Tuesday, March 03, 2009

Keindahan Laut Merah

Alhamdullilah, pada minggu lepas , kami telah beramai ramai, (disertai dengan seramai 18 orang Pelajar Singapura di Madinah/Mekah) berkelah di Pantai Al Hasi di Umluj.

Memang seronok dan leka dapat bersnokel di Laut Merah .... dan sebelum pergi aku juga telah membeli camera bawah air ... murs murs ajer ... tak sangka lak, camera yang murah pun hasil nyer amat memuaskan ....

(Peristiwa dah semingu berlalu, baru nak di Update dalam BLOG ...nasib baik tak keje ngan CNN ,kalau tak dah lama CNN bungkusss hehehehe)

Maka Terimalaaaaahhhhhh ................

Perjalanan yang bermula kul 7.30 pagi (itu janji ajer ... tapi aku start dalam kul 8.30 pagi gitu!!!) mengambil masa kira kira 2 jam ..... tetapi apabila nampak laut yang jernih dan luas terbentang, zzzaassssstttt hilang segala penat lelah !!!

Tiada tandas, tiada pohon nyiur melambai , tiada tempat berteduh .... memang direct kena cahaya matahari !!! Alhamdullilah, angin sejuk yang bertiup (bukan setakat sepoi sepoi bahasa dah, nih kencaaannnggg ajer!!!) membuatkan kami semua tidak terasa akan perit bahang mentari ... walaupun begitu, aku tetap mengenakan sunblock ... dan kepada mereka mereka yang terlupa nak bubuh sunblock atau tak biasa ngan sunblock ... hehehehheheee ....

Sampai samapi, set up khemah (kemain susah lagi, sebab nak kena berlawan ngan angin yang kuat), apa lagi ,..... mmmmaaakkkaaannnn!!! Macam macam ada! Memang puas makan ... tapi bebudak , memang macam dah tak sempat sempat nak ke laut .... kita nak makan kenyang kenyang pun agak terbantut sikit hehehehehee

Kaum kaum ibu mengambil kesempatan berkelah ini untuk mengupdate status masing masing lah ... iya ler , dia orang mana ler nak IT savvy pakai Facebook ajer update status ... mesti nak kena ada kumpul kumpul, makan makan, kemudian baru Update!
Since student student tuh join last minutes gitu, maka Haji Rosehaizat siap bersusah payah pergi cari tempat BBQ .... siap nak buat BBQ lagi .... tapi aku tengok banyak yang tak di bakar !
Walaupun panas di darat, tapi air laut agak seeejjjuukkkkk .... semuanya main acah acah air dulu .....
Shabab shabab amat gumbira dapat jumpa air ..... dia orang terjun walaupun masing masing kesejukan!!!

Para pelajar, selesai ajer mandi manda, mereka ada program mereka tersendiri ... aku amat kagum dengan semangat mengejar ilmu yang ditunjukkan oleh pelajar singapura ..... aku rasa agak lain ngan kalau kita pelajar malaya ..... aku tengok dia orang siap ada main games yang aku pernah main waktu buat management course ngan PETRONAS dulu .... memang classsss ...

Kaum orang orang Yansab lak .... tengok Haji Leman tunjuk skill mancing ... memang caya laaahhhh!!!!!

Gambar dalam air aku yang pertama ... ni sebab excite sangat ada camera under water kan , nampak ajer coral, terus snappy snappy gitu!!!! Very the excited!!!

Coral coral yang indah ... dan alhamdullilah pada hari tuh, air agak jernih, so memang boleh nampak dengan clear ikan ikan berenang renang bersama sama gitu ....

Pelbagai coral ada .....

Malangnya aku tak tau nama nama coral (coral ada nama ker?)

Ikan ikan berenang renang dengan bebas ....
Kerang / Kepah pelabagai warna ada ...

Aku paling suka coral warna ungu ... sebab memang menyerlah ....
Mereka mereka yang menyelam dan berenang di lautan ....
Ikan apa, aku tak tau .....

Lagi coral warna ungu ...

Ikan belang yang kat belakang nih aku rasa nih sebelum arwah ... sebab lepas tuh, Haji Leman dah berjaya pancing dia .... mungkin sekarang dah jadi apa tak tau ler ..... (kena masak ngan sambal tempe ler tuh!)
Lembut mengalun alun coral coral di dasar lautan ...

Wife aku geram, dia pergi pegang ... pass tuh aku cite ler kat dia, kesian coral coral tuh, sebab apabila kena pegang atau kacau, mungkin dia akan mati dan untuk coral itu "beranak" atau hidup balik, mungkin memakan masa gitu .... (pass tuh dia terus rasa guilty hehehehehhe)

Pemandangan yang indah terbentang di hadapan mata (or bawah mata?)
Lembut sungguh coral coral ini ....

Kepah yang besar besar (Pak Lah , bukan Pak Lah yang suka tidur waktu tengah kerja tuh! pernah bawak balik satu!)
Semua gambar coral dan kan yang mana aku tak tau namanya ....

Yang ini aku tau species coral nih .... PEPSI CAN!!! Memang tak bertanggung jawab kannnn!
Rumput rampai lautan ....

Ikan ikan bermain main di celah celah coral ....
Aku terpegun dan terapung apung di sini for quite some time ... sebab suka dan asyik tengok ikan ikan nih ....
Landscape di dasar lautan ...

Coral dan ikan ...

Anak anak ikan bermain main .... memang suka dengan anak anak ikan nih ... comel!!!

Lembut berayun ayun coral nih ....

Species Coral yang semua orang tau kaannn .... So next time , make sure simpan semua sampah sarap!!!
Sibuntal
Sibuntal dan SiArwah Kena Masak SAmbal Tempe
Sibuntal ... aku spend quite some time lihat aksi si buntal nih ....
Ikan keluar masuk celah celah coral
Ikan main main di celah kepah

Kenangan bergambar beramai ramai di Pantai Al Hasi waktu nak balik .....

Kumpulan Kaum Kaum Adam .....

Beramai ramai .... waktu nih ala ala tak terasa lagi penat dan sunburn tuh kannnn ... hehehheheee


Wajah wajah anak anak kecil (Asyraf pun sama) .....
Kasih Ayah dan anak ... jelas terpapar ....
Nurul Iman ......
Kaum Bapa di Yansab .....

Bakal penegak Agama Allah di Kota Singa

Wajah wajah ceria di Pantai Al Hasi ....

14 comments:

syahiddan said...

Memang best la bang laporan kali nih,
mantap.
Pegi ramai², buat xtvt sesama, perghh..seronoknyee..

p/s : bang ghaz, x nak sign contract ngan aljazeera ke? hehehe..

Ghazali B Abd Aziz said...

Syahidan;

Seronok kumpul ramai ramai nih ... terutama bila kita berjauhan ngan negara tercinta kaannn

Hehehheee kita dah memang ngan CNN gitu hahahahahaa

dak wan said...

Cantik2 gambar2 Tuan Ghazali -- collage nya lawo. pueh saya terai, payoh jugek ghopernya ya.

Uncle said...

Ghaz cantiknya gambar.....kalaulah ada satu...........

Uncle

Muhammad Luthfi said...

Asalamualaikum, bang Ghazali, memang cantik laa gambar2 ni! tapi yang candid camera (gambar ramai2)tu ambil sembunyi2 ke? x sempat nak tunjuk macho laa.. he he he

Terima kasih dah ajak kita jalan2 hari tu.. jazakallah khair..

en_me said...

kalao kamera mahal, lagikkks mantoppp pic ittewwww kannns.. hi abang ghaz ittewww.. salammms dr me dikejauhannnns

~yunik~ said...

comel! menghiburkan hati melihat gambar-gambar nih :)

Ejalz said...

salam..
dah berjaya kumpul pelajar2singapura, tak teringin pulak ke nak cari anak2 bangsa malaysia yang ada di madinah/mekah?

Muhammad Luthfi said...

salam,
to abang ghazali: Hari tu baru sampai madinah je, esok dia ana dengan Khalid (ketua pelajar) pergi Riyadh. kita ajak budak2 lain, tapi diorang penat. tapi dah nama nak kejar buku! sebab kat riyad ada pembahagian buku2 free. alhamdulillah sorang dapat lebih dari 6 kotak buku.

to ejalz,
kitorang banyak kawan2 pelajar malaysia. lagipun tinggal satu asrama. ari tu pun diorang pergi yanbu'sama hari dengan kitorang, tapi lain tempat. diorang konvo 5 kereta, kitorang 3 kereta je. mungkin tak de rezeki jumpa ngan abang2 di yanbu'. tak pe laa. insyaAllah next time jumpa jugak!

the hazim said...

orang tak mandi kat laut merah tu...

zal said...

best nya!!!

pB said...

lawanyer

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam,tuan laut nie yang nabi musa belah dengan tongkat dia kan,,wah,,,bestnye....

cikgu zainab said...

hebat betul en ghaz ambik gambar2 coral...cantik!!