Wednesday, May 28, 2008

TGIW not TGIF

Dah masuk hari Rabu dah ... bermakna berakhir sudah satu minggu bekerja ... sebab kami di sini bekerja dari Sabtu hingga Rabu ... Hari Khamis dan Jumaat menjadi hujung minggu buat kami di sini ...

Dan Insya Allah, esok plan nya lepas Subuh (since skg dah nak masuk summer, so Subuh masuk kul 4.10 pagi ... dan iqamah kul 4.30 pagi ...) Haji Rosehaizat akan membawa kami menunaikan Umrah di Mekah Al-Mukaramah ....

Buat masa ni, kerja masih tak banyak lagi ... sebab baru nak settle down .. so masih lagi di alam familiarization kaannn .... tapi susah ler nak tengok internet kat opis kan , sebab kita orang baru ... so ala ala banyak lakunan terpaksa di lakunkan ....ala ala macam nak rebut gelaran / award pelakon terbaik gitu !!!!

Maka Terimalaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh ........................


Tak abis cite lagi pasal Hotel Danat kan, hari tuh tgh tulis terpaksaberhenti sebab dah masuk waktu Maghrib, CC kena tutup kan ... Hotel dia simple yet very clean gitu ... walaupun nampak macam nih, tapi bilik dia dalam SR 180 jugak semalam (Iya tak ya jugak, aku tak ambik pun gambar dalam bilik!)

Hotel Danat terletak kat main road to Jeddah .... tapi sebelum sampai kat Downtown Yanbu ... Jalan dia pagi pagi tak ler sesibuk mana ... kalau jem pun ala ala macam Jem Diet gitu ... lite lite ajer ...
Hotel ni satu block ngan kedai kedai (eeellllloooooo mana ada swimming pool ker garden ker apa ker ...., bilik dia siap NO VIEW gitu ....!!!!)

Sunyi jugak main road dia .... ni ambik waktu nak tunggu driver datang jemput kat hotel ... sebab untuk 2 hari yang pertama, transport di sediakan .....


Pundok .... Hotel dalam bahasa kita ... Kepada geng geng TJDP tentu ingat kenangan manis dalam van ngan driver kita cakap Arab ... nak ke Pundok Holiday Villa ....


Reception yang lenggan hehehhe ... kat sini tak macam Dubai, yg hotel dia gah gah , pass tuh reception penuh ngan gadis gadis manis ... sini NAN ADO ....

Geng geng aku yang datang nih , terbahagi kepada dua , 4 org dari TITAN dan 3 oramng dari Kertih ... yg tinggal aku sorang sorang ajer dari GTS ... aiiyyooooo ... so ini Faisal Supardi ... tengok last name pun dah tau ala ala MAWI WORLD punya pengikut kaaannnn .... Dia yang paling muda di antara kami ... maknanya umur ler ... tapi kalau jiwa tuh aku rasa semuanya rasa muda kaaaannnnn ..... muda muda lagi dah berhijrah ke negara orang kaaannnn
Yaacob Abd Aziz .... tak ada kena mengena ngan aku atau Yaacob Salim ..... dia pun dari Titan jugak .....
Yunos ... pun dari Titan ....


Dan Yazid pun dari Titan jugak .... lagi tiga yang dari Kertih , waktu aku ambil gambar dia orang tak ada ... Pauzi (ex- OGP), Radzi dan Ramli ..... tapi apa apa pun, dia orang quite friendly (atau aku yg friendly) so aku tak ler rasa keseorangan ..... I still have friends surrounding me ... hehehhehee


Sunday, May 25, 2008

Perkembangan Dari Yanbu

Alhamdullilah, kami semua dah selamat sampai di Yanbu dah ... as for me, siap dah sewa rumah dah lagi .... Tapi agak lambat sikit nak update ni , sebab kat umah yang aku sewa tuh, belum masuk Internet lagi ..... nak masuk Internet kena tunggu ada Iqama dulu, baru boleh apply phone line pelbagai .......

Memandangkan tentu ada kekawan yang agak curios apa dah jadi ngan aku kat sini kan, so aku pun ala ala gigihkan diri jugak datang ke Cyber Cafe kat sini ... Naik taxi ala ala kena bayar SR 10 gitu walhal kalau aku jalan dalam 15 mins ajer kaaaannn ... tapi since status dah jadi Expatriate , apa klass jalan tengah tengah panas kaaaannnnn ... hehhehehehehehehe ....

Syukur Alhamdullilah ..... berkat doa restu kawan kawan, kami semua nya selamat .......

Maka Terimalaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh .....................


Sambung kisah di Airport Doha balik ... sebab naik economy kan .. mana ada lounge lounge ni kaaannn ... so sebab dahaga, so ala ala aku ni beli ler juice orange ... ambiikkk kaaauuu kena QR 30 gitu!!!!! No wonder Wan Aidi bila balik Mesia shopping sakan gitu!!!!!!

Aku rasa aku pun dah macam Pinoy jugak ... merantau negara orang cari kerja .... pinoy pinoy ni pun cari kerja di Riyadh ... dia orang kerja ala ala macam cleaning services ngan carpenter ajer .... sanggup meninggal kan negara ... (sama macam orang yg tulis nih hehehehehhe)

Qatar Airlines punya hidangan sedap jugak , or memang sedap or memang aku tengah lapar ... apa apa pun memang licin aku makan .... rasa sedap sangat .... macam nak mintak lagi satu ajer ... tapi tetap maintain dan control gitu .....

Inilah class economy yang aku naik .... flight ke Jeddah agak penuh .... ada yg nak gi Umrah, ada yg nak gi kerja (macam aku) dan ada yang balik kampung dan ada yang balik cuti ... macam macam ada kaaannn .....
Flight kami patut ke Yanbu pada kul 7 malam .... tetapi kerana ada masalah Visa upon arrival kat Jeddah, kami tersangkut dari kul 3 sampai kul 6:15 .... so bergegas gegas nak ke Terminal Domestic (aaiiiyyooooooooooooooo punya ler Azab gitu .... jauhnya naik taxi kena bayar SR 100 gitu dan dalam 20 minit !!!) Flight kita orang pun terlepas ... so pakat pakat kita orang ambik GMC ajer .... untuk lapan orang .... padat ler ....
Masing masing letih .... iya ler ada yg bertolak dari JB ker Kuantan dari petang lagi .... kesian kat Yunus sebab dia duduk kat tengah , so ala ala 3 jam perjalanan dari Jeddah ke Yanbu semuanya tidur ngan nyenyak ... ada yg siap dengkur gitu .... dia ler yang terpaksa tegak ajer ..... tak leh nak tidur .....
Apa apa pun, kami dalam kul 10 gitu sampai kat Hotel Danat di Yanbu ..... alhamdullilah ..... duduk kat Hotel ni selama dua hari ... Yansab bayar semua untuk makan dan minum ... so ala ala kita orang makan besar gitu ... siap order udang bakar pakai kilo gitu ... boolleeeyyyy!!!!! Di atas gambar breakfast dia ..... tak ada kena mengena ngan udang bakar satu kilo!!!

Terpaksa stop kat sini .... sebab nak masuk maghrib, so Cyber Cafe ni akan tutup and suruh gi sembahyang magrib ..... kalau kat Dome ker Santini ker atau StarBuck kat KLCC tuh, aku dan rakan rakan seperjuangan siap tepuk tampar lagi waktu orang azan maghrib .... so ni ala ala langkah perhijrahan jugak ler ......

Monday, May 19, 2008

19 May 2008 - Bermula sebuah Perjalanan

19hb Mei 2008 .... bermula lah sebuah perjalanan yang agak baru buat aku ... Aku melangkah menuju ke Tanah Anbia .... YANBU final destination aku ....

Kalau dulu sewaktu ngan PETRONAS, aku lah yang paling excited kalau dapat pergi jauh jauh nih ... iya ler , dapat naik biszniz class kannnn .... tapi ini tidaaaakkkk!!!!! No more bisniz class gitu .... terpaksa ler ala ala beratur panjang and then , berat beg tuh ala ala kena limit limit dalam 25 kg ajer ......


Dan tiada lagi Bizniz Lounge gitu ....


Apa apa pun, Internet tetap ada , samada Business Class atau pun tak ... di Airport Doha, WIFI adalah percuma, so boleh ler updatekan serba sedikit sementara menunggu Flight untuk ke Jeddah kul 12:33 pm waktu tempatan .....


Maka Terimaaaalllaaahhhhh............................



Perjalanan selama 7 jam bermula dari kul 3.30 pagi amat meletih kan jugak ... Terima Kasih kepada AMir dan Jamilah yang sudi datang jauh jauh and berjumpa ngan aku di KLIA ... very the terharu gitu ...... Qatar Airways punya flight aku rasa better lagi dari MAS dari segi facilities ... sebab aku pernah naik MAS ke DUBAI bisniz class lagi, tapi entertatinment ala ala very d hanz gitu .... tapi untuk Qatar nih, aku suka selection movies dia yang banyak .... siap ada BREAKFAST AT TIFFANY lagi ..... so ala ala seronok aku tengok sampai 3 movies ..... sanggup tak tidur gitu .... Makanan dia pun OK ler ... dia serve dua kali ... mula mula macam light refreshment gitu ... pass tuh bila nak kat sampai, dia serve hot breakfast .... Alhamdullilah kul 6 pagi kita orang dah sampai (ada total 8 orang semua pergi untuk trip kali ni)

Kan sekarang dah naik economy class, so ala ala kalau transit tuh, rasa dahaga pandai pandai lah pergi ke Kantin/Cafe kaaannn ... Qatar Airways dia kasi makanan percuma untuk org yg transit more than 5 hours gitu .... so mereka mereka ini bakal menjadi teman teman aku di sana nanti ... Ramli, Pauzi dan Radzi ....

Cafe dia penuh ngan orang dan yang beratur nak ambil coupun free pun ramai ....

Posing Silhoutte berlatarkan Airport Qatar ......

Friday, May 09, 2008

Selamat Tinggal ......

Entry ini mungkin entry aku yang terakhir menggunakan Server PETRONAS dan Laptop company ... sebab aku rasa minggu depan aku dah nak serahkan segala laptop pelbagai .... memang rasa emo sangat bila nak buat entry yang terakhir dari Tingkat 6, Menara Dayabumi ...

Dengan ini juga, izinkan daku menyusun sepuluh jari , menghulur tangan ... mengharapkan kemaafan dan keampunan , buat semua yang mengenali diri ini ......

Mana Manggung, mana Periaman
Mana batu kiliran taji
Tinggal kampung tinggal halaman
Tinggal tepian tempat mandi

Tapi ada ker tepian mandi ... teringat lak zaman kecik kecik dulu mandi sungai .....

Dari mana hendak ke mana
Tinggi ruput dari padi
Tahun mana bulan mana
Dapat kita berjumpa lagi?

Dian tiga lilin pun tiga
Tanglung tergantung rumah laksamana
Diam juga sabar pun juga
Ada umur tidak ke mana

Tuan puteri pergi ke Rasah
Pulang semula sebelah pagi
Kita bertemu akhirnya berpisah
Diizin Tuhan bersua lagi


Maka Terimaaaaallllaaahhhhhhhhhh ...................

Aku dah siapkan pack kan apa yang patut ... manakala file file lama tuh, aku tinggalkan ajer ... sebab aku rasa tak berhak lak nak bawak pergi kaaannn ....

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Inilah tempat aku selama di Dayabumi .... yang mana terpaksa aku tinggalkan .....


Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Boleh kita berjumpa lagi


Office ni walaupun baru dan kosong ... tetapi akan di renovate kan lagi bboolleeeyyyyyyyyyyyy!!!! Nak buat macam mana, parti PKR tak ada kaaannn , kalau ada dah sure dia orang suruh buat audit gitu!!!!

Hari ini menanam jagung
Hari esok menanam serai
Hari ini kita berkampung
Hari esok kita bersurai



Selamat Tinggal PETRONAS .... Terima kasih di atas platform yang telah diberikan kepada ku .. untuk terus aku melangkah .... TERIMA KASIH .....................

Wednesday, May 07, 2008

Prince Court Medical Center

Walaupun aku dah submit surat berhenti, tapi aku masih lagi perlu berkhidmat ngan PETRONAS selama 3 bulan lagi .... ini bermakna hari terakhir aku ngan PETRONAS ialah pada 20 June 2008 ni ....

Since aku masih ngan PETRONAS, jadi aku pun masih lagi entitle untuk medical benefits dia ... jadi apda Sabtu yang lepas , aku pun telah bawa Nurul Iman ke Prince Court Medical Center, ala ala 6 Stars punya Medical Center katanya .....

Maka Terimaaallllaaaahhhhhhhh ................


Mata kiri Nurul Iman menurut Dr Chung, ada catarat ... jadi dia suruh aku datang ke Prince Court Medical Center ni dan jumpa ngan Prof Dr Muhaya .... sebelum masuk jumpa ngan Prof , kena jumpa ngan Optomerists dulu, nak check power dan pelbagai lagi (Abbissssss kalau tak macam mana nak charge tinggi tinggi kaaaannnn ....)

Dr Muhaya nak operate mata Iman and remove the cataract pelbagai ... tapi aku lak takut tak sempat and leceh .. sebab aku dah nak berhenti and so on ... so dia pun nasihatkan aku buat kat Saudi ajer nanti ..... ngan pakar mata di sana lak .....

Sewaktu menunggu cornea mata membesar selepas dititskan ngan ubat (selama 20 minutes), aku pun browse browse ler hospital yang 6 bintang nih .... besar tapi kosong ... sepi dan lengang gitu .... aku suka akan lampu lampu siling hospital nih ... dia ala ala tak cerah tak gelap gitu .... lighting dalam hospital nih macam ada soothing effect gitu ....

Di sepanjang dinding/wall nya , penuh dengan lukisan lukisan yang indah ini .... tapi sebab dah nama 6 bintang kannn, so lukisan lukisan dia ala ala lukisan 6 bintang jugak laaaahhh ... lukisan yang ala ala maknanya tu, isi tempat kosong ... macam yg ini ... aku rasa ini melambangkan fertility kot ... ala ala sperma sperma berenang renang ke telur gitu .... abstrak kaaannnnn ...

Yang ini apabila janin dah mula terbentuk dalam rahim ibu ........ (suka hati ler nak interpret apa kaaannn ... sebab kalau Abstrak ni tak ada salah betulnya ....)

Ini ... orang yg tak fertile ... tak menjadi .... dia jadi cacing ajer ....


Yg ini .... tandanya subur ..... anytime anywhere ....

Selamat di lahirkan , menjadi bayi yang comel ..... yang bakal mewarnakan kehidupan

Meneruskan perjalanan kehidupan yang penuh dengan ranjau dan duri ..... namun , kalau hati dan budi itu bersih dan cantik ... ianya pasti akan menonjol .....

Apa yang pasti ..... perjalanan kehidupan pasti diteruskan .... tempuhi segala rintangan dan redha dengan ketetapan Illahi .....

Tuesday, May 06, 2008

Selasa 07 May 2008

Hari ni dah Selasa 07 May 2008 dah ... yang mana aku pernah berkata yang aku akan pergi ke Saudi pada 01 May 2008. Tapi bila agent tuh call and suruh aku pergi pada 01 May 2008 tempuh hari, aku lak rasa tak ready nak pergi. Sebab aku rasa macam banyak lak benda aku kena buat atau selesaikan sebelum aku ke Saudi ...

So aku pun tak sure bila my next tarikh nak pergi nih. Sebab buat masa sekarang ni , agent tuh tengah sibuk dok buat interview untuk the next batch ... so aku sekarang ni ala ala duduk diam diam dulu ... iya ler kalau aku gi awal pun , aku kena bayar balik kat PETRONAS ... so untuk minimisekan bayaran balik ke PETRONAS, aku just tunggu ajer date yang akan di beri oleh agent tuh ....

Hari hari terakhir di PETRONAS ni, aku rasa makin sayu dan sedih lak nak tinggalkan nya ... sedih gak bila pack pack barang kat office nak di bawak balik ... iya ler , selalunya kalau aku ke outstattion mana mana pun, tak ler perlu nak pack pack barang ni ... sebab for sure bila abis project akan balik ke tempat / ofis semula ....

Ini bila dah berhenti ... apa orang kata NO RETURN gitu ... pergi tak kan kembali .... itu yang ala ala rasa sedih tuh ... setelah 15 tahun kaaannnnn

Maka Terimalaaaahhhhh ................

Setiap pagi, aku paling suka atau teruja sangat apabila lalu kat depan Station Keretapi nih ... selain mengimbau kenangan lalu (Asri favorite A&W dulu dulu ... walaupun dah tengah malam kaaannnn), seni bangunan ni memang memukau perasaan ....

Sambil tengah di himpit kesesakan lalu lintas ... aku selalu menghayati keindahan kesenian yang ada di depan mata nih ... pass tuh ala ala tersengih sorang sorang dengar celoteh Fafau dan FBI kat HOTFM .... dulu aku suka ERA ... tapi rasanya pagi di ERA terlalu berkeceramuk ... ala ala semuanya nak enter frame gitu ... pass tuh ala ala layan pemanggil macam nak tak nak ... dia orang lak lebih lebih tokok tambah ... sampai hilang idea atau apa yg pemanggil tuh nak cakap ... So go HOT FM!!!!

(And lagi satu, ERA ni aku rasa dia orang ni ala ala lebih perasan kot .... perasan glam !!! Elloooo perlu ker nak perasan glam lebih lebih???? )

Aku kena himpit ke kiri kalau nak ke Dayabumi ... ala ala dah ready gitu , lepas bulatan terus ajer masuk ke arah ke Dayabumi, tak yah ler nak excuse me excuse me ...


Semalam, En Yaacob Salim, my superior atau boss, telah dengan rela hati belanja kita orang makan ... ala ala makan nak ucapkan selamat tinggal kat aku ler kononnya .... anyway dia siap bayar sendiri taauuu ... bukannya guna duit company gitu ..... very d terharu !!!

Restoran ni namanya GINGER ... tapi tak ada ler kena mengena ngan GINGER di GURUN tuh ... sebab Ginger kat Gurun tuh lagi cantik dan ayu ... ala ala Ratu Cantik ler kaaannnnn

Antara yang hadir .... Roszie ataupun HOT MAMA tak tau apa alamat BLOG dia yang dia buat ...... ambil gambar gambar waktu makan nih .....

Kita orang mabil dua meja .... so meja bulat punya rakan makan ....

Ini kat meja yang lagi satu ....... apa apa hal pun ... TERIMA KASIH ler semua .....