Thursday, February 19, 2009

Selain dari Mekah Dan Madinah

Yanbu adalah sebuah Bandar Industri yang agak besar (dalam erti kata perindustrian ler), tapi adalah sebuah bandar kecil yang terletak di Utara Jeddah, Mekah dan Madinah ....

Bekerja di sini tak macam kita kerja kat Malaya, banyak public Holidays .... kat sini Public Holidays dia ada TIGA , ia, TIGA sahaja ... iaitu Hari Raya Puasa (5 hari), Hari Kebangsaan (1 Hari) dan Hari Raya Haji (5 hari) .... tak ada ler Awal Muharram ker, Maulud Nabi ker, Awal Ramadhan ker, so apatah lagi nak Thaipusam ker , Wesak ker, Raya Cina ker, Hindu ker , Christmas ker ... Jangan Harap ler ....

So cuti kami hanya pada Khamis dan Jumaat sahaja ... maka pilihan untuk keluar dari Yanbu dalam masa ini hanyalah tertakluk untuk Spiritual Trips ke Mekah dan Madinah , manakala untuk shopping dan shopping ke Jeddah .....

Kalau nak lawat Zanudin ke Jubail tuh , agak malam sikit .... sebab jaaauuuuhhhhhhhhhhhhhh sangat .... so sama gak , nak lawat Siti kat Riyadh tuh ..... ooooooooo .... ntah bila ler !!!

Maka Terimaaaallllaaaahhhhhhhhhh ........................

Samada ke Mekah ker, Madinah ker atau Jeddah, aku pasti mengantuk di tengah jalan .... so aku pasti aku berhenti ala ala nak ambik 40 winks gitu (anyway walaupun trips more than 300 km gitu ... tapi tak ada istilah R & R kat sini yaaaaaa) lepas lelap lelap ayam, aku akan keluar buat stretching lite lite sikit .... di mana ... di tengah tengah padang pasir ler .....

Kalau ke Jeddah, and kalau Nazir pun ada, aku pasti akan tinggal kat Intercontinental ngan special rate dari Nazir ..... kalau Nazir tak ada, tinggal kat Apartment ajer di Jeddah , murah ajer , satu apartment dalam SAR 200 gitu ..... tapi kalau stay kat Apartment tuh, memang bersih dan selesa, cuma ala ala tak ada STAR STAR gitu ajer .....

Kat Intercontinental nih, betul betul kat Corniche ... and dapat ler view tengok Laut Merah .... a room with view ler ....

Kat sini senang, betul betul kat kawasan macam Bangsar di KL ler .... macam macam ada .. (restaurant ler) ... itu yang buat aku suka jalan jalan kat Jeddah nih .....

Yang pasti kat Intercontinental nih, Katil dia dan comforter dia ..... memang selesa ... and terasa ala ala kesegaran sheet dia .... ssuuukkkaaaa!!!

Aisyah pose pose kat dalam bilik hotel

Untuk Afiq, janji ada botol susu dia ... sekarang ni dia dah tak minum susu putih dah, dia lebih suka susu strobelli dia ......

Kat hotel, dia kasi map free ... so boleh ler tau nak plan and nak buat apa bila ada di Jeddah ....

Aku suka akan hiasan kat Hotel nih ... ala ala very contempary gitu ....

Welcome Fruit pun ada ... siap air bubble perrier and kacang pitaschio lagi!

Setiap kali ke Jeddah, aku akan cuba makan di restaurant restaurant barat (tak ada kena mengena ngan nak support Israel ker apa ker .....) and salah satunya ialah APPLEBEE ... seumur hidup tak tau apa itu APPLEBEE ... tapi sebab dengar orang Jeddah macam si Putih dan lain lain selalu ke APPLEBEE, aku pun teringi gak nak ke sini ..... (Senang nak ke sini, sebab memang dah di akwasan Hotel , kat ngan CHILLIES gak)

Iman seperti biasa order kids meal and mesti kena Spaghetti or something to do with pasta ... ntah ler bial lak dia ke Italy!!!

Aku order Ribs ... ingatkan ribs dia sikit, so order dua ler ... satu untuk aku dan satu utk wife and Aisyah .... maaaakkk datuukkk ... bila sampai , ala ala macam nak makan satu kampung gitu ... punya ler banyak daging / ribs dia ..... kami makan tiga orang pun tak habis satu portion !!! terpaksa taupau untuk portion yang lagi satu!!!

(Afiq tak order apa apa ... sebab dia ngan susu strobelli dia ajer dah cukup!!!)

Inilah kami setelah agak kenyang makan .... tengok ribs tuh masih banyak lagi !!! Anyway, aku suka kentang goreng dia ... crunchy sangat!!!!!!!

Salah satu restaurant WAJIB di lawati apabila ke Jeddah ialah ASIA RESTUARANT ..... memang berbaloi ler!!! Yang ni sempat ambik gambar TOMYAM ajer ... sebab Ikan dan lain lain tak sempat nak ambik kali nih ... sebab tengah sibuk nak makan!!!!!! Memang SEDAP!!!! (Tapi kalau bab Tom Yam nih, aku still prefer kat Thai Restuarant kat KLCC lagi!!!)


Dan Insya Allah, X5 BMW ni bakal menjadi kereta ku pada suatu hari kelak .... sebab waktu nih tengah ada peraduan kat APPLEBEES, and Insya Allah aku akan bawak pulang kereta X5 nih ... sebab ni memang kereta Idaman aku dan Isteri (walaupun aku tak minat sangat pasal Kereta kereta nih!!!)

Pizza nih tak ada kena mengena ngan Jeddah hehehehee ... wife aku buat , siap buat doh dia sendiri ... walaupun aku dah beli doh pizza yang dah siap, tapi wife aku tetap nak buat doh dia sendiri ....

Pizza nih, Afiq and Iman suka sangat ...... bila aku balik kerja , tinggal serdak serdak ajer .... tapi tak apa, untuk aku dah Aisyah wife aku ada asingkan ... so bila kami sampai rumah ajer , dia terus bakar ... ala ala kena tunggu 30 minutes jugak .. macam kat Pizza Huts hehehehehe

Since ni pengalaman pertama buat family aku mengalami four seasons .. so dia orang rasa seronok ngan Winter di Yanbu nih .... sebab cuaca dia sungguh nyaman .... sejuk ... tak payah bukak aircond gitu .... sekarang ni dah masuk tengah bulan 2 dah ... tapi cuaca masih lagi sejuk terutama waktu pagi .... so petang semalam kami jalan jalan di tepi pantai ... ala ala SPRING gitu ... angin tiup kuat ... terasa sejuk hingga ke tulang gitu!!! Melayang toncang Iman kaaannnn


Afiq main main kicir angin nih ... tak payah nak tiup tiup ... sebab angin datang secara natural gitu ... tengok betapa kuatnya angin kaaaannnn

Dia naik seronok tengok putaran angin nih

Iya ler waktu nih dia belum meragam lagi .... tapi tak sampai lima minit lepas nih, dia mula meragam .... menangis ler apa ler ... siap tup tup keluar dari mulut dia nak pergi Ke PASAR IKAN ... Eellllooooo saja ajer nak uji kesabaran Ayah dia yang memang penyabar nih (iya ker???) ... siap wife aku malu malu sebab aku naik darah marah Afiq ... sampai aku suruh wife aku tinggalkan dia ajer hehehehehe semua orang Arab tengok aku!!!

Posing posing di tiup angin .....

Senyuman di tiup angin di petang hari ....

Dah laki suka ambik gambar, isteri pun terikut ikut jugak ler nak ambik gambar ....

Selain dari pokok kurma, kat sini pun ada pokok kelapa taaauuuu hehehhehee

Hari dah petang and dah nak masuk maghrib ..... kena balik ....

Kakak exercise siap nak keluar muscle gitu .... (exercise ker posing ???)

Mentari senja .....
Menandakan maghrib dah nak masuk ....

Masa untuk balik .... dan masa ni ler Afiq buat perangai sampai ke tahap gaban / puncak!!!!

9 comments:

  1. bila nak dtg doha plak?

    ReplyDelete
  2. aiyoooo...kakak posing tak hengatttttt!!! nie nak ikut jejak unite verde ke?!?!? k enak kalahkan untie verde!?!??! hhahahha ;) ur kids very the photogenic gitew!

    alllaaaa ingat bru nak berlagak ngan u kat mesia je ade ribd...rupe2 ade gaks kat applebee! huh!

    n that x5 tue...amin...insyaallah one day akan menjadi kepunyaan u...pastue bile lalu sebelah kete cinonet i jgn buat2 tak kenal plakkkk...mentang2 la dah pakai bimmer ;) hehehhehe

    ReplyDelete
  3. Zal;

    Insya Allah, nanti buat cuti cuti Arab ... asyik you ajer jelajah Arab kan (Siap ke Lebanon ler macam macam lagi tuh!) Hehehhee

    Verde;

    Aiiyyyyoooo mana leh nak lupa or tak ingat kat you yang one and the only VOGUE tuh!!! (Abis siapa lagi kan OGP yang boleh dijadikan bahan dalam MC meeting, kalau tak YOU yang VOGUE kkaaaannnnnnn)hehehheheeee

    Insya Allah .... nanti kalau you datang sini lagi, we all akan bawak you jalan jalan ziarah tempat bersejarah naik bimmer itewwwwww hehehehhe

    ReplyDelete
  4. macam best lah pulak Jeddah ekkk.... ribs tu my fav....

    ReplyDelete
  5. Rush ...

    Datang ler sini ... Insya Allah kalau ada kelapangan kita leh gi makan ribs hehehehee

    ReplyDelete
  6. Tuan Haji Ghaz,

    Ahems nampak dah naik sikit al maklumlah isteri masakkan yg sedap setiap hari.

    I think the pictures show that you all are settling in very nicely to the rhythm of life here.

    ReplyDelete
  7. x5 tewww memang mancongkammmm abang ghazzz..

    ReplyDelete
  8. ya ghaz..applebee's mmg ok..I dah try salmon dia and sedap

    ReplyDelete
  9. "Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

    Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

    ReplyDelete