Saturday, July 19, 2008

Alhamdullilah ...

Alhamdullilah, akhirnya aku telah dapat Iqama aku, dah buat account bank ... dan ada Driver License dah ... so aku rasa dalam ramai ramai kawan kawan aku yang datang ke Yansab nih, aku adalah di antara orang yang paling lama nak dapat Iqama .....

Apa apa pun ... Alhamdullilah ... kerana aku dah dapat dah ... and sekarang ni aku tengah nak apply for Family Residence Visa lak untuk isteri dan anak anak .... and Insya Allah, semuanya ini akan selesai sebelum akhir bulan nih .....

Maka Terimaaaalllaaaahhhhh ......................................

Inilah rupa Iqama, Bank Card (iya aku buka account ngan ala ala macam HSBC ler kat malaya ...) dan Driver License ... aku rasa nak buat Driver License kat Saudi ni senang sikit compare waktu aku kat Sudan dulu ....

Aku ni hairan bin ajaib ler jugak bila tengok benda nih ... so ala ala bahasa arab ku yg boleh lepas lepas batuk ayam tuh ... aku tanya ler ... buah apakah ini???? Maka di jawabnya .... "TAMAR HINDI" Then aku tanya lagi dari mana datangnya buah ini ..... "Indonesia!" Aiiyyyyooooo aku ni mati mati ler ingat Buah Keranji ni datangnya dari Tanah Arab ... rupa rupanya , buah keranji, di panggil tamar Hindi ni memang asal dari tempat ku juaaaaaa .... Rindu lak kat Malaya kaaannn

Penjual kacang / jajan ni akan datang ke Masjid kawasan aku pada setiap hari Ahad .... so kalau aku nak beli kacang ker apa ker (Ooo iya aku dapati orang sini suka makan kuaci jugak!!! Tapi dia orang bukannya pandai pun ... siap kunyah ajer kuaci tuh!!!!!) aku akan pastikan aku bawak wallet aku bila ke masjid utk berjemaah ....

Sam K .... dia ni adalah Jockey terkenal dari Johor (Bukan Jockey yang angkat kereta tuh ... atau Jockey kat Disco disco tuh) ... ini Jockey naik Kuda ... so kat Yanbu, dia ngan Nazir jadi ahli club Equastrian kat sini ... ala ala kehidupan ala Expat ler dia orang nih!!!

Ni waktu aku nak ambik Driver License aku kat Ballad, kita orang terjumpa ler bebudak muda nih (anak ikan????) ni jalan jalan lenggang lenggan kangkung orang melayu tengah tengah panas bandar Yanbu ... kita orang memang dah agak , mesti anak Malaysia nih ... memang sah dah sahih .... dia orang adalah bakal bakal Doktor yang sekarang sedang belajar di Mesir ....


Sebab dia orang ramai sangat, so aku tak ambik pun nama nama dia orang ... cuma ada dua orang nama ajer dalam senarai aku .... nanti apa apa kalau dia orang dah sampai , sure dia orang akan tgk BLOG ni kaaannnn



Dia orang datang ke Mekah / Madinah sempena cuti musim panas untuk buat umrah ... baru selesai ler tuh ... sebab tuh ler masing masing ala ala DOGOL kaaannn .... anyway, patut dia orang dah balik naik feri ke Mesir , tapi Feri tuh overbook .. so dia orang kena ler tinggal ... dah rezeki dia orang nak jumpa aku kaaannnn hahahhahahahaa

Ini ler Budak MTBE yang ada assignment kat Natpet ... so kali ini dia orang buat Umrah jugak ... since dia orang pun dah nak balik malaya dah nih ... ala ala posing posing ayu ler kat Juhfah ...Miqat kita orang kaaannn ...

Kita orang selalunya bertoilak dari Yanbu sebaik ajer selesai kelas bahasa Arab pada hari Rabu (Tapi tu janji ajer ler), selalunya dalam kul 11 lebih baru nak bertolak dari yanbu ... so sampai kat Juhfah dah nak dekat kul 1 lebih pagi .... memang ngantuk!!!

Inilah mereka mereka tuh ... ada gak termasuk bebudak Yansab and dua orang driver bebudak MTBE tuh ....
Nashrun dan Zikri ... Zikri kali pertama buat Umrah ... baru datang ke Yansab .... semuanya suka sebab alhamdullilah, amat mudah bagi kita orang untuk menjadi tetamu Allah di baitullah ... Alhamdullilah ......

Bila kita orang sampai Mekah ... selalunya dah nak dekat masuk subuh ... so ada yg tawaf dulu atau ada yg tunggu Subuh dulu ... apa apa pun, apabila setelah selesai semua urusan Umrah (Tawaf, saie dan tahlul), perut pun mula lah terasa lapar ... maka aku selalunya akan pergi cari kedai kedai bangla atau India untuk beli makanan .....

Ini adalah Roti Peranta Chittagong!!! Aku suka walaupun berminyak yang amat sangat ... rasa macam roti canai gak .... tapi aku rasa yg ini lebih sedap kot ... mungkin sebab hawa Mekah kot!!!


video

Demonstrasi macam mana dia tebar dan masak roti tersebut ... semuanya happy kaaannnn
Kalau dah makan roti tak sah ler tak ada kari dia kaannn ... tapi aku dah pergi dua tiga kedai, pasti ada jual KARI KAKI KAMBBIINNGGG ... aiiyyoooo sapa yg tak biasa , harap maaf ler , jangan ler cuba nak makan ... sebab hamis kambing dia kuat sangat ... aku memang ala ala slightly off ler kalau bab kaki kambing nih ... yang lain lain OK!!!! Kari dia orang memang NUMBER ONE!!!!!!

Typical pemandangan kalau nak masuk waktu Zohor ... terik matahari tidak membantut semangat mereka untuk bertawaf dan sembahyang di dataran Kaabah ....

And MOTIF???? Iyaaaaa ... aku telah beli/buat cermin mata baru ... yang mana di panggil TRANSITION gitu ... ala ala bila panas, dia akan gelap dan bila masuk dalam dia akan cerah ... I liiikkkeeeeee!! Harga SR 800 buat kat Bugshan ...(Tapi aku dah buat kat Magribi , kena SR 1,750 ... tak ambik pun lagi .... tapi sayang ler sebab aku dah bayar deposit SR 500!!! menyesal pun ada!!!!)

Iya ... tak salah lagi ... Tan Sri Yusof Nor ... orang kuat FELDA .... since ni kan Mekah ... so aku ada ler lite lite chit chat ngan dia .... cara dia bercakap , memang sound so inteligent (Of course ler kaaannnn!!!) ... Siap ciate ngan aku pasal ala ala economic situation of Saudi lagi ... aiiyyooooooo ... lain ler kalau dia cite pasal GangStarz ker.... Pasal AF6 pergi GoldCoast ker, boleh ler aku ala ala semangat kaaaannnnn hehehehhee

Aku makan nasi daging kari ... and now dia dah taruh lak sayur ... and ada sjugak sambal belacan .... overall, aku memang suka Kari FELDA nih .....

Ini adalah pemandangan yang typical apabila selepas solat fardhu ... manusian berpusu pusu nak keluar dan juagk berpusu pusu ala ala dah tak sabar nak masuk .... dan ada jugak ala ala very TERPAKU and TERPEGUN which cause semuanya JEM!!! So macam mana kita nak atasi nih eh ... kalau bulan puasa atau musim haji, nak keluar dari masjid selepas sembahyang Fardhu, amat seksa sekali ...

Ini pemandangan di luar lak ... selepas Jumaat ....

Dan Inilah Abu Azfar .... Atau Hj Hanifiah ..... dia banyak membantu aku sewaktu aku di Yansab nih ... Hanya Allah sahaja yang dapat membalas nya ... Thanks for being there for me ....

5 comments:

  1. Tahniah dah dapat iqama. So jadi yek bawa your family? What abt the other deal?
    Apsal you dapat buku nyer style and not card style yek?

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:21 AM

    Ghaz..apa2pun semoga Allah permudahkan semua urusan kita di Saudi ni

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:23 AM

    black glasses look kinda small for ur face...
    Or maybe ur face is getting bigger????....
    JM

    ReplyDelete
  4. Sunflora ...

    Yanbu masih pakai buku punya style lagi ... di Jeddah dia orang dah pakai kad dah!! Nak buat macam mana kannnn

    Insya Allah, my family will be here by 07 August nih ... doakan semuga semuanya dipermudahkan Allah ....

    Anonymous ...

    Amin ... mudah mudahan Allah mempermudahkan urusan kita di sini ....

    JM ...

    Aiiyyoooo I kena diet lebih sikit lagi .... the glass I saw look good on the model face ... I guess I kena ala ala trimkan sikit lemak di muka lak ker? Hahahhahahaaa

    ReplyDelete
  5. Ghazali, tahniah got yr RP.
    and thanks for the always-very-nice blog! My wife and myself always njoy the writeup! InshaAllah, plan ke makkah, march-apr 2009..
    - bgaimana proses mendapatkan driving licence?

    Salam.

    ReplyDelete