Sunday, October 28, 2012

Kita hendak apa yang kita tidak ada

Kalau kita fikirkan di dalam kehidupan kita sehari hari , kita pasti sedar atau tau ... Sebagai manusia, kita senantiasa memetlukan atau berkehendakan sesuatu yang kita tidak ada.

It will never stop, sampai ler kita mati kot.

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........



Kita perlukan sinaran panas mentari andainya kita berada di negara atau tempat yang bersalji. Namun , pada mereka di negara yang panas atau tiada salji, pasti maukan kesejukan kan kan kan.




Dan kita pasti idamkan panas mentari dengan hembusan bayu di tepian pantai ... Andainya kita berada di kawasan pergunungan yang tidak berpantai kan. Namun bagi mereka di tepian pantai pasti maukan kelembutan dan kedinginan salju membaluti tubuh kan kan kan


Salji membaluti dedaun yang layu. Kita idamkan kehijauan tropikal.



Musim sejuk yang dingin. Kita impikan musim panas yang panas.


Sashimi .... Namun ikan pekasam jadi idaman


Alangkah indahnya dapat bercucuk tanam dari membajak salju.


Darah. CSI? Doktor? ....

Senantiasa bersyukur dan bersyukur dan bersyukur dengan apa yang kita ada.

Location:Auburn Bay Blvd SE,Calgary,Canada

Tuesday, October 23, 2012

Apabila turun nya Salji

Kita orang Malaysia, kalau sebut pasal salji pasti ramai yang agak teruja kan.

Pasti semua nak salji. Tetapi tidak bagi orang Malaysia yang di landa salji.

Isteri dan anak anak semua dah rasa tak larat nak main salji dah. Semua dah kesejukan. Syafiq siap kata I like Yanbu.

Maka Terimalaaaaaahhhhh ........



Aku suka tengok salji yang ada. Agak unik.



Balik dari kerja , on the way to parking. Walaupun sejuk, namun tetap gigih.



Sebelum boleh drive, kena buang snow ni semua.

Location:Auburn Bay Blvd SE,Calgary,Canada

Salji melanda




Dari malam tadi dah mula salji. So pagi ni, perjalanan yang biasanya 15 minutes, telah menjadi nak dekat 2 jam.

Masing masing bawa kereta dengan cermat.

Location:Auburn Bay Blvd SE,Calgary,Canada

Saturday, October 20, 2012

It is snowing ...

Actually I bought this app ingat nak senang dan pantas meng update blog , tapi sejak beli apps ni 8 bulan or one year ago, rasanya baru satu atau dua entries jer yg dibuat guna apps ini!!!!

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........



Keluar dari Mall lepas appointment ngan optometrist, tengok tengok salji dah mula turun. Terus rasa teruja!


Today waktu nak hantar Syafiq dan Aisyah gi ngaji, salji dah mula turun. Ni dah kali ketiga salji turun for this season. Iman suka nak taste the snow.


Ibu dan anak di padang posing posing.



Habis mengaji, balik rumah semua dah tak sabar nak main salji!



Anak anak dan juga ibubapa kepada anak anak suka sangat.

Sunday, September 30, 2012

Hijrah ... Dari Bumi Anbiya ke Banjaran Rockies

Alhamdullilah ... kami dah sebulan berhijrah dari Yanbu Saudi Arabia ke Calgary Canada.  Alhamdullilah, aku telah mendapat kerja di Jacobs ...

Maka sebab itulah agak sepi blog ni ... sebab aku agak sibuk dalam urusan perpindahan ... Insya Allah, akan muncul pula cerita cerita mengenai Calgary selepas ini.

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Teaser dari Banjaran Rockies

Lake Moraine

Sunday, July 22, 2012

Pose Pose Ramadhan Kareem

Ramadhan, bulan ke 9 dalam kalendar Islam tiba lagi.  Bulan yang menjanjikan di mana pada suatu malam, ianya lebih baik dari malam seribu bulan ... iaitu malam Lailatul Qadar.

Muga Ramadhan kali ini, segala amal dan ibadah kita di terima Allah, dan ianya lebih baik dari Ramadhan yang lepas lepas.  Dan muga kita mendapat menafaat dan barakah di bulan ini dan dapat sama sama merebut peluang di malam Lailatul Qadar.

Sementara menantikan masuknya waktu Isyak yang telah di anjakkan (oo yaaa .. kalau di Saudi, biasanya waktu Isyak akan masuk 1.5 jam selepas Maghrb ... namun pada bulan Ramadhan, ianya telah ditetapkan 2 jam selepas Maghrib) ... terasa lak nak pose pose sama sama ngan anak anak.  Aisyah tak nak masuk sama, sebab dia dah besar and malu.

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........

Untitled
Syafiq ler yang paling excited dengan kedatangan Ramadhan kali nih.  Excited tanya berapa rakaat nak sembahyang, excited tanya bila nak sahur, excited tanya pukul berapa bleh makan ...nampak very excited!!! And of course ... bila RAYA .... hahahhahahahaa

Untitled
Pada puasa hari pertama, selepas solat Asar, kami ke STAR utk membeli serba sedikit juadah berbuka.  Syafiq excited sangat.  Sebab hari pertama puasa kan.  Sampai kat STAR, air kotak nak, chips nak, maggis nak, rambutan nak, cherry nak, peach nak .... ice cream nak .... semuanya nak .... air ada dua tiga jenis lak tau!!!!

Tetapi malangnya ... bila sampai kul 6, dia da tak tahan .. katanya nak terasa nak muntah ..  so terpaksa ler berbuka pada pukul 6 petang pada hari pertama

Untitled
Hari Kedua, Alhamdullilah ... dapat diteruskan dan di habiskan puasanya .... Nurul Iman ... hehehehheee hari pertama lagi, dalam kul 10 pagi, dia dah siap bukak peti ice and ambil ice cream and air .... bila suruh puasa, dia just kata .. "Noooooo"

Untitled
Inilah keletah anak anak menyambut puasa .... seronok melayan ....

Untitled
Ramadhan Kareem from all of us.



Steak House di Jeddah

Sebelum Ramadhan ari tu (minggu lepas), kami ada sedikit urusan di Jeddah.  Selesai urusan, dan setelah selesai solat semuanya, dah tentu ler perut pun terasa lapar kan.

Kalau di Jeddah nih, nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat, memang menyiksakan ... dengan traffic jem ler, ngan kereta bersimpang siur ler, ngan construction yang tengah hangat dan pesat ler ... memang mencabar walaupun tak teruja.

Dah lama tak guna tag line nih ....

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........

Untitled
Since Steakhouse nih memang betul betul kat tempat urusan kami, maka, kami pun stop ler sini.  Tak payah drive susah susah ... and anak anak pun suka nak makan steak.  Aku pernah ke sini , sebab ada contractor belanja lepas meeting dulu.  So kali ni aku lak belanja my famili.  Steakhouse nih, dia ada special steak, guna hot stone.  Daging di masak di atas hot stone nih, depend kepada kita punya preference.

Untitled
Waiter akan tolong kita potong potong kan daging tersebut.

Untitled
So kita boleh ler nanti terus makan jer kalau rasa dah ok.  Aku suka cara nih!!!!!
(Nampak tak beg kertas tuh, iya siap tak habis nachos dia and kid meal dia .... by the way, order main menu, kids meals free!!!!)

Untitled
Jemput makan .... terus rasa terliur lak ... sebab entry ini di buat waktu bulan puasa and lepas Zohor ... s faham faham jer lah yaaaa ....

Merpati

Hari tu selepas Solat Asar, waktu nak keluar dari masjid, aku nampak burung merpati nih kat depan pintu masjid.

Aku ambil gambar dia pun dia tak lari .... nampak macam dah nak ti ti jer ...

Aku post kat FB ... ada yg kata , anak lagi ... tapi kalau anak, kenapa dia tak cergas ... macam nak ti ti jer ....

Since kan ada apa tuh, penyakit selsema burung kan .... so aku pun tak ler usik atau pegang burung nih.

Merpati ... terlalu simbolik ... dan memang ramai orang yang agak prihatin ngan burung nih, sanggup untuk memberi makan pagi dan petang kepada kekawan merpati nih.

Merpati ...

Saturday, July 14, 2012

Makan dan Makanan Sempena Musim Panas

Manusia dan makanan ... Apa orang kata makan untuk hidup , hidup untuk makan kaaannn ...

So di dalam tak tahu apa nak buat atau lakukan, maka , ke dapur ler ...

Inilah hasilnya ....

Gendang gendut Tali kecapi
Kenyang Perut suka hati ...

Alhamdullilah

Sea Bream - Panggang

Eh rasanya ari ni aku dok update pasal makan dan makanan jer hehehehhee

Sea Bream adalah sejenis ikan laut , di mana isinya begitu berlemak dan lembut

Kami dah masak kari, panggang, goreng, bakar gitu jer ... dan hasilnya, memang pasti menjilat jari gitu ....

Aku tak pasti apa nama ikan ni dalam bahasa Malaysia , tapi kalau tanya En G, memang macam macam info yang dia akan kasi ...

Dan ikan ini jugak katanya adalah hidangan istimewa bagi orang Jepun sempena tahun baru .

So kalau jumpa ikan ini, beli jangan tak beli !

Pavlova - Dessert Creation by Aisyah

So selain dari masak ayam panggang bersama sama ngan kentang putar, dia juga telah cuba dessert yang namanya Pavlova ...

(Aku tanya kat En G, katanya dessert ni di ambil dari nama penari Ballet, Anna Pavlova gitu)

Since ianya terlalu manis buat aku, aku cuma kecap kecap jer ... sebab tak berapa suka sangat kalau dah terlalu manis kan.

Apa apa pun, Alhamdullilah, rasa seronok jugak bila tengok anak anak dah membesar dan dah pandai jugak buat itu dan ini ...

Alhamdullilah

Dinner prepared by Aisyah

Sekarang ni tengah cuti musim panas bagi anak anak sekolah. Since kami pun tak ke mana mana, maka timbullah perasaan bosan yang teramat banget buat anak daraku.

Bukan senang nak menghabiskan masa masa bagi anak remaja yang sedang membesar ...

Maka, atas initiative Aisyah, dia tanya tanya resipi ngan kawan kawan dia ... maka pada petang tu, terhasillah , masakan ayam panggang dan kentang putar dia ....

Alhamdullilah ... memang sedap jugak rasanya ... hehehehhehee

Dan bukan ini sahaja yang di hasilkan ...

Thursday, July 12, 2012

Raudhah ... Taman Syurga

Hadis Sunan At-Termizi Jilid 5. Hadis Nombor 4009.
Muhammad bin Kamil Al Mirwazi menceritakan kepada kami, Abdul Harits bin Abi Hazim Az Zahid memberitahukan kepada kami, dari Katsir bin Zaid dari Al Walid bin Rab'ah, dari Abu Hurairah dari Rasulullah SAW bersabda: "Antara rumahku dan mimbarku adalah taman dari taman-taman syurga." Dan dengan ini pula dari Rasulullah SAW bersabda: "Solat di masjidku ini lebih utama daripada seribu solat di masjid-masjid lain selain masjidil Haram." Hadis ini adalah sahih dan diriwayatkan pula dari Abu Hurairah dari Rasulullah SAW dengan sanad lain.

Madinah Al Munawarah

Madinah Al Munawarah ... bandar di mana menyambut kedatangan Rasullulah SAW setelah baginda di usir oleh bangsanya sendiri.


Hadis Sahih Muslim Jilid 3. Hadis Nombor 1306.
Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah saw. bersabda: "Akan datang suatu masa, di mana seseorang memanggil anak pakciknya atau kerabatnya, katanya: "Marilah ke sini - keluar dari Madinah - menuju kemakmuran. Marilah ke sini - keluar dari Madinah - menuju kemakmuran. Sedangkan kota Madinah sesungguhnya lebih baik bagi mereka, sayang mereka tidak tahu. Demi Allah yang jiwaku di tangan-Nya, tidak seorang pun yang keluar dari Madinah itu kerana benci, melainkan Allah menukar mereka dengan orang-orang yang lebih baik daripadanya. Ketahuilah! Sesungguhnya Madinah itu bagaikan dapur tukang besi, iaitu tempat membuang kotoran-kotoran besi. Belum akan terjadi kiamat, sebelum Madinah mengeluarkan penjahat-penjahat yang ada di dalamnya, seperti dapur tukang besi membuang kotoran-kotoran besi."

Madinah .... kota suci

Saturday, July 07, 2012

Tranquility

Moment moment yang sempat di rakam sementara menanti terbit mentari bagi mengerjakan Solat Dhuha.

Masa yang berlalu tidak disedari disebabkan keasyikkan memerhatikan gelagat manusia. Pelbagai ragam manusia dengan seribu satu gaya dapat kita perhatikan..

Namun kita tidak berhak mentafsirnya. Kerana yang empunya badan sahaja yang tau apa yang tersirat dan tersurat.

Teruja ...

Santai di Pagi yang hening

Satu kebiasaan yang sering aku lakukan ( kalau dah kebiasaan, tentulah ianya sering dilakukan, kaaann) apabila berada di Mekah, ialah seusai solat Subuh dan jenazah, dan andainya tiada halangan, aku akan mengerjakan tawaf Sunat tujuh pusingan Baitullah.

Di kala tiada ramai jemaah, ianya mengambil masa kurang dari setengah jam. Namun pada hari hari jemaah ramai, biasanya ianya memakan masa dalam 45 min ke sejam.

Selepas solat sunat tawaf, biasanya aku akan menunggu matahari naik untuk mengerjakan solat Dhuha pula. Dan sementara menunggu nunggu ni, aku gemar menikmati suasana pagi yang permai. Suasana yg damai dan tenang. Tidak terucap atau terlakar dek kata kata maupun gambar.

Alhamdullilah kerana diberi Allah akan nikmat dan kesempatan ini. Alhamdullilah.

An evening at Masjid Nabawi Court

Bukan ler tajuk dari tajuk cite hindustan yang agak popular 20 tahun yg lalu ... An Evening In Paris. Tapi ini adalah gambaran dari suasana keadaan di Masjid Nabawi menjelang masuknya waktu maghrib.

Payung payung gergasi yang terbuka luas akan ditutupkan, dan lampu lampu di pasang menandakan hari dah hampir malam.

Cuaca pada pteang itu amat nyaman , dengan tiupan angin yang agak mendayu dayu. Walaupun panas, namun terasa akan ke nyamanan udaranya.

Selalunya, ramai jemaah mengambil kesempatan ini untuk bersolat di dataran sahaja, tanpa memasuki ke dalam masjid. Di atas sebab apa, hanya mereka sahaja yang mempunyai jawabannya.

Wednesday, July 04, 2012

Breakfast Meal at Kudu

Orang kata, orang ler kata kan ....

Breakfast like a King,
Dinner like a pauper ...

Tapi for me, makan selagi ada selera dan berhenti sebelum kenyang (Yang ini masih lagi dalam kategory impian ... Sebab kalau dah makan, nak lagi dan lagi dan lagiiiii)

Berbalik kepada Breakfast kat Kudu ni, kalau ada kelapangan dan kesempatan, seronok gak breakfast kat sini. Meal dia menyelerakan dan ada banyak choice! Kita juga boleh order menu menu biasa juga.... Tak seperti fastfood chain yg lain, kalau waktu breakfast, kena order breakfast menu jer!

Syafiq, dia suka waffle jer, dan aku lak memang suka yang complete dan heavy!!!

Jom breakfast !

Sunday, July 01, 2012

Sweet Flat Peaches - My favorite Summer fruits

Sekarang ni dah masuk musim panas ... cuaca memang agak terik ... bayangkan , se awal waktu Subuh (kul 4.00 pagi), cuaca senang senang mencecah 35 deg C!

Memang panas ... tetapi pada musim panas ni jugak ada banyak buah buah yang di jual di pasar. (Of course ler buah buah import kan ... kalau hasil tempatan ada jugak seperti tembikai dan sebagainya)

So salah satu favorite buah ialah FLAT PEACHES nih ... memang mannniiisssss dan sedap sangat!!!! Makan sebiji memang nak lagi dan lagi dan lagi ....

Rasanya lebih manis dari buah peaches yang biasa tuh ... aku pun tak pasti buah ni datang dari mana .... sebab tak nampak original carton boxes dia ...

Aku memang HIGHLY RECOMMENDED ler makan buah nih!!

Saturday, June 09, 2012

Roti dan Buah Zaiton

Adalah pembuka selera atau benda yang dia mula mula hantar kalau kita pergi makan di Al Majlis kat Raffles Makkah Palace ...

Since memang anak anak suka Cappuchino Cream Mushroom Soup dia, memang kena sangat ler makan ngan roti dia nih. Tetapi roti ni makan ngan butter jer pun dah sedap sangat dah.

So kepada kawan kawan yang berkunjung ke Makkah, and kalau tak tau nak makan apa pada malam hari selepas beribadah ... apa kata, cuba cuba rasa Italy lak hehehehhe An Italian Taste/Nite di Mekah gitu!!!

Fruitti di Mare

Al Majlis Restaurant adalah restaurant Italy yang terletak di Raffles Makkah Palace ... Hotel yang ternama di Mekah. (And since hotel ni agak ternama, and harganya pun agak ternama jugak, so, aku tak nak ler duduk sini kaaaannn ... sebab aku ni pemalu orang nya hahahahahahah)

Aku dah beberapa kali mengunjungi restaurant ini ... dan setiap kali aku ke sini, boleh di katakan , hanya kami sekeluarga ajer pelanggan restaurant nih heheheh

Namun begitu, aku tetap suka dengan makanan yang di hidangankan!!!! Antaranya ialah Spaghetti Fruitti Di Mare dia ... memang terasa kesedapan dan kesegarannya ...

Selain dari Spaghetti dia, jangan lupa juga cuba Cappuchino Mushroom Soup dia .... seeddaaaaaaaaappppppp sangat !!! Terasa kepekatan dan hirisan hirisan mushroom dia ...

Roti yang di hidangkan datang dalam pelbagai bentuk dan rasa.

Tuesday, June 05, 2012

Suatu malam di Yanbu

Masuk musim panas ... maka bertambah lah panas lagi cuaca di bumi yang memang dah panas nih hehehehehe

Malam tadi, dalam pukul 11.30 waktu aku nak ke kedai, keluar keluar rumah jer dah terasa bahang panas menerpa ke muka ...

Masuk dalam kereta , terasa baju ni macam baru lepas di sterika punya ler panas kaaannnnn ...

Namun Alhamdullilah, rata rata mengatakan yang YANBU adalah bandar yang mempunyai cuaca / weather yang terbaik di seluruh Saudi!!!! Kami bersyukur!!!

Walaupun panas membahang, namun kami tidak terasa sangat, kerana boleh di katakan, di dalam rumah, kita tak tau pun yang di luar itu panas panas panas membahang .... Alhamdullilah

Yang pasti, aku pasti akan merindui suasan yang panas ini ....

Sunday, June 03, 2012

Runtuhan Bangunan

Inilah gambar yang dimaksudkan ... hampir kesemua bangunan telah diruntuhkan , namun di tinggalkan bahagian gerbang pintu.

Apakah simboliknya?

Dah ... meamng tak ada jawaban ... kalau nak tau jugak, kena ler tanya mereka mereka yang terlibat.

Buat masa sekarang nih, agak giat di lakukan runtuhan bangunan bangunan hotel (tak lama pun hotel yg diruntuhkan itu), bagi memberi laluan Project Makkah ..

Nantilah kemunculan Mekah dengan berwajah baru ...

Kalau Roboh Kota Melaka ...

Melihat akan runtuhan runtuhan bangunan di Mekah, terus teringat akan bait bait pantun yang berbunyi:

Kalau roboh Kota Melaka
Papan di Jawa hamba dirikan
Kalau sungguh bagai dikata
Nyawa dan badan hamba serahkan

Persoalannya .... habis bangunannya di runtuhkan, kenaper harus di tinggalkan bahagian pintu jer??? Kenaper ???

Aku masih lagi tertanya tanya ... kenaper ...

Atau mereka tunggu papan dari Jawa? Apa istimewanya papan dari Jawa? Adakah papan dari Jawa lagi kuat dari konkrit?

Waaahhhhhh gittuuu ... banyak sungguh persoalan timbul dari sekeping gambar!

Saturday, June 02, 2012

My Favorite Coffee time place in Mekah

Kalau di Haram, Kaabah , kawasannya selalunya akan di penuhi oleh orang ... tak kira ler pukul berapa hari apa ... yang pasti , orang tetap ramai.

Walaupun Mekah adalah tempat beribadah, namun kita juga dapat menjamu selera sambil bersantai dan bertemu mesra dengan teman teman.

Yang pasti bagi orang Malaysia, D'Saji adalah melting pot gitu ... dan juga bagi yang ada family, Zam Zam Tower food court pun adalah pilihan yang terbaik dengan menyajikan pelbagai juadah yang menyelerakan.

Untuk mengeteh dan mengopi, hotel hotel 5 bintang, ada menyediakn coffee house mereka tersendiri. Di samping itu ada juga Starbuck dan sebagainya.

Namun bagi diriku ini, tempat yang paling aku suka ialah di Coffee House hotel Makkah Raffles Palace, di Zam Zam tower.

Pemandangan yang di sajikan ... speechless ... ini yang buat aku suka. Kita boleh menyaksikan kawasan Haram sambil menghirup coffee atau tea kegemaran. Dan pelbagai restaurant juga ada di sini.

Restaurant Italy dia pun agak menarik dgn sajian sajiannya yang mengiurkan dan menyelerakan.

I llliiikkkeeeeeee.

My Favorite Kaabah View

Ada ker favorite favorite nih???

Anyway, bagi sesiapa yang pernah menziarahi Kaabah, sudah pasti pemandangan Kaabah dan suasana di haram tetap di dalam ingatan dan sanubari. Dan senantiasa merindui akan pemandangan dan suasana di sana ... itu sudah pasti!!!

Alhamdullilah, kami di beri peluang untuk menziarahi Mekah lagi ... dan kepada mereka mereka yang pernah ke mari, pasti ingin merakamkan suasana Kaabah di dalam camera masing masing.

Bagi diri ini, sudut yang paling aku suka untuk merakamkan Kaabah adalah dari Pintu King Abd Malik ... Pintu No 1 ...

Aku akan berdiri betul betul kat tangga dan aku akan snapkan pemnadangan ini ... dari sini kita boleh dapat perspective dan kegeomtery an nya kaabah ... di serikan lak oleh dua minarets ...

Ini adalah pemandangan yang paling aku suka untuk di rakamkan ...

Senja Di Madinah

Alhamdullilah Kami di beri peluang untuk berziarah di Madinah.

(Eh perasan tak, this blog arrange dah berubah?)

Sekarang ni update BLOG, boleh melalui ruang Flickr ... so kita boleh update gambar and tulis ler apa kita nak tulis kat bawah gambar tuh. Cuma sekarang yang aku dapat buat, ialah satu gambar sahaja, tak pasti bagaiamana nak post multiple gambars dalam satu postings.

Sekarang ni dah masuk bulan Rejab, dah 10 rejab dah waktu gambar ni di ambil. Sebab tu ler bulan nampak, bulan pun dah nak membesar.

Dan sekarang ini pun juga cuti sekolah di Malaya, so boleh ler tengok ramai jemaah jemaah dari Malaysia. Dari Iran, Indonesia, Turki tuh tak payah cakap ler ... memang senantiasa ramaiiiii ...

Tuesday, May 29, 2012

Nurul Iman

Alhamdullilah ... Nurul Iman dah tamat sekolah dah untuk musim ini.

Selalunya sekolah Iman akan tamat lebih awal dari sekolah sekolah biasa.

Pada hari tamat persekolah, ada ler di buat persembahan dan pemyampaian hadiah.

Yang paling menarik di sini (atau adat di sini), semua orang akan mendapat hadiah ... sampai dua tiga hadiah Iman dapat ... dan yang pasti, anak anak gembira menerimanya.

Sekolah Iman nih lak, boleh di katakan dalam setahun tuh, ntah berapa kali Iman bawa balik hadiah ... tak pasti samada hadiah itu daripada pihak Sekolah atau pun pihak individual yang menderma / menyumbang untuk anak anak istimewa. Namun yang pasti ... Iman dapat hadiah.

Cuma sayangnya aku tidak dapat menyaksikan acara / majlis ini. Sebabnya ianya majlis tertutup dan hanya untuk kaum ibu sahaja ... sebabnya cikgu ckigi nya semuanya wanita belaka.

Permata Hatiku

Dari sehari ke sehari ... masa berlalu ...maka kini anak anak ku pun telah membesar ...

Aisyah dah 12 tahun ... Iman dah 10 tahun ... and Syafiq dah 6 tahun .

Terasa macam semalam jer Aisyah di lahirkan ... lepas solat Isyak ..

Terasa macam semalam jer Iman di lahirkan ... bergegas ke Miri dari Bintulu ...

Terasa macam semalam jer Syafiq di lahirkan ... baru lepas bersahur lauk telur dadar (my fav tuh!)

Sesungguhnya masa tidak menunggu kita ...

Friday, May 18, 2012

Madinah ... pada minggu lalu

Alhamdullilah ... pada minggu lepas kami sekeluarga telah dapat menzirahi Madinah .. setelah agak lama tidak ke sana ... rasa nya more than a month dah tak ke sana ...

Dan trip kali ni, kami juga berkesempatan menziarahi Ust Qamarul yang baru menerima cahaya mata yang kedua ... Rumaisya' ... baby girl ...

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........

Rumaisya'
Rumaisya' ... nama di beri ... katanya , bersempena dengan nama seorang wanita Islam di pada zaman Rasullulah SAW.  Beliau adalah di antara wanita wanita kumpulan awal yang memeluk Islam.

Rumaisya'
Tidur lena ...

Aisyah and Rumaisya'
Kakak gembira dapat pegang Rumaisya' ... walaupun mula mula sampai agak takut takut nak pegang, sebab baby kan kecik and fragile

Happy Faces
Semuanya suka dengan Rumaisya' ... termasuk Abg Rumaisya' sendiri .. Suhail!!!

Suhail
Suhail dah jadi Abang ... tetapi Abang Air Liur melilih hehehehehe

Al Karat
Malam aku sampai Madinah tuh, ingatnya esok tuh nak puasa, so lepas Solat Isyak, since anak anak dan Isteri tak nak makan sebab dia orang dah kenyang ... aku jalan jalan and rasa macam teringin nak makan kat Restoran Indon nih ....  Nama Karat ... ala ala tak sedap langsung or tak ada nilai commercial langsung dalam bahasa Malaysia ... tapi bila aku check google translate, QARAT ni maknanya BENUA ... wooowwww ... Antara Benua !!!!

Bakso
Aku order Bakso , with extra meatball .... memang sedap Bakso dia ... sampai , hari Jumaat tuh, lunch pun kami order lagi Bakso nih!!!! Sedap.

Two nice Kurds Men
Nak di jadikan cerita, restorant ni agak sibuk waktu aku datang, since aku datang sorang, so meja aku ada kosong.  Maka kedua lelaki ini ingin duduk bersama ... dalam berbual bual kosong, aku dapati yang mereka ini warga Iraq keturunan Kurds ... tapip yang lebih syahdu ... dia orang siap bayar untuk aku punya makanan .... very the ukhwah gitu!!!

Johan Iskandar
Pagi keesokkannya, selepas Subuh, aku mengambil peluang utk berzikir dan membaca Al Quran di Raudhah, bahagian kawasan wanita ... sebab pada waktu ini, kawasan ini agak lenggang ... sementara menunggu giliran wanita untuk beribadah di sini.  Tetapi ada seorang jejaka datang duduk di sebelah aku, dan bila kami ingin bersalaman ... MASYA ALLAH .... TABARAKALLAH!!!  Johan rupanya!!!!  kami amat terkejut .. tak sangka kami bertemu di sini selepas beberapa tahun tidak berjumpa atau berhubung!!!!

Raudhah at Masjid Nabawi
My favorite time di Raudhah adalah selepas subuh di bahagian wanita ... sebab amat tenang dan tak kelam kabut.  Kita boleh berzikir dan membaca Al Quaran dengan tenang sementara menunggu waktu Syuruk ...

Raudhah ... Masjid Nabawi
Raudhah ... ramai jemaah yang telah ke sini amat merindui mu ...

Sunrise at Masjid Nabawi
Since dah masuk waktu Syuruk .. dah tentu terbit matahari kan ... so aku suka bermain main dengan cahaya ... mengambil gambar agar matahari dilindungi oleh tiang payung untuk create effect silhouette ...

Para Ustaz University Madinah
Pada minggu sebelum ni, ada para pelajar Madinah datang ke Yanbu untuk buat Forum dengan masyarakat Yanbu.  Since Kay dan Ashryzal ada buat party harijadi anaknya kat Dolphin, so kita orang pun join ler sama ....