Saturday, May 19, 2007

AF sudah Abis, mari kita belajar pasal Photoshop lak

Tamat lah sudah penantian mencari Juara AF bagi musim yang kelima .... seperti mana yang sudah sedia Maklum, Mila adalah Juara bagi musim yang kelima nih, selagi gus, menjadi juara Wanita yang pertama untuk AF. OK OK OK ... sudah sudah ler ngan AF tuh ....

Ramai yang tertanya tanya atau berminat nak tau, bagaimana saya meng-olah gambar gambar saya yang saya postkan kat BLOG nih .....

Maka Terimalaaaahhhhhhhh .................... (Aiiyyoooo ada gambar jugak ker???) (Kali ni tak ada gambar ... cuma LINK ajer ker address yang tertera .....


STEP 1:

Sebenarnya benda ni amat mudah sekali ..... Yang pertama tama kita mesti ada CS2 (Ni Photoshop ler .... Ingat BELI yang ORIGINAL taaauuuuuu!!!!!!!!)

CLICK Photoshop Web

Dah ada Photoshop, kena ler tau nak guna kaaannnn ... As for me, I am lucky ler ... sebab ASRUL adalah my Sifu in Photoshop ... dia yang ajar dan tanamkan semangat untuk menggunakkan Photoshop.

Chop chop chop .... sebelum ada PHOTOSHOP kena ler ada gambar dulu kaaannnnn!!! Anyway, kata John Ishii , gambar itu mestilah

a) SHARP (Maknanya Terang dan Jelas)
b) STORY (Ada cerita di sebalik gambar yang tak mampu untuk berkata, tapi mampu
untuk bercerita ....)

Dan bila dah ada Photoshop ni, kena ler rajin rajin explore dan guna. Dalam Internet ada banyak yang ONLINE punya tutorial nih .... nak list ... aiiyyyooooo ada banyak .... tapi guna GOOGLE dan cari under FREE ONLINE PS2 TUTORIAL (Aiiyyyoooo perlu ker free free nih?)

Di bawah nih, yang selalu saya pergi dan tengok (Tak ada particular preferences)

a) http://www.photoshopsupport.com/tutorials.html
b) http://www.insidegraphics.com/photoshop/default.asp
c) http://www.photoshopcafe.com/tutorials.htm
d) http://www.photoshopkillertips.com/

Macam macam boleh di pelajari dan di explorekan ngan Photoshop ... tapi ingat ya, apa kata John Ishii pasal gambar ... kena SHARP dan ada Cerita ......


STEP 2

Apabila kita dah rasa serasi ngan Photoshop , kita boleh ler explore ngan lebih detail akan mode atau methode orang orang yang ternama ... as for me, bila tengok hasil kerja si Dave Hill ni, rasa berminat lak nak tau .... so

Di Flickr ... dalam search search, ada ler orang ajar macam mana nak buat Technique nih ngan menggunakan Photoshop ....

Di Strobist group, dia orang ada by STEP by STEP ..... di url bawah nih, CLICK ajer ....

http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157594577686705/page2/


STEP 3

Tak puas hati gak .... dalam mencari cari di FLICKR nih, terserempak lak ngan orang orang yg menggunakan LUCISART IMAGE PROCESSING SOFTWARE .... Yang ini adalah PLUG INS kepada Photoshop. Ianya amat mudah sekali di gunakan .... tak banyak step ... hasil gambarnya memang saya suka ....

Itulah, untuk guna PLUG INS yang ini, kita kena beli ... so BELI YANG ORIGINAL dan kuar ler duit sikit hehehehehehheheheheheheee

STEP 4

Sebab minat sangat ngan Syahrin Aziz artwork bentuk bentuk DRAGAN nih, explore dan ada PLUG INS ala ala FREE gitu ..... so apa kata kalian juga explore PLUG INS di bawah ni yang mana ianya ada banyak yang PERCUMA ataupun FREE

1) Flickr Group - DRAGANIZER
2) PLUG INS PERCUMA


So itu ajer step step nyer .... sebenarnya benda ni senang ajer ... tak susah mana pun .... tak makan masa pun ... selalunya saya main main ngan gamabr dalam masa setengah jam, boleh di katakan dah process dah semua gambar gambar yang nak di uploadkan .....


So kalau ada apa apa, jangan malu , jangan segan ........

6 comments:

  1. labahlabahoren7:29 PM

    owwhhh.. tapi blank!!! mane satu link nak click. i'm expecting like a tutorial.use what plug-ins and what kind of effects... anyway tq.

    ReplyDelete
  2. Ghaz,

    A good starter kit indeed.TQ. Bila pulak boleh tengok FREE demo? he..hee..hee bagi bitis mau peha lak.


    AHWan @ abe.1

    ReplyDelete
  3. Abe1 and Labahlabahoren ... Demo dan tunjuk ajar boleh diuruskan ...

    Nanti datang ler ke Dayabumi lepas ofis hour ker atau waktu lunch ....

    No hal ... and nanti boleh ajak Asrul jugak uutk tunjuk pasal Photoshop ...

    ReplyDelete
  4. Wahhh hahahaha...
    Siap ada sesi photoshop kat Blog Bro Ghaz. Menarik ni.

    Bro Ghaz kasi email address Bro Ghaz, nanti saya hantarkan hp number saya..

    ReplyDelete
  5. Saya boleh lupa tinggalkan email address saya.

    indera5kencana@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Anonymous7:36 AM

    mmm...salam bang...
    Still got no time too explore regards PHOTOSHOP..but really hargai tunjuk ajar mu itu..hope will meet again...dan juga promotelah saya punya flickr ek.see the latest...need comment from ya...
    arigato ghozaimasu!
    ~Nadzrin~

    ReplyDelete