Thursday, November 13, 2008

16 Dzulkaedah ...

Hari ni dah masuk 16 Dzulkaedah dah ... maknanya lagi 3 minggu dari sekarang kami sekeluarga akan pergi menunaikan Ruku Haji ..... Dan Insya Allah, petang nanti akan di adakan kursus Haji lagi yang akan disampaikan oleh Ust dari univeristy Madinah .... Ustaz ni orang Indonesia yang sedang buat Phd dia di Madinah.

Since minggu ni aku ala ala sibuk dan ada urusan di Yanbu (nak register haji ler, nak service kereta ler, nak beli ikan kat Pasar Ikan ler, nak ke Ballad cari barang barang ler ... so kira banyak ler kerja), maka kami tidak kemana mana minggu ni .... dan since anak anak pun tak berapa sehat, aku pun tak dapat ler nak ikut Zuraili pergi Scuba Diving / Snorkelling ... sebab wife aku takut, nanti anak anak tak baik baik ...... sebab air laut tengah sejuk kan ....

Kira nya minggu ni adalah minggu aku rehat rehat ler ... tak ada buat apa apa pun .... cuma tengok CSI ajer (Baru sekarang dapat tengok setelah 7 bulan aku di sini .... )

Maka Terimaaaalllaaahhhhhh ......................

Bulan pun dah mengambang .... tapi bukan KALA BULAN MENGAMBANG (aku tak tengok pun cite nih!!!) So malam tadi kami sekeluarga telah lepak lepak di tepi pantai ... sambil bermandikan cahaya bulan mengambang ..... dibuai oleh tiupan angin ... tapi yang spoil nya ... angin dia kuat jugak ... pass tuh rasa sejuk ... ala ala abis ajer bedal McD .... bebudak pun dah puas main main ... aku pun balik semula ke rumah (actually dah tak sabar nak sambung nak tengok CSI - Miami)

Bulan memang agak terang di padang pasir ... mungkin kat sini sebab tak banyak awan .... no wonder kalau aku baca kisah dulu dulu, dia orang memang berpandukan kepada cahaya bulan untuk navigate di malam hari .....

Kudup kudup bunga Delima (atau ROMAN orang sini panggil) ... actually waktu aku mula mula sampai, pokok ni ala ala tinggal ranting ranting ajer .... semua daunnya telah tiada ... since aku pun ala ala very very the rajin punya orang, aku pun ignore ajer pokok nih ... pass tuh waktu Tuan Rumah tinggal sini waktu musim cuti ari tuh, anak dia ari ari siram ... tup tup naik hijau
semula pokok nih ....

Bunga dia sedang mekar .....

Dan gambar gambar ni aku ambik pakai camera lama aku ... saja nak tunjuk kat wife aku yang actually camera lama aku tuh aku masih sayang lagi .... and it works very well taauuu ....

Tau tak, aku rasa bunga bunga delima ni ada bunga lelaki dan ada bunga perempuan ... aku rasa ler ... and aku rasa bunga perempuan akan mengandung and turn to buah delima ....

Dan yang ini aku rasa bunga perempuan ... hopefully dia selamat dan tak gugur ler .... teringin lak aku nak tengok buah delima ni ...


Selasih (atau Raihan orang sini panggil) .. memang senang nak hidup pokok nih ... aku mintak kat Mamat Bangla kat masjid tuh benih dia ... tanam , terus hidup subur gitu ... dengan mengeluarkan bau bauan yang harum sangat .....

Actually bila bunga ni kering, baru dia menjadi selasih .... tapi so far tak ler pernah aku kumpul biji biji selasih nih ... mmmmm since kat sini pokok selasih memang banyak , tapi tak ler aku nampak air selasih gitu ... teringin lak nak minum air selasih!!!

Sewaktu aku ambil gambar ni, aku un boleh hidu bau wangi daun selasih nih ... dan dengar kata, daun selasih boleh substitute untuk Daum Kesom ... nanti bila wife aku nak buat Laksa Penang nanti aku suruh dia substitute dengan daun Selasih ... sebab kat sini memang tak ada DAUN KESOM!!! (Itu yg nak ke Pasar Ikan tuh ... nak beli Ikan Kembung SEGAR!)

Agak agak nya .... menjadi buah ker tak bunga nih? Jantan ker Betina? (Aku heran gak , kenapa tak kata ajer Lelaki Dan Perempuan .... kenapa harus guna JANTAN DAN BETINA ...???)


Afiq pose walaupun mulut agak comot selepas makan icecream ....

Iman amat suka sekali ngan tudung nih .... Insya Allah, nanti kalau balik Malaya , nak beli tudung tudung macam nih kat Iman ....

Kakak tengah rajin berkebun ngan aku ... waktu waktu cuti ni ler aku ada masa kaaann hehehehehhee (Iiiyyaaaa ker???)

2 comments:

  1. bila jadual masuk Makkah?Kita jumpa di Makkah nanti insyallah.

    ReplyDelete
  2. Ust Abd Rahman;

    Insya Allah kita orang masuk Mekah pada 7 Zulhijjah .. apa apa pun nanti I akan call ustaz , nak bincang detail lagi,

    ReplyDelete