Sunday, November 23, 2008

Aisyah Dah Sekolah .....

Alhamdullilah , pada hari Sabtu yang lalu, aku dapat call dari YIS yang mengatakan Muslim Approval untuk Aisyah dah dapat .... so keesokkan harinya (Ahad 23 Nov), Aisyah pun boleh dah bersekolah .... (Iya ler dah berapa lama dah kaaannnn ...)

Wajah ceria dan ke-excited-an dia jelas terbayang di mukanya .... balik ajer kerja Hari sabtu tuh, terus ke Panda untk cari beg sekolah dan perkakas nak ke sekolah ... dia excited sangat ... and aku rasa malam dia tidur pun macam tak lena ajer ... and pagi bila aku kejutkan untuk ke sekolah , senang ajer dia bangun hehehehehee

Walaupun sekolah akan mula bercuti pada bulan 12 ni untuk sebulan, yakni, dia cuma dapat sekolah dalam 2 minggu ajer ... tak apa ler ... at least nanti bulan 1 nanti bila sessi sekolah start balik , dia dah boleh gear up kan untuk sessi tersebut .....

Maka Terimalllaaaaahhhhh .....

Kan aku kata, dia agak excited nak ke sekolah (Aku rasa aku pun rasa excited gakk ...)

Untuk hari pertama, dia kata dia nak pakai baju nih ... sesuwai ler , sebab sekarang pun cuaca agak sejuk ler ... tetapi tak ler sesejuk salju tuh!!!

Iman dan Akak ... dia orang ke sekolah pada waktu yang sama .... kul 7.45 pagi bas akan datang ambik kat umah .... first Iman ingat, kakak naik bas ngan dia ... rupa rupanya lain lain bas .... sebenarnya Hari ni Iman ada buat Field Trip, tapi sebab note yang cikgu dia bagi dalam bahasa Arab , so aku tak tau ler .... bila aku call cikgu dia, baru ler cikgu dia kata , dia orang dah pergi dah pun hehehheheheee

Sementara menantikan bas sekolah tiba , kita orang tunggu kat Laman rumah ... sebab kalau tunggu kat dalam rumah, nanti bas tuh dok horn horn banyak kali and kalau tak dengar, monitor bas tuh siap turun picit loceng rumah lagi !

Afiq jugak jadi BABY duduk kat umah .... and kalau kami cakap omputih kat rumah, dia kata kita orang cakap ALAB .... bagi dia bunyi yang lain sikit ialah ALAB .... perkataan ALAB yang dia tau ialah SAWA SAWA .... kejap kejap Afiq SAWA SAWA ... sawa sawa sana, sawa sawa sini .....

(P.S - Sawa sawa tuh maknanya SAMA dalam bahasa Arab Pasar ....)

Saturday, November 22, 2008

Terima Kasih Rafei ...

Alhamdullilah, petang tadi, aku telah terima DUA parcels dari Malaysia ... iyaaaa ... DUA Parcels !!! Satu dari Rafei dan satu lagi dari MPH ONLINE ....

Seronok nya dapat parcel dari Malaysia (ini kira kali kedua ler .... kali pertama aku dapat dari anak buah aku, Anoi, dia hantar buku tabung haji isteri dan anak anak ku). Rafei telah bersusah payah untuk menghantar kepada aku buku buku yang aku cari .... dan MPH ONLINE lak, aku order buku ... harga shipping sama ngan harga buku!!! Hehehhee

Maka Terimalaaaahhhhh ..............................



Rafei telah bersusah payah menghantar kepada aku Buku buku , even Kad Selamat Hari Raya dan also dia juga telah berusaha untk menghantar baju Methanol kat aku ... Thanks a million my dear friend ... and seperti yang aku citekan dalam phone tuh ... email ajer kat aku OK ....

Buku yang aku cari cari ... sebab katanya buku ini menceritakan perjalanan hidup Rasullah SAW secara terperinci ...

CD ni aku baca review dia dalam UTUSAN ONLINE ... pass tuh aku email kat Rafei ... and waktu aku balik Malaya dulu, aku cuba cari cari CD nih .... tapi aku tak jumpa .... and thanks a lot Rafei kerana telah bersusah payah cari CD ni untuk aku ... and aku dengar , even mak dia pun suka dengar akan CD nih ....

(Acually dalam kereta aku tak ada CD player .... belum pasang lagi ... Insya Allah nanti aku beli FM Modulators ajer ler)

Buku pertama oleh Prof Muhd Kamil Ibrahim ni aku terbaca waktu aku dengar program SPM di TV1 (mula mula aku tulis MHI, tapi wife aku kata aku silap, actually it is on SPM)... aku macam terharu dengan interview SPM ngan dia ... terus aku cari buku dia di Jalan TAR ... memang OK gak aku baca buku dia ... and waktu aku ke Labuan , aku telah memberi buku tuh kat Rafei ... and now the second book keluar, Rafei telah bersusah payah order buku nih dari penulis dia and courier kan kat aku!!!

Dah nak masuk Har Haji ... baru dapat kad raya hehehhehee ... anyway .. Thanks a million ....

Inilah baju yang aku cakap tuh ... Insya Allah , esok aku akan pakai baju nih gi kerja ....

Aku juga ada order online dari MPH ... and alhamdullilah semua buku buku yang aku order telah di terima .... walaupun harga buku sama ngan harga shipping ... tapi aku rasa macam teruja lak order order thru online nih!

Kepada yang minat membaca , pasti pernah terbaca atau dah baca buku nih ... aku baru baca review dia dalam STAR ... and aku macam suka lak akan review dia ... sebab tuh ler aku order buku nih ... sedap ker tak ... itu tak tau lagi!

Buku yang banyak liputan .... tak tau ler sebab dia ni seorang Tunku ataupun memang writing dia bagus .... aku akan baca !!!

Kepada yang suka membaca BLOG , pasti atau mungkin pernah terdengar nama AWANG GONENG .... sebab teruja dengan BLOG dia, aku pun order ler buku dia ....

Siti Nur baca buku .. so aku pun macam teruja nak baca jugak hehehhehehehehe

Friday, November 21, 2008

Berlalu Sudah Sebuah Weekend ....

Berlalu sudah sebuah weekend .... malam pun telah menjengah .. yang mana , pagi esok (Sabtu) kami akan memulakan minggu baru ... terasa cepat betul masa berlalu ....

Apa apa pun, weekend yang mendatang tak di sia siakan .... aktiviti demi aktiviti bersama sama keluarga telah di isi ... walaupun tidur siang hari hanya dapat tadi ajer hahahahahaa ...

Maka Terimaaaaallllaaahhhh ......................

Pokok Kangkung yang telah sedia untuk di raih hasilnya .... kangkung ini adalah hasil usaha isteri ku ... dia dapat Kangkung dari Mama Bungas ... kemudian , di tanam and vooillaaa ... boleh siap masak lagi!!!!

Hasil usaha BUMI HIJAU .... tapi motif untuk taruh lens cap CANON????

Dan lepas Zohor hari Khamis tuh, Zuraili telah ajak kita orang pergi ala ala family picnic gitu nnnuuunnnn jaaauuuhhhhhh dah nak kat sampai Umluj gitu ..... Al Hasi katanya .... tapi kita orang cuma lepak kat port Nelayan ajer ... thrill gak .... lepas tuh siap plan plan nak pergi camping lagi!!!

Dah sampai kat tepi pantai, pass tuh tak ada apa sangat nak buat kan .. aku pun snap sana , snap sini ..... nak bila tengok bayang aku dalam air nih, rasa macam badan aku ni ... malas nak cakap ... hehehehhehee

Arif ... Anak bongsu Ahadin ...

Kita orang pergi dalam 5 family, Zuraili, Rosehaizat, Zainuddin, Ahadin dan aku ...
Inilah rombingan dari Yanbu ... gigih dan bersemangat nak datang kat sini kaaannnnn ....

Deretan kereta dari Yanbu .... hanya kami sahaja di pantai yang tenang ini ....


Katanya picnic biasa biasa ajer, vooillaaa ... dia orang bawak pelbagai juadah gitu ... me and my wife cuma bawak meehoon goreng dan kek sarang semut ajer ... apa apa pun ... aku makan ajer ler ... orang dah bawak makanan kaaannnnnn ....


Tengok lah ... pelbagai juadah ada .... aku makan Laksa Johor , pass tuh ratah ratah ayam goreng , pass tuh ratah ratah daging kambing, pass tuh kudap kudap kuih muih , minum minum ... aiiyyoooo kenyang banget gitu !

Pemandang laut .... berjalan (maksud aku naik kereta ler ) sejauh 150 km lebih semata mata nak datang ke pantai nih hehehheee ... camera aku dah kotor sangat ... (Kotor ker atau dah ada hajat nak beli camera baru????)

Tempat ni adalah landing point untuk nelayan ... jadi kelihatan bot bot nelayan tersadai gitu ...

Dah tak ada apa nak ambil ... gambar bot pun ... gambar bot ler .... tapi still boleh nampak kamera aku kotor kaannn ....

Boat terbalik pun ada ......

Boat dan boat lagi ....

Habis ... kalau dah boat ajer yang ada , tak kan tak reti reti nak ambil gambar anak sendiri?????

Kenaper Ayah tak mandi sama? Leceh ler ....

Hj Rosehaizat mengajar anak anak dia memancing .... jangan di tanya hasil pancingan OK ... pantang gitu hehehehehhee

Nampak ler nelayan nelayan (dari Bangla rasanya) ....

Lagi gambar boat .... (Apa theme kali ni BOAT ker?????)

Aiiyyoooo ... boleh tak ambil gambar lain selain dari gambar boat yang tersadai????

Petang di Jetty Nelayan .....

Aikkk ... ada boat lagi???

And boat dan boat dan boat .....

Puuhhhhhh ... nasib baik matahari pun dah nak terbenam .... kalau tak sure gambar boat lagi kaaannnnn!!!!

Malam makin menjelma ..... kami pun dah nak balik semula ke Yanbu ...

Wednesday, November 19, 2008

Apa Plan minggu ni ......

Waktu kita orang buat Engineering kat Yokohama dulu, our favorite question bila masuk kerja hari Isnin ialah (Iya memang tak silap, pada HARI ISNIN yaaaa)

"Apa plan minggu ni ...?"

Tapi kalau kat Sudan dulu , tak ada ler ala ala very looking forward for weekend sampai nak tanya APA PLAN gitu ... sebab memang dah tau ... TAK ADA PLAN kaaannn!!!!!!!!!!!

And duduk sini lak ... soalan "APA PLAN MINGGU NI" timbul semula ... and selalunya jawaban dia ialah MEKAH .... or MADINAH .... tapi kalau ada yang lebih exotic gitu macam SCUBA DIVING / SNORKELLING atau pun SHOPPING KAT JEDDAH .. ataupun ... I ke EUROPE , PARIS, and even MALAYA ..... hehehehhehehehehe

As for me , dah dua minggu aku hanya berada di YANBU AL SINAIYAH ajer ....

Maka Terimalllllaaaahhhhhhhhhhhhhhhhh .......................................

Ini bunga Matahari yang Aisyah ubah dan tanam kat lot lain ... so dia dah berbunga ... and aku perhatikan pokok dia actually agak kecik ajer ... sebab tuh ler bunga dia pun kecik ajer ....

Berita terkini / perkembangan terkini buah Delima aku .... aku perhatikan buah dia makin membesar gitu ... tapi macam dah ada kena serangan serangga kat kulit dia ... and bunga bunga yang lain dah berguguran ... tak menjadi buah .....

Bear ni since kat sini dah masuk Winter gitu (iya ler dah walaupun tak ada snow, tapi cuaca dia dah berubah .. dah bertambah nyaman gitu ) so dia pun nak jugak hibernate ... cakap pasal hibernate nih, waktu winter yang mana kul 5.40 petang kita orang dah masuk Maghrib and by kul 7.55 malam , sembahyang Isyak kat masjid pun habis ... kita orang rasa macam kul 9 tuh dah malam sangat ... so aku ssuuuukkkaaaaaaaaaaa sebab dapat tidur awal hehehehehe ... kita orang pun tidur awal ... and bangun pun tak payah awal awal ... sebab sembahyang subuh kat masjid la ni kul 5.45 pagi gitu ...

Anyway, Afiq ingat minggu ni kita pergi berenang kat Swimming Pool lak ya Ayah ... Hari Khamis for ladies, so ibu bawak ... hari Jumaat lepas sembahyang Jumaat , Ayah lak bawak Afiq gi swimming OK!!! Jangan lak Ayah ... TTTTTTIIIDDDUUURRRRR!!!!!!!!

And jangan lupa Ayah kena bawak Iman pergi RC Hospital untuk Medical Check Up sekolah Iman taauuuu .... Iman ler aku rasa yang la ni ada banyak contact ngan orang Arab ... sebab kat sekolah dia, dia sorang ajer orang MALAYA ... pass tuh semalam dia balik, dia tanya kat ibunya dalam murmuring gitu yang lebih kurang bunyinya "Keef fahalik ya ummi ....."
Kenaper Ayang tak gi Riyadh ajer ngan Uncle Zanudin Jubail? Pergi ler check Muslim Approval status untuk Akak ...... so walaupun aku duduk kat umah ... tapi ada ajer benda kena buat kaann hehehehhee ..... anyway, aku rasa tahun depan baru Akak akan start sekolah ... sebab bulan 12 nih, semua sekolah akan bercuti selama sebulan ....

Dan pada minggu lepas, kita orang warga Indonesia dan Malaysia, telah mengadakan series Kursus Haji yang di sampaikan oleh Ust Ariffin nih ... Ustaz ni buat PhD dia kat University Madinah .... so dia agak bersemangat bercerita mengenai manasik haji nih .....

Dia bercerita / berceramah sambil berdiri ajer .... dari lepas Asar sampai masuk magrib ... kemudian sambung semula sampai Isyak ... tapi malangnya , mike tuh tak berfungsi kerana power dia tak ada ... so yang belah belah kaum hawa tak dengar ....

Kaum Hawa dengan theme Hitamnya ... sebab dia orang tak dengar sangat apa Ustaz tuh cakap, aku rasa wife aku siap boleh salin resepi ngan bini Abg Pi lagi ... so siap aku minggu lepas dapat makan Laksa Kelantan lagi ... sebab wife aku ambil resepi dari bini Abg Pi ....
.Bahagian lelaki ... tetap tekun mendengar ceramah Ustaz tuh ... sebab kita orang dengar dengan jelas apa yang di bicarakan ....

Bakal Bakal Jemaah haji .... dari Indonesia dan Malaysia ... yang bekerja di YANSAB, YUC, YIC, Mr. Mom, dan pelbagai agency lagi ....

Mendengar secara santai sambil di buai angin nyaman waktu winter ....

Melunjur, bersandar , dan apa jua posisi pun .... tetap mendengar dengan kusyuk ...

Jemaah Haji Indonesia .... sambil bersandar ajer ...

Ataupun sambil mengenakan Sunglasses ... takut silau petang hari ....

Silauan mentari petang menyinari wajah wajah bakal haji kita .... Aku suka dengan penataan cahaya mentari petang kat muka Zainuddin nih ....

Yunus yang tengah tengah di apit oleh NoorSatria (dengar kata suara dia memang lunak, kalah MAWI gitu) yang baju pink and Abang Pi .....

Inilah Abd Rahman .... yang berusaha ... dia ni orang Sri Lanka .. dan berkhawin ngan orang Indonesia ... so aku hantar Aisyah ngaji ngan bini dia ler ..... dia nih bab bab kerja amal nih , memang rajin .... as a matter of fact, dia ler yang menguruskan segala perjalanan kursus haji nih!!!

Khairul .... kat Yansab ni ada dua orang nama Khairul ... so ni salah seorang dari Khairul ... tapi aku panggil dia Khairul Handsome ajer ... dan ini tak bermakna yang Khairul lagi seorang tuh tak handsome taauuu ... hahhahahahaaa

Semuanya kusyuk dengar ceramah ... maklum ler persediaan nak gi haji kaaannn ... sebab kita semua mahukan Haji yang Mabrur gitu ... sebab Haji yang Mabrur itu , Syurga balasannya .

Nashrun ... dah lama tak jumpa dia sejak family dia datang .... dia pun ala ala menyepi gitu ...

Dan aku perhatikan anak anak Indonesia yang datang ke Yansab nih macam ALIM ALIM gitu ... sebab rata rata yang datang tuh pasti muka muka dia orang ala ala orang Alim yang mengamalkan sunnah Rasullah gitu ....

Kita orang ada makan dan jugak snack waktu kursus haji nih .... so ni snack dia .. popiah goreng , tapi bukan guna kulit popiah, dia guna macam roti canai gitu ... seddaapppp .. tapi aku malu ler nak ambik lebih dari satu, sebab kita roang ramaai kaaaannn ... tapi pada malam Isnin yang lalu, bila ada ceramah kat Dakwah Center, and aku tengok popiah yang sama ada ... aku tibai sampai 4 ketul sebab waktu tuh tak ramai yang datang dengar ceramah ... tapi kuih kuih banyak hehehehehhehee