Saturday, September 06, 2008

Ramadhan Kareem

Alhamdullilah, hari ni dah masuk hari ke lima kita berpuasa. Puasa selalu di kaitkan dengan makanan ... dan selalunya kita ingat puasa ini mengajar kita kepada keinsafan kepada mereka yang tidak bernasib baik ... yang tidak mempunyai makanan untuk di makan ... tetapi baik di Malaya maupun di Saudi, puasa lebih kepada FESTIVAL MAKANAN gitu ... tak sah ala ala berbuka puasa tanpa juadah yang pelbagai jenis ... so rasa rasa nya , kita kena ler ala ala renung renung kan balik akan hal ini ....

Apa apa pun, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan RAMADHAN KAREEM ... agar bulan yang penuh barakah ini membawa keberkatan di dalam kehidupan kita. Mudah mudahan amal ibadah kita di terima oleh Allah hendaknya ....

Maka Terimallllaaaahhhhhhh ...................


Pada hari Khamis , puasa yang ke empat, aku sekeluarga dan juga keluarga Rosehaizat (tuh kereta GMC yang kat depan tuh) telah pergi ke Madinah untuk berbuka dan solat terawih di sana. Dalam perjalanan ke Madinah, alhamdullilah, kami telah di sambut dengan gerimis ... yakni hujan yang pertama buat aku dan keluarga di Bumi yang gersang ini .....

Suasana begitu meriah dan hidup di perkarangan masjid Nabawi ... kita boleh lihat orang Madinah bersedekah menjamu makanan ....umat Islam pelbagai kaum dari seluruh pelusuk dunia ada .... terasa akan keseronokan nya ....

Di Luar masjid makanan dia lebih variety ... ada pelbagai jenis juadah orang sedekah .. sebab ianya di luar masjid. Aku tengok buah buahan, nasi , kuih muih , dan pelbagai lagi. Tapi memandangkan pahala sembahyang di dalam masjid lebih daripada di luar masjid, aku terus masuk ke dalam masjid ajer ....

On the way nak masuk masjid, berebut rebut anak anak muda tarik / pelawa kita ke tempat dia orang sediakan/sedekah. Seronok rasanya .... so aku pun ikut ler seorang anak muda ni ... dia bawak ler aku masuk ke dalam masjid and ke arah saf yang dia orang sediakan makanan .... inilah jamuan makanan berbuka aku untuk ari tuh ... aku tak usik pun Yoghurt dan roti tuh .... sebab aku dah plan nak berbuka ngan family kat hotel Movenpick ...

Bercerita pasal Terawih di sini, walaupun sembahyang nyer sama ngan kita buat di Malaya, tetapi ala ala suasana tu lain sikit. Sini sembahyang dari satu sembahyang ke sembahyang yang lain berterusan ... tiada selawat atau doa in the between sembahyang ... walaupun di Madinah dan Mekah buat 20 rakaat, tetapi masjid masjid di Yanbu hanya buat 8 rakaat ajer ...

Pass tuh, kalau di Malaya, Witir yang terakhir akan di bacakan doa Qunut apabila masuk hari ke 15 ... tetapi tidak di sini ... doa Qunut akan di baca sejak bermula puasa lagi ... pass tuh doa Qunut dia, ala ala semua doa ada ... (allaaaaa tengok ajer Live Terawih From Mekah or Madinah untuk dapatkan feel)

And on the way balik ke Yanbu pada hari Jumaat tuh, hujan lebat telah turun kat kawasan Madinah (daerah pergunungan tuh) .. aku sampai / lalu kat kawasan tuh, hujantelah berhenti / reda .. tetapi bole

Terus terjadi air terjun natural gitu .... pass tuh kat sini kan ala ala Hujan tuh setahun sekali, maka ramai ler orang bergambar, berhenti, dan bersuka ria (walaupun kat tepi highway yg sibuk) ... seronok tengok orang get excited (including ler aku sefamily) ... ramai yg berhenti bergambar dan pelbagai lagi.


Wadi yang dulunya kering kontang telah menjadi arus sungai yang deras gitu ... ala ala SEKALI AIR BAH, TERUS BUMI BERUBAH gitu ....
Highway yang basah dek hujan yang turun ....


Berbuka bagi aku ala kadar ajer .... since kuih muih is not in my menu wish list ... so usually aku makan main course ajer ... and pass tuh lite lite ajer ... ala ala nak mendapat feel untuk orang orang yang susah dan tiada makanan untuk di makan kaaaaannnn ....


Hashim .... dulu sama sama ngan kau kat Thar Jath ... telah datang buat umrah sebelum puasa ari tuh ... dan dia begitu berminat sekali untuk mengikut jejak aku berhijrah ke bumi Anbia ... dan untuk pengetahaun semua, sesapa yang berminat nak bekerja ngan SABIC, SABIC Jubail memerlukan ANDA Semua .... so hantar ler resume yaaaa ... (Ni serious nih ... )

Baca BLOG Aznil dan Mr Manager, dia orang sibuk ngan sessi photgraphy untuk raya .. so anak anak aku pun ala ala sibuk gak berphotography utk raya hehehehe ....


Pose Hari Raya Istimewa dari Afiq buat semua ... kalau kat URTV and MANGGA tuh, kan selalu ada pose kolam renang ler dan pelbagai lagi ... since ni pose puasa and raya ... ala ala pakai Jubah putih gitu ..... (Anyway, pose Afiq tuh, kakak dia kata pose Ayah ... sebab pose TAYANG GIGI)


Hari Raya ker ... tepi Pantai ker ... Iman tetap ngan pose yang satu nih ....


Ibrahim dari MTBE dikatakan mempunyai muka seiras ngan Rosli dari YANSAB ... sama ker???


Ni bukan pose utk posa atau raya ... ni pose ala ala bersantai di tepi taman/pantai pra puasa ...

Relax relax sunbathing kat negara Padang Pasir .... ala ala nak dapat feel kalau duduk kat UK atau Canada kaaannn ...


Ini Afiq nak buat pose Spiderman ....


Anak anak aku bertambah hehehehhee ... tak ler ... ni anak anak Ahadin ... jiran kita orang kat sini ... so anak anak aku ada ler kawan ... Anak Ahadin kembar ... Akmal dan Aiman ... tapi menurut Akmal, kalau kat TV tuh, AIMAN TAK KISAH ... tapi dia kata Aiman dia nih, ialah AIMAN KISAH gitu!!!!!
Di padang pasir ....
Bergaya santai di padang pasir .... Aisyah pun dah ada BLOG sekarang ni ... so rajin rajin ler click ke BLOG dia ... and jangan lupa letak komen yaaaa .... Blog dia ialah di http://aisyahdiyanbu.blogspot.com/



Pose yang aku nak hantar ke UCAPAN SALAM PERANTAU kat UTUSAN ... sesuwai ker????

11 comments:

:: vErde+hAzizi :: said...

ohhh sangat sesuai...although posing aisyah cam ala ala supermodel gitew...hehehehe...pastu photoshop kasi loetak muke u jugak...kelas ghazzzz!

Aisyah said...

hello encik ghaz berapa banyak ala daa boleh kurang kan sikit tak lain kali

:: vErde+hAzizi :: said...

muahahhahahha...anak dah tegor bapak...so ape case skang nie...lariiiiiiiii

luke said...

bertuah aji ghaz dapat berpuasa di tanah para anbia...

zal said...

wah... dah pindah ke Saudi... dah dekat lah kita... insyaAllah... kalau ada rezeki nak drive ke Mekah next year... kalau sampai kaabah tu doakan lah... susah lah bila Saudi ban from my company's staff g ke Saudi.

sebabkan politik tak dpt nak beribadat :-(

Ramadhan Kareem!!!

Dian said...

Ghaz,
Ramadhan Kareem to you too. Kirimkan salam pada Rasulullah & family you

Monster Mom said...

Rindunya nak ke sana lagi bila tengok gambar tu..

Your kids are adorable...

Tak lama lagi pandailah berbahasa arab tu.. alhamdulillah...

Zuraili said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin....

Bila nak update blog ni? Anak dah fully take over ke?

Xis said...

Ghaz
WoWW... dah dekat bumi Saudi rupanya... alhamdulillah.. kat mana tu exactly. I have my god brother staying in Riyadh.. insya'allah.. panjang umur murah rezeki, hopefully next year I pun sampai ke sana. Anyway.. selamat hari raya to you and your family.. Maaf zahir batin.. Take care..

Rush Murad said...

Salam aidilfitri buat ghaz n famili... maaf zahir n batin...

macam mana nak apply kerja kat sana??

Ghazali B Abd Aziz said...

Kepada Semua ....

Terima kasih kerana sudi memberi komen .. maaf kerana tidak menjawabnya ... almaklum ler sibuk gitu ...

Apa apa pun, terimakasih di atas segala ucapan dan doa ...

Muga Allah memberkati kalian semua ....