Tuesday, July 08, 2008

Promosi Makanan MALAYSIA di MEKAH - D'Saji

Pada minggu lepas sewaktu aku buat Umrah di Mekah, aku telah berjumpa ngan Megat (Anyway, sebelum dia datang ke Mekah, kita orang dah calling calling janji kaannn). Megat drive all the way from Doha ke Mekah ... and kebetulan hari Khamis dan Jumaat dia masih di Mekah, maka aku telah berpeluang utk berjumpa ngan dia .....

Daripada Megat ler aku tau yang ada kedai makanan Malaysia yang baru di bukak .... Since dah lama tak jumpa dia ... seronok gak berborak ngan dia ... sebab Megat ni ala ala very the potential the next Malaysian PM gitu ... iya ler zaman dia kat London dulu pun, aku rasa dia jadi orang kuat UMNO London jugak .... cuma sekarang ni dia lebih cenderung kepada Anwar Ibrahim ... maksud aku perjuangan Anwar Ibrahim kannya kat Anwar OK ... heheheheeee

Maka Terimalaaaaahhhhhhhh .........................

Kedai atau Restoran D'Saji di Mekah ni terletak kat Menara As Sofwah (iya ker?) ... yakni menara yang bersebelahan ngan AlBait Shopping Center (Tempat Verde waktu buat Umrah Shopping sakan!!!) atau bersebelahan ngan ZAM ZAM Tower .... (Allaaaa bangunan yang tepi sebelah kiri gambar nih ler .... aku nak bubuh extra Arrow , tapi belum belajar ngan Asrul lagi macam mana nak buat!!!)

Inilah di antara makanan yang ada ... since dia orang baru ajer beroperasi , jadi masih dalam peringkat percubaan ... tak semua menu yang ada .... Insya Allah, katanya mungkin start dalam bulan puasa ni kot .... sebab target dia orang nak full swing untuk musim haji yang bakal datang nih ... so kepada bakal bakal Haji nanti, boleh ler makan makan makanan Melayu kat sini .....
(Rasa rasa nya aku buat promosi nih, nanti Najib atau Felda kasi aku makan free ker kat sini???? Hehehhe)
Tengah hari tuh, aku mintak Nasi Beriayani ngan rendang daging ... ssseedddaaaapppp sangat rendang dia ... sebab tak pedas and terasa semua ... pass tuh , kuah kari yang dia kasi , sedap sangat .... tak tau ler , mungkin berkat Tanah Haram kot ....

Inilah Megat ... dan isterinya .... dulu Megat ni dari MLNG. Waktu kat PETRONAS dulu, Megat is one of the HP staff ... tapi tetap meninggalkan PETRONAS ... and what a small world ... Abang dia, Megat Badrul aku kenal waktu kami di Calgary dulu ... (Siti you remember yang datang ngan Asri tuh ... Megat Badrul ... haaaaa inilah adiknya!!!)

So gambar kenang kenangan aku ngan Megat ... mana ler tau, kot kot satu hari nanti dia jadi PM ... boleh ler aku balik Malaysia mintak kerja ker apa ker kaaaannnnn ...... tapi tak ler nak tunjuk gambar ni ala ala nak buat laporan polis kaaaannnnn .....


Inilah restoran D Saji nih .... kalau nak tau, sewa setahun dia SR 2.5 juta (tak pasti 2.5 ker atau 2.1) setahun .... tapi buat masa ni ala ala lenggang selenggang ya laaaahhhh ....

Nazeem yang pakai baju biru nih, suka ambik gambar ... sikit sikit ambil gambar ... aku rasa dia pun minat blogging jugak nih .... Nazeem sekarang ni ada di Jubail ....

Pada malam harinya lak, aku promotekan restoran ni kat kekawan aku dari Yanbu lak ... so kami pakat ramai ramai datang makan kat sini .....

Iyaaaaaaaaa ..... pada minggu lepas (ingat minggu di sini ialah hari Jumaat), aku jumpa Aznil Hj Nawawi di depan Hotel kami ... dia duduk hotel yang sama ngan aku , iaitu hotel yang Siti Nurhaliza duduk ngan suaminya waktu musim haji yg lepas tuh ... hehehehhee (saja saja ajer nak SMK ngan Peon) ... Hotel Intercontinetal Al Tawheed .... Aznil baik orang nya ... tak sombong ... walaupun tak kenal aku, tapi bila aku panggil dia , dia siap tunggu and salam ngan aku (sebab waktu tuh dia naik escalator dan aku turun .... so aku panggil ler dia...) Suka sangat .... dan kat Mekah ni aku nampak dia berisi lak ... compare ngan bila aku jumpa waktu Karnival PETRONAS tahun sudah!!!


Ini tak ada kena mengena ngan D Saji ..... tapi ni kena mengena ngan taste orang sini ... sebab waktu aku kat Sudan dulu pun, ada jugak pewangi kereta bau Kelapa ... and kat Mekah pun ada jugak !!! Aiiyyooo kalau kat mesia, nak pewangi bau kelapa , mmmmm kalau sebut nanti kata racist lak ... tapi tau tau sendiri ler yaaaa ... sapa yg pakai minyak kelapa kaaaannnn !!!!

Dan ini, waktu nak solat Jumaat ... kita orang tgk TV kat Hotel ni ada tunjuk secara live dari Al Haram ... so aku pun turun bawah and pergi kat Spot yg ada lapang tuh and angkat tangan lambai lambai kat Nazir dan Nazreen kat dalam bilik hotel ... Nazreen snap gambar nih ....

2 comments:

Anonymous said...

Salam...
Thanks for the info. Dah bukak rupanya Rest. D'saji... nanti ada rezeki bolehlah cuba (Org Mesia dapat discoun tak?? ops!) Actually, ada satu lagi rest. Mesia kat Mekah, tapi jauh sket dari Masjidil Haram. Tapi, sebab the restoran caters more untuk org arab, rasa makanan dia lebih kepada restoran Indonesia yg ada di sini.
- puteh

Ghazali B Abd Aziz said...

Puteh ...

Kalau turun ke Mekah nanti, jgn ler lupa SMS / Calling Calling yaaaa ...

Insya Allah , nanti saya belanja makan kat sana !!!