Wednesday, February 11, 2015

Dapur Indonesia - Indonesian Kitchen di Calgary

Alhamdullilah, walaupun jauh dari tanah air, namun masih juga dapat merasakan makanan masakan Indonesia  ...

Indonesian Kitchen - Dapur Indonesia adalah Restaurant Indonesia yang HALAL di Calgary.  Ini kali kedua aku ke sini.  Waktu kali pertama aku datang dulu, tidak ler impressed sangat dengan mutu masakannya ...

Namun waktu aku datang untuk kali kedua ini, lain pulak rasanya ...  Untuk detail lanjut pasal restaurant ini, kita boleh layari di SESAWANGNYA ....

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Pada pagi tuh ala ala dingin ... (Memang dingin un, mana ada ala ala pun!) nikmatnya duduk berdiang sambil tarik selimut memang tak terucap !!!!  Alhamdullilah.


So dia orang promote CENDUL ... since memang dah lama tak pekena CENDUL kan , apa lagi, order ler ... Cendul dia tak ler berlemak sari macam kat Malaya tuh ... tetapi lebih kepada manis gula kabung gitu ... Dan aku notice , dia orang suka bubuh nangka dalam CENDUL nya ... sebab rasanya makan CENDUL kat Indonesia dulu dulu pun ada nangka dalamnya ...


Dah sedut , I mean makan CENDUL tuh, baru ler teringat nak snap snap menu pelbagai ... Nama dia memang ala ala very the old skool gitu ...ada BINT CHASTAM lagi ... Aku rasa actually CHASTAM tuh dia nak eja macam bunyi hastam kot !


Rata rata kekawan di Calgary mengatakan harga kat sini agak mahal sedikit ... berbanding dengan harga semasa / tempatan hahahaha (Kalau banding ngan kat Jakarta ker Bandung ker KL ker , sure jauh lebih murah kaaannn !!! Macam ada ker kalau kat Malaya 6 cucuk satay orang nak bayar dalam RM 50 gitu ...)


So memang boleh tau ler harga harganya agak tinggi sedikit ... namun , tak apa, sebab ianya HALAL kannnn ... mana ler nak cari kat tengah tengah bandar Calgary makanan melayu yang HALAL gitu kannn ...


Yang nih tak leh nak tahan nih !!!  Napkin dan sudu nih ala ala macam kain KAPAN lak !!!  Nasib baik restaurant nih cerah dan dia tak tayang cite GUDANG KUBUR ker apa ker !!!  Atau Sister Ngesot ker ..  atau ada background musik cite seram ker ...


Cumi dia .... memang sedap ... sambal dia terasa pedas !!!  Memang sedap ler makan dengan nasi panas panas !!!


Daging Jahei ... atau Daging Halia ... aku suka sangat !!!  Sebab daging dia garing gitu !!!  Memang sedap sangat !!!!


Ini hidangan atau dish ALL STARS gitu !!!  Rusuk Sapi yang di potong potong nipis !!!  Pastu dia grilled and bubuh sos RICHA RICHA ... Memang kalau tak JULING MATA , boleh lilih air liur gitu !!!

Yang lain lain tak sempat nak ambik gambar sebab tengah sibuk !!!!  Sibuk menjamu selera!!!

3 comments:

  1. lagi scary tgh tgh makan ada suster ngesot merangkak tepi meja....

    " tambah nasik pak Ghaz?"

    hahahahhaha

    ReplyDelete
  2. Meng ... Hahahahahahaaaa memang kalau macam tuh, ari tak cukup tanah !!!

    Hahahahaa

    ReplyDelete
  3. mahal tp bebaloi kalo sedap.. hurmm nengok gambo memang menyelerakan.. tp syg.. shin x mkn pedas huhu jd Naga.. asap kuor dari hidung

    ReplyDelete