Monday, October 27, 2008

Selamat Tinggal Syawal

Kejap tak kejap , Syawal hanya tinggal dua hari lagi dah ... Deepavali pun dah ... Sekarang ni pun, orang orang dari Malaya yang mana dah dapat tempat nak menunaikan Haji pun dah tengah bersedia, sebab first flight untuk haji pun dah tak lama lagi .... and dengar kata Zohdie pun pergi haji gak ... tapi tak CONTACT puuunnnn!!!!!!!!!!

Dalam bulan Syawal yang lalu, kita orang kat Yanbu ni pun tak putus putus gak dengan jemputan OPEN HOUSENYA .... maklum ler sekarang nih , family yang kat YANSAB pun dah ramai ... dah lebih dari 10 buah Keluarga .... so boleh dikatakan sepanjang minggu bulan Syawal tuh tak putus putus ler ngan kunjungan OPEN HOUSE nya .... (Cuma aku tak ambil gambar ajer ... sebab aku tak gemar sangat ambil gambar malam nih!!!)

Pass tuh, kami warga Malaysia di Yanbu pun telah pakat pakat buah makan makan kat DOLPHIN RESORT di Yanbu .... tapi kena bayar sendiri ler ... seorang dewasa kena bayar SAR 150 gitu .... pass tuh untuk anak anak percuma sahaja .... and untuk sesesapa yang nak ambik bilik lak, dia charge SAR 1,000 ajer .....

Maka Terimalllaaaahhhhhh ...................


Dolphin Resort .... gambar ni aku ambil dari dalam bilik ..... tapi waktu aku tengok tengok view Laut Merah yang indah lagi permai nih ... aku jadi teringat lak kat PETRONAS ... ialah waktu kerja ngan PETRONAS dulu, semuanya company tanggung ... buat hari raya ker ... family day ker ... away day ker .... semuanya kita tau pergi ajer .... ni bila dah kat sini, majlis hari raya pun kena bayar sendiri .... tara ni ler baru rasa ala ala TERHARU sangat!!!!!!! Sedih lak teringat akan PETRONAS gitu ....

Dolphin Resort memang terletak di tepi laut Merah ... so kepada family package tuh, dia include jugak boat ride .... dah nama Laut Merah, memang terkenal dengan coral nya kaaannn ... so dari atas boat pun boleh nampak ikan ikan yang berenang renang gitu ....

Air laut yang biru .... memang mengancam ... aku siap esok pagi tuh, ikut pergi snorkelling lagi sebab dah gian sangat ... and lepas nih Zuraili and Pak Lah ( No No bukan Abdullah Badawi yang nak bersara tuh ... ) akan pergi Scuba Diving lak .... cuma tika dan waktu ajer tak kena ajer ... Insya Allah dalam tengah bulan 11 nih aku akan join dia orang gi scuba diving lak!!!

Mural yang ada di Dolphin Resort ... aku suka akan penataan cahaya mural nih .... nampak hidup sangat hehehhe (Tapi sebab ambil pakai HP ajer kan ... so macam tak masuk sangat warna dia ....)
Kalau dah nama pun DOLPHIN RESORT kannn .... tanpa mural Dolphin tak sah ler kannnn ...

Wakil dari Malaysian Consulate pun datang jugak .... so agak meriah ler jugak .... Sdr Abd Rahman tengah bagi briefing pasal peranan Consulate ....

Kaum ibu lak , sedang beramah mesra ngan bini bini Ustaz yang kita orang jemput ... sambil berkenalan sesama sendiri ....

Anak anak ada kem ibadah remaja yang di kelolakan oleh Ust Khairul .... tapi ni tak ada kena mengena dengan kem tu ler ... ni waktu bersantai santai ... kat Resort nih, lelaki perempuan boleh mandi di kolam renang ... dia tak strict sangat ....

Kolam utk anak anak kecil pun ada .....


Minggu berikutya lak, kami sekeluarga bersama sama bebudak yang baru sampai telah pergi ke Madinah lak .... sementara menunggu kumpulan bujang bujang tuh ... aku telah berhenti kat Badr ... on the way to Madinah ... sebab kat sini ada guug pasir .... since hari masih pagi, pasir kat sini sejuuukkkkk sangat!

Aisyah, Iman, Afiq ... semuanya tak mandi pagi tuh ... sebab janji kul 7 dah bertolak, tapi haammppeeehhh janji ngan bebudak bujang ... aku awal awal dah kuar ... dia orang kul 8 pun tak gerak lagi!!!!!

Bersantai di padang pasir .....

Seronok sangat Afiq dapat main pasir .... sebab pasir sini sejuk .....

Acara pertama bila samapi Madinah, kami singgah di Masjid Quba untuk solat 2 rakaat ... and kemudian langsung ke kebun kurma di kat belakang Masjid Quba nih ....

Inilah geng geng bebudak yang baru sampai .... and seronok gak sebab dia orang kata, sebelum dia orang datang, dia orang dah ala ala baca/ikut BLOG aku nih hehehehe .....terima kasih ler yaaaa ... and tengok ler gambar2 kau orang lak dalam BLOG nih yaaaaa

Selepas Zohor and lepas makan tengahari, kita orang gerak ke Jabal Uhud and Ladang Unta lak ... sementara nak tunggu pemerah susu uta datang ... Iman boleh pose lagi lak!!!

Bergambar (tapa mandi mandi lagi nih taauuu!!!) dengan unta unta yang sememangnya tak mandi mandi pun !!!

Unta unta pun gembira nak berposing ....

Pose istimewa buat tatapan semua .....

Aisyah kata Unta ni pun pandai senyum bila nak di ambil gambar ....


Saat saat yang di tunggu .... minum susu Unta ... lemak dan berkrim ... memang sedap!!!
.Cara cara nak perah susu unta ... mula mula kena rangsangkan Ibu Unta nih ... so apa pemerah susu ni buat, lepaskan anak unta yang sedang menyusu ... biar dia nyonyot/hisap puting ibunya dulu ... kemudian pemerah susu ni akan halau anak unta tuh ... and dia orang lak ambil alih tugas .... dia orang lak memerah merah susu ...

Memercik susu .... memang segar ....
.Pemandangan di Ladang Unta

Dan kejutan buat aku jua .... waktu aku nak gi Solat Asar .. aku dengar suara orang malaya ... and rupa rupanya ... ISKANDAR SAIM!!!! Dia datang buat Umrah ngan Cikgu serta Ayah dia dan Ayah Cikgu .... tak sempat nak borak panjang sebab dia pun dah nak gi ke Mekah nak buat Umrah , and aku lak dah nak balik dah ke Yanbu ......

5 comments:

  1. subhanallah, bestnyer jalan jalannns kat negeri arabbs.. kannns

    ReplyDelete
  2. Salam Bro Ghaz,
    Uish... duduk padang pasir pulak ke??

    Tertanya: Memang dress code wanita hitam, dan lelaki putih ke?

    ReplyDelete
  3. en_me ...

    Best tuh best gak ... tapi MALAYSIA tetap No 1 gitu hehehehehe

    SitiNur;

    Untuk perempuan , definetly YES ... Hitam is the outer layer dress punya color !!! Ada kat sesetengah tempat, kalau bubuh manik pun kira dah macam No No gitu ...

    As for men, tak kisah ... but PUTIH is ala ala the IN color gitu..

    How is life in Japan?

    ReplyDelete
  4. Life in Japan is good. We are happy here. Everyday we live and learn new things. Very interesting. But of course we wont forget Malaysia. Hujan emas di negeri orang ye tak?

    For now, I miss MILO so much! And Nazrin wants keropok ikan all the time! Boleh?? Hehe.

    Bila nak melawat kami di Jepun ni?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Tuan Ghazali,

    Saya ingin minta izin untuk menggunakan salah satu gambar di atas (berkaitan susu unta) di dalam blog saya.

    Jasa baik tuan amat saya hargai.

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete