Thursday, April 12, 2007

Wajah Wajah Labuan .....

Esok dah nak masuk hari Jumaat .... so lepas kerja esok, aku akan terus balik ke KL. Aku balik kerana ada Team Building dan course .. so ala ala dapat cuti dua minggu. Selepas tuh kena sambung balik kat Mega Project ni sampai hujung May (sebelum cuti Sekolah)

Apabila kita bukan dalam territory kita, kita akan be more alert atau peka terhadap keadaan sekeliling kita ... Sebab aku ni suka ambil gambar, so ke mana mana aku pergi senantiasa kamera di bawa ... (Kalau kat territory aku, agak janggal lak nak usung kamera sana sini kaaannn)

Dengan kamera di galas, aku telah mengundang akan curiosity ramai orang ... tetapi dengan berbekal senyuman yang ada .... aku telah berjaya merakamkan wajah wajah Labuan , (semuanya secara rela .... tak ada yg aku ambik tanpa rela / atau kena paksa gitu)

(Sebab ala ala ada yg gambar aku ambil tuh agak tak menjadi, maka editing telah di lakukan ... so ala ala gambar buruk tuh, bukan bermakna orang tuh buruk ... tapi kan kenaper kalau ala ala aku suka, gambar dia walaupun di edit tetap cantik ... tapi kalau ala ala dinch gitu ... kenaper bila dah edit nampak tak cantik? Kenaper yer???)

(Gambar gamabr nih tak ada flow atau story line ... tak mengikut susunan ....)

Maka terimalaaaaahhhhhhh .....


Worker ni bila aku singgah untuk beli kuih, asyik tengok aku ajer ... I tak cantik taauuu!!!! Pass tu, since rambut dia panjang, ala ala asyik kebak rambut ajer .... then bila aku nak ambik gambar dia ala ala malu gitu (biasaler ...) tapi dia tetap memberi sebuah senyuman buat anda semua .....

Adik Nor Hamizan ... dia ni memang aku ada soft sport in my heart for him. Betul nih ... aku rasa macam terharu ngan dia! Bila aku lalu kat Jetty tuh, dia dari jauh dah datang and approach, siap offer aku naik boat dia. Dia ni begitu sopan sangat ... bila aku halakan kamera ke muka dia, dia akan senyum manis dan lembut ... so sopan ... susah nak jumpa anak anak macam nih ... yang begitu sopan dan hormat ngan orang tua .. (By the way, Ayah dia muka very d dinch tauuuu .... aku tak ambik pun!!!!!) Pass tuh, dia dengar cakap ayah dia ... ayah dia kata, bawak pak cik ni ambil gambar di kampung air , kamu pelan pelan ... so dia ni siap berhati hati kemudi boat untuk aku ambil gambar ... memang aku rasa terharu akan Nor Hamizan nih ....

Roy ... askar Wataniah .... cite dia begini ... waktu aku ngan Tahir pergi ke Taman Burung, aku tunjukkan kat Tahir lense 70-300mm aku ... so ala ala aku aim kat dia dari jauh ... dia nampak and malu malu gitu sebab aku ambik gambar dia kan. So cite tamat kat situ ajer. Tapi on Sunday morning lak, bila aku jalan jalan kat town ... tetiba aku dengar ada orang panggil aku (oh ya .. dia panggil Abang , bukan Pak Cik yaaa) ... aku toleh aku tgk dia lari lari anak datang kat aku. Aku ala ala macam eh ... Vogue lagi ker aku, ada orang nak mintak autograph ... then dia kata "Ingat saya lagi tak Bang?" Dalam hati aku" Eh ... ramai ker peminat I kat sini" .... then baru aku teringat dia ni ada Askar Wataniah yg aku jumpa kat Taman Burung .. pass tuh aku un ambik gambar dia ... dia siap kata lagi, kalau ada masa Abg cuci ler gambar saya and telipon saya yaaaa ... Tapi kaaannn .... perlu ker aku nak cuci gambar gambar nih???? (Hehehehhee jahat tak aku!)

Lucia dan Alias dari Sheraton Labuan. Aku suka ngan pekerja pekerja kat sini. Ia lah .. aku ni kan nyer ala ala dia orang punya guest yg stay lama .... Dia orang kalau nampak aku masuk lobi, dari jauh dah senyum ... pass tuh aku akan wave (yes ... the Queen Wave) ... pasti dia orang akan tersenyum lebar ......

Welder dari Sumatec .... setiap kali aku turun ke Site (eh berapa kali aku turun ke Site ha????) pasti aku akan jumpa workers workers nih ... dan ada jugak kekadang tuh yg ala ala lekas lekas check dia orang punya PPE ... ala ala macam aku ni datang nak buat SPOT CHECK ker???? Dan ada yg tgh duduk lepak lepak, bingkas bangun gitu .... So aku akan pergi kat dia orang and fokus ambil gambar dia orang ... Selalunya dia orang akan bising and akan tanya bla aku nak kasi gamabr dia orang .... dan ada yg siap tanya, masuk paper ka??? Aku kata PAPER KL ... boolleeeyyyyy!!!!!!!!!!!
Kepenatan setelah bekerja ... aku ambil waktu mereka tengah rehat .... dia orang ni cakap bahasa SULU ... memang aku tak faham .... tak tau ler samada dia orang kutuk aku ker apa ker .. AKU TETAP SENYUM gitu .......

Ini bukan sedara atau adik HARUN SALIM BACHIK taauuu .... dia orang Sulu ... dan semuanya suka bila aku hala kamera ke arah mereka .....

Dari jauh dah lambai aku suruh aku ambik gamabr dia ..... aiiyyooooo apa ingat aku ni tukang ambik gamabr ker?????

Pada suatu petang, aku nak ambik gamabr canopy warna warni di Labuan (Labuan banyak duit, infra structure dia cantik!). So dia dua orang ni (yg baju biru tuh nama dia BOY ... pass tuh aku siap kata ...ooooo ingatkan GIRL tadi .... nasib baik u kata BOY kaannn hahahahahha) dok panggil panggil aku ... so aku pun lambai balik and suruh dia orang datang kat aku .... so inilah pos yg di berikan .... Boy ni dah 19 tahun ... aku inikan Anak Bawah Umur .... tapi dah besar rupanya .....

Anak kecil .... waktu aku jalan jalan kat belakang hotel ... dia orang tgh bermain main kat kawasan gerai. Parent dia orag berniaga di situ ... so aku pun halakan kamera ke arah mereka ... dan apa lagi laa .... tak duduk diam dia orang posing .... kejap sana kejap sini ... suka sangat dia orang .. Nama dia Nurul ... periksa dapat no banyak (aaaiiyyooooo) So aku kata belajar rajin rajin ... nanti bila besar dan ada ilmu boleh hidup senang dunia akhirat .....

Dia orang tiga orang ..... Sebut nama lagi tapi aku tak ingat (tak bawak note book ler) ... Tapi aku ingat budak baju biru tuh periksa no 2. baju merah tak nak cakap .. aku kata kalau tak nak cakap mesti tak pandai kan ... dia kata macam mana Pak Cik tau hehehhe ... seperti biasa, sebelum aku beredar , aku kata ... Belajar bersungguh sungguh cari Ilmu ya nak ....

Man ... itu sahaja nama yg di beri ... amat pemalu sangat ... aku jumpa kat Dataran Labuan, tgh main bola .... dalam malu malu, siap boleh tanya aku macam macam soalan jugak ... ni ala ala malu malu kucing ler ....

Lucia ... gadis manis di Sheraton Labuan .... aku suka akan senyuman manis dia .... baik sangat budak dia .... sesuwai kerja front office gitu ....

Ini lagi seorang orang Sulu ....dia ada tanya aku soalan .. tapi aku dengar ala ala soalan tuh dalam bahsa Jerman gitu .... boolleeyyy

Joehari .... pemandu Ambulan untuk project kami .... aku suka dia ... sebab actually kalau tengok dia in person ... mata dia cantik sangat ... dia orang ni, banyak mix gitu .... pass tuh muka dia ni ala ala ada macam commercial value ajer ... ala ala pan asian ....

Sewaktu berhenti di traffic light pun aku boleh ambik gamabr .... cuba cari apa kesalahan mereka ???? Elloooo tak tengok iklan kat TV ker? Yg pergi beli Sos tuh ??? Tak tgk ker????

Dia suka sangat bila aku ambik gamabr dia ... mak bapak dia pun ala ala encouraging lagi ....

Pasangan muda .... dah ada anak dah .... muda muda dah kawin .... (abiissss tak kan nak ikut aku kot ... umur dah 40 lebih .. anak baru masuk darjah satu kaannnn)

Aku notice safety di Mega Methanol Project ni agak ketat ....seronok tgk orang bekerja ikut safety procedure ...tak macam waktu kita kat Sudan dulu kaannn ....

Melambai lambai dari atas ....

Dia ni agak kecuh sikit .... bila aku ambik gamabr orang lain .. dia ler yg banyak bising nyer .... tapi bila aku hala camera kat dia ... terus pucat and ala ala malu gitu .... boolleeyyyyyy!!!!!!!!!

Masih budak lagi ... baru nak masuk 19 tahun ... tapi dah bekerja teruk ... dia pun orang Sulu gak ....

Ini pun sama .....

Mula mula malu ... tak nak pandang .....

Ala ala jelingan manja pass tuh ... pass tuh terus hilang malu and siap nak tgk gambar dia lagi ... pass tuh suruh aku cuci (standard request ... tapi standard ler aku ala ala dengar tak dengar layan tak layan hehehehehhe)

Penat ker?

Semua lekas lekas ala ala buat sibuk bila aku lalu ... tapi dia orang tak tau, aku dah tgk dah dia orag punya prodcutivity ... very the low low ones .....

Posing posing manja untuk aku ....

Saja aku guna teknik nak gelapkan gamabr nih ......

Ini lah Ahmad Tahiruddin Alias ... Karkun nih .... walaupun dia kat labuan , tapi tetap kuar gak ... and kalau kat Shah Alam , dia memang every week ke markas ... tapi aku pun kuar gak tauuu ... tapi kuar gi ambik gamabr and makan makan ajer ler ....

Ini lagi shot Nor Hamizan .... aku memang suka dia nih ... mata dia sayu ajer .... sopan dan hormat akan orang tua .... Dia charge utk naik boat ni dalam RM 10 ajer , tapi aku kasi dia RM 20 ... sebab memang aku kasihan kat dia ...sebab aku rasa dia dah tak sekolah lagi ... anak yg sulong .. baru 16 tahun umrunya .. bila aku tanya tingkatan berapa ... dia ambil masa yg lama ... sambil mata terkebil kebil tgh kira ... pass tuh dia kata Tingkatan 3 ... so aku tau ler , dia memang tak sekolah ... kalau dia sekolah tentu dia akan terus kata TINGAKAT 3 tanpa nak kira kira dulu .... Aku ni kan dah tua ...

Ely .... aku admire dia sebab dia ni kerja kat Klinik Suria ... dia boleh ingat nama aku GHAZALI aaiiyyoooooo classss!!!!

Steel structure punya team ..... bila aku ambik gamabr siap berhenti kerja sat nak borak borak ngan aku .....

Dr Sulaiman ... di Klinik Suria ... orang Kuching Serawak ....

Ini tak tau ... inilah PEON ....

Alias ... Front Desk Sheraton ... waktu aku ambik gamabr ni, boss dia kat dalam office siap call, sapa yg ambik gamabr tuh, nak buat apa etc .... eeelloooo kalau nak I ambik gamabr kuar ajer ler ... kaannnnn

Ini Ni ... iya nama dia Ni ... dia tgh man main bola (Iya wanita bermain bola) kat dataran ... dia main ngan Man (gamabr di atas tuh... cari ler sendiri) .. aku siap kata, wwaaahhhh pandai main bola ... saya sendiri pun tak pandai ..... boolleeeyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!


Pekerja SABAR MENANTI ..... dia orang Indon ....

Dia ni kata, kalau nak ambik gamabr kena ler happy happy .... so dia terus post angkat tangan gitu (Tapi ada pakai Odorono tak?????)

Dia roang siap bukak coverall pelbagai lagi bila time waktu rehat ... bau bau pun boleh ler .. tapi since aku dah di dedahkan ngan bau orang Sudan ... ala ala bau bau dia orang ni macam bau bau bacag gitu hahahahahahhahahahaa

Dia siap kata dia pernah kerja kat KL ...

Halimah ..... esok dia akan pergi interview ngan Pandai ,nak jadi secretry Pandai lak ....

Dia kata kalau aku rajin tolong ler cuci gamabr dia , dia nak buat kenangan (Aiiyyooo perlu ker aku nak katkan untuk kali ke seribu ... aku tak cuci gamabr ler .. malas ler nak ke kedai !! teringat lak zaman Sudan , aku bukak kedai cuci gamabr hehehehhee)

CY .... yuuppp itu sahaja nama dia CY .... ala ala nak Kekwat jugak ler ... dia kerja kat Raff ... aku selalu jjugak pergi makan kat sana ... dia ala ala buat buat Kekwat ngan aku .... tapi satu malam tuh aku pergi makan kat Anjung Ketam ngan Tahir, dia ada .... tapi masih Kekwat .... bila aku nak ambil gambar ... tak nak konon, tapi pass tuh siap tanya , boleh ker dia dapat sekeping dua gitu????
Inilah keadaan pekerja yg sebenarnya ... ramai yg berlakun gitu ....

Supervisor dia orang ... dan soalan lazim ... mana gamabr saya yg dulu tuh ... hheeelllooooooo

Last but not least ... lagi seorang favorite aku di Labuan .... Suprianto ... rajin berkerja dan amat sopan dia ....

6 comments:

  1. Gila best cara Tuan Haji ambil gambar dan present gambar di sini. Ada artistik!

    Tapi gambar wanita separa-bogel takde ke? Yang nampak atas dada? Wanita mandi berkemban di jeti? Membasuh baju di gigi air?

    Tak ade ke? Mana kemanisan wanita Kedayan, Sulu, Bajau Laut dan yang sama waktu dengan nya?

    Mana???

    ReplyDelete
  2. Setiap kali ada entri baru, saya mesti terleka melihat gambar dan ketawa besar dengan celoteh Bro Ghaz. Sudahnya bila sampai pada bab komen, dah tak ingat dah nak komen apa...
    Cuma respek sangat pada gambar yang Bro Ghaz ambil. Pada saya gambar yang Bro Ghaz ambil lebih dari sekeping gambar. Pada saya gambar Bro Ghaz adalah WARNA. Warna hati, warna perasaan serta jiwa yang tersimpan di sebalik wajah-wajah. Tahniah dan Terima Kasih banyak Bro Ghaz kerana menunjukkan saya dengan WARNA alam. Buat saya lebih insaf..!!

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:34 AM

    Asmak !!!


    Send my warmest regard to LUCIA !! and bro Nor Hamizan.


    Marko
    Sudan Pile.

    ReplyDelete
  4. asrul.hazimin7:35 PM

    ewah2 cik ghaz kita ni.... gambar2 semua High Pass & Gaussian blur all the way.... suka that 19 tahun boy pic... post laa kat Flickr. sure gempaq.

    ReplyDelete
  5. Buat Semua ...

    Terima kasih kerana sudi nak turunkan komen dan kata kata pembakar semangat ...

    Terima kasih ...

    (Baru hari ni dapat balas ...)

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:30 AM

    bukan orang sulu tapi suluk laa..

    ReplyDelete