Peon tunjukkan kat dia macam mana nak bubuh Inai supaya nampak cantik jari jemari tuh kaaannnnnn

Apa apa pun ... usaha untuk mencari Ibu Gandum di teruskan ...... sambil berebut rebut ngan merpati merpati itu ......

Lagi satu aku dapati .... waktu nak keluar dari masjid , pasti orang akan berebut rebut ... nak kemana tak tau!!! Pass tuh, waktu ni ler jugak orang nak masuk masjid berebut rebut ... so ala ala bertembung arus gitu ... and pass tuh waktu ni ler jugak ... orang akan duduk ala ala berzikir di tengah laluan orang yang berpusu pusu ..... rasa rasa nyer perlu ker?????

Bila ada kat Mekah nih, kita akan terserempak ngan Jemaah Haji dari Malaysia yang datang berbondong bondong menunaikan umrah ... dan jugak pelajar pelajar yang belajar di Timur Tengah ... Aku selalu nya aku tersengih sengih ... ala ala aku rasa aku ni macam Wakil Rakyat ler (tanpa parti gitu kaaannn ...) dan aku bertanya kabar ... datang dari mana etc ....... Waktu aku gi Madinah, aku jumpa pelajar pelajar ni yang datang dari Jordan ... (Jordan disebut / bunyinya Urrdon dalam bahasa Arab .. iya ker?) So aku jumpa lagi Amzari nih waktu kat Mekah lak (actually dia ada SMS aku yg kata dia orang dah ada kat mekah) ... suka gak berborak ngan dia orang nih .... muda muda .... and muka nampak very the baik baik ....

Ni Ikhwan ... kawan nyer si Amzari ... pelajar Syariah dari Jordan .... dia orang bercerita kisah kisah sebuah kehidupan di perantauan .....

Aku notice , hehheheheheheheehhee .... minyak kat sini murs murs gitu ..... isi dalam 41.3 liter , baru kena SR 19.80 gitu ajer .... so rasa rasa nyer ada ker seliter berharga SR 2.70 ??? Saja ajer teaser ....... Air Mineral 500 ml berharga SR 1.00 ....

Kereta Hj Rosehaizat aka Hanafiah aka Abu Azfar ialah GMC .... GMC yang besar gitu .. (jgn tanya pasal kete ngan aku OK !! heheheh) So kalau kita orang ke Mekah atau Madinah , dia akan bawak dalam 140 to 160 on the auto cruise gitu ... tapi tak terasa laju .... tak tau ler ... samada kete ni besar, atau kete kete yang lain lain tuh semuanya laju laju lagi!!!!

Kalau papan papan iklan di Mekah nih, selalunya penuh dengan ingatan dan doa ... walaupun hanya sekeping iklan ..... aku rasa kita patut galakkan pengiklan iklan di Malaysia mulakan kempen iklan sambil mendoakan kesejahteraan orang orang yang membacanya .....

Dalam ramai ramai di Mekah tuh .... aku tup tup nampak si Rush nih tengah minum air zam zam sambil menghadap Kaabah ... dia ala ala terkejuzzzzz tengok aku tegur dia kaaaaannnnn ....

Last not least ... bas bas pelancungan dari sini semuanya bekas bekas bas bas dari Europe ... kenaper eh??? And pass tuh kat Mekah , nih, pick up dia masih lagi boleh orang hop in and berdiri ramai ramai macam di Sudan .....

Tuesday, June 24, 2008

19 Jamadil Thani ...

Agak lama jugak aku tidak mengupdate BLOG nih, bukannya apa ... Internet dah ada ... Speed dia OK ler jugak .... cuma sekarang ni ala ala masa tuh yang rasa macam tak cukup ajer (Aiiikkkk bila lak ada yang dapat more than 24 hours in a day???)

Apa apa pun ... pejam celik , pejam celik ... dah sebulan 5 hari dah aku di Tanah Anbia ini .... Alhamdullilah , selamat ... cuma rasa rindu kepada keluarga ajer ... kalau duduk kat Sudan , bila dah menjangkau sebulan ke atas, mula ler nak plan R n R nak buat apa pelbagai ... tapi kat sini ... tunggu ajer laaaahhh ...

Maka Terimallaaaaaahhhhh ..................

Sekarang ni kat Yanbu dah ramai orang Malaysia ... dari YANSAB ajer dah nak cecah 40++ orang, Lecturer lecturer ngan family dia orang lagi .... pass tuh ada lagi PETRONAS MTBE hantar orang attachment kat NATPET ... so memang ramai dan meriah jugak ler .... gambar nih waktu kita orang buat makan makan kat Radisson Hotel Yanbu ..... kalau nak tengok lagi gambar gambar waktu tuh, sila lawat YAHOO GROUP under MALAYSIAN at YANSAB .... ada ler situ.

Sebenarnya .... inilah antara penyebab aku tak berapa nak update BLOG aku hehehehe .... Rumah yang aku duduk ni, tak ada meja tulis ... orang sini mungkin tak ada meja kot ... meja makan pun tak ada .... so kalau nak update BLOG ker baca e-paper , naik lenguh duduk mencangkung gitu ... akhir akhir aku beli ler meja dan kerusi nih ... SR 550!!! Tapi updating BLOG tak jugak hahahahhahaah!!!

Insya Allah, dan Alhamdullilah, semenjak aku datang ni, aktiviti hujung minggu aku (Khamis dan Jumaat), selalunya aku akan ke Mekah atau Madinah ..... kalau dah ke Mekah, langsung buat Umrah ... yang mana Miqat kami ialah di Juhfah ... (Ingat lagi tak pelajaran agama waktu sekolah menengah dulu ....???)

Sekarang nih, aku perhatikan polis polis atau penjaga kat Masjidil Haram nih dah tak berapa tegas pasal atau bab bab orang ambil gambar nih ..... nih waktu nak menunggu waktu Isyak .... aku sembahyan kat Dataran Tawaf .... sejuk rasanya .... dibuai tiupan angin malam ... memang seronok dan asyik .... sambil mata memandang sayu ke arah Kaabah dengan penuh p[erasaan keinsafan memohon kemaafan ....

Tiada apa yang lebih indah, melainkan menghadapkan diri penuh khusyuk dan tawaduk sambil bersyukur ... kerana menjadi tetamu Allah di Baitullah ..... Aku senantiasa berdoa agar Allah memudahkan dan menjemput kaum keluarga ku serta para sahabatku untuk menjadi Tetamu Allah ....

Walaupun terik panas mentari .... namun terasa nikmat keindahannya ..... hanya dapat di rasai Baitullah ....

Merenung jauh ..... mencari keredhaan Illahi ... agar di berkati hidup duniawi dan memberi ganjaran di akhirat nanti yang berkekalan ....

Tasbih Crystal Biru dalam perjalanan ke Masjidil Haram ....

Masjid Nabawi ..... betapa indah dapat bersembhayang di sini ..... memang terasa syahdu ... ni bila aku tengok gamabr ni pun, aku rasa syahdu gak ......

Tasbih Crystal Biru di atas permaidani di dalam Masjidi Nabawi kat kawasan Raudhah ..... Alhamdullilah , aku dapat berjumaat di dalam kawasan Raudhah .....

Permaidaini putih di kawasan Raudhah ... memang orang berpusu pusu nak masuk sini... sebab dikatakan ianya adalah Laman Syurga ... dan salah satu tempat yang mustajab doa ... (Tak ada kena mengena ngan Norhayati Mustajab!!!)

Sini binaan Masjid Nabawi amat indah dan tersergam luas .... memang rasa kagum ngan rekabentuk nya .... tapi aku tengok orang ala ala tak perasan pun ....

Perjalanan di padang pasir yang tiada penghujungnya ...... mencari keredhaan illahi buat bekalan di akhirat nanti .....

Eh .. tak abis lagi ker pasal makan nih???? Duduk di perantauan tanpa isteri dan anak anak .... masak sendiri laaaa .... masak lemak cili api ayam ... tapi kurang ler awas awas nyer seperti serai dan pelbagai lagi .....

Taza Chicken .... kalau ayam sebelah tuh, biasa ler kat sini ... ni utk makan seorang ....

Ada kedai India yang kari kambing dia tak cun sangat ... ala ala gulai tomato gitu ... tak berapa cun ler ....

Nasi Daging Unta ... Ataupun Hashi ... Hashi ni maknanya anak Unta yang baru dalam 5 bulan lebih ler ... dalam bahasa Arab ... untuk Unta ajer ada pelbagai nama .... so yang 5 bulan lebih tuh dia panggil HASHI ... (Bukan Chopstick dalam Bahasa Jepun yaaaa)

Ini cara nak makan Nasi Daging Unta ... taburkan atas seperah ... kemudian makan ler ... ni aku makan dua orang ajer ngan Solah .... itupun tak abis .... daging unta dia memang sedap ....

Waktu kat Mekah ... aku makan malam ngan geng geng ex-Titan ... kita orang beli nasi dan bawak balik ke bilik .... sperti biasa ,nasi di tuang ke atas separah ..... taburkan kuahnya (yang ini kari dia sedap!!!)

Pass tuh, jgn malu jangan segan ... makan ler ramai ramai ......

Aku makan ngan keluarga Rosehaizat , Laham Mandi .... ada taruh spahegtti lak ...

Lagi Laham Mandi .... kalau kat sini .... memang aku suka .. hilang diet No Karbo aku ... sebab nasi dia sedap sangat !!!! Susah nak resist!!!!

Ayam masak Char Siew Yanbu ... aku reka sendiri ... selera aku, aku masak ler hehehehhe Wife aku tentu terkejut nyer tengok gambar lauk lauk yg aku masak ... sebab kalau kat rumah, aku tak pernah sentuh kuali pun ... tauuuu balik rumah wife aku dah masak dah ... tau makan ajer!!!

video

Terimalah Azan di Mekah ... ambil separuh ajer ...

Tuesday, June 10, 2008

Pagi Yang Gelap .... atau Ribut ?

Pagi semalam, waktu nak gi sembahyang subuh, yang mana kebetulan pagi tuh aku pakai baju melayu kain satin ... terasa sangat bahang panas nya ..... ala ala baju tuh rasa macam baru lepas di iron ajer ... pass tuh ala ala aku rasa macam balik sembahyang Jumaat kat Kinrara lak ... cuma tak ada matahari ajer ....

Dan waktu nak gi kerja ... maka kenangan di Khartoum Sudan mengimbau kotak pemikiran nih ... HABUQ (Ejaan???) atau Ribut Pasir ... melanda Yanbu .... tapi tak ler seteruk di Sudan!!! Yang mana pasti kekawan TJDP masih ingat macam mana bila ribut pasir melanda ajer, abis umah kita teruk kotor ..... penat si Mat Sentul tuh bersihkan satu umah ... of course waktu tu Azneil ler yg jadi Mandor dia hehehehhehe ... itu semua sudah menjadi memori yang indah ....

(Kamal kau kat London ada ker Ribut pasir nih???? Naaannnn Addddooooo kaaauuu!!!!!)

Maka Terimaaalllaaahhhh ......

Sejak ada Internet kat umah nih, aku streaming kan HOTFM ... so selalu ler ada jingle pasal lagu PAGI YANG GELAP .... ni ala ala sesuai sangan ngan lagu kumpulan Hujan tuh ... Pagi yang Gelap gitu ......

Masih boleh nampak .... tapi bexa ler ngan pagi pagi yang biasanya terang dan biru awan nya ... kalau nih , ala ala debu debu berterbangan menghiasi pemandangan gitu .....

Walaupun panas dan matahari agak terik, tapi tak nampak sangat, sebab di hiasi dan di taburi oleh debu debu halus yang indah lagi ounik gitu .....

Boleh nampak / terasa angin kencang yang bertiup .... ppohon pohon nyiur (oooppssss silap... tamar) melambai lambai ...... kekadang tuh ala ala feeling macam kat Sunset Boulevard atau kat Miami jap bila tengok pohon pohon Tamar nih kaaaannnn .... ala ala PALM TREE ler .... Imagination is the most powerful tools kaaaannnn ....

Monday, June 09, 2008

5 Jamadi Thani

Kalau dulu aku tau, lepas Jamadil Awal, tentu ler Jamadil Akhir pulak kan .... tapi bila sampai kat sini, dia orang suka guna term Thani (kedua) untuk akhir .... tapi kalau kita kata bulan ni Jamadil Akhir, pun dia faham ......

Alhamdullilah, tadi baru rumah aku di pasang Cable Net ... so maknanya , sekarang ni aku dah ada sambungan internet untuk 24 jam ..... dan bila dah browse browse and chatting chatting ngan kekawan, rata rata tak puas hati ngan Abdullah Badawi ngan kenaikan harga minyak dia ....

Tapi kita di Malaysia patut bersyukur lagi .... sebab barang barang still murah kalau di comparekan kat sini (jgn ler compare minyak ... sebab minyak kat sini lebih murah dari air .... kalau air mineral 500 ml SR 1 .... tapi minyak baru SR 0.49 / liter) ...

Aku pasang Cable Net nih dah kena SR 150 /sebulan untuk 256 kbs .... walhal kalau kat Malaysia , Streamyx ... unlimited utk 512 kbs baru RM 60 sebulan!!!! So murah kaaaannn ...

Kalau telur ayam kat Malaysia , satu tray bila beli kat kedai cina dalam RM 7.00 (kalau kat Giant atau TESCO lagi murah, dalam RM 6 lebih ajer) ... tapi kat sini ENAM BIJI dah SR 3.00!!!!

Teringat lak akan Surah Ar-Rahman ..... "Maka yang mana satu nikmat nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"

Maka Terimaaaaallllaaaahhhhhhh ...............................

Di Mekah, KFC Dinner Plate (taruh dalam kotak ajer, tak ada pinggan pinggan nyer , walaupun dine in) berharga SR 19.00 compare kat Malaysia tak sampai RM 10 ... lain ler kalau kat Genting Highland atau kat KLIA ... mahal sikit kaaannn .... but still murah dari Saudi kaaannnn .....

Berbuka puasa dengan kurma dan air zam zam ajer kaann ... tak ada ler Bazaar Ramadhan pelbagai kaann ...

Di dalam masjid dibentang saparah plastik ... dan nanti ada orang akan distribute kurma dan air zam zam serta air teh herba untuk mereka mereka yg berpuasa .... kalau kat Malaya , bulan puasa di masjid masjid sekitar bandaraya, pasti jamuan siap di katering lagi kaaannn ... oooo alangkah bertuahnya bumi Malaya ......

Aku makan di Hardees ... ambil burger mushroom , sama ngan curly fries dan large soft drink ... SR 23 !!! Kalau kat Malaya .... tak samapi RM 10 pun kaannn!!!! So kira kiranya kat Malaya memang lagi murah ler kaaannn ..... Kalau Pak Lah baca ni (tapi dia ada ker baca????) sure dia suka, at least ada jugak rakyat Malaysia yg kata Malaysia masih murs murs kaaannn ....

Di Starbuck, makan Club Sandwich and Ice Blended kena SR 43!!!! So geng geng lepak petang ataupun H A W A aku di KLCC .... jgn lak ala ala nak letak RM 10 ajer ya kalau nak go dutch kat sini yaaaa .... kalau kat KLCC boleh, kita lepak petang petang pass tuh letak RM 10 ajer kaaannn ...(And ada ker yg buat lupa lupa??? Itu Noi ler kena jawab!!!)

Aku rasa daging dia pun mahal jugak kat sini .... sekali imbas aku tgk harga daging dia lebih dari SR 30 sekilo .... anyway, since aku duduk sorang sorang ... so aku beli sekeping daging and just fry it over on the heated pans ... jadi ler steak aku !!! Tapi kena makan ngan nasi .. bhehehehhehee
Salah satu resipi rahsia aku .... Ayam tumis Cili Padi and Bawang ..... simple dan mudah ... tak sampai setengah jam , siap masak ayam dan masak nasi sekali ..... boleh dua kali makan ....

Ini Ayam masak Telur Berlado style Hainan .... beli ayam yang tak ada tulang .... potong kiub ... masak ... tak samapi 15 minit .... siap untuk di makan .... pantas dan segera ... bawang dan cili di kisar sekali ... tak payah nak potong potong atau tumbuk tumbuk .....

Inilah rupa Ayam Telur Berlado ....

Ini nak masak Udang berempah ala SzeChuan .... awas awas nyer ... bawang dan rempah ... itu sahaja .... ringkas dan pantas ....

Inilah masakan Udang Berempah ala SzeChuan ..... (Nama aku main kasi ajer ... janji sound exotic !!!) Dan memang aku akui udang kat sini murah murah .... udang besar nih baru sekilo dalam SR 30 gitu ajer .... so aku rasa memang murah ler ... lebih ,murah dari Labuan!!!

Lebih udang malam tadi, panas buat makan pagi .... dan tambah pulak Telur Dadar ala ala Thar Jath (So sapa sapa yg duduk kat camp P2 di Thar Jath , mungkin dah makan telur dadar aku nih kaaannnnnn).... Sungguh menyelerakan .......

Kalau ada lebih nasi malam tadi, pagi bangun buat nasi goreng China makan ngan ikan tenggiri goreng ... memang kenyang dan berkhasiat ... so sure bini aku ingat kalau kaT Saudi aku akan jadi kurus ... tapi mungkin tidak kot ... sbeab kat sini perlukan banyak tenaga ... so perlu makan banyak macam orang Arab gak!!!

Ini makan kat Rumah Rosehaizat ..... wife dia masakkan utk kita orang ....tapi dia tak ler ajak satu Yansab kaaannnn .... ala ala Ramli dah rindu sangat ngan Budu kaaannnn ....

Ini waktu kita orang makan kat restoran di Mekah ..... tengok cara dia masak .. ala ala OK ler ... kalau tak dapat Klass A dapat ler Klass C gitu .... tapi tak ler kena tutp kaaannnnn