Monday, June 01, 2015

Yellowknife - Midnight Sun in Summer and Aurora Borealis City

Alhamdullilah , last week aku telah berpeluang untuk ke Yellowknife di atas sedikit urusan.  Rasa teruja sangat nak ke sini ... iya ler , dalam hati kot kot dapat ler tengok Aurora Borealis ... namun belum ada rezeki.  

Sebab time aku pergi, sunset dalam kul 11 lebih .... jadi langit memang terang, so memang tak leh nak nampak ler si Aurora Borealis nih.  Kena datang waktu winter baru boleh nampak.  Sekarang nih , nama jolokan untuk Yellowknife pada musim panas ialah City of Midnight Sun.

Maka Terimalaaaaaaahhhhhh ........


Meninggalkan Calgary ....


Nampak macam teratur dan macam mainan LEGO jer


Kawasan perumahan exclusive?  Nampaknya ler ....


Downtown Calgary .... dan Banjaran Rockies di belakangannya ...


Tasik yang mula mencair .... menghampiri Yellowknife dah ...


Ni baru betul betul kat Khutub Utara gitu !!!


Pada musim sejuk, apabila tasik membeku, ianya menjadi laluan utama !


Kalau tengok peta, memang kawasan Yellowknife nih , tasik tasik tasik merata rata !


Yellowknife nih tak ler besar mana pun .... penduduk dia dalam 20,000 orang jer ...


Aku jalan jalan kat taman dekat dengan hotel aku menginap ...


Bandar dia walaupun kecik ... tapi boleh di katakan serba lengkap ... semua ada !!!


Cuma itulah, secara purata nya suhu pada musim sejuk dalam -40 degree gitu !!!


Kat depan hotel ada structure yang susun susun batu nih ...


Macam simbolik ler utk kaum pribumi di sini ...


Wajahnya bandar dia .... ada gak bangunan tinggi tauuu !!!


Museum dia pun best gak !


Ni ler rupa bandar dia ....


Cuma tak sibuk ler ...


Since sini kan kawasan khutub ... so memang ler sinonim ngan beruang khutub gak ler ...


Yang tak gelap gelap ....


Army dia pun agak besar gak ...


Arca sempena apa ntah ...


Cabin dulu dulu waktu orang mula sampai ke kawasan ini utk melombong emas ...


Since ini adalah bandar berlian ... kena ler tgk macam mana nak gilap berlian ...


Cuba cuba nak cari kerja tukang gilap berlian ...


Lukisan orang pribumi ...


Beruang khutub dan serigala khutub ...


Kat Airport dia pun simbol beruang nih gak ...


Rasa macam cute sangat !!!!


Air Canada JAZZ penerbangan yg aku naik utk pergi dan balik ... airport dia kecik jer ... tak ada airbridge pun !!!


Seni pribumi ...


Suka tengok design plate kereta dia ... agak unique ... bentuk beruang khutub


Katanya .... antara tempat makan yang terkenal seantaro dunia gitu ... masuk dalam list ler ...


Waktu aku datang , dia belum bukak lagi ...


Hehehehheee ... rasa cute sangat !!!


Memang sesuai ngan jolokan midnight sun ...


Memang tak gelap gelap !!! Tup tup dah mentari naik semula !


Akhirnya pulang semula ke Calgary ... sebelum tuh breakfast ... suka sangat akan view restaurant nih !!!!