Thursday, February 09, 2012

Ulasan Buku - Kunci Kunci Surga (Sama ngan Malaysian Yanbu Portal)

Masih tidak ada apa yang terbaru atau terkini update dari aku di sini ...

Tanpa membiarkan ianya kosong begitu, aku sertakan ulasan buku yang aku tulis ...

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........

Kunci Kunci Surga

40 Tips Meraih Kebahagian Dunia Dan Akhirat

Oleh Dr. Abdul Muhsin Al Qasim – Imam, dan Khatib Masjid Nabawi, Madinah

Soft Cover dengan setebal 224 halaman

SAR 17 sahaja

Terbitan Dar AlKitab wa Al Sunna, International Publishing House, Lahore


Petikan dari halaman PENGANTAR

“Tulisan ini merupakan bungai rampai ringkas dari berbagai tema yang bisa membantu seorang hamba meraih “samudera” kebahagian.”

Petikan dari Halaman Belakang Buku

“Setiap orang tentu mendambakan kebahagian. Penderitaan yang mendera sebisa mungkin berubah menjadi kesenangan. Atau setidaknya, kebahagian yang selama ini ada tak pudar seiring berjalannya waktu. Namun, tak jarang apa yang diasumsikan sebagai kebahagian hanyalah fatamorgana”

Apa kata saya sebagai pembaca

Buku yang setebal 224 halaman ini seronok membacanya … tetapi Cuma ada kalanya, bahasa Indonesia yang digunakan kita tak tahu maknanya … namun Apps Google Translate menyelematkan keadaan. Translate jer … Cuma ada juga perkataan Arab yang telah di Indonesiakan seperti Ghibah … itu kita kena cari lebih sikit …

Dah nama buku ni 40 Tips, maka susunannya adalah mengikut tips tips sebanyak 40 tersebut. Tips tips adalah merangkumi segala genap aspek kehidupan seharian.

Tips tips tersebut adalah seperti Kebahagian (dah nama buku ni pun Meraih kebahagian), Ikhlas,Riya’, Tawakal, Rezeki, Berbaik Sangka, Berbakti kepada orang tua, silaturrahim, menjaga waktu, ilmu, nasihat, sabar, amar makruf nahi mungkar dan banyak lagi tips tips nya.

Apa yang saya suka tentang buku ini ialah, di bawah halaman buku ini, di tulis semula secara ringkas mengenai isipati tips tips tersebut.

“Barangsiapa berbuat Riya’, Allah akan melihatkan aibnya” adalah tips yang di tulis di bawah halaman bagi Tips No 3 – Bisakah Riya’ Menghinggapi Orang Orang Saleh? Jadi apabila kita membaca buku ni, kita boleh ingat semula akan tips tips tersebut dengan melihat kepada halaman bawah ini sahaja. Ini bermaknan, andainya untuk Tips 3 ini d tulis dalam 4 halaman, maka pada setiap halaman, akan ditulis summary tips yang dibincangkan. So kepada yang agak malas membaca, terus lihat halaman bawah dan terus dapat tips tersebut. Bagus kan. (Tetapi saya sarankan agar anda membaca tips tersebut dengan details … sebab penting untuk kita memahaminya)


Dan kepada ibu ibu Yanbu sekalian, Tips 39 – Cara Terbaik Menghafal Al Quran!!! Tapi saya sendiri tidak mencubanya … sebab (aiiyyooo perlu ker alasan alasan?) Dalam tips ini di terang secara detail mengenai cara yang beliau lalui dan amalkan, di mana ianya amat berkesan pada pendapat beliau.

Pada tips terakhir, yakni, Tip 40 – Petunjuk dalam berbagai Macam Tuntutan Kehidupan, di ceritakan serba ringkas tentang aturcara kehidupan kita. Cuma 4 halaman sahaja, namun isinya amat mendalam. Tahukah kita Nabi Muhammad SAW membenci tidur sebelum Isya’ dan bercakap cakap sesudahnya? Dan saya dapat saranan dari buku Aneka Dzkir Bermanafaat dan buku ini adalah agak sama (dari sumber Al Quran dan Hadis yang Sahih).

So apa lagi, marilah kita beramai ramai ke Islamic Center Camp 1 untuk mendapatkan buku ini. Jadikan tips tips ini amalan kita sehari harian … di dalam mencari kebahagian dunia dan akhirat.

1 comment:

  1. salammunalaik tuan...
    sya suka mengikuti blog tuan, sbb minat nak tau perkembangan di saudi terutamanya mekkah & madinah. kot2 ada rrezeki disana...
    saya berminat dg buku 40 tips ni...kalau saya nak tempah dgn tuan dan poskan kepada sya, tuan ada keringanan tak? semoga allah merahmati tuan sekeluarga....

    ReplyDelete