Saturday, July 12, 2008

Mengucup Hajartul Aswad

Alhamdullilah sudah dua minggu berturut turut aku dapat mengucup Hajartul Aswad tanpa sebarang rempuhan atau bertolak tolak .... Aku perhatikan sebelum masuknya waktu Asar, (hanya pada waktu Asar ajer, waktu waktu sembahyang yang lain tak ada), dalam kul 2 gitu, orang dah mula start buat barisan dan beratur dah ....

Tapi walaupun beratur, jangan ler harap yang barisan itu akan bergerak atau berjalan .... kita akan berdiri situ laaaaaammmmmaaaaaaa tanpa bergerak gerak , dan barisan makin lama makin panjang ... tapi kit ajgn putus asa .... sambil beratur tu, kita zikir ker, berdoa ker (kan doa depan Kaabah amat mustajab gitu ....!!!)

So bila dah nak dekat masuk waktu Asar, polis dah mula halang orang perempuan dari tawaf ... dan polis juga dah mula mengawal barisan dan suruh orang kosongkan kat depan kawasan antara Hajartul Aswad dan Hijir Ismail tuh ... Hijir Ismail pun dia dah tutup ... sebab nak buat preparation tempat Imam nak sembahyang kan ....

Haaaaa waktu ni ler , barisan akan mula bergerak ... (Iya, walaupun Pak Lah masih duk tidur atau Apa Nama tu ....) tapi waktu ni ler jugak ada orang orang akan cuba masuk Barisan (Bukan Barisan Nasional atau pun Bukan Ezam yang masuk Barisan), ni apa orang kata ada orang malas nak beratur, so ala ala nak potong que gitu ......

Alhamdullilah, walaupun Azan Asar dah mula di laungkan , tapi barisan (aiiyyyooo asyik barisan ajer ... guna perkataan Arab ler pulak) Saf dah bermula bergerak lancar .... dan Alhamdullilah waktu ni, bila sampai turn kita ... dapat ler kita kucup Hajartul Aswad dengan tenang .... dan selamat .... Alhamdullilah ........

Maka Terimallllaaaaaahhhhhhhhhhhhh ......................



video

Ini adalah video sewaktu dia orang membersihkan kawasan masjid .... aku jadi ralit tengok cara dia orang bekerja membersihkan masjid nih .... sebab nampak smooth dan pantas .....

Ini adalah antara anak anak kecil peminta sedekah ...ada seorang pembaca meminta aku ambil gambar anak kecil yg tak ada tangan ... tapi message tuh aku baca hari sabtu .. aku dah ada di yanbu semula ... OK pasal anak kecil nih, aku kadang kadang tuh suka kat dia orang, sebab dia orang ni professional sangat ... lalu orang malaysia , dia akan nyanyi bunyi bunyi melayu gitu ... contoh " Satu Riyal , Dua Riyal , Tiga Riyal ... Pahala Besar .... Sedekah Orang Miskin " .... Dan kalau orang Turkey ker Iran ker lalu, terus dia tukar dan nyanyi dalam bahasa Iran ker Turkey ker atau Urdu lagi taauuu!!!!!!!! Tapi kalau nak ambil gambar, kena ler kasi duit kaaannn ... and kalau dah kasi seorang, lima orang akan datang kejar tauuu!!! Since aku duduk kat Hotel Intercontinenal, dia orang punya style pun berubah gak kalau compare kat jalan jalan lain ... yang ini siap puji puji tuh lebih lebih ... sebab dia tau org org yg duduk Hotel ni akan kasi paling kurang pun dalam SR 5 gitu kaaannnnnn (Aku kasi tak yah ler nak cite kaaannnn nanti jadi Riak lak ... sapa nak jawab tuh!!!)

Ini Ahamd, pelayan hotel kat Restoran Intercontinental nih ... yang unik about him , dia ini adalah dari keturunan Husin dan Ali .... maknanya keturunan Rasullah jugak ler .... Anak Jati Mekah ...


Ini breakfast with view aku .... alaaaaa dah kerja jadi expatriate kannn ... so nak jugak ler aku pamper pamper kan diri aku , minum sambil tengok view orang kuar masuk ke Al Haram .....

Inilah yang aku katakan saf sebelum Asar tuh .... selepas tawaf sunat, aku terus masuk barisan , yakni saf hehehhee ... and tunggu ler punya tunggu dalam nak dekat 30 minutes gitu baru saf ni bergerak ...

Aku and Zikhan mula masuk saf waktu kat Hijir Ismail lagi ... kat bawah pancur emas ini .... tapi alhamdullilah aku dan Zikhan dapat mengucup Hajartul Aswad , walaupun saf kita orang terputus dan kita orang ala ala terkeluar dari barisan gitu ... tapi cepat cepat masuk barisan semula .....

Since hari ni hari khamis, so ada orang berpuasa, maka ada ler hamba hamba Allah i akan bawa kurma dan air kopi dia untuk di sedekahkan kepada mereka mereka yang bakal berbuka puasa nanti .....

Besi apa ini .... lihat gambar di bawah ...

Inilah tong tong minuman air zam zam yang banyak terdapat dalam kawasan masjid ... so kalau dalam masjid, Insya Allah, kita tak haus ler .... sebab air zam zam memang mudah di dapati .... so kalau dah dahaga, kita bangun (tapi make sure ala ala buat ikram kat orang sebelah supaya dia jagakan tempat kita kaaannnn) dan pergi cari ler ... dah minum tuh, bawak ler balik dua tiga cup utk di sedekah / di ikramkan kepada yang lain lak kaaannnn ....

Tiang tiang di bahagian baru masjidil haram ....

Aku suka sebab nampak GAH dan BESAR dan Cantik sangat tiang tiang ni tersergam....

Dan dalam kawasan masjid jugak ada banyak rak rak kasut ... maka kita simpanlah kasut kasut kita di rak rak nih ... ingat no Rak kasut kita ... sebab aku perhatikan kalau kita letak kasut kat rak nih, dia roamg tak buang kasut kita ... cuma bercampur aduk atau tersalah ambil ajer ... so utk elak nih, Jemaah Malaysia selaluny ada bawak UNCANG kasut ... tapi aku kan ala ala orang tempatan gitu ... so mana ler ada uncang kasut .... Insya Allah, nanti bila balik nanti aku akan ambik uncang kasut aku tuh ... beli kat Mydin ajer ....

Ini adalah antara pekerja pekerja Masjidil Haram .... dia orang ni, selalunya orang akan kasi hadiah atau sedekah ..... so kita orang Mesia, ringan ringankan ler tangan utk bersedekah ngan dia orang nih ...

Abd Razak dari Badr .... dia tanya kat aku, Rafie bila dah ambil ESQ tuh, rasa rasa nyer dia boleh ker free kan minda dia ,,, and be as dia ... so relax and so menerima and bersyukur whatever dia ada ...And dia jugak tanya Rafie jadi ker buat Umrah bulan puasa nih? Cuma Abd razak terkilan ler sebab tak dapat nka jumpa MM yang akan datang Umrah bulan 8 nanti .....


Kalau masuk dalam masjid, tak leh nak bawak beg besar, makanan dan sebagainya ... so kalau kita gi shopping sebelum sembhayang dan malas nak balik bilik hotel, kita boleh simpan ajer di Luggage Lockers nih, tak salah rate dia SR1 / jam kot .....

Tapi kalau tak nak ambil lockers ... gantung ajer di sini ... kat kawasan tandas nih ... cuma bahaya nya , kalau time orang bersihkan kawasan masjid, dia roang akan ambil ni and taruh dalam lorry .... so dia orang akan hantar ke satu tempat kat station bas (tak tau ler kawasan tuh ada lagi ker tak ... sebab dulu musim haji, itulah jalan aku antara hotel Elaf Al-Soud ngan Al Haram )


Al-Ghazali .... apa kelas kalau nama aku jual jam murah kaaannnnn .....

Gazzaz atau ghazaaz .. sama ler bunyi yaaa ... my favorite kedai minyak wangi .. tapi aku suka kat outlet di Albait ... sebab jurujual dia dah kenal aku and aku selalu dapat banyak barang free ...

Tiga bakal ahli fikir Islam yang aku jumpa .. penuntut University Al Azhar mesir ....

Dah jumpa dia orang, aku bawak ler makan makan ... iya ler dia orang kan student lagi ... dapat dalam 5,000 setahun .....

Berebut rebut waktu nak kuar dari masjid .... aku selalu trepegun ngan keadaan ini ... sebab waktu orang nak kuar masjid ni ler , waktu tu ler jugak orang nak berebut rebut masuk masjid ..... so jadi tak menetu gitu ... keadaan akan lebih teruk waktu musim haji ... sebab waktu musim haji, kalau dah nak dekat sembahyang dia tak kasi masuk ... tapi bila dah abis sembahyang dia kasi masuk lak ... so yg masuk masuk ... yg nak kuar kuar ... jadi ler massive jem gitu!!!


Selain dari orang masuk ... orang duduk berhenti pun ada .... dan wors .. orang sembahyang tgh tgh ni pun ada!!!!!!!

Bunga hidup di tanah gersang ....

Duduk hotel mahal kaaannn !!! Actually Hotel ni di book oleh Nazir ... so kita roang ramai ramai duduk satu bilik ... jadi kira OK LER TUH!!! Sebab kalau sorang sorang nak bayar .... aiiyyyooooooo SR 1,700 satu malam!!!!

Ini pada hari kedua / Jumaat aku beratur utk kucup Hajartul Aswad ....

Barisan / Saf tetap sama formasi dia ... tak bergerak , tapi akan smooth apabila dah nak azan dan selepas azan ..... alhamdullilah selama 2 minggu berturut turut aku dapat mengucup hajartul aswad tanpa sebarang masalah .... tapi ini semua rezeki ... Berdoalah kepada Allah .... oh iya ... saf ini hanya untuk LELAKI sahaja ...... Bukan LELAKI INI atau ANUAR ZAIN yaaa ... hehehehhee

9 comments:

  1. Wah banyak update rupanya! Restoran D'saji tu baru sgt nampaknya! Adelah makanan melayu kat sana!

    Baru nak tanya how much you book the intercon? Book online yek dapat 1,700 ke ade kawan and brapa org dia kasi duduk kat bilik?

    Such a small world! Jumpa semua di Makkah! Insyallah akan bertemu di sana jua unless you pegi dulu ;)

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:22 PM

    Ghaz,

    You are having so much fun! :-) your arabic class reminds me of the classic sitcom, learning english (I seriously dont remember the title of the series). But it was quite popular back then. Probably in the 80s.

    err... do u think one of the Al Azhar guys can be "Fahri"? You can be the match maker.

    ReplyDelete
  3. Sunflora;

    Hehehehe ... kalau tengah rajin, ada ler updatenya hehehe ...

    Bilik Intercon kita orang booking melalui my friend Nazir nih ... dia ada membership .. so dia yg check in kan ... and we get half of the publish rates ... suukkaaaaaaaa!!! Dia tak kisah duduk berapa orang pun ... sebab kita orang duduk dalam 8 atau 12 orang satu bilik!!! (Tapi jgn cite kat orang , hilang glamour nanti!!! hahahah)

    Anonymous;

    Adakah you maksudkan cite MIND YOUR LANGUAGE ... Bristish series tuh??? Hehehhehe

    Ayat ayat Cinta terlalu indah ... semua orang suka akan Fahri ... nanti saya akan carikan Fahri di alam nyata hahahhahaa ....

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:04 AM

    Assalamualaikum w.b.t;

    Tuan Haji - ana g umrah early last year...sekali pun x dapat kucup HA.bukan rezeki ana....

    seronoklah dapt belajar bhs Arab & pass tu boleh terus praktiskan sekali.

    kalau di Mesia - belajar & habis dlm kelas shj....kenot praktis ma...

    Khaifa haluka?
    Ana bikhair..
    Ismi Nor

    Regards;
    CikNorWangsa

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:50 AM

    Ghaz,

    Yes! mind your language. It was way long time ago. But seriously, the sitcom was so funny that I can still remember it.

    Ayat ayat cinta is like a fairy tale but modernised version. The kind hearted guy who respects a woman's values and virtues. err... I think mom is trying to be a matchmaker too!

    ReplyDelete
  6. Cik Nor Wangsa ....

    Insya Allah, kalau ada rezeki ada ler tuh nanti .... saya perhatikan , kalau ada nasib, dia orang akan kasi Kaum hawa peluang kucup jugak ....

    Anonymous ...

    Yuuppp ... dari situ ler kuarnya THOUSAND APOLOGIES kaaannnnnn

    Ayat Ayat Cinta ... ada terbaca yang kata Habibul ni org suka berangan ,dia ler perasan jadi Fahkri .. semua orang perempuan tergila gila kat dia heheheheheeee

    Kalau tak caya, tgk trailer dia kat Youtube ...ada org comment

    ReplyDelete
  7. Wah banyak sungguh tips menarik untuk saya... terima kasih tn hj...

    Akan saya cuba ingat semuanya buat bekalan bulan depan.. insyaallah...

    ReplyDelete
  8. Anonymous6:10 AM

    Salam,

    Tuan Haji - ai kena tgklah jugak citer Ayat-Ayat Cinta nie...tok guru suruh tgk...
    td kat kedai sound-tracknya ajer ada...cd citer blum kuar kata bdk kedai ittew...nak k cinema...lagilah malas...

    CikNorWangsa

    ReplyDelete
  9. Hi Ghazaaz.
    Interesting blog you have with beautiful piccies. Azli pon baca jugak. Bila nak mai Mekah lagi? Pekena teyy kot.....

    Uncle

    ReplyDelete