Friday, January 01, 2016

Penutup Tirai 2015 - Capilano Suspension Bridge

Alhamdullilah ... tirai 2015 bakal melabuhkan saat saat terakhirnya di dalam masa terdekat ini ... dengan berlabuhnya tirai 2015, maka akan terbentang luas lah 2016 ....

Bagi mengakhiri catatan tahun 2015, aku ingin berkongsi mengenai lawatan singkat aku ke Capilano Suspension Bridge di Vancouver tempuh hari.

Sila Klik Capilano Suspension Bridge untuk keterangan lebih lanjut.

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Perkhdmatan Bas percuma dari pusat bandar ada di sediakan untuk datang ke sini.  Since aku dudk Hyatt waktu tuh, so bas memang berhenti betul betul kat tepi hotel tuh.


Perjalanan dari Pekan Vancouver ke sini dalam 30 minute gitu by bas ...


Since ni dah nak Christmas and Tahun Baru, so dia ada buat macam jutaan kerlipan bintang/lampu gitu ...


Jadi penuh satu taman dengan lampu lampu yang berkerlipan !!!


Cuaca agak sejuk ler , tapi tak ler sesejuk kat Calgary ... so boleh ler ...


Apalah erti Christmas tanpa pokok Christmas kan ...


Dan apalah guna camera kalau tak selfie ngan Pokok Christmas kaann ...


Di sini juga ada guide yang akan menceritakan kepada kita akan sejarah mengenai kawasan ini dan juga tentang First Nation ....


Setiap Totem Pole ni mempunyai cerita ceritanya sendiri .... Totem Pole ni macam buku kepada kaum First Nation, jadi mereka akan menyampaikan cerita itu berdasarkan kepada pole nih ... sebab pole nih lengkap satu cerita !!!


Dan menurut beliau, ada totem pole yang bukan asli, yakni tidak membawa apa apa cerita yang telah di reka oleh orang luar sebagai hiasan ...


Inilah pencerita yang chomel .... yang amat petah bercerita dan membuatkan kita tertarik akan cerita beliau !


Maka boleh ler berjalan atau explore kawasan ini ...


Nuuunnn nampak jambatan di sana !


Ini macam platform view ...


Dia buat melengkung keliling gunung gitu ...


Pokok lama ....


So kita boleh ler pusing nih dan tgk kawasan sekeliling ...


Dikatakan memang tahap kejuruteraan yang tinggi gitu ... mampu menampung berat yang tinggi.


Dia tak goyang, so tak ler rasa gayat sangat !


Boleh nampak sungai nuunnn jauh kat bawah !


Inilah dia ...


Ada ler tangga nak naik ke atas ...


Another view ...


Kira penat gak ler nak naik bukit tuh ...


Kawasan kat atas ...


Ni belah selepas menyeberangi jambatan gantung



Memang penuh dengan lampu lampu


Masing masing gembira berselfie ... tapi aku pun tak kenal dia orang


Yang nih jambatan kecik / pendek ...


Another view of jambatan


View dalam hutan ...


Pelbagai object bercahaya ..

 
Melintasi jambatan ...


 Jambatan bercahaya ...


Tasik bercahaya ...


Hutan bercahaya dengan pokok christmas ...


Cahaya kemaafan ...


Aku datang balik utk capture gelap sikit ...


Kalau dah gelap baru nampak cahaya terang dan cantik ...


Burung hantu pun ada


Aku suka cara dia create nih ... cantik ...


Jalan bercahaya ...


Cantik kannn ....


Aku sukaaa


Lagi gelap lagi cantik cahayanya ...


Rasa macam seronok ler ...


Ni jalan dah nak kuar dah ...


Dua pokok Krismas menanti anda ..


Di pintu masuk ...


Selamat tinggal ...



Oh yaaaa ... kpd yang rajin ... jgn lupa stamp kat setiap corner / attraction , nanti boleh claim certificate nih hahahhahahaa

1 comment: