Monday, June 01, 2015

Yellowknife - Midnight Sun in Summer and Aurora Borealis City

Alhamdullilah , last week aku telah berpeluang untuk ke Yellowknife di atas sedikit urusan.  Rasa teruja sangat nak ke sini ... iya ler , dalam hati kot kot dapat ler tengok Aurora Borealis ... namun belum ada rezeki.  

Sebab time aku pergi, sunset dalam kul 11 lebih .... jadi langit memang terang, so memang tak leh nak nampak ler si Aurora Borealis nih.  Kena datang waktu winter baru boleh nampak.  Sekarang nih , nama jolokan untuk Yellowknife pada musim panas ialah City of Midnight Sun.

Maka Terimalaaaaaaahhhhhh ........


Meninggalkan Calgary ....


Nampak macam teratur dan macam mainan LEGO jer


Kawasan perumahan exclusive?  Nampaknya ler ....


Downtown Calgary .... dan Banjaran Rockies di belakangannya ...


Tasik yang mula mencair .... menghampiri Yellowknife dah ...


Ni baru betul betul kat Khutub Utara gitu !!!


Pada musim sejuk, apabila tasik membeku, ianya menjadi laluan utama !


Kalau tengok peta, memang kawasan Yellowknife nih , tasik tasik tasik merata rata !


Yellowknife nih tak ler besar mana pun .... penduduk dia dalam 20,000 orang jer ...


Aku jalan jalan kat taman dekat dengan hotel aku menginap ...


Bandar dia walaupun kecik ... tapi boleh di katakan serba lengkap ... semua ada !!!


Cuma itulah, secara purata nya suhu pada musim sejuk dalam -40 degree gitu !!!


Kat depan hotel ada structure yang susun susun batu nih ...


Macam simbolik ler utk kaum pribumi di sini ...


Wajahnya bandar dia .... ada gak bangunan tinggi tauuu !!!


Museum dia pun best gak !


Ni ler rupa bandar dia ....


Cuma tak sibuk ler ...


Since sini kan kawasan khutub ... so memang ler sinonim ngan beruang khutub gak ler ...


Yang tak gelap gelap ....


Army dia pun agak besar gak ...


Arca sempena apa ntah ...


Cabin dulu dulu waktu orang mula sampai ke kawasan ini utk melombong emas ...


Since ini adalah bandar berlian ... kena ler tgk macam mana nak gilap berlian ...


Cuba cuba nak cari kerja tukang gilap berlian ...


Lukisan orang pribumi ...


Beruang khutub dan serigala khutub ...


Kat Airport dia pun simbol beruang nih gak ...


Rasa macam cute sangat !!!!


Air Canada JAZZ penerbangan yg aku naik utk pergi dan balik ... airport dia kecik jer ... tak ada airbridge pun !!!


Seni pribumi ...


Suka tengok design plate kereta dia ... agak unique ... bentuk beruang khutub


Katanya .... antara tempat makan yang terkenal seantaro dunia gitu ... masuk dalam list ler ...


Waktu aku datang , dia belum bukak lagi ...


Hehehehheee ... rasa cute sangat !!!


Memang sesuai ngan jolokan midnight sun ...


Memang tak gelap gelap !!! Tup tup dah mentari naik semula !


Akhirnya pulang semula ke Calgary ... sebelum tuh breakfast ... suka sangat akan view restaurant nih !!!!

17 comments:

  1. untungnya sampai ke khutub pegi nya.

    kalau mcm kita kita ni xde sebab nak jejak sana. kalau nak pegi pun sure mahal nak mampsss

    ReplyDelete
  2. tertekannye rase kul 11pm matahari baru nak jatuh... kalau org tak biase, sure susah nak lelap mate

    ReplyDelete
  3. Wahhh bestnya...ntah xsmpi la sy klo ke canada mih kannn...hehehe fuhhhh -40???pengsannn...

    ReplyDelete
  4. Wahhh bestnya...ntah xsmpi la sy klo ke canada mih kannn...hehehe fuhhhh -40???pengsannn...

    ReplyDelete
  5. Wahhh bestnya...ntah xsmpi la sy klo ke canada mih kannn...hehehe fuhhhh -40???pengsannn...

    ReplyDelete
  6. Meng ...

    Rezeki terpijak hahahahhaa .... orang dah panggil, kita pergi jer ... tapi tak ada rezeki nak tgk Aurora Borealis ... sebab langit tak gelap gelap !!!

    ReplyDelete
  7. Azra ...

    Memang betul .... sebab kami duduk sini pun notice, kalau waktu winter, dalam kul 8 tuh memang semua dah nyenyak dah ... tapi bila waktu summer nih, kul 10 tuh macam awal lagi ... mata tak terasa ngantuk pun !!!!

    ReplyDelete
  8. DJ ...

    Jangan pengsan ... ala bisa tegal biasa gitu .... kami dari tempat sejuk nih, selalu amalkan LAYERS , maknanya, kami pakai baju berlapis lapis ... minumum tiga lapis !!! Pass tuh memang rasa selesa !!!

    ReplyDelete
  9. I must come back to your blog more often!

    ReplyDelete
  10. kenapa 'orang ' tu gilap berlian lain mcm je...x perlu pandang berlian tu :-)

    ReplyDelete
  11. 11mlm masih ada matahari...hurm...rezeki tul dapat pegi tempat2 mcm ni...tgk je lah yg mampu

    ReplyDelete
  12. Menarik tempat ni... Btw.. Selamat berpuasa!

    ReplyDelete
  13. Shin ...

    Kat Calgary nih pun setiap kali winter pasti akan dapat suhu yang membeku tahap gaban gak ... !!!

    ReplyDelete
  14. Sunflora ...

    Hahahahhaa ... it is all depending on my mood gak ... nowadays, I don't really have a mood to write :(

    How are you doing?

    ReplyDelete
  15. JM ...

    Sebab dia penggilap berlian yang professional !!! Hahahahahahhahahaa

    JM ...

    Kami kat sini (Calgary), kul 10 malam baru buka puasa ! Memang melepek !!!

    ReplyDelete
  16. SS ...

    Terima kasih .... and selamat berpuasa to you too !!!

    ReplyDelete