Monday, February 23, 2009

Tiada Yang Kekal

Tiada yang kekal ..... semuanya pasti pergi ... cuma tika dan waktu ajer yang kita tak tau lagi ... bebaru nih sedih dengar cite wife Abg Pie yang sudah jatuh di timpa tangga gitu .... mula mula nenek dia pass away, pass tuh adik dia , pass tuh dia lak keguguran .... pass tuh anak dia lak pass away ... and (ala ala bunyi BN... asyik pass ajer kaaannn) anak dia yang nak gi tengok adik dia yang meninggal tuh lak accident ..... memang sedih .... aku rasa kalau Rashid Sibir buat telemovie, sure watak wife Abg Pie tuh di pegang oleh Fauziah Nawi ker atau Ogy ker kaaannn ... very the syhadu ....kita doakan agar Abg Pie sekeluarga agar tabah dan redha dengan ujian Allah ini ...

Maka Terimaaaaalllllaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh .......................

Apabila kita duduk di Padang Pasir, kepada sesiapa yang hobi pokok bunga tuh , agak challenging sikit ler .... sebab bukan senang nak dapat bunga bungaan gitu ...... ataupun hijau hijauan gitu .... tapi jangan terperanjat kat sepanjang jalan di RC nih penuh dengan bunga bunga yang ditanam / semai .... cuma aku ajer takut nak ambik gambar (sebab masih phobia lagi ngan polis kat Saudi nih)
Bunga ni aku beli dalam SAR 10 satu pokok .... tapi kat sini pasu pulak susah nak cari ... pass tuh, aku nak beli tanah bakar ker, baja taik ayam ker ... memang tak ada (tak kan nak kirim kat kakak kakak aku yang nak datang buat Umrah nih bawak baja taik ayam kot !!! kkoosseerr) so kena ler pandai pandai ... and aku tak tau ler berapa lama pokok nih dapat bertahan ... (so far dah nak masuk tiga bulan dah pokok nih .... so masih subur lagi ... Alhamdullilah)

Bunga di atas bunga ... aku baru perasaan yang actually ada bunga lagi di atas bunga ... pokok nih harag dari SAR 5 hingga ke SAR 10 satu pokok .....

So far dah 3 bulan dah pokok nih ... and tak putus putus lagi bunga dia ... cuma pokok nih bunga dia ala ala cinonet ajer kaaaannnn ....

Warna merah yang pasti menyambt sesapa yang bakal masuk ke dalam rumah aku .... sebab aku letak kat depan pintu rumah kaaaannn ...

Nampak macam besar ler bunga nih, sebab aku fokus kat dia ... in reality dia cinonet ajer .... tapi still aku suka sebab bunag dia tak putus putus ....

Buah Delima aku dah abis aku maaaaakkkaaannn ... sebelum ianya di hancurkan oleh Anak Tuan Rumah (sebab sekarang ni kan musim cuti sekolah Arab, so Tuan Rumah ada balik ... abis pokok pokok aku jadi mangsa!!!!)

Pokok Pandan yang tak menjadi ...

Faizul kasi aku benih pandan di direct dari malaya .... tapi macam agak susah nak hidup gitu !

Tadi aku tengok BLOG Mama Bungas, dia pun letak gambar pokok kesum dia ... hehehehe aku pun letak pokok kesum gak .... mmmm sure orang yanbu tak banyak idea kot hahahahaha ..
Jenis bunga melur .... tapi sayang, bila aku balik kerja semalam, aku tengok abis dah pokok aku jadi mansa deraan anak tuna rumah tuh .... bunga melur yang kiut miut nih pun dah tak ada!!!! Seeedddiiihhhh!!!
Hanya tinggal kenangan ... aku harap pokok nih tak mati ler ... sebab teruk gak dia jadi mangsa deraan anak tuan rumah !!! Anyway aku beli pokok nih rasanya SAR 15 sepokok !
Pokok daun Selasih .... pokok ini terselamat dari deraan anak tuan rumah ... tak tau ler apa akan jadi esok lusa , sebab sekolah bukak Sabtu nih ....

Bunga Selasih ....
Bunga Keledek ... terselamat dari deraan jugak ....

Innalillah ..... hilang tanpa kubur pokok kunyit aku .... yang aku hairan nyer ... dia boleh bunag atau ambik pokok kunyit ajer!!! Ssseedddiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!

Ini pun dah tak ada .... aku cuma jumpa daun dia yang terkulai layu ajer .... terus aku ambik dan basuh ... and pagi tadi wife aku dah masak udang gireng guna daun kunyit nih .... baik tak baik nyer anak tuan umah aku nih kaaaannnn .... !!!!


Kan ada tiga empat pokok kunyit kan ... tapi kini semuanya tiada lagi!!!! Semuanya tinggal rakaman gambar ini sahaja!!!!!

Sedih lak tengok pokok nih ... sebab dah tak ada!!!
Dan pokok bunga aku yang ini ... pun dah tak ada!!! Semuanya menjadi mangsa deraan anak tuan rumah!!!!

Yang tinggal hanya sekeping gambar ....

Pokok nih dia orang tak kacau LAGI ... iya lagi ... sebab masih ada tiga hari sebelum sekolah bukak kaaannn
Yang ini masih selamat ... buat setakat ini ler ...

Yang ini ... hilang tanpa kubur .... ssssseeedddiiiiiiiiiihhhhh!!!

Dan yang ini jua .....

Pokok serai dia tak berani nak cabut , kot tajam hahahahhaahaa ....

Kuntum kuntum yang tak sempat nak mekar ...

Baru nak mekar ... dah hilang!!!
Saja nak tunjuk dalam umah guna teknik HDR ....

Cubaan teknik HDR ....

7 comments:

  1. takziah buat ur fren - abg pie...

    oishhhh awat ganas sangat anak tuan rumah u ghaz!?!?! ;( belasah skets...kasi piat piat skets tangan die...perlu ke nak menjahanamkan harta org?!?!?! gerammmm i...i plak geram tgk nasib pokok2 u diperlakukan sebegini rupe! parents dorang pon tak ajar ke anak die to respect other people's stuff!

    ReplyDelete
  2. kesian awakkan..baru nak jadi petani yg berjaya... awak luku aje anak pak Arab tu,betul kata Man arab ni kurang ajar patut pun nabi turun dkt negara diorg.

    ReplyDelete
  3. asslmkm bang ghaz..
    first comment here..
    teringat kitorang student kat morocco nih tanam pandan, manjang x idup.
    serai je yang boleh tahan 4 musim.
    banyak jugak abg tanam kat saudi, boleh bukak pusat agro nih..heheh..

    ReplyDelete
  4. Tunjuk gambar kesum sebab dah skodeng tanaman orang... La nih baru ler nampak bernafas pokok kesum ku itu... kikikiki...

    Dak arab tuh tak pernah nampak pokok. Kan ker kat sini sumer tanah tandus.... Tu yg dorang jakunzzzz sket.... hehehehe

    ReplyDelete
  5. P/s: Untuk Imah ye Tn hj.... nak kunyit ada. Skrg tengah semai. Nti kalau dah tunas leh ler ambik.... Tanam dalam pasu rasanyer lagi selamattttttttt....... hehehehehe

    ReplyDelete
  6. chantekknyerr bunga ixora atas tewww.. hi abg ghazz, salamms dr me dikejauhannnns

    ReplyDelete
  7. Verde;

    Lain padi lain belalang .... kebuasan anak anak dia orang adalah tahap gaban .... hehehehee memang you tak akan jumpa di Malaya !!!

    sal;

    mana leh luku anak orang ... karang kita yang kena masuk jail kot hahahahahhaa

    Shahidan;

    Betul tuh ... nih tengah nak belajar tanam pandan nih ... kalau jumpa teknik dia cite yaaa ...

    Mama Bungas ...

    Beres ... dah cite dah

    en_me;

    Ixora ... indah sungguh nama bunga tuh .. thanks for highlight it ....

    ReplyDelete