Saturday, March 11, 2017

Tasik Abraham ... Lake Abraham

Tasik Abraham atau Lake Abraham kata orang sini, tak ler se-glam mana pun !!!  As a matter of fact, tasik nih memang tak termasuk dalam senarai mana mana laman sesawang tarikan pelancung pun !!!  Namun, di sebabkan zaman Social media nih , di mana Instagram menjadi ikutan jutaan umat ... ntah macam mana, ianya boleh meletop gitu !!!  Sekarang nih, kalau sebut pasal frozen bubble jer, terus orang akan tau tasik nih !  Gitu ler ceritanya ...

Namun, apa kata kita tengok atau ziarah gak laman sesawan dia yang sah ... CLICK DI SINI YAAAA

Maka Terimalaaaaaahhhhhh ........


Kalau ikut Google Maps, perjalanan nak ke sini mengambil masa lebih kurang 4 jam gak ler .... jauh tak jauh ... namun demi cintakan keindahan alam semulajadi ..... hahahhaha


Kalau di Malaya, kalau kita konvoi, pasti akan berkumpul kat mana mana RnR ker, Stesen PETRONAS ker .... begitu jua kami di sini .... since rumah masing masing lain lain arah dan kawasan, kami berpakat nak kumpul kumpul kat stesen minyak PETRO CANADA nih yang kat tepi HWY 1 simpang Cochrane ...  so since nih kat negeri omputih, kalau kata jam 8 pagi, memang 8 pagi ler dia orang tunggu .... (walaupun orang melayu sendiri yang buat janji tuh ! Hahhahaa) ...

 Apabila nanti ada peluang ke CANADA, ingatler ... HWY 93 Jasper Parkway - Columbia Icefield Highway nih ... adalah antara Scenic Route yang tercantik di dunia gitu !!!  Ini bukan kata saya tau ....


Lihatler pemandangan di sepanjang jalan ini ... memang tak terucap dek kata kata ... gambar gambar nih semuanya Syafiq yang ambik .... pakai handphone jer ... tapi bak kata pepatah, kalau dah cantik tuh, tetap cantik gitu !!!


Alhamdullilah cuaca pada hari kami pergi tuh agak cerah ... so jalan pun tak licin dan agak clear ... Alhamdullilah ...


Memang tak jemu dan tak ngantuk ler driving .... mata  segar melihat akan keindahan yang tak terucap itu !
 

Berhenti untuk buang air sebentar ... nak buang air, nak masuk tandas pun susah ... sebab semuanya di liputi salji ...


Pemandangan kat belakan tandas ... kat belakang tandas pun cantik !!!!


Perjalanan di terus kan ...


Suka tengok pelbagai bentuk dan ketinggian gunung ganang di sepanjang perjalanan ini.


Akhirnya kami semua sampai ke tasik yang lejen nih !!!


Memang boleh nampak ler buih buih terperangkap gitu ...


Dan menurut Wikipedia :

"Pictures of Abraham lake in the winter have gotten quite popular among internet users.[3] This is due to a phenomenon that creates "frozen bubbles" under the ice. The decaying plants on the lake bed release methane gas, bubbles of which are trapped just below the surface as the lake begins to freeze. Abraham lake has become a popular destination for photographers because of this. [4]"



Boleh nampak ketulan atau gumpulan bubble bubble yang telah terperangkap dan beku ...


Kat tepi tepi pun ada ...


Tasik nan beku ....


Kalau nak tau sejuk ker tak sejuknya kat sini, tasik yang sebesar besar nih boleh beku !!


Iman bawak dia nyer Little Pony (Iman walaupun dah 15 tahun, tapi jiwanya aku rasa masih lagi di alam kanak kanak lagi)


Berjalan di atas tasik nan beku ...


Gambar sefamily di atas tasik nan beku ...
 

Menikmati suasan tasik beku ...


Pemandangan tepian tasik ...


Aku macam suka akan suasan ini ...


Kami kumpul dan apa lagi makan makan ler ... nasi lemak, sup kambing semua ada !!!


Kita tengok orang posing ... kita pun posing gak hahahhahahaa


Since tasik nih agak besar .... so kena naik kete nak ke hujung tasik ...


Nih belah hujung tasik .... (Actually tak tau pun mana hujung mana pangkal pun hahhahaha)


Dan posing posing atas tasik beku ...


Bubble bubble yang terperangkap ...


Itulah ... dulu dulu sebelum zaman Social Media atau sebelum Instagram, phenomena nih tak ada ler orang nak kisah pun .... 


Sebab kalau di Canada nih, boleh di katakan tasik beku tuh normal ler ... sebab kalau dekat dekat ngan kawasan urban, tasik beku adalah tempat rekreasi yang agak popular dengan ice skating dan ice hockey nya ... dekat dekat umah aku pun banyak ...


Cuma sini sebab ada photographer yang mempopularkannya , terus ler meletop letop gitu !


On the way nak balik, lalu ler kat depan kambing ini ....


Kambing nih cuma tak ada phone cer , kalau tak dia pun nak updatekan kat Instagram dia pasal tasik nih hahahhahahaa


Singgah sebentar, ingat nak tgk air terjun ... tapi air terjun tutup, sebab jalan licin gitu hahhahaha


Aku suka hutan hutan gini ...


Ada lak lumut lumut nih ... suka sangat


Gaung !

Aku nih jenis gayat !!!


Air terjun pun beku !

Pose sebelum meninggalkan tasik ini ....


Pose ramai ramai .... ikhsan gambar dari Abang Arabi ....

1 comment:

  1. En Li... camera yg terbaik adalah camera yang kita mampu ada ditangan... x kira lah cemana pon kan... ha ha ha... Bubble tu memang rare laa... Tak pernah tgk lg... kalu tengok sekali imbas macam gambar kat angkasa lepas plak viewnya... he he he...

    ReplyDelete