Wednesday, April 09, 2008

Hijrah ... Sebuah perjalanan ...

Bila aku fikirkan balik .... langkah untuk aku "berhijrah" jauh ... macam tak percaya ajer ... dan langkah ini jugak telah di ambil oleh Ayah aku .. cuma kalau aku ala ala macam ke negara asing ... tapi Ayah aku, lebih 36 tahun yang lalu ... telah memberanikan dirinya , meninggalkan segala yang ada di Grik Perak ... dengan ibuku waktu tuh mengandung anak yang ke Dua belas ... dengan berbekal semangat yang kental dan waja (walaupun duit di poket hanya sedikit), dan tak tau apa yang patut di buat .... Ayah ku dengan penuh TAWAKKAL dan YAKIN melangkah meninggalkan Grik Perak ...

Cite dia panjang .... biarlah ianya menjadi sebuah memoir yang indah buat diriku (bukan Memoir of Geisha tau! Choiiiiii Sesuwai ker nak jadi Geisha????)

Maka Terimaaaallllaaahhhhhhhhh ....................

Bila tengok pelangi ni, aku cepat cepat snap ... sebab kebetulan aku tengah baca buku LASKAR PELANGI yang aku beli kat Surabaya dulu ..... Pelangi tu kalau menurut Mahar dalam cite tuh, adalam lorong waktu .... kalau kita masuk ke dalam dia ... kita akan sampai ke satu penghujung yang mana orang orang Belitong dan Sawang kuno ada menunggu ... dan mereka itu adalah hanibal ... so kalau nak tau siapa itu MAHAR, apa itu orang BELITONG dan SAWANG, kena ler baca LASKAR PELANGI ..... Memang mengasyik kan buku tuh!!! Kisah sepuluh orang anak Belitong ... suka sangat .... suka akan watak Lintang ... watak watak Ai Kong, Sahara, Hassan, Mahar, Bu Mus , dan yang lain lain .... Baca jangan tak baca taauuu!!!

Dan bunga kertas? Pernah baca tak buku AYAT AYAT CINTA? Selain dari Laskar Pelangi , AYAT AYAT CINTA juga di antara buku yang amat laris di Indonesia .... (Dan aku pun ada beli jugak buku nih , dah abis baca pun .. rasa macam nak hadiahkan ajer buku ni kat Rozaini Rafar kawan aku ... hanya Jan dan Hasnul ajer tau sebabnya ....) kepada mereka yang telah ke Mesir, AYAT AYAT CINTA mengamit kenangan di Mesir ... aku memang terpukau ngan buku nih ... (Dengar kata ada movie dia, tapi aku lebih suka akan buku ... sebab buku ni more in depth with feeling .... ) Kisah cinta yang tiada kesudahannya .... memang mengasyikkan .....


Safiah? Sebab terpengaruh ngan AYAT AYAT CINTA , kebetulan pagi tuh aku tengok dia ni berpakaian lebih cantik dari biasa ... rupa rupanya pada hari itu adalah hari jadi dia .... dengan spontan aku suruh dia posing dan ambil gambar dia .... pass tuh seperti biasa , edit sana edit sini ... aku pergi print and bubuh frame gambar and hadiahkan kepada dia ... Dia suka sangat ngan hasil kerjatangan aku ..... (apa lagi aku ala ala lite lite kembang gitu ... satu opis dia cite pasal gambar dia heheheheheheheh)



Azmi Jenal? Waktu aku sampai sampai ke Labuan , project nih tempat penuh , so aku ala ala squeeze squeeze duduk kat sebelah dia .... so since dah duduk kat sebelah menyebelah ... selalu ler sembang sembang and borak borak ....

Tak ada apa apa ... saja ajer nak cuba skill aku dalam photoshop kaaannn ... dah lama tak main photoshop nih ....

Hardi ... bukan Hardy Boys ..... heheheeee ... dia ni kawan si Azmi ... so since kita orang dah duduk kat dalam satu cluster ... selalu ler bercerita .... tapi kekadang tuh aku pun tak faham apa dia orang nih cakap ... sebab ala ala macam dengar dia orang cakap jerman bunyi melayu ajer ..

Aku wonder ... apakah Hitam dan Putih di consider sebagai warna? Kenapa bila hitam putih orang tak kata warna , tapi orang kata HITAM PUTIH .... Apakah keputusan aku pun keputusan yang HITAM PUTIH????

Sebenarnya diri ini ibarat kan sebatang kayu yang hanyut .... di humban dan di buai ombak .... menatapi lautan yang luas terbentang ......

Bila tengok pohon kelapa ... ingat kat Marsha ... hahahahaa ... No lah .... bila kelapa ajer , tentu akan di kaitkan ngan pantai .... Dalam Laskar Pelangi ... KOPRA (aku rasa kelapa ler kot) ... adalah kerja sampingan dia orang ....

Keindahan Pantai Labuan .... pasti ianya menjadi sebuah kenangan yang TERINDAH buat diri ku .... ialah ... waktu kat Thar Jath pun kata KENANGAN TERINDAH ... ni pun KENANGAN TERINDAH .... hehehehehe

Combinasi warna Hijau dan Kuning ... macam teringat lak kat Heliza .... yang ala ala buta warna ....

Anak anak ni, aku dengar bergaduh bermaki maki sambil ludah meludah .... ala ala macam bawa Misi Kedamaian ... aku terus menghala lensa aku ke arah dia orang ... terus lari lintang pukang ... yang tinggal dia ajer ....

Dia suka untuk di ambil gambar .... terus hilang marah dia ....

Di panggil kawan kawan dia , untuk berposing ngan dia ... tapi tak silap aku tadi dia ler yg beria ia marahkan kawan kawan dia .... at least Misi Kedamaian aku telah berjaya dengan lensa camera aku ... pass ni nak gi jumpa Abdullah Badawi dan Mahatdir lak ... nak ambil gambar ... for sure lepas ni ala ala terus dia orang peluk cium pelbagai , dia orang dua dua lak pakat kutuk the next Malaysia punya PM lak ... iya ler kan ... Abdullah Badawi waktu tu pun dah bersara jugak kaaaannnnnnn .....

7 comments:

  1. Bro,

    sorry hari tu x perasan pasal u turun Labuan. Next time, just inform di

    www.saifulrizan.com

    sebab ada emel notification kalau ada orang komen, k.

    Best regards,
    Saifulrizan

    ReplyDelete
  2. Saiful ...

    Tak apa ...

    Insya Allah kalau ada rezeki nanti ...

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:24 AM

    Ayat-ayat cinta mmg best byk bagi kesedaran kat kita ttg tatacara hidup...penulis dia cam stail hamka zaman moden...;)

    ReplyDelete
  4. hai, hitam putih pun warna, nampak klasik dan elegan

    ReplyDelete
  5. Anonymous ...

    Memang Ayat Ayat cinta agak mengaysikkan .. tetapi ada gak org tak suka movies dia, too hindustani katanya ....

    Mak Su ...

    Abis, kenaper org panggil HITAM PUTIH dan WARNA?

    Hahahhaa

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:56 PM

    Assalam en ghazali.. ade contact number@email azmi jenal x?sy kwn lama dia..sudah lama lost contact..

    ReplyDelete
  7. Anonymous5:57 PM

    Assalam en ghazali.. ade contact number@email azmi jenal x?sy kwn lama dia..sudah lama lost contact..kwn masa study dkt kelantan.

    ReplyDelete