Thursday, November 19, 2009

Hujan Lebat Di Mekah - Sebulan yang Lalu ....

Setelah sebulan sepi tanpa berita dan update, maka ianya kembali semula .... So kepada sesiapa yang selalu jengah tuh (Terutama buat si Rafei yang kenal dengan Kak Nani ... what a small world kaaannnn), maka harap click kali ini tidak ler menghampakan

Alhamdullilah .... sebulan yang lalu, kami sekeluarga telah membuat Ziarah ke Mekah ... iya waktu tuh dah musim Haji, so kalau nak masuk Mekah memang agak terkawal .... (terutama yang memakai Ihram , memang dia tak kasi masuk!) Dan Alhamdullilah ler , kami telah dapat menyaksikan HUJA LEBAT yang amat di Mekah ... Memang rasa seronok ler ... and dari sumber sumber yang boleh dipercayai, ianya dah TIGA KALI dah HUJAN Lebat di Mekah sebelum Jemaah Haji datang nih

Maka Terimaaalllaaaahhhhhh ...........................................


Tak ada kena mengena dengan Hujan di Mekah ler gambar di Afiq nih kannn .... Pada 26 October ari tuh, genapler umur Afiq 4 tahun .... since bukan ajaran Rasullah SAW utk celebrate birthday ker apa ker wish ker apa ker ,maka kami pun anggapler ianya sebagai just another day pass by .......

Kalau another day pass by, abis berkek kek Baskin Robin pelbagai tuh apa???? Hehehhee ... kebetulan lak, anak anak teringin nak makan Ice Cream (or trick dia orang suruh aku beli Kek Icer Cream Baskin Robin kot?) Since camera always ON gitu .... maka snappy snappy ler sikit ...

Nurul Iman .... lengkap berabaya .... nak turun ke Haram kannn ... mestiler berpakaian ala ala bersesuaian gitu ...
Selesai ajer sembahyang Magrib pada Mlaam Khamis tuh, ingat nak buat tawaf Sunnah .... tup tup tengok orang berlari lari dan basah kuyup gitu .... Hujan yang lebat telah turun di Mekah ... Alhamdullilah ... sebab bukan senang nak tengok HUJAN LEBAT turun ... lain ler kalau kat Malaysia kannnn ... at elast semingu sekali dapat rasa hujan kan ....
Walaupun hujan lebat ... namun hamba hamba Allah tetap GIGIH mengerjakan TAWAF ...
Tempias hujan mengena camera aku ....
Seronok tengok orang bermain hujan ....
Kawasan Hijir Ismail / Pancur Emas dia tutup kepada orang ramai ... dia malas orang berebut rebut akan mandi and minum air dari situ .... dia kata kooosseerrrr ... nanti akan timbulkan perkara khurafat lak!!! So sapa nak jawab tuh nanti kaaannn ....

Since dah hujan and since sini ala ala hujan setahun sekali dua gitu ... maka system peparitan dia tak ler secanggih SMART terowong ker apa ker ... so hujan ajer ... ala ala lite lite banjir gitu pasti ada .....

Hujan rahmat ..... di malam Jumaat

Seronok tengok hujan ... cuaca pun sejjjuukkkkk ajer .....

Gambar khas buat Rafei .... sebab dia suka akan misteri tompk putih itu .... besarkan gambar and you will know what I mean ....

Menyaksikan orang bertawaf dari Tingkat 2

Waktu Isyak hampir tiba ...... hujan pun mula sidang ...

Semuanya dah clear .... and orang pun dah mula sibuk nak solat dah ....


Kerja kerja pembersihan pun hampir tamat ... Masjid macam sedia kala ... memang CEKAP!!!

Habis habuk habuk dibersihkan oleh hujan yang turun ......

Semua orang sibuk bergambar dan ambik gambar ....

Keadaan sperti biasa ... Waktu Isyak pun dah masuk ....

Keesokannya mual ternampak Jemaah Malaysia mula sampai berbondong bondong dari Madinah ..... semangat Jemaah ini .... dengan beg, botol air , sejadah .... cllaassssss 1Malaysia kaaannnn ....

Since orang India mostly yang sampai dulu, and orang pun tak ramai, so sessi ala ala santai santai Kaabah pun dijalankan ..... pelbagai warna gitu ... WARNA WARNI INDIA kaannnn

Hijau, Pink , Oren ... but mostly HIJAU adalah pilihan orang India ....

Aiiyyyyoooooooooooo perlu ker??? Perlu ker 1TH nih???? Tabung Haji patutnya bersikap more spiritual .... ala ala dia seorang ajer ker yang TERUNGGUL ... nampak usul usul riak gitu ... nih pandangan saya ler .... too much ler ... TAGLINE SATU nih .... Kalau ler nak bodek Najib sekali pun, biar ler berpada pada kata orang kan ....

Inilah SATUnya .... di Felda DSaji .... mmmmm terlupa yang sebenarnya hanya ALLAH yang SATU ... ONE and THE ONLY ONE .... Tak ada maknanya nak berbangga bangga dengan SATU ... konsep satu hanya kepada ALLAH ... kita hanyalah cebisan hamba hambanya ....

So what? Kalau bukak kedai makan D Saji pun macam haaannsss service dia ... perlu ker nak TAGLINE the ONLY 1 in The WORLD gitu???? Tsk tsk tsk tsk ....

9 comments:

  1. Anonymous5:39 AM

    Salam..
    kalo nak kata riak, sume tagline mmg camtu..nama pn TAGLINE..
    if u hv better idea,y not u suggest to TH n Felda??

    ReplyDelete
  2. Waalaikum mus salam ....

    Hehehhee ... iya ker .... nanti ler, saya calling calling NAJIB ... slow talk ngan dia dulu

    ReplyDelete
  3. betul tu abang ghaz..saya setuju sangat..kenapa nak SATU tu di highlight kan..bukan kah SATU untuk Tuhan yang esa jer..ish ihs ish..

    Tabung Haji memang angkat Najib ni..lalalalla..

    ReplyDelete
  4. Salam,

    saya seronok baca blog encik.....terasa sangat nak migrate and menetap kat saudi.....

    kalau free, emaillah, boleh cerita lagi.....my in-laws are all in Mekah....kat Bukit Ajyad....so kalau next time ke Mekah, bolehlah kalau nak ziarah umah they all, insya Allah....

    ReplyDelete
  5. Assamualaikum semua. kpd mama ssfiyyah saya sedang mencari peluang utk buka business di Mekah. Kalau boleh nak dptkan info lanjut.
    mzahid979@gmail.com
    Salam.
    Mior Zahid Zawber

    ReplyDelete
  6. Dear Ghazaaz.
    Lama tak masuk sini. Sorry yea sebab Uncle masih mencari2 time yang sesuai. Sibuk sangat. So kalau Uncle masuk sini dan entry Uncle bertambah dalam seminggu tu, maksudnya Uncle dah dapat sesuaikan diri dengan keadaan sini. Heh3...bila nak datang langkawi?

    ReplyDelete
  7. Ghazaaz.
    Please delete the japanese comment yang ada tu. I can read and understand what it means...

    ReplyDelete
  8. ejaan kau tu banyak yang salah.lain kali kalau nak tulis apa2 cerita tentang masjidil haram.guna lah bahasa yang sopan.

    ReplyDelete