Tuesday, November 10, 2015

Singgah Sehari Di Kota London ...

Alhamdullilah ... bebaru nih ada orang bagi tiket dan hotel untuk aku datang ke London ... seperti biasa, rezeki jangan di tolak kannn ... so merasa ler aku pergi ke London walaupun hanya seketika ... Alhamdullilah.

Maka Terimalaaaaaahhhhhh........


Trip bermula pada malam Halloween ... bertolak dari Calgary terus ke Heathrow London .  Flight aku   ialah British Airways.  Perjalanan dalam 10 jam gitu.


Alhamdullilah tiket orang bagi kan ... ekonomi , ekonomi ler Labu ... janji dapat ke London !


Since aku memang suka window seat, memang awal awal dah tempah Window Seat.  (Oh ya dia boleh buat online check in ... so boleh pilih seat free.  Kalau nak pilih seat waktu book tiket, sila bayar extra OK!)

Sebelah aku duduk seorang Professor Mathematics dari U of Glasgow.   Actually aku rasa menyesal duduk window seat nih, sebab perjalanan agak jauh, so kalau nak tegakkan tegakkan kaki agak susah ... nak ke toilet pun susah !!!


Dalam pek headphone, dia siap siap dah bagi berus gigi ...


Selamat Malam dan Selamat Tinggal Calgary ....


Aku order Muslim Meal ...  set makanan BA nih ala ala set set MAS gak ... sempoi her.


Adalah salad dan roti ...


Ayam nih aku rasa sedap sangat ... walaupun perut aku dah kenyang , sebab sebelum naik aku dah makan siap siap kat Subway.  Tapi memang sedap ler ... or aku nih memang jenis suka makanan kapalterbang????


Selamat Pagi London ......


Dah duduk kat Window Seat ... memang favorite aku ler ambil ambil gambar nih !!!


Seronok tengok hijau hijau nih .....


Cantik sangat aku tengok dari atas ...


Kalau Calgary , muka bumi dia agak kering ...  memang susah nak jumpa hijau hijau cantik cantik nih


Kapal terbang terpaksa berpusing pusing di ruangan udara, kerana di katakan airport Heathrow berkabus ... so que agak panjang ....


Boleh nampak bangunan Pencakar Langit Kota London ...


Kota London dari Udara gitu ...


Taman dalam Kota .... dan aku rasa ini adalah icon icon London gak ... tapi aku malas ler tulis, sebab kita bukannya orang London .. nanti jadi salah fakta lak hahahaha


Suka sangat ... bayang kapal terbang di permukaan awan .....


Dah sampai Heathrow dah ... memang berkabus !!!


Besar airport dia ....


Sebab aku sempat memerut dulu ... so aku macam sorang sorang ler ....


Since aku awal awal lagi dah ber whatsapp ngan Kamal - yang kini dah lama menetap di sini, maka dia kata dia akan jemput aku kat airport dan bawak aku ke rumah dia untuk Lunch ... so ni ler umah dia ... aku pun lupa nama borough kawasan rumah dia ...


Sempat kami berselfie sebelum dia hantar aku ke Hotel ...


Penginapan aku ialah di Hilton Kensington ....


Alhamdullilah ... bilik dia kemas walaupun kecik kan ...


Tak ada ler gah macam Hilton kat Malaya ....


Kecik jer ...


Dia ada letak satu botol besar air, tapi macam kena bayar ... aku nampak housekeeping and mintak air , terus dia kasi dua botol air mineral nih ... of course ler free ... kalau tak kena bayar dalam 3.5 pound gitu !!!


Malam tuh terasa lapar ... (sama macam kat Calgary, kul 4 lebih dah malam).  So kami pun bergerak ler untuk ke Malaysian Hall untuk makan ... Ni bas depan subway station ... saja jer aku ambik gambar ... icon London kan ... bas dua tingkat !!!


Kedai cookies nih macam glam and popular jer ... sebab aku tengok orang tak putus putus masuk ... dan anak anak muda lak, sibuk berselfie kat depan nih ... so aku pun snap ler ... tapi tak beli pun sebab aku kureng skit benda benda manis nih ...


Royal Selangor Pewter pun ada sini ... nampak tuh ada tulis MALAYA lagi !!!


Hotel aku dekat ngan MALL nih ... Westfield aku rasa nama dia ... since aku dari Calgary kan .. orang pun ala ala ciput ... bila datang sini, rasa macam pening kepala jap ... tengok orang berpusu pusu tak putus putus !!!


Tudddiiiaaaaaaaaa  walaupun dah kul 7 malam ... tapi makanan masih banyak lagi !!!


Sedap sangat ikan tenggiri tempoyak nih !!!


Bergambar kenangan bersama sama Zaidi ...


Balik semula ke hotel ....


Inilah Station dekat Hotel aku ...


Suka tengok Escalator yang panjang panjang nih


Esoknya setelah selesai urusan aku di sebelah pagi ... dan setelah check out ... aku datang semula ke Malaysian Hall ... sebab senang bagi aku nak ke Paddington Station ... boleh naik dari Bayswater jer ... so jumpa ler kawan kawan sewaktu kat Sungai Petani dulu ... mereka kini semua dah menetap di London ... oh baju purple ofis tuh Mustakim ... dia kerja ngan Embassy ...


Naik heathrow express ... selesa dan cepat ....


Sampai semula ke Calgary ....
 Lihat ler perbezaan cuaca di Calgary dan London ....

Alhamdullilah .... syukur segala nikmat Allah .... bersyukur santa sangat !  Alhamdullilah !


11 comments:

  1. pergh.. calgary london calgary in 48 hrs? mesti letih tu flight saja 20 jam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meng ...

      Betul tuh ... tapi apakan daya ...

      Namun teruja gak ... dapat gi London kaaann hahahhahaa

      Delete
  2. Salam Haji..salah tempat letak komen tadi.....Kamal tetap maintain cume chubby pulak nampaknye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ji ....

      Hahahahhahaaaa ...

      Rindu ngan semua kan .... Kamal tetap macam dulu ... baik macam dulu gak !!! Rasa terharu sangat !!!!

      Delete
  3. Wahhh buat calgary-london mcm kl-ipoh je dahhh ha...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ;

      Hahahahahhahaa .... dah orang panggil kannn ... tak kan kita nak tolak lak ... :)

      Delete
  4. Wahhh buat calgary-london mcm kl-ipoh je dahhh ha...hehehe

    ReplyDelete
  5. Kalu SS... Sehari di London... Hanya dalam mimpi.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ... tak tau gak ... kalau dah rezeki ... kita nih pun orang panggil ... kita pergi ler heheheheheh

      Delete
  6. untung ada orang 'panggil'...x nk panggil JM ke sana ke ;p

    ReplyDelete
  7. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete