Thursday, August 31, 2006

Erti KEMERDEKAAN ....

Erti KEMERDEKAAN adalah berbeza buat rakyat Malaysia yang berbilang kaum .... kalau ikutkan Iklan PETRONAS yang di olah oleh Yasmin Ahmad ... ala ala erti KEMERDEKAAN itu macam cite Bollywood lak ...

(Ooppssss emo nyer aku nih .... padahal gambar2 yg akan di paparkan tak ada kena mengena ngan yg hidup atau mati pasal KERMEDERKAAN nih taauuuu)

Maka Terimalllaaaahhhhhh .......

Merdeka buat saya En Ghaz, asalkan saya dapat makan pagi dan petang cukup ler ... tak nak ker beli ikan Arawana nih ??? Ala ala ada duit, MERDEKA jugak ler kaannn ...

Masnoor " Hang tau takkk ... Merdeka ker tak Merdeka ker , kalau tak buat kerja Dakwah tak ada makna hidup ni" (sambil ala ala posing manja)

Fadzilli " Merdekakan anak anak ikan semua ....oooppsssss maksud saya MERDEKA diri kita dari belenggu minda (aaiiyyooooo ingat nak masuk Miss World ker???)"

Zul " Merdeka tuh ala ala clearkan semua punchlist ker???"

Azlan " Saya kalau Merdeka tuh, ala ala Erra Fazira dan Yusry rujuk semula ler ... sebab saya orang satu kampung ngan dia ... kesian ler kat Erra"
Kita orang di Thar Jath nih, Merdeka ker tak Merdeka ker .... tetap kerja jugak .... tak ada masa untuk riadah ker apa ker taauuuu!!!!!(Aiiyyoooo perlu ker???)

Party MERDEKA ker nih???? Ingatkan hanya CIT CAT ajer ada MERDEKA edition, ala ala picnik pun nak ada edisi MERDEKA jugak ker????

Seronok ler pergi picnik picnik nih .... nanti kalau buat ajak ler lagi yaaaa ...

Suasana air sungai yg tenang di kalau mentari terbenam ....

Posing posing di petang hari di Thar Jath ....

Ala ala di tepi sawah padi gitu ....

Teruna (teruna ker) bujang yang masih available di Thar Jath ... tak tau ler dia orang nih ... sebab jauh di pendalaman , tak tau ler macam mana gadis gadis Malaya nak terpikat kat dia orang nih!!! Harap harap lepas nih ada ler gadis Malaya yg sudi nak contact dia orang nih

Kami pepatung di Thar Jath Merdeka ker tak Merdeka tetap terbang bebas ...

Teratai yang tak layu yang bakal memekar di Sungai yang lesu .....

Merdeka? Ada ker Merdeka nih dalam kamus hidup kita orang????

Kalau bunga bunga pun perlu jugak ker nak Merdeka? Nanti kalau ada masa , akan di updatekan lak tentang teratai yg memekar wangi di Rubkona pulakkk .... ttuunngguuuuu

Kicauan burung burung sempena Merdeka ..... Memang ler ala ala very soothing dan romantis sekali picnic kat sini ....

Kami itik itik ni , tak tau ler nak sambut Merdeka macam mana ... sebab beranak kat negara nih, pass tuh kawin kat negara tuh, pass tuh kat negara nun .... so macam mana tuh????

Petang petang kat Thar Jath pasti di hiasi oleh laungan dan dendangan itik itik yg sedang ala ala nak mencari cinta gitu!!!

Perlu ker itik pun nak masuk program MENCARI CINTA???? Tak perlu kaaannnnn ...

Kalau Merdeka kat Mesia tuh, dia orang ada kasi makan free tak???

OK ler ... saya blah ler dulu, sebelum saya di merdekakan oleh predator predator lain nih!!

Bagi saya, selagi ada anak ikan, dan selagi saya tak kena makan , selagi tuh ler saya MERDEKA taauuu!!!

Merdeka kan mempunyai erti tersendiri .....

Kami bebas Merdeka di awan biru ....

Kami bersatu dan kami MERDEKA .....

Penangan PANAHAN PETIR

Dua hari lepas (Pada hari Selasa), Thar Jath telah di landa hujan lebat di selangi oleh panahan petir yg teramat kuat sekali .... abis laptop aku kaput ... GONE!!! Begitu jugak ngan Internet System kat Opis di P2 nih .... so ala ala sekarang nih kat P2 ala ala sunyi sepi, tanpa Cabel TV (Iyyaaaaaaa cabel TV pun dah tak ada!!!!), Internet dan juga penghuni di sana ... ala ala macam terkena sumpahan Mashuri ajer ....

(Habis, kalau Internet dah tak ada, Laptop dah kaput .... abis macam mana BLOG ni tetap nak di updatekan jugak nih?????? Aiiyyooooo perlu ker??????)

So setiap kali hujan yang lebat, Site kat sini akan transform kepada suatu yang amat indah sekali .... ala ala kalau ada pelukis kat sini, sure tema utama lukisan dia ialah REFLECTION gitu ....

Maka Terimaaalllaaaahhhhhh .....



Pulau BONO .... Nama yang baru muncul di Thar Jath .... iya ler kalau CT boleh ala ala menciptakan pelbagai nama mengikut judul lagu dia waktu hari persandingan dia tempuh hari, maka bebudak kat sini pun creative jugak kannnnn .... Pulau BONO yg indah ..... setenang tenang nya ....

Pemandangan Pulau Bono ..... bayangkan betapa challenging nya kalau nak ke sana kaaannnn ... ala ala lautan pun terpaksa di redah gitu!!!



Semuanya di kelilingi oleh air ...... kelihatan bebayang Gas Boot ....



FWKO tanks ..... Semua kawasan ala ala berada di pulau pulaunya yang tersendiri ...



Sungai sungai yang tenang jangan di sangka tiada buaya .....

Gas Boot dalam mode retro .... khas buat kepada mereka mereka yg telah meninggalkan Thar Jath ... ntah bila lak kalian akan datang ke sini lagi ....... (kesat air mata .. sebab sedih) ....

Hang Tau Tak Ghaz ... Longkang ni nampak cantik kaannn .. itu pun aku dah paksa depa buh pasiaq nih awal awal .... Masnoor ala ala tersenyum puas tgk longkang peninggalan Mamat ...
Sungai ker Longkang .... ooooo tidak .... I very d confuse gitu!!!!

Oooooo longkang rupanya ..... tapi tak apa, ingatkan nak buat TERUSAN MAT SAMAN ker apa ker??? ..... kkaaannnnnn

Rancangan Bumi Hijau di praktikan sepenuhnya oleh CONTRACTOR , ala ala satu Plant ni kalau boleh nak bumi hijau gitu ...... Klass tak???

Inilah di antara bunga yg sedang memekar mewangi di dalam Plant CPF nih .....

Betapa segarnya pohon bendi di dalam plant nih ... so mana benih bendi ni datang eh????

Bunga Bendi yg cantik ..... aku suka sangat tgk bunga bunga bendi nih ... Masnoor kata bunga bendi ni dari kelumpok hibiscus jugak taauuu ... so ala ala prelude untuk MERDEKA ler nih!

Pohon bendi di dalam Plant .... dan perhatikan betapa creative nya dia orang ... ala ala tangga dia pun unik jugak kaannn ... so Plant CPF nih memang unik .....

Crude Oil Seprator ..... pun dalam mode reflection ...

FWKO Tank dalam mode reflection gitu ... aiiyyooooo berapa banyak mau main mode mode nih?????

Ku Lihat Hijjjjaaauuuuuuu ..........

Ala ala belukar dalam Plant ... tapi aku rasa inilah apa orang kata quitic qustic value (tak pandai nak sebut benda tuh)

Masnoor cadangkan our next picnic buat kat dalam Plant ajer ... Boolleeyyyyyyy ... ala ala kat tepi kolam nih kaannnnn .....

Begitu hijau dan subur sekali .....

Selain dari bunga Bendi , bunga apa ni pun ada jugak ..... ala ala penuh ngan Flora dan Fauna

Kg Sungai Minyak Beku ker nih???? Ingat ni kat Johor ker??? Masnoor ala ala macam nak jadi Karim Walia Singh gitu ....

Apa pencemaran ???? Aiiyyooooooo perlu ker Nak panggil NT7 dan TV3 pelbagai nih ... perlu ker nak Karam Singh Walia angkat angkat tangan kat Thar Jath nih???? Apa dah jadi????

Siapa itu Karam Singh nih????? Perlu ker ?????

Rasa rasa nyer boleh ker kami Kharuf kharuf di Thar Jath ni panggil Karam Singh jugak ... sebab ala ala kami ni daging di makan tapi di biarkan kesejukan dalam hujan gitu!!!!

Pass nih mari ler makan kat sini yaaa ... nih haaa saya tgh cuci perut kharuf nih ... jgn layan sangat kharuf kharuf nih!!!!

Monday, August 28, 2006

Yang Pertama Di Thar Jath

Persandingan CT dan Datuk K telah selamat tadi ... maka berakhirler episod sebuah perkhawinan of the decade gitu ....

Tetapi, selain dari itu, Malaysian Guiness Book Of Record, juga telah mencatitkan satu lagi rekod , iaitu yang PERTAMA DI LAKUKAN DI THAR JATH oleh rakyat MALAYSIA .........

Maka Terimallaaahhhhhhh .................

Apa yang pertama di lakukan itu En Ghaz??? Saya ker??? Saya ker yang pertama di rakam kan di lensa camera nih???? Cerita ler sikit ......

Aiiiyyooo En Ghaz, perlu ker nak lawan CT nih??? Cukup cukup ler TV3, ASTRO dan RTM berlawan sapa yg paling banyak penonton malam tadi kaaannnnn ....

Ntah ler En Ghaz ... Tak kuasa ler saya ... elok saya gi cari anak burung lagi bagus ... ni lapar lapar ni, dapat seekor dua kira OK ler sampai malam karang kaaannnn ....

Hhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..... TIGA TERUNA PINGITAN (teruna ker????) telah melakukan sesuatu yang baru dan PERTAMA di THAR JATH nih ..... Ada ker sapa sapa yg pernah ala ala nak buat PICNIC kat Thar Jath nih????? Ada ker????? So , maka ni SAH dah SAHIH ler , TIGA TERUNA PINGITAN (teruna ker????) telah mencatitkan sejarah (selain dari persandingan CT) iaitu mengadakan acara PICNIC yang begitu harmonis sekali di Thar Jath .... Bboollleeeyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!

Aiiiyyyooooooo Masnoor ... Kalau iya pun senyum senyum ler sikit!!! Tau ler Fadzilli tu kalau dah dapat muruku, macam makan nasi, tapi senyum senyum ler sikit kaaannnnnnn ....

Eeelllllooooooooo kita orang bawak Muruku tu utk TIGA orang makan, bukannya makan sorang sorang taaauuuu!!!!!!!

Masnoor terpesona dan terpegun dgn alunan dan aliran air di selangi oleh kicauan burung burung ..... begitu romantis sekali .....

Inilah sungai yang ada di Thar Jath nih ... dan di tepi kali ni ler kita orang telah berkelah sambil makan makan Ayam BBQ Marko, Buah Mangga, Snicker, Muruku (tapi aku dapat sikit ajer tauuu ... tak tau sapa yg makan banyak!!!) dan pelbagai makanan ringan lagi ...

Di sungai ini kelihatan Teratai (tapi Masnoor kata ni bukan teratai, tapi namanya TELIPOT) .. bunganya baru nak naik gitu .....

Air sungai ni tenang .... ada ikan DRAGON (ala ala ikan haruan yg ada "kaki" tuh), ada ikan sepat, da pelbagai lagi ..... Arawana pun ada ....

Teratai atau Telipot ... dan ada juga kangkong ......

Aiiyyyoooo perlu ker nak picnic picnic di petang petang hari nih??????

Kita orang kan, ari ari cari makan kat sini, tak ada pun orang nak masukkan ke dalam rekodapa apa pun?????

Apakah kita orang tak cukup cantik dan ayu???????

Tak apa ler .... tgk sayap sayap dan bila saya terbang ni cantik tak????

Perjalanan saya masih jauh ......

Kami ramai ramai nak join you all picnic lain kali kira OK ker?????