Monday, December 29, 2008

Terima Kasih .......

Apabila sesuatu itu di hadapan mata kita, mungkin bagi kita tak terasa apa apa akan kehadirannya .... tetapi apabila ianya berada jauh di mata, maka kita akan terasa akan kehilangannya ... itulah lumrah alam .....

Maka Terimaaalllaaaahhhhhhhhhhhhhhh ...............


Ini bukan promosi atau iklan Kicap Cap Kipas Udang ... tapi ini adalah dedication aku untuk mereka mereka yang telah bersusah payah membawa botol botol kicap untuk aku dan keluarga di sini. Terima kasih dari kami sekeluarga buat Halim Ismail, Nizam - Labu, Rosli Ibrahim, Ramli Mohamad (kot kot ada nama yang aku terlupa ... aammppuunnn) ... kerana sudi untuk MENGHADIAHKAN kami sekeluarga KICAP CAP KIPAS UDANG ... (Yang mana sebelum tuh, Zainuddin Ali juga telah menghadiahkan DUA botol Kicap untuk kami sekeluarga)


Bukan apa, di Saudi nih, memang aku tak jumpa lagi ada jual Kicap dari Malaya ... kicap dari Indonesia (ABC) memang ada ... tapi tak ler sesedap KICAP CAP KIPAS UDANG kannnn ... Dan kepada sesiapa yang akan balik tuh, hehehehe faham faham ajer ler yaaaa .... memang aku nak KICAP CAP KIPAS UDANG hehehehe ... sebab so far dalam masa yang terdekat ni, tak ada dalam calendar aku lagi untuk balik ke Malaysia ....


Serai ... dah besar dan subur dah serai yang di tanam dan di jaga oleh Isteri aku nih ... untuk serai, aku tak ada masalah sangat, sebab kedai Indonesia di Madinah, mekah atau Jeddah ada jual dengan harga SAR 15 sekilo ... so kalau aku ke Madinah, aku akan beli dalam dua kilos and simpan dalam peti ais ... so tak susah sangat ....
Pokok Selasih ..... tak ada kena mengena dengan pantun

Nasi Lemak Buah Bidara, Daun Selasih Saya Lurutkan ...... memang tak ada kena mengena ... aslanya aku ambik anak pokok selasih ni kat Masjid kat umah aku ... senang hidup pokok nih , dengan syarat siram ia hari hari .... subur ler dia ....

Pokok Kangkung .... dah dua tiga kali di petik and masak Kangkung Belacan dah ... petik tanam petik tanam .... pun senang jugak hidup ....


Satu satunya pokok kunyit .... Kunyit memanga da jual kat STAR / PANDA di sini ... tapi malangnya daun Kunyit tak ada jual .... so nasib baik ler pokok nih nak hidup .... harap harapnya segar ler dia .....

Delima ni makin hari makin membesar ... tak tau ler rasanya macam mana ....


Untuk musim buah kali ni, aku rasa , pokok delima ni cuma da dua biji buah ajer ler ....

Aisyah nyenyak tidur ... gambar ni aku ambil lepas aku ambik gambar buah delima ... since sekarang ni YIS cuti ... and kita orang pun tak ada plan apa apa, dia hanya lepak and tidur and main games ajer kat umah .....


Afiq .. walaupun dah besar , tapi setiap pagi bangun mesti buat perangai nangis nangis dulu .... tak nak kat aku ... tapi lama lama , dia akan datang jugak kat aku .... tak faham ... apa dia dapat ngan menangis pagi pagi hari!!!


Sekarang ni hanya Iman ajer yang kena ke sekolah ... sebab sekolah Arab tak cuti ... semalam wife dah pergi ke sekolah Iman untuk bayar duit yuran dia ....


Afiq suka ambik gambar ....

Inilah my favorite .... PETAI .... kalau kat Madinah, sepeket harganya SAR 12 sahaja ... elok elok petai dia ... memang puas ler aku makan .. setiap kali ke Madinah, aku akan beli beberapa paket .. so faham faham ajer ler kannnn .....
.. Afiq amat mengidamkan kuih Baulu .... so wife aku masak kuih baulu nih .... tapi aku lak ambik gambar tapi salah ... sebab sepatutnya kuih baulu yang atas ni adalah bontotnya ... aku ingat ini patut kat atas ....

16 comments:

  1. ammvoiii kicap cap kipas udang ittewww memang powerrr abang ghaaz weiii..

    ReplyDelete
  2. Anonymous11:41 AM

    kalu ada rezeki nanti saya bawak BUDU plak dari kampung saya itupun kalau Hj Ghaz makan hehehehe terimakasih kerana sudi menghulurkan wang pendahuluan untuk kami bertiga untuk buat Haji tempohari jika tidak kerana kebaikan dan ketulusan hati Haji Ghaz dan izin dari ALLah s.w.t mungkin kami masih tidak bergelar Haji lagi.....

    JazakaLlahukahiran kathira semoga kita semua mendapat Haji Mabrur...

    Mohd Sukri Abdullah

    ReplyDelete
  3. close up yang sangat menarik.. bleh buat iklan komersial tuh..hehehe.. teringin nak pergi yanbu' skali, nak tengok pokok kunyit dan delima..hehe.. insya allah sampai nanti.!~

    ReplyDelete
  4. en_me ...

    Memang I minat Kicap Cap Kipas Udang selepas iklan dia di TV, yang Fifi dan Adrian nyanyi tuh ... CAP CAP CAP KICAP CAP KIPAS UDANG ..... ingat tak???? Hehhehee

    Haji Shukri;

    Terima kasih ...Syukur Ahamdullilah kerana Allah telah memilih kita untuk menjadi tetamunya ....

    Lufti ...

    Heheheheh lawak ler ... kalah lawak dalam SHAUN THE SHEEP hehehehhee

    ReplyDelete
  5. salam...

    hey there "JANE"...
    hehehehehheheee...i know it u!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    sape lagie kan nak claim i vogue n gorgeous...klo tak me myself n u!!! muahahaahhahahahhahahahahhaa...
    ganas tak entry i tue...muahahahhaha...saje takmo kasi org pijak kepale..hehehehhee...

    n owh thanx dude for the doa n prayers!!! i heart u my friend! ;)

    owh this afternoon my SIL drop by ur blog n trus die sms i quoting "...gile kelakar die punye blog, ayat2 yg die gune lawak k...asyik tergelak n tersengih sorang2 kat cubicle nie..."

    n yes...i agree with her...u always put a smile to everyones face ;)

    ReplyDelete
  6. Abg Ghazz..

    Cuba ler tanam pokok daun kelsum. Kat sini tak ador. Jadi bila masak laksa atau gulai asam pedas.. kureng power ler.. kekekeke

    ReplyDelete
  7. salam..sedapny bahulu....nak tanya bleh??cam na nak cari keja kat Yanbu?? or area2 kat sana??

    da lagi satu nak tanya bleh??? da x org yg nak ambik upah haji??

    ReplyDelete
  8. Hmmmm kicap nasib baik ade stok kalau tak sure saya kepunan. Petai nampak cantik plak tu.. jeles! Reipi kuih baulu leh mintak tak?

    Selamat tahun baru. Semoga Allah sentiasa merahmati anda sekeluarga dengan kebahagiaan, kesihatan yang baik dan rezeki yang murah.

    Mai ler datang RIyadh plak!

    ReplyDelete
  9. kalo nak cencalok saya bawakkan hj ghaz! heheh..sy nk balik mlysia next week...

    ReplyDelete
  10. Verde;

    Hehhehee you know kaannn hahahahahaaa ... I just want to make you happy ... may Allah bless you with the zuriat yang soleh and solehah ... Amin.

    Qasyah;

    Boleh nak tanam ... tapi benihnya mana? U dah ada ker pokok kesum ?

    Sya_ais;

    Wanita agak limited sikit opportunity dia ... and as for the updah haji, memang ada ... permintaan tinggi ...

    Sunfloura;

    Terima kasih ... and my doa goes to you and your family as well ... semuga semuanya di rahmati Allah ..

    Insya Allah kalau ada rezeki we will be there hehehehee ....

    Sheikh Helmi;

    Betul ker nih???? But I thought you are going for good????

    ReplyDelete
  11. yg ttg keja tu bukan utk wanita ttp utk lelaki..cam na nak apply yer??

    kelayakan plak mcm mn pulak...
    ttg upah haji tu, brapa bayaran yer??

    boleh email sy tak??

    email sy sya_ais@yahoo.com.my

    trima kasih haji ghazali

    ReplyDelete
  12. Anonymous4:38 AM

    ghaz,

    do u know that petai costs a fortune here, despite of many thai/chinese shops? if malaysia hall serves them, i will definitely eat. even the canteen manager knows my love for the meal. :D so u are lucky there.

    btw, it snowed yesterday. cantik!

    ReplyDelete
  13. rajinyaaaaaa bercucuk tanam segala, walau di negara Arab nun.... pokok cili api tak der tanam ker? atau kat sana memang dah murah?

    kelako tgk pic kauih bahulu tu, ingatkan kepala cendawan..... apa pun, cantik2 pics yg diambil, berseni... :D

    ReplyDelete
  14. Ooooo kicap kipas udang yea!

    Uncle

    ReplyDelete
  15. salam..
    baru ada internet nak reply komen.. hehee..

    terrer abg ghaz amik gambar rupanyer...

    ReplyDelete
  16. sya_ais ...

    Peluang pekerjaan senantiasa ada ... nanti email kat saya , saya akan citekan ....

    Mrs B ... (eventhough you put under , anonymous, but I knew it was you heheheheh) ...

    Ni yang buat I tak sabar nak ke UK nih nak main snow nih hahahahhaa

    Tepak ...

    Bukan tak nak tanama, tapi tanah ala ala sekangkang kera ajer gitu ... hehehhehee

    Uncle ...

    Kicap tuh kalau rajin , bawak ler sebotol utk saya yaaa hahhahahaha

    mujahid001 ...

    biasa biasa ajer ... internet pakai prepaid ker???

    ReplyDelete