Monday, November 03, 2008

Pemandangan Kaabah

Alhamdullilah, aku telah berpeluang untuk melihat pemandangan Kaabah dari bilik hotel. Kali pertama waktu bulan puasa yang lalu ... dan bebaru nih lagi sekali .... kedua duanya dari As Safwah Hotel ... allaaaaa hotel yang Najib claim kata Hotel Felda tuh hehehhee (Actually, Felda cuma ada beberapa bilik ajer kat hotel tersebut!!!)

Kali kedua nih, aku telah bawa the whole family sekali untuk melihat pemandangan Kaabah dari atas, terima kasih kepada Shahrir (nama manjanya UNCLE) dan Azli dari Hotel As Safwah Royal Orchid ..... terharu sangat dengan layanan mesra mereka terhadap aku serta keluarga ...

Maka Terimaaaallllaaaahhhhhhhh ..........................

Dah tajuk kali ini namanya PEMANDANGAN KAABAH .... so aku just bubuh ajer gambar gambar yang aku ambil dari tingkap 18, thanks to Shahrir and Azli ....


Kaabah buat masa tuh tak ramai sangat orang ... siap boleh kucup Hajartul Aswad tanpa sebarang masalah ... sebab Jemaah Haji masih belum tiba lagi. Tetapi pada hari Jumaat petang tuh waktu aku nak balik, aku perasan orang dah mula ramai and dah nampak Jemaah Haji dari India dan Indonesia ... Indonesia siap pakai Vest lagi ....

Dari bilik yang aku ambil gambar nih, bilik ni pernah di diami oleh Zahid Hamidi (kalau aku tak salah dengar ler) dan juga Prince Prince dari ME nih .... Memang view bilik nih ala ala WOOOWWW gitu .....

Bila melihat Kaabah dari jauh , rasa sayu sangat ... and kepada bakal Jemaah Haji yang pertama tama kali hendak menjejaki Tanah Haram, ingat, antara doa yang paling Mustajab ialah apabila melihat KAABAH buat Kali PERTAMAnya .... so berdoalah kita .....
(Anyway, di hadapan Kaabah adalah satu tempat yang paling bagus untuk berdoa, sebab doa doa akan di makbulkan oleh Allah)

Aku masih lagi terngiang ngiang di telinga akan kata kata seorang jemaah Haji, Tidak perlu lah kita nak berebut rebut dan tolak menolak hanya setakat nak mengucup Hajartul Aswad ... sebab Rasullah dah ajar kita, cukup hanya dengan Istilam kalau tidak dapat mengucupnya ......

(So kepada Jemaah haji, apabila sampai nanti, kalau ada orang muda dari Indonesia yang offer kita nak kucup Hajartul Aswad, berhati hati lah ... kerana dia orang akan charge dalam SAR 200 to SAR 500!!!!!)

Dan nanti dalam masa terdekat nanti, Kelabu Kaabah ni akan di angkat tinggi ... sebab terlalu ramai Jemaah Haji yang bakal tiba ... and dia orang ni ada yang suka koyak kelabu nih atau pun kucup kucup kelabu nih ... macam macam cara taauuu ... so kalau nak tau, cepat cepat datang yaaaaaa

Pada masa musim Haji nanti, lebih dari 2 juta umat manusia akan mengunjungi Kaabah nih .... dan seronok sangat apabila tengok orang ramai nih .... duduk kat dalam masa pun jadi terleka dengan melihat kerenah kerenah manusia ... tak terasa masa berlalu ....

My favorite place waktu musim Haji dulu untuk sembhayang Subuh ialah di dataran Tawaf ... sejuk sangat ... pass tuh boleh tengok galagat manusia ....

Sembahyang kat atas nih seronoknya waktu bulan puasa ..... angin malam bertiup nyaman (itupun waktu malam bernagin ler) ..... pass tuh bila lepas terawih boleh tengok orang ramai mengerjakan tawaf dari atas bumbung ..... memang mengasyikkan ... kalau Jemaaah Haji datang, waktu Isyak pun OK gak ....

Lihat ler .....

Gambar yang sama , tapi aku just edit mengedit guna Photoshop ajer ....

Saja nak tunjuk betapa cantik nya pemandangan dari Tingkat 18 nih ...

Inilah gambar terakhir dalam series nih (aiikk perasan artis ker nak buat jelajah series gitu???)

Family semuanya bersyukur dapat melihat pemandang Kaabah dari Tingkat 18 nih ... Once again thanks to Shahrir and Azli ....

Waktu tuh kami duduk kat Hilton .... seperti biasa guna nama Nazir ajer .... tapi aku rasa Intercontinental is much much better dari Hilton kalau kat Mekah nih ....

Hilton nih kat tengah tengah tuh dia buat ruangan kosong .... memang cantik ....

Erma Fatimah ....
Eja .....
Aiikkkkk .... nak jugak ker bergmabar ngan artis ???? Hahahhahahahaa .....

Aku dan Afiq .... baju yang sawa sawa gitu ..... hehehehhehehee

8 comments:

Uncle said...

Dear Ghaazaz.
Ala....segan la pulak bila kena puji....anyway it was and will always be my pleasure to have you visiting us from time to time. Ada jugak orang mai visit kami ni...take good care of yourself and family.

Uncle

en_me said...

wah, bestnyerr dapat tengok kaabah kannns.. me tengok gambar kat dinding jakkks..

Anonymous said...

Salam bro Ghaz..
Tahniah, dalam hidup kita ada 3 hari sahaja ye? Alhamdulillah sesama kita berjaya dan bahagia!
~Nadzrin~
(ingat ke tidak kat saya ni?)

Masdihana Hamzah said...

Kat gambar ni, rasa2nyer Pn Imah Hj. Ghazz lagi cantik dari Eja.... puji ikhlas ni tau.

Ghazali B Abd Aziz said...

Uncle;

Hehehee ... you guys are SUPERB!!! Proud to be Malaysian !!! Sebab uols, I naik bangga jadi Anak Malaysia!!!

en_me;

Insya Allah, kalau ada rezeki nanti , en_me, akan tengok live lagi!!! Mudah mudahan Allah mempermudahkan segala urusan.

Nadzrin;

I muda lagi tauuuuu!!!! I baru tinggalkan Malaya / PML tak sampai setahun taauuuu!!!! So amacam, dah settle down ker?

Mas;

Hehehheee ... ada orang tuh, asyik tersengih ajer ari ni, pass tuh ala ala jeling jeling kat cermin ajer

Hahahahhaa

hani said...

br pergi sane a month last ramadhan. masyaAllah.. rindunye nk dtg lagi.

SitiNur said...

Subhanallah. Untungnya dapat duduk dekat dengan Kaabah. Tgk Kaabah dari tingkap bilik!

Lama lagi ka Abg Ghaz akan tinggal di sana? Ada rezeki boleh bawa kami pusing2 negara padang pasir tu?

Ghazali B Abd Aziz said...

Hani;

Insya Allah, ada rezeki, boleh buat haji pada Tahun Hadapan ... ataupun datang lagi untuk buat Umrah ... kalau datang ... contact ler yaaa


Sitinur;
Insya Allah, kami akan duduk kat sini dan kerja sini ler ... kerja kat Malaya kan dah berhenti ....

Kalau datang, contact ajer ... Insya Allah , akan usaha untuk jumpa jua ...