Monday, January 26, 2009

Makan Dan makanan

Apabila Israel menyerang GAZA tempuh hari, maka ramailer yang pakat pakat untuk boikot semua PRODUCT YAHUDI (orang Yahudi Amerika kata dia orang tak serang / buat pun benda terkutuk nih, yang buat orang Israel bukan dia orang! So jangan guna perkataan JEWS atau YAHUDI, kal au nak kutuk kena cakap ISRAEL gitu ... tapi perlu ker?????).

Tapi kalau setakat sebut BOIKOT, semua orang boleh cakap kaaannn .... ala ala Si Afiq pun boleh kata BOIKOT gitu ... and begitu jugak Iman .... bukannya susah, dua syallables ajer.... BOI ... KOT .... tapi nak lakukannya tuh .....mampu atau maukah kita???????

(So far aku rasa tak ada effect apa sangat pun !!!! )

Jadi seperti yang aku cakapkan kat si Qasyah, apa apa pun, kita kena ada Alternative baru boleh sebut BOIKOT ....

Contohnya, jangan pergi ke STARBUCK (kat Zam Zam Tower di TANAH HARAM ada STARBUCK , so sapa nak jawab nih??????), jom kita ke D'Saji yang macam Nat Nat tuh!!! (Contoh ajer ler kaaannnn)

So wife aku pun ada buat contoh gak .....

Maka Terimaaaalllaaahhhhh ....................

Pada tiga minggu yang lalu, aku telah dijemput oleh jiran untuk meraikan ada jiran yang baru pindah ke kawasan kami ... so aku ingat macam biasa ajer, ala ala minum qahwa dan teh and makan kurma and borak borak kosong .... tup tup dia kata, I am preparing a DINNER .... tu diaaaaaaaaaa ..... kambing seekor di jamu, siap ngan kepala kepala dia sekali!

Kat sini, kalau kita pergi rumah dia, semuanya akan di layan oleh orang LELAKI sahaja ... waktu ni ler kita akan ala ala macam terharu tengok anak anak lelaki dia begitu baik dan patuh and setia gitu ... serve kita, layan kita ..... memang berbeza perangai dia orang kat luar .... kat sini baru terasa aku "kehalusan dan ketulusan serta kelembutan" orang Arab nih ......

Mula mula sediakan tepung dengan ramuan RAHSIA .... abis tak kan KFC ajer yang nak kata Rempah Ratus Rahsia dia kaaannnn hehehhehehehee

Telur Kuning , wife aku kata nak kasi garing gitu .....

Ayam (beli ayam tempatan ajer, kalau kat sini ayam RADWA gitu .....

Celup ayam kedalam Telur dan lumurkan dengan ramuan tepung rahsia .....

Kemudian tak pandai pandai ker nak deep fry dia .... guna minyak KELAPA SAWIT bukan MINYAK SOYA hehehehe (Kat sini , ampun dan maaf, minyak Kelapa Sawit tak ada), aku guna minya MATAHARI gitu .....

Inilah hasil AYAM GORENG ala ala Si Tukang Masak Imah (nama pun kena di Melayu kan , jgn nak gatal gatal nak bubuh bubuh D' ler apa ler kaaannn) gitu .... Silakan jamu selera ramai ramai nya ......

Selain dari ayam, Udang pun boleh jugak ..... memang sedap ler sebab Udang kat sini agak fresh lagi .....

Dah makan makan Ayam Goreng dan udang goreng ... pekena manisan pun sedap jugak .....

2 comments:

  1. Wah... Sambut jiran baru dengan kambing golek?? Mesra gituuu. Seronoknya komuniti situ ya?

    Pandai wife masak ya? Salam buat puan.

    ReplyDelete
  2. Salam...

    Imah? Alahai! kan ker dia ada nama glamour gituuuu........

    ReplyDelete