Sunday, November 09, 2008

Musim Haji Telah Tiba Lagi .....

Alhamdullilah pada minggu lepas, kami sekeluarga telah berpeluang untuk ke Madinah ... yang mana jadual asalnya ingat nak buat Umrah di Mekah, tapi memandangkan anak anak aku semuanya tak berapa sehat, kami telah ambil keputusan untuk ke Madinah sahaja ...

(Dan kami dengar agak ketat kawalan nak masuk ke Mekah... dan polis di Check Point tidak membenarkan kita untuk masuk buat Umrah buat musim haji ni ... sebab Kerajaan Arab Saudi agak tegas dalam perkara ni ... dia tak mau mereka masuk ke Tanah Haram secara HARAM untuk overstay and buat Haji - tanpa mendaftar dan mendapatkan permit )

Dan waktu kami ke Madinah tuh, ramai jemaah jemaah haji dari Malaysia telah tiba di Madinah ... seronok tengok dia orang ... seperti biasa (macam gak aku pergi haji dulu), balik dari Masjid/sembahyang, gerenti ada ole ole atau buah tangan yang di beli .... hehehehe

Dan Hotel Movenpick tempat aku duduk tuh (thank kepada Halim yang kasi discount utk Hotel tuh), ramai jemaah dari TH package .... dan pada hari Jumaat tuh, package DELIMA dari Malaysia baru sampai .... dia orang kena bayar RM 16K macam tuh seorang .... mahal gak kaaannnn

Dan kebetulan gak waktu di Madinah, aku telah berjumpa dengan rakan satu dorm dulu (82/83) kat TIKL ... Syed Amri Bin Abd Manan ... tapi sayang tak sempat nak ambik gambar ... kami cuma sempat gi makan makan kat restoran Indonesia ajer ... aku tergesa gesa nak balik sebab Aisyah asyik call ajak kuar lepas Isyak ....

Cuaca di Madinah pada minggu lepas amat sejuk .... SERONOK!!!!!!

Maka Terimaaaaalllaaahhhh .......................


Pemandangan Masjid Nabawi .....


Masjid Nabawi di pagi hari ..... cuaca agak sejuk gak .... ni aku tengah kuar lepas subuh untuk cari breakfast ....


Walaupun dah masuk waktu Dhuha , tapi orang masih ramai di kawasan masjid ... sekarang ni Jemaah jemaah haji dah ramai, dari India, Pakistan, South Africa, Turki, Indonesia dan of course dari Malaysia jugak .... tapi aku notice dari negara negara Africa yang lain (kecuali South Africa) belum ada lagi ....

Gunung Batu tempat aku selalu pull over dan tidddduuurrrrrrr!!!! Aku selalu akan rasa ngantuk and kat sini ler aku akan pull over dan ala ala ambik 40 winks gitu .....


Badr ... kat tepi Highway nak balik ke Yanbu ... mesti kami akan singgah di sini untuk bermain main ngan pasir ....


Waktu ni angin kuat, so debu debu pasir berterbangan .....

Sempat posing posing gak ....

Dah ready nak balik semula ke Yanbu selepas bermain main pasir di Badr ....

Senja di Yanbu pada musim sejuk ...

Suasana yang tenang di taman di tepi Laut Merah ... orang tak ramai sangat .. sebab mungkin cuaca agak sejuk kot ....

Taman pun kosong ngan orang ....
Since sekarang ni ala ala musim sejuk kaannn ... so clothing pun kena tukar jugak ... kalau tengok kat kedai kedai pakaian sekarang nih, semuanya pakaian ala ala musim sejuk gitu ... Iman pun bergaya ngan turtle neck .. beli kat Jeddah ari tuh ....

Afiq ... dah tiga tahun pada 26 October yang lepas ... dan 26 October jugak, adik bongsu aku dapat anak ... so nanti Afiq dan sepupu dia boleh celebrate hari jadi sama sama ... and Anak anak Amno (bukan UMNO) pun dua orang hari jadi pada 26 October .... Dan Insya Allah, Afiq tahun ni akan ikut aku dan isteri mengerjakan Rukun Haji .... Kami tak bawak Akak dan Iman ... dia orang akan duduk ngan anak anak Zuraili .....

7 comments:

  1. Salam Hj Ghazali,
    Kak Nab amat seronok baca blog Hj...Dapat info tentang apa yang berlaku kat Tanah Suci..TK kerana dapat kongsi berita2 yang tak dpt diperolehi dr media lain.

    ReplyDelete
  2. Salam...Sok Aisyah dgn Iman makan le seadanyer...Kakak2 tu cuma tau goreng telur dgn masak sup jer...hehehe...MAKA TERIMALAH...

    ReplyDelete
  3. sonoknyerr men paser .. kannns

    ReplyDelete
  4. Cikgu Zainab;

    Terima kasih kerana sudi nak singgah ....

    Mama Bungas;

    Syukur seribu rahmat sebab ada yang sudi nak jaga .....

    en_me ...

    Hehehheee

    ReplyDelete
  5. Salam...

    Cantiknya gambar yang diambil dengan kemera baru ke??????

    Cantik sungguh, kamera cap ape tu....kalau macam ni hj boleh jadi fotografer lah gamaknye.

    ReplyDelete
  6. Saliza;

    Camera lama jugak ler ... apa apa pun , datang ler umah ... nanti kita orang tunjukkan macam mana hehehehee

    ReplyDelete
  7. imran7:27 AM

    assalammualaikum..
    nak tanya, syed amri abdul manan yg skrg kerja kat intel tu ke?

    ReplyDelete