Monday, June 09, 2008

5 Jamadi Thani

Kalau dulu aku tau, lepas Jamadil Awal, tentu ler Jamadil Akhir pulak kan .... tapi bila sampai kat sini, dia orang suka guna term Thani (kedua) untuk akhir .... tapi kalau kita kata bulan ni Jamadil Akhir, pun dia faham ......

Alhamdullilah, tadi baru rumah aku di pasang Cable Net ... so maknanya , sekarang ni aku dah ada sambungan internet untuk 24 jam ..... dan bila dah browse browse and chatting chatting ngan kekawan, rata rata tak puas hati ngan Abdullah Badawi ngan kenaikan harga minyak dia ....

Tapi kita di Malaysia patut bersyukur lagi .... sebab barang barang still murah kalau di comparekan kat sini (jgn ler compare minyak ... sebab minyak kat sini lebih murah dari air .... kalau air mineral 500 ml SR 1 .... tapi minyak baru SR 0.49 / liter) ...

Aku pasang Cable Net nih dah kena SR 150 /sebulan untuk 256 kbs .... walhal kalau kat Malaysia , Streamyx ... unlimited utk 512 kbs baru RM 60 sebulan!!!! So murah kaaaannn ...

Kalau telur ayam kat Malaysia , satu tray bila beli kat kedai cina dalam RM 7.00 (kalau kat Giant atau TESCO lagi murah, dalam RM 6 lebih ajer) ... tapi kat sini ENAM BIJI dah SR 3.00!!!!

Teringat lak akan Surah Ar-Rahman ..... "Maka yang mana satu nikmat nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"

Maka Terimaaaaallllaaaahhhhhhh ...............................

Di Mekah, KFC Dinner Plate (taruh dalam kotak ajer, tak ada pinggan pinggan nyer , walaupun dine in) berharga SR 19.00 compare kat Malaysia tak sampai RM 10 ... lain ler kalau kat Genting Highland atau kat KLIA ... mahal sikit kaaannn .... but still murah dari Saudi kaaannnn .....

Berbuka puasa dengan kurma dan air zam zam ajer kaann ... tak ada ler Bazaar Ramadhan pelbagai kaann ...

Di dalam masjid dibentang saparah plastik ... dan nanti ada orang akan distribute kurma dan air zam zam serta air teh herba untuk mereka mereka yg berpuasa .... kalau kat Malaya , bulan puasa di masjid masjid sekitar bandaraya, pasti jamuan siap di katering lagi kaaannn ... oooo alangkah bertuahnya bumi Malaya ......

Aku makan di Hardees ... ambil burger mushroom , sama ngan curly fries dan large soft drink ... SR 23 !!! Kalau kat Malaya .... tak samapi RM 10 pun kaannn!!!! So kira kiranya kat Malaya memang lagi murah ler kaaannn ..... Kalau Pak Lah baca ni (tapi dia ada ker baca????) sure dia suka, at least ada jugak rakyat Malaysia yg kata Malaysia masih murs murs kaaannn ....

Di Starbuck, makan Club Sandwich and Ice Blended kena SR 43!!!! So geng geng lepak petang ataupun H A W A aku di KLCC .... jgn lak ala ala nak letak RM 10 ajer ya kalau nak go dutch kat sini yaaaa .... kalau kat KLCC boleh, kita lepak petang petang pass tuh letak RM 10 ajer kaaannn ...(And ada ker yg buat lupa lupa??? Itu Noi ler kena jawab!!!)

Aku rasa daging dia pun mahal jugak kat sini .... sekali imbas aku tgk harga daging dia lebih dari SR 30 sekilo .... anyway, since aku duduk sorang sorang ... so aku beli sekeping daging and just fry it over on the heated pans ... jadi ler steak aku !!! Tapi kena makan ngan nasi .. bhehehehhehee
Salah satu resipi rahsia aku .... Ayam tumis Cili Padi and Bawang ..... simple dan mudah ... tak sampai setengah jam , siap masak ayam dan masak nasi sekali ..... boleh dua kali makan ....

Ini Ayam masak Telur Berlado style Hainan .... beli ayam yang tak ada tulang .... potong kiub ... masak ... tak samapi 15 minit .... siap untuk di makan .... pantas dan segera ... bawang dan cili di kisar sekali ... tak payah nak potong potong atau tumbuk tumbuk .....

Inilah rupa Ayam Telur Berlado ....

Ini nak masak Udang berempah ala SzeChuan .... awas awas nyer ... bawang dan rempah ... itu sahaja .... ringkas dan pantas ....

Inilah masakan Udang Berempah ala SzeChuan ..... (Nama aku main kasi ajer ... janji sound exotic !!!) Dan memang aku akui udang kat sini murah murah .... udang besar nih baru sekilo dalam SR 30 gitu ajer .... so aku rasa memang murah ler ... lebih ,murah dari Labuan!!!

Lebih udang malam tadi, panas buat makan pagi .... dan tambah pulak Telur Dadar ala ala Thar Jath (So sapa sapa yg duduk kat camp P2 di Thar Jath , mungkin dah makan telur dadar aku nih kaaannnnnn).... Sungguh menyelerakan .......

Kalau ada lebih nasi malam tadi, pagi bangun buat nasi goreng China makan ngan ikan tenggiri goreng ... memang kenyang dan berkhasiat ... so sure bini aku ingat kalau kaT Saudi aku akan jadi kurus ... tapi mungkin tidak kot ... sbeab kat sini perlukan banyak tenaga ... so perlu makan banyak macam orang Arab gak!!!

Ini makan kat Rumah Rosehaizat ..... wife dia masakkan utk kita orang ....tapi dia tak ler ajak satu Yansab kaaannnn .... ala ala Ramli dah rindu sangat ngan Budu kaaannnn ....

Ini waktu kita orang makan kat restoran di Mekah ..... tengok cara dia masak .. ala ala OK ler ... kalau tak dapat Klass A dapat ler Klass C gitu .... tapi tak ler kena tutp kaaannnnn

11 comments:

  1. Ttg harga barang kat ksa ni considerably ok la bila fikir semua barang2x kat sini di import. Bila majoriti dah di import dah tentu guna USD , SR dah la pegged dgn USD .... jdnya kalau perbezaan harga di KSA dan Malaya tak la besar sangat jika dimasukkan faktor kos import dan kadar tukaran matawang (RM dan SR). Makanan yg local made cam prata a.k.a roti canai , 2 keping = SR1. Just my 2 halala.

    ReplyDelete
  2. Mie;

    Hehehehheeee .... just a comparisons .... can't have both end of the world kaaaannnn .....

    ReplyDelete
  3. Anonymous1:02 PM

    Salam...
    You are right amie. Harga makanan disini mungkin lebih mahal jika dibandingkan kat Mesia mungkin disebabkan many goods are imported. Fast food pulak mahal mungkin disebabkan you are paying for inefficiency of the labor force. Diorang kena bayar gaji expant (yg buat kerja) dan org local (yg kerja sambil lewa):P. tapi ada juga brg makanan yg disini yg jauh lebih murah dari Mesia.
    My opinion is, kita tak boleh nak buat a fair comparison. Kat KSa harga mungkin mahal sedikit but gaji is tax free, no govt tax, no toll to pay and the portion of goods are way bigger than that of Mesia.
    Finally, abg Ghazz, bulan ramadhan nanti, datanglah ke Madinah untuk berbuka puasa di Masjid Nabi. Than you will see that it way much better than any bazaar ramadhan in Malaysia. Insyaallah.
    Warms regards..
    -puteh

    ReplyDelete
  4. Puteh;

    Insya Allah, weekend ni saya akan tumpang Hj Rosehaizat punya family ke Madinah ...

    So apa your contact number eh?

    U kat Jeddah ker Madinah?

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:35 AM

    Saya di Jeddah.

    Mabbrook... selamat ke Madinah dan menziarah nabi kita, Muhammad s.a.w.

    Insyaallah, I will email you my contact no.

    Btw, nanti carilah internet provider yg lain (ada byk). Myself paying SAR160/mth for 1MB. Harga bertambah murah jika you opt to pay 3mths or 6mths in advance.

    ... puteh

    ReplyDelete
  6. Mat Sentul ! gelaran itu hanya biasa didengar oleh mereka yg pernah ke Sudan. Terbayang la inefficiency nya.

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:10 AM

    Looks deli-cious....Didnt know u could cook bro.
    I remember your begedil recipe...

    ReplyDelete
  8. Hanafiah10:52 AM

    Ghaz,saya lebih suka di panggil Hanafiah...biar arwah bapa dapat jasa

    ReplyDelete
  9. Ghaz - teringin pulok nak berpuasa dan berhari raya kat sana.... dalam perhitungan ni.... kalau ada rezeki lebih... sampai ler saya ke rumah u tu nanti... leh ler i masak briyani n bamia :)

    my tangan dah baik, setiap masa i berdoa depan kaabah...pulih sepenuhnya sekarang!!!! berkat minum air zamzam setiap waktu dan berdoa serta tawaf di kaabah....

    ReplyDelete
  10. Shah ...

    U dah rindu ker kat mat Sentul ngan bau bauan nyer????

    Anon ...

    My begedil recipe .. hehehhe sapa nih eh??? Dah lama tak buat begedil !!!

    Abu Azfar ...

    Hehehhee .. now I want to call you Abu Azfar ...

    Rush ...

    Kalau nak pergi Akhir Ramadhan , elok tempah awal awal ... datang ler .. seronok ...

    And masak Nasi Briyani and bamia .. datang datang datannnnngggg!!!

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:39 AM

    nak tanya ..kalau SR 1 bersamaan berapa rm ?? contoh SR 140..berapa rm erk?

    ReplyDelete