Monday, August 18, 2008

Alhamdullilah ....

Alhamdullilah .... dah nak masuk dua minggu dah family aku selamat sampai ke bumi Anbia nih .... mak sebab tu ler BLOG nih tak berupdate sangat ... sebab aku dapat cuti ihsan selama seminggu untuk balik ke Malaya menjemput mereka ke mari ....

Aku balik pada 30hb July 2008 naik MAS dari Jeddah ke KUL ... niat di hati bila sampai ke KL dalammasa seminggu tuh ada pelbagai benda dan plan nak buat ... tapi tak semuanya tercapai ... sebab masa yg suntuk dan pelbagai plan yg kena buat!!!

And pada 07 August 08 yang lepas, Alhamdullilah, family aku pun selamat berangkat dari KUL ke JEDDAH ... menaiki pesawat MAS jugak .... sampai di Jeddah lebih kurang dalam kul 6.30 petang .... perjalanan dari Jeddah ke Yanbu memakan another 3 jam .... so ala ala lebih kurang kul 11 baru ler sampai ke Yanbu .... penat tuh ... nasib baik ler keesokkannya hari Jumaat, so aku tak kerja, boleh ler rehat rehat .....

Maka Terimaaaaalllllaaaahhhhhhhhhhhhhhh ..................


Di kawasan rumah aku di Royal Commission, berhampiran ngna laut Merah ... ala ala kat tepi pantai jugak ler ... so petang petang, lepas kerja, aku telah berkesempatan untuk jogging dan bawak family beriadah di tepian pantai ....

Angin bertiup kencang .... tak terasa bahang panas .... itulah salah satu kelebihan tinggal di Yanbu nih ...walaupun duduk di negara Arab, tapi cuaca dia agak nyaman dan selesa ... tak terlalu panas ....

Iman .... tetap ngan style posing yang telah di ajar oleh kakaknya .... asal nak ambik gambar ajer, pasti posing angkat dagu akan di lakukannya ....

Lihat ler betapa kuatnya angin bertiup ... memang terasa nyaman dan seronok serta damai di sini ... terasa udara dia yang segar dan bersih gitu .....

Semuanya telah selamat sampai ke KSA ... ke bumi Anbia .... dan apabila ke sini, maka bagi wanita, warna hitam adalah warna wajib atau warna thema untuk mereka .... semuanya hitam !!! So ala ala tudung tudung yang berwarna warni tuh ... boleh ler buat fashion lain ler yaaa ....

Alhamdullilah, anak anak aku nampak macam gumbira dan boleh sesuwaikan diri kat sini buat masa nih .... iya ler ... bukannya ke Sudan ... kat Saudi nih, aku rasa lebih seribu kali better dari duduk kat Sudan kot ....
Untuk anak anak yang belum baligh atau dewasa, it is OK ler utk mandi manda di pantai dan tak pakai tudung pelbagai .... kalau dah baligh esok , Aiysah terpaksa ler kalau nak mandi pun kena pakai jubah hitam pelbagai gitu!!!!!

Baju renang Iman terpaksa di ubah suai sikit .... kena pakai seluar .. iya ler , ala ala tak nak ler nampak seksi sangat kaaannnn .... kena ler ikut resam kat sini ....

Dah adat kanak kanak .... di mana pun tak apa, janji mereka boleh bermain main ... pasti gumbira gitu!!!

Istana Pasir .... pasti akan roboh ... walau di mana!

Iman bermain main di tepian pantai ....


Alhamdullilah pada weekend lepas, kami 7 keluarga (Hj Rosehaizat, Ahadin, Sulaiman Mardi, Zuraili, Zainudin and me) serta bebudak bujang telah beramai ramai ke Mekah dan taif ... bagi mengerjakan ibadah Umrah dan Ziarah Taif.

Hj Fadzil ... belum bawak family lagi ... so dia ikut kete aku ajer ....


Kaum lelaki (termasuk anak anak) sewaktu mengenai Ihram di Masjid Juhfah ... yakni Miqat bagi kami dan mereka mereka yang dari Syams. (Ingat lagi tak , pelajaran Agama Islam waktu sekolah Menengah dulu ... nama nama Miqat!)
Kaum kaum Ibu serta anak anak ....

Isteri dan Anak anak ku setelah selasai tawaf pada kul 2 pagi gitu .... tapi masing masing tak ngantuk lagi .... kita orang bertolak dari Yanbu kul 6 petang dan Alhamdullilah selamat tiba di mekah pada kul 10 malam ... tapi sebab jalan jem ... nak masuk ke hotel pun stuck lama .... kul 1 pagi baru kita orang kuar dari hotel selepas makan makan dan rehat rehat baru nak buat Tawaf dan saie ...

Afiq .. aku ada beli kain Ihram utk dia, tapi dia lebih selesa nak pakai baju nih lagi .... pakai ajer ler ... sebab kalau meragam nanti , kita gak susah nak beribadat kaaannn ...


Aisyah dan Iman ... kat Masjidil Haram, kalau kita perlu kan kerrusi roda, jgn kita pergi mintak kat orang orang yg offer di kawasan masjid, sebab kalau kita mabik, maknanya kita akan berpisah SAR 50 ke atas utk satu kerusi roda ... so kita pergi ambik kat WAKAF MASJID ... ianya PERCUMA ....
Inilah TIANG JIN yang diperkatakan .... TIANG JIN nih, yg aku hairannya, kalau waktu musim haji, hanya orang orang dari Asia macam Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapore ajer yang beria-ia pasal nih .... org lain buat derk ajer .... story Tiang Jin ni kena tanya ngan Ustaz ... sebab dia ni banyak Khurafat yang berkaiatan ngan nya .....


Dah nampak letih sikit ... ni lepas Saie ... nak nak masuk subuh .... so aku decided hantar Iman dan Afiq balik bilik , hanya Aisyah ajer yg ikut buat Subuh ...

Aisyah Dan Ibu .... waktu nak buat Solat Subuh ... Iman dan Afiq dah selamat di dalam bilik .... (Bila pagi, tau tau Iman kencing tempat tidur hehehehehe .... sebab letih sangat, kul 9 , aku and wife kuar shopping pun bebudak semuanya tak sedar!!!!)

Sebelum kita orang bertolak menuju Taif, Ustaz Abd rahman telha bawak kita orang singgah sebentar kat kawasan Mina ... utk bercerita pasal kawasan Mina .... tak apa, nanti aku akan storykan detail lagi pasal Mina , Arafah nih ....


See Iman ... tetap ngan pose yang sama ... walau di mana mana pun!!! Class tak????


Aisyah tersenyum gumbira .... walaupun cuaca panas ... tapi semuanya gumbira gitu ...


Ini adalah papan tanda di Masjid Ibnu Abbas ... masjid di taif ... Kisah Ibnu Abbas pun banyak ... cuba google dan kita dapat baca kisahnya ... Ustaz Abd Rahman ada mengajar kami tentang DOA IBNU ABBAS ... atau pun Doa Thaniq/Belah Mulut .... untuk di bacakan kepada anak anak supaya anak anak menjadi anak anak yang berjaya dunia akhirat ....

Di dalam Masjid Ibn Abbas ... kita orang berhenti sebentar sambil buat dua rakaat solat sunat ...


Masjid Ibnu Abbas ... dan satu yg aku notice ialah di Masjid nih, ada ramai wanita wanita menunggu untuk mengambil bahagian "zakat" yang akan di kasi oleh orang ramai ... sewaktu aku duduk sini, aku tengok ada dua tiga kereta akan berhenti dan honk ... kemudian, wanita wanita ni akan keluar dari Masjid dan ambik beg beg berisi makanan yang di kasi oleh mereka mereka yang di dalam kete tuh ....
Mereka mereka ini bukanlah wanita wanita yang meminta Zakat seperti aku katakan tuh .. tapi dari pintu itulah, akan keluar wanita wanita tersebut apabila mendengar bunyi Hon kereta ....


Ini adalah papan tanda kat masjid di mana orang orang Taif telah "melepaskan" batu batan ketika Rasullah tengah bersembahyang di masjid kat bawahnya .... Cerita Taif ni kalau kita dengar akan sedih gak .... Apabila Rasullah dah usia 51 tahun , beliau pergi ke Taif untuk menyebarkan dakwah Islam, tapi beliau telah di lontar oleh batu oleh Mat Rempit Taif waktu itu ... sejauh lebih 3 km gitu .....


Inilah batu batan di atas masjid tersebut ... di katakan batu besar tersebut telah di tahan oleh malaikat dari jatuh menimpa Rasullah (menurut satu hikayat ler) ... click gambar tuh, dan tgk batu besar yang di tahan oleh dua batu kecik ....

Inilah Masjid tersebut ... di mana orang orang Taif melepas kan batu sewaktu Rasullah tengah sembhayang ....
Since dah sampai ke Taif ... kita orang telah bermalam di Al Hada ... bandar peranginan di Taif ... Taif nih kalau utk orang Arab macam Cameron Highlands atau genting Highlands ler bagi kita ... memang cuaca di Hada ni best sangat .... nyaman dan sejuk!!!! Seronok !!!! Muka bebudak semuanya merah kemerahan gitu!!!!!!


Taif juga terkenal sebagai tempat pengeluar buah buahan dan sayur sayuran .... pelbagai jenis buah buahan ada di jual ... harga dia pun agak murs murs gitu ....


Iya anggur .... ala ala siap ada daun lagi!!!


Buah Tin ataupun Fig ... aku suka sangat akan rasa buah Tin yang segar nih ... sebab baunya wangi!!!

Apalah negara Arab tanpa Kurma kaaannnn .... Kurma nih Putih suka makan .. sebab ada lembut dan ada crunchy nya ....


Lautan Buah Kurma ... aku tak beli sebab iya ler anak tiga orang ajer ... mana nak larat abis nih


My favorite ... Roman ... atau pun delima .... kat sini ada yang dari Yemen dan jugak yg dari Taif sendiri ,...
Dah merekah pun .... rasanya MANISSSS .....

Buah apakah ini?????????
Iya ni buah KAKTUS ... dan aku telah terkena duri duri nya yang halus lagi tajam ....

Ada caranya nak makan buah nih ... rasa nya ala ala lemak manis manis gitu .... hanya terdapat di taif yaaa ... kat Arizona pun tak ada taaauuu!!!! kat Sudan ... pun aku tengok tak ada gak ... so sapa nak rasa ... sila ler datang ke Taif yaaaaaaa

9 comments:

  1. Salam...
    Ahlan wahsahlan to your family. Alhamdullillah, they look very happy to be here.

    Kat Jed pun tahun nie tak panas sangat, alhamdulilah. Adakah nie bermakna it will be a colder winter later this year? Kita tunggu dan lihat.

    Wah! Abg Ghazz, memang best ler your entry kali nie. Saya tak penah tau pasal Tiang Jin tue. Apalah agaknya kisah di sebalik nama tue.

    This is the first time saya tengok buah tin yang fresh. Kat jeddah tak ada nampak. Buah kaktus tue ada dijual di sini - tapi tak penah teringin nak cuba sebab rupanya macam buah dari pokok yang daun dia org kampung buat bertungku tue (org lepas bersalin nak bagi slim balik :P). Entah apa nama pokok tue, lupa laks kuikuikui...

    ReplyDelete
  2. salam Tuan Haji Ghazali

    Alhamdullilah your family dah selamat sampai dan merasakan manis manis pahit hidup di sini.

    Weh tiang Jin tu kalau musim haji ade polis jaga, cemana you bleh tau yg mana satu ni! Bahaya! ;)

    ReplyDelete
  3. salam ghazieee...huwaaaaaa nak nangis seeing u n family buat umrah...nak itotttttt!!! taif nmpk menarik :) oh btw encik ghaz...kat mesia pon ade buah fig hokeyyyyyy...what u think huh! jual kat hypermarket...carik je st.dalfour jam in fig...hahahhahaha...buah fig jugak la tueeee...
    oh n btw, nanti balik mesia meh untie verde ajar iman posing2 maut yg lagie glamz, gorgeous n fabulous gitew ;)

    ReplyDelete
  4. Salam Hj,

    Found ur blog by accident :) Glad to hear that ur family is here now.

    Jeles btul tgk u travel to lot of places. Saya paling jauh pun gi Yanbu jer :)

    Give me a ring when u come down to Jeddah.

    ReplyDelete
  5. Agaknya kita berselisih kat Mekah la tn Hj.... heheh..
    I decided not to call you coz hubby n me wanted to concentrate on our ibadah.. and tak nak kacau...
    Bagusla.. dpt bawak family, insyaallah bila anak besar sikit, akan saya bawa mereka pula...

    ReplyDelete
  6. Arif Nasaruddin3:03 AM

    ghaz..happy to hear dat your famili allready arrive at tanah suci Arab....and they look happy..mcm biasa dh duduk kt sana..maybe one day kita akan jumpa kt sana..insyaallah

    ReplyDelete
  7. Cemburunya aku!!!

    Anyway Tuan Haji, TIANG JIN tu kan, apa ayat yang tertulis kat situ?

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan bro!!! wahh... seronoknya family dah ikut serta tinggal di Yanbu.... masih busy berkemas2 kah?

    ReplyDelete
  9. Puteh ...

    terima kasih .. and kalau turun ke Yanbu, jemput ke rumah nanti yaa ... boleh kita makan makan kaaannn

    Puteh ... buah tuh namanya MENGKUDU aiiyyoooo tak kan dah lupa kot!! hahahhaa

    Sunflora ...

    Not during the normal season ... hehehehe kita kan suka bertanya .. so dapat ler info pasal TIANG JIN tuh

    Verde ...

    Hehehee ... so next year datang Umrah datang bulan 8 .. insya allah akan jumpa lagi fresh fig nih .. and bila datang nanti, boleh buat course CATWALK kaaannnnnnn

    Hj Ikram ...

    Welcome back to Jeddah ... and Insya Allah, kalau I ke Jeddah akan give you a call nyer ...


    Mostermom;

    I pun tertunggu tunggu gak ... tak ada rezeki lagi kot ...

    Arif;

    Duit bonus tuh , buat ler belanja untuk umrah kaannn hehehehe datang ler sini


    Hansac ..

    I tak pandai baca apa yg dia tulis hehehehehe nanti kalau ada ustaz I akan tanya kat dia orang

    Rush ...

    Alhamdullilah ... senang sikit kan ... tak ada apa nak kemas nyer ... we all simple ajer :)

    ReplyDelete