Monday, November 14, 2005

Kau datang dan pergi ..... Alfatihah

Mati itu BENAR ..... Maka setiap insan pasti akan melaluinya ... Hari tu waktu tengah suap anak anak makan pagi, terdengar dalam MALAYSIA HARI INI pengumuman tentang pemergian MOON ... (Actually MOON tak kenal pun kita, kita yang suka tgk series dia, JANGAN KETAWA!)

Sebut pasal mati, maka raya tempuh hari sempat ler pergi ziarah kubur Ayahku (yang mana anak anak dan isteri ku tidak sempat utnuk mengenali dan berjumpa dengannya)

Perasaan sedih dan sayu menyelubungi diri ini apabila sampai ke kawasan perkuburan jalan Cheras tu ... di situlah juga bersemadinya jasad OPAH TANJUNG RAMBAI (Panggilan aku buat Nenek sebelah Ayah) ... Opah meninggalkan kami pada Hari Raya Cina tahun 1981 , sewaktu tgh nak ambik air sembhayang waktu subuh .....

Semuga semuanya di cucuri rahmat dan dilindungi oleh Allah hendaknya ... agar roh roh mereka di kalangan roh roh orang orang yang beriman dan bertaqwa ....

Maka terimalahhhhhhh ....

Inilah kubur Ayahku ... Abd Aziz Hj Abd Razak ... meninggalkan dunia yang sementara ini pada 09 January 1989 .... Waktu tu aku baru ajer balik dari USA , baru abis study ...

Inilah kubur Opah Tanjung Rambai ... pergi pada 08 February 1981 waktu pagi raya Cina ... dan sebelum Mimah di lahirkan (Mimah tu anak buah ler )

Pemandangan Kubur Jalan Cheras selepas subuh .....

Pembangunan yang sama pesat ... Alam Kubur dan ALam Nyata ... Dulu kubur kat sini sikit ajer ... belakang tu hutan belantara ... tapi sekarang ni ... lihat sendiri, penug dgn kubur2 dan pembangunan ...

Kak Siah ... Jiran aku di Kampung Pandan dahulu .... mmmmm masa begitu pantas berlalu

Penjual Bunga (Perlu ker semuanya ini????) di kawasan perkuburan ... salah satu resam yang di amalkan oleh masyarakat bandar untuk menabur bunga di pusara ...

Tak kira Bangsa ... Janji ada demand ... Bunga tetap di niagakan ... Kenaper waktu kita hidup kita tak taburkan bunga ke atas atap umah kita? Atau pun kita tabur tabur kan dalam umah????

Aiiiyyooooo bukan setakat bunga ajer yg ada jual, air mawar pun ada .... nasib baik ler orang jual kemenyan ajer yg tak ada kat sini !!!

Rasa rasanya perlu ker nak posing maut kat depan kubur dik nonnnn oooiiii!!!!! Kita tangkap gamabr nak ala ala natural look gitu, tak perlu nak posing posing Dek Non!!!

Keadaan dah mula sibuk di kawasan perkuburan ....

1 comment:

  1. lain rasanya beraya tanpa parents..moga roh mereka d tmpatkan d kalangan para solihin.

    ReplyDelete