Wednesday, August 16, 2006

Rancangan Buku Hijau

Rancangan Buku Hijau atau kempen Buku Hijau aku rasa dulu dulu agak popular dan menjadi sebutan semua orang ......

Itullaaahhh ... aku rasa macam nak buat ajer Rancangan Buku Hijau kat sini , sebab bila tengok hasil tanaman yg menjadi tu ... geram lak .... tapi apakan daya , dia orang ni kannya orang Nomad , pass tu mana ler nak keluarkan kudrat untuk benda benda ni semua ..... Sebab aku rasa "M" dia orang ni besar sangat kaaaannnnnn ............

Maka Terimaaaaaalllaaahhhhhh ..............

"M" tu apa? M tu makan ker???? Tapi tak logic lak kalau makan kaaannnn .... Apa apa pun, rasa rasa nyer saya ni cantik tak??? Betul ker sedara saya kat Mesia namanya Kunyit??? Apa klass nama Kunyit kaannn ... tak commercialise langsung !!! Kalau Ginger amat popupalr , rasa rasa nyer kalau sedara saya nama Tumeric glamor tak ??? (Macam nama jawa TUMINAH ajeerrrr)

Buah buah tomatoes yang baru nak naik dan menjadi ..... segar dan ranum .....

Tapi kalau setakat nak posing posing ajer , rasanyer boleh menjadi ker Rancang Buku Hijau nih??? Fadzilli selain dari Inspect Pipeline, dia jugak nak inspect tanam tanaman kat sini !!!

Pokok Tomatoes yg sedang segar ....

Selain dari Tomatoes, kita orang pun ada buah tembikaii ... tapi kan, kalau dah SENTUL tuh SENTUL gak ... ala ala dah tak sabar nak ambik buah tembikai nih ... muda muda dia orang dah ambik dah ... pass tu bila belah nampak putih dan rasa ala ala very d not tasty, nak jamu kita orang makan ... boollleeeyyyyy!!!!!! Perlu ker nak makan TEMBIKAI ISI PUTIH nih??????

Fadzilli tengah mereka mereka nak masak apa ngan labu nih ... iya ler bengkang Labu memang dah jadi ala ala makanan ruji kat P1A tu kaannnn ..... Pucuk Labu dah buat dah ... si Nawawi masak itu hari .... So Ajeey , kita orang dah makan dah pucuk labu masak lemak!!!

Lihat ler betapa suburnya kebun di CPF nih ...... geram tengok ... tapi jgn ler cuba ala ala nak mencangkul ker apa ker ... aku baru ajer datang nak ambik gambar, ala ala ribuan NYAMUK datang menyerang .... pass tu Lalat lak ala ala manja manja gitu ... Perlu ker nak derma darah kat Nyamu nih????

Apakah baja yang di gunakan sampai begitu segar sekali kebun nih????? Hehehhehehe

Selain normal jobscope sebagai SRE dan Process Engineer .... menjaga kebun dan tanam tanaman pun baru ajer di masukkan dalam Job D .....

Kesian Buah Tembikai kat Thar Jath ... belum isi sempat merah dah kena paaauuu ... hhiissshhhh geram tgk ... tak sabar sabar sentul sentulan nih!!!!

Mentadak Mentadu , macam mana Aku tidur ???? Haaaaaaaaa pernah ker tgk mentadak warna ala ala coklat nih???? Pass tu mengandung lak (iya ler mengandung sebab perut dia buncit) ..... Salah satu species yang sempat di rakam kan .... hehehehhehe

Pemanadang yang indah ..... Burung burung bangau berterbangan .... Aaaaaa alangkah indahnya musim hujan di Thar Jath .... So kepada mereka mereka yang ex-TJDP tu , tatap ler puas puas ... ni aku ambik kat depan P1A camp .....

Nampak so serene sangat .... ngan burung burung bangau di atas dahan pokok .... so sure kau orang semua teringat ingat akan Thar Jath yang permai dan damai ni .... Tapi rasa rasa nyer ada ker lagi opportunity nak datang sini?????

Burung burung bangau amat banyak sekarang ni kat depan P1A camp ... tak tau ler dia datang dari mana dan hendak ke mana .... sebab tak sempat nak tanya .....

Macam ni ler keadaan nyer .... macam tak percaya lak ... Thar Jath yang waktu musim panas kering kontang tuh, boleh jadi secantik dan sedamai ini pada musim hujan ....

Kalau dulu burung helang dari species lain ... kali ni helang ni lak ..... haaaaaa mesti semua dah rindu akan kedamaian dan ketenangan Thar Jath kaaannnnnnn .... Tapi perlu ker nak rindu rindu ?????

Di bahu bahu jalan yang bergenang ngan air ... rumput rumput pun dah naik panjang .... dan di lopak lopak air ni ler yang mana nanti dalam bulan 12 ke atas kita akan dapat melembing ikan keli ... Tapi lalu ker nak makan ikan keli tuh??? Iya ler Mansoor pun dah tak ada kaannn ... kalau tak, aku ingat lagi bagaimana RAKUS dan SELERA nye dia makan ikan keli yg di lembing tuh!!!

Damai dan tenang ... hanya dua patah perkataan yang mampu terkeluar pabila berada di sini ....

Rumput rumput pun dah mula mencanak naik ....... dan bila bulan 12 nanti, boleh ler nampak wanita wanita dia akan usung semua rumput2 kering nih ....


Pohon yang tetap segar walaupun hujan dan panas ......

Horey horey horey .... dia orang suka tengok aku ..... boolleeeyyyyy!!!!!

Kami Jejaka Jejaka Tampan dari Thar Jath ingin menyampai salam perkenalan buat semua ... (Aiiyyyoooooo Ingat Rancangan Buku Hijau ni termasuk ruangan Kembang Setaman ker???)

Setiap kali aku tgk burung Helang, pasti ala ala teringat akan bait bait lagu Kak Pah ... Terbang Sang Helang Bebasssss ......

Pokok ni, kalau kita tgk dalam National Geographic , yang Giraffe suka makan tuh .... pass tuh, kalau ada kambing , kambing pun suka makan jugak .... Tapi dia orang pandai, tak kena duri dia ....

Penantian suatu seksa ..... Sambil sambil menanti , pose yang menarik pasti di berikan untuk pembaca pembaca BLOG nih .....

Pose saya ni tak menarik ker???? Rasa rasa nyer , kalau sedara saya yang warna Hijau tu tgk sure dia orang jealous kaannnnn ....

Kalau saya buat macam nih, cantik tak???? Kenaper suka ambik gambar saya? Saya ni nampak pelik sangat ker????

Mentadak nih dia suka buat macam ni ya En Ghaz???? Kalau saya buat , saya ada gaya ala ala Mentadak tak??? Ataupun gaya Drunken Mantis Jackie Chan tak???

Allaaaaaaa .... Kita boleh buat macam macam gaya taaauuuu!!!!!

8 comments:

  1. wah bagus la rancangan buku hijau.. nanti boleh tak sapa2 datang my condo to see pokok2 I yang macam hidup segan mati tak mau tu.. :P

    ReplyDelete
  2. Tak apa Hani, si Asrul tu ada ... kerah ajer dia .. jgn asyik angkat besi ajer ...

    Pass tu you mintak ler tolong kat Tan Sri kita yg dah seallu insepct tanam tanaman tu ... kita tgk si Tan Sri kita lepas 15 oct ni ... tgk berani ker dia???? Kaaaannnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  3. Asrul.. hmm senang je.. belanja char Kuey Tiow ngan Latte, ok la dia.. kan Asrul kannnn...


    yang Tan Sri ni, tak berani nak komen.. jangan pandai jual ayaq lioq saja :P hehehe mampus aku! :P

    ReplyDelete
  4. I can't understand your language but I like the crop photos and see you have problems with grasshoppers or locusts. You look like nice people - have a nice day!

    ReplyDelete
  5. Tremblant ... Malay language is quite easy to learn hehehehe :)

    Thanks for dropping by eventhough you don't understand Malay ... but pictures are worth thousands of words ....

    ReplyDelete
  6. meletops pic view nie...paling cantik yg ade org pakai baju putih pose2 cantek kat pokok labu... la la la la la..lariikk...


    btw... vote ARCHMAL yek...bloggers idol 2006... jgn lupa!!!

    ReplyDelete
  7. Hehehheee ... Archmal archmal .... dah undi dah .. (Minggu lepas ler)

    Minggu ni belum lagi ....

    ReplyDelete
  8. Salam 1 Malaysia :)...nk tahu info sempoi dan best pasal ikan keli...mai singgah sini
    http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/

    ReplyDelete