Saturday, October 31, 2015

A Short Trip Home - Malaysia Tanah Air Ku - Beramah Mesra dengan Ahli Keluarga - Bahagian Ketiga

Alhamdullilah , Alhamdullilah , Alhamdullilah ... Tujuan utama aku balik ari tuh ialah untuk melawat dua orang Kakak aku yang sakit teruk ... namun rasanya tak proper lak nak upload gambar mereka kat sini ... bairlah ianya menjadi kolekso peribadi aku ... sebab sedih sangat tenguk keadaan mereka ... ialah .. Kakak Kakak ku yang aku kenal sehat waalfiat ... kini ... Allahu Akbar !

Apa apa pun, aku juga telah mengambil kesempatan ini untuk menziarahi kesemua adik beradik ku yang dua belas orang itu ... dan juga , since orang tua isteri ku masih ada, kami juga telha pulang ke Benta untuk menziarahi mereka.  Aku cuma bermalam semalam , manakala isteriku tinggal 4 malam di sana ...

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Roti Canai !!!  Adalah makanan No 1 Rakyat Malaysia gitu !!!  Aku suka versi banjir ... so far aku main makan jer roti canai kat mana mana kedai mamak ... tak ada ler yang so called favorite sangat tuh !


Abang sulung aku bersama sama Afiq ... Afiq teruja sangat bertemu dengan Pak Long dia ... dia suka bila aku bercerita tentang adik beradik aku yag ramai tuh !!!


Ni waktu gi gi Abang ku ... di dalam gambar ialah Kakak Ipar aku yang berdiri bersama sama Abang ku dan Kakak ku yang duduk ... Abang aku dah punya ramai cucu dah !!!  Ni adalah antara latest edition cucu dia ... yang mana secara tak langsung aku dah dapat pangkat DATUK dah pun !!!


Abang atas aku bersama anak buah aku yang sulung ....


Ni antara adik beradik aku yang datang kat umah Abang aku di Banting ...


Sedih lak aku tengok gambar kenangan nih !!!


Latest Cucu ....


Semua suka .....


Nih waktu aku ziarah Adik aku kat Puncak Alam ... pass tuh singgah lak kat umah Sepupu aku kat sana ....

Kaka aku dan anak buah aku ...


Sebelum balik ke Benta, aku singgah buat passport dulu ... sebab passport dah mati.  Kemudian singgah ler kat WAHAB CENDUL ....


Wahab Cendul ... yang diperkatakan oleh orang ...


Tapi sepi ....


Mungkin sepi sebab harga dia tak menarik sangat !!!


Cendul dia .... aku ingat sedap , tapi kami semua tak habis makan !!!


Rojak dia memang out ....


Ntah ler ... memang tak berbaloi kami singgah kat Wahab Cendul nih !!!


Sampai kat kampung, Mak Mertua ada bakar Lemang ... Fuuyyyoooooo memang cayooo laaa !!!  Lemak Mak Mertua aku memang sedap sangat !!!  Terasa lemak dan cukup segalanya ... pass tuh aroma buluh di bakar .... memang boleh JULING MATA !!!  Dulu dulu waktu Pekan Sari Tanjung Sempiat nih meriah, katanya Mak Mertua aku memang ada jual lemang .... tapi sekarang , kat sini pun dah jadi hutang semua !!!  Orang dah tak ada !


Dodol sini lain sikit ... siap ada promosi pelbagai ... tapi aku nih dodol ala ala OK OK jer hehehehhehee


Anak aku amat teruja ngan rumah Aki dia ... siap ada buah limau lagi !!!


Dan buah salak !!!

Buah salak dia agak berduri duri ... tapi isinya manis !


Aku sempat ke Kuala Lipis nak buat IC Iman ... dan bila dah siap tut, aku tgk tgk Pekan Kuala Lipis ... and di k├ątakan kat sini ada kedai roti pound kaya ... yang agak fofular !


Aku rasa ... memang oldskool sungguh !!!  Kedai kat pekan kecik kaaannn


Kopis Ice oldskool ... heaven !

8 comments:

  1. alhamdulillah yg penting kakak2 bro Jali sihat....12 org adik beradik? bro Jali yg ke berapa?

    mak aih! tgk harga di Wahab Cendol ni...mmg x kan masuklah kedai ni

    heaven kan sesekali balik kampung..berapa lama balik ni..seminggu?

    ReplyDelete
  2. Salam kenal...singgah dari blog Cik Akak
    Eermmm.. dah lama tak makan dodol.
    Dodol tu nampak yummy

    ReplyDelete
  3. lawa t-shirt mickey mouse tu.... hehehehe.... aishah is such a pretty young lady now!! dah serupa macam mak dia dah....
    kem salam kat derang semua...

    ReplyDelete
  4. Roti canai banjir mmg best tp bkn kt mamak le...
    Harga kat wahab cendol tu mmg mahal kot...
    Dapat Kumpul beramai2 mmg bestkn...
    Lemang kampung mmg the best sbb diaorg xkedekut santan,hehee....;-)

    ReplyDelete
  5. Ejalz;

    Insya Allah, salam akan di sampaikan ....

    Hehheheheee

    ReplyDelete
  6. Mrs A;

    Terima kasih kerana sudi nak singgah nak utuskan komen ....

    Kena cuba dodol daerah Benta nih ... lain sikit dari dodol negeri lain ...

    ReplyDelete
  7. JM;

    Alhamdullilah ... sehat sehat gitu ler .. kita dah penghujung penghujung ... anak ke 9 dari 12.

    Nama jer gah kat Cendol Wahab nih JM hahahaha

    Kita balik tidur semalam jer .... hahahahaa

    ReplyDelete
  8. Cikna;

    Hahahaha ... ni sure kes CikNa tak suka kedai Mamak nih hahahhahaa ...

    Saya memang suka lemang nih ... dia masak dalam buluh betul ... bau dia pun wangi harum !!!

    ReplyDelete