Monday, February 02, 2009

Menjejaki sejarah Rasulullah di Mekah

Tajuk di atas agak terlalu besar ... saja ajer aku letak ... sebab selepas aku membaca buku yang Rafei kasi tuh ... memang kehendak kita untuk mengetahui kisah Rasulullah lagi mendalam makin memuncak muncak gitu ....

Since Hj Zuraili ada mencadangkan agar dibuat program Ziarah, maka dengan bantuan khidmat Ustaz Abd Rahman, kita orang dari Yansab telah beramai ramai mengikuti ziarah ini ... ziarah ni tak abis buat trip nih, sebab kita orang terpaksa stop dulu sebab ada kecederaan yang berlaku kepada anak Zuraili dan Anak Halim ... cite lanjut kena layar di MAMA BUNGAS ....

Maka Terimaaaalllaaaahhhhhhhhhh ...............

Minggu lepas , kami family family dari Yansab telah sepakat untuk membuat Ziarah di Mekah dengan bantuan khidmat Ust Abd Rahman .... so since ziarah di jadualkan pada pagi Khamis, maknanya hari Rabu lepas kerja, aku dan rerakan telah bertolak dari Yanbu menuju ke Mekah. Kami singgah di Juhfah untuk makan makan serta berniat ihram di sini ...

Juhfah ... Menaret dan Bulan Sabit ...
Kalau dah ke Mekah, tentu ler kita ke Kaabah kannn ... abis kalau tak turun ke Masjidil Haram, buat apa turun ke Mekah , iya tak ... anyway, sekarang ni orang masih tak ramai ... so masih boleh beratur unutk kucup Hajartul Aswad ... dan masih boleh bersembahyang dengan selesa di dataran tawaf untuk setiap waktu ..... dan bagi yang ada jiwa photography tuh, tentulah nak cari prespective yang menarik untuk dirakamkan .... and aku dapati kalau bentuk square nih, lebih menarik kalau di rakamkan at bucu .. so boleh dapat/nampak dua sisi ....

Pintu Raja Abd Aziz ... salah satu pintu besar yang agak besar / popular ... dan Jam ini jugak telah menjadi salah satu Landmark yang agak penting bagi mereka mereka yang hendak berkumpul atau bertemu sesudah/sebelum solat .... dan selepas solat, kita akan dapati kawasan ini sesak dengan orang menunggu dan berborak ....

Ustaz Abd Rahman ... dia pun ada BLOG jugak .... and kalau sesiapa yang rajin tengok ASTRO AWANI tuh, dalam program ASTRO , Ustaz Abd Rahman pun ada masuk gak .... Terima kasih Ustaz ... dan Insya Allah , di masa masa akan datang, dapat kiranya kita bersama lagi di program yang lain. So Ustaz jangan lama lama sangat balik ke Malaya tuh ... Untuk mengetahui kisah Project Manager Wanita yang bertanggung Jawab untuk membawa air ke Arafah dari Taif, Bumi Najron, Mad'ain Salleh, dan pelbagai lagi kisah kisah menarik , sila lawat BLOG Ust Abd Rahman di http://almakki.wordpress.com/

Dengan gaya penyampaian yang santai tapi padat dengan informasi , Ust Abd Rahman telah berjaya menarik minat kami untuk terus mendengar serta menghayati kisah Rasulullah ....

Jabal Thur , di mana gua di bukit inilah menyimpan sebuah sejarah yang agak penting dalam Islam ... di mana di sini lah Baginda Rasulullah SAW dan Abu Bakar bersembunyi dari kaum Kafir Quraish yang pada waktu itu telah melancarkan usaha untuk membunuh Rasulullah SAW ... dan dari sinilah bermulanya Hijrah Rasulullah SAW .... Di sini juga di antara pengajaran yang boleh di renung mengenai pengorbanan Abu Bakar ... sanggup di sengat binatang bisa tanpa mau membangunkan Rasulullah .... ketakutan yang amat ketara dari di buru oleh musuh sehingga Allah menurun ayat surah At Taubah Ayat 40 antara lain yang maksudnya "Janganlah kamu bersedih/takut, kerana Allah bersama sama mu ..."

Anak Dahisham ala ala nak rasa bagaimana susahnya Rasulullah dan Abu Bakar mendaki Jabal Thurs dan bersembunyi di gua .... (Yang hairannya , belum pun sempat Ustaz bercerita , tup tup dia dah ada kat atas nih!!!!)

Kusyuknya anak dahisham mendengar cerita perjalanan Rasulullah dan Abu Bakar di Jabal Thurs ini ....

Mendalam sungguh penerangan Ustaz Abdul Rahman , sampai berkerut and kusyuk anak Sabri mendengar kisah yang di sampaikan ....

Si Kecil manis yang masih tidak tau apa apa ....

Anak Haji Pauzi ... since anak ini memang selalu pakai tudung, hari tuh dia tak pakai, sampai aku tak kenal anak siapakah dia ini hehehehhee

Aaznan ... pengurus muda dari PETRONAS .... alangkah kecilnya dunia ini .... di kaki Jabal Thurs ditemukan aku dengan dia ... hehehehehe Aaznan aku kenal waktu aku attend one of the PETRONAS punya series .... kat KLCC ker KL ker jarang jumpa ... tup tup waktu kat Jabal Thurs aku ternampak dia ... terus aku tegur ...


Andainya kau terbaca nih, aku mintak ampun dan maaf sebab tak dapat nak jumpa kau selepas tuh ... sebab aku ada banyak sangat benda nak kena buat .... Peace to you my dear brothers ....

Anak teruna Lecturer Ayob ....

Sapa ini???? Inilah Ibu kepada 3 orang anakku ... wife aku ler ... dia bila tengok gambar nih, rasa suka gak , sebab dia kata la ni dia ala ala dah berisi sikit ....

Actually Mamat ni aku tak kenal pun ... dia cuma tertarik ngan cerita Ustaz Abdul Rahman pasal Rasulullah dan Abu Bakar ...
Begitu tekun Halim mendengar kisah yang di sampaikan oleh Ust Abd Rahman ....

Sabri Mustafa ... dulu ahli korporat sekarang nih jadi lecturer .... anyway, Sabri ni anak dia ramai ... and yang besar dah kerja dah pun dah kerja kat Dubai rasanya ....
Jabal Rahmah .... kisah Nabi Adam bertemu semula ngan Hawa setelah 40 tahun tercampak ke dunia dan terpisah (tiada Hadis atau ayat Al-Quran ... cuma berdasarkan cerita cerita sahaja). Ramai orang Malaya dan Indon yang percaya, andainya hendak jodoh disegerakan, maka niat ler di sini ... atau laungkanlah di sini .... tapi ini semuanya bukanlah amalan yang di ajar ....

Disebabkan sekarang ni orang melakukan Umrah tak ramai, apabila bas kami tiba di Jabal Rahmah, Belum pun sempat nak turun bas lagi , berrebut rebut "ulat-ulat" menarik kami untuk menaiki Unta atau four wheelers .... aku memang tak teringin atau tak idam pun nak naik unta nih, (sebab aku lebih prefer yang wild lagi ... ala ala Indiana Jones gitu, hahahahhaa boleh caya ker?), tapi disebabkan Aisyah teringin sangat nak naik ... aku pun naik ler (walaupun memang aku tak suka .... sebab ngeri siiuutt!!!)

"Mamnuk Al Dukhan" - No Smoking Please ....


Pose manja dari si Unta yang tidak ku ketahui namanya .....

Mulut sememih (bahasa wife aku ...) ngan kesan kesan brownies yang baru dimasak oleh wife aku .... terkejut gak aku sebab wife aku kata Aisyah dah habiskan sepiring brownies yang wife aku masak tadi ... tak tau ler samada Brownies tuh sedap sangat ker ... atau pun dia memang lapar ... mmmmmmmmmmmm ... tapi aku rasa sebab Sedap kot ... sebab sebelum tidur malam tadi, wife aku terpaksa buat lagi satu bancuhan .... hehehehheee

Iman ... tadi sekolah dia ada buat lawatan ... so bila dia balik sekolah tadi, cikgu dia ada kasi hadiah (besar gak) ngan buku lapuran .... buku lapuran dia KELAS SANGAT!!!! Siap bubuh gambar gambar lagi apa Iman buat kat Sekolah .... actually untuk Down Syndrome cuma ada 4 orang murid ajer .....



Afiq ... sajae aku suruh posing ala ala ada pantulan cahaya mentari gitu .... biar nampak ala ala the light facial hair and golden hair gitu .....




Pose nih ala ala dia suka sangat .... actually aku guna tele lens ... so sebenarnya Afiq tengah kat atas basikal dia ....

Iman begitu tekun dengan hadiah yang dia dapat dari sekolah tadi , yakni, tempat sidai kain ... so ni dia tengah sidai ler baju baju Habibi dia .....

Merenung jauh pose .....

8 comments:

  1. alhamdulillah, thanx for d info abang ghazaaz tewww..

    salammms dr me dikejauhannns..

    ReplyDelete
  2. En_me ...

    terima kasih juga kerana sudi singgah dan meninggalkan komen ....

    ReplyDelete
  3. Terima kasih abg Ghaz, dengan anjuran program ni... Semoga semua urusan abg Ghaz di mudahkan dan diluaskan serta dibuka segala pintu rezeki.

    ReplyDelete
  4. Untungnya dapat peluang melawat ke tempat2 tu yer.

    Abg Ghaz,
    Anda ditag!! :p

    http://wilayahsitinur.blogspot.com/2009/02/tag-oleh-eqa.html

    ReplyDelete
  5. Jeles sungguh dgn org blh ziarah ni... walaupun dekat, sebelah negara, saya masih belum beroleh peluang :-(

    ReplyDelete
  6. rinduuuuuuuuuuuuuuuuuu banget nak ke sana lagik.....

    ReplyDelete
  7. Salam Aji...
    Bila lg nk wat programme mcm nih...
    Tp kena tgk gak schedule shift nih kot2 x match kan...

    ReplyDelete
  8. Al Makki ...

    Amin .. and Insya Allah buat Ustaz sekeluarga jua ... cepat cepat datang semula ke Mekah yaaaa hehehhehe

    SitiNur;

    Alhamdullilah ... tapi bab bab tag nih perlu ker??? Nak update BLOG nih pun agak seksa ... hehehehe

    Zal;

    Insya Allah ... tapi kalau datang nanti, make sure calling calling ya.

    Rush;

    Insya Allah ...datang kita make sure jumpa jumpa yaaaa

    Malekot;

    Insya Allah ... nanti kita buat sama sama ....

    ReplyDelete