Tuesday, October 03, 2006

Hari Kedua di Istanbul --- Part 2

Sekarang kita sambung hari kedua part dua pulak … aaiiyyoooo ini telenovela ker???? Siap ada sambung sambung lagi ……

Salah satu advantage Digital Camera ni, ialah kita boleh ambik sebanyak mana gambar yg mungkin tanpa mengira cost untuk cuci atau filem nya …. Since aku pun memang minat ngan photography nih … so ala ala memang tak lepas peluang untuk PUKUL GAMBAR di setiap angle dan corner yg ada …..

Maka Terimalaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh ……………….

Kita masih lagi di kawasan University Istanbul …. Ni aku ambik gambar ala ala macam pasar buku gitu (mmmmmm kat sini semuanya di panggil bazaar atau CARSISI dalam bahasa Turkey nyer ….) Aku tengok jugak buku2 dia … tapi semuanya dalam Bahasa Turkey gitu …. Buku Calculus, Organic Chemistry , Thermodynamic semuanya dalam bahasa Turkey gitu …….

Jangan di Tanya apa yg di tulis tuh … sebab aku bukannya bertahun di Turkey pun … tapi yg aku rasa uniknya , di mana mana tempat umum atau bazaar, pasti terdapat drinking water fountain di sediakan …. Kalau kat Sudan , di tepi tepi jalan di sediakan belanga air ajer taauuuuuu!!!!!!!!!!!!!

Inilah gerbang masuk ke Bazaar Buku tuh …..

Inilah tulisan Khat kat salah satu pintu masuk ke Masjid Sulaiman …. Pun jgn Tanya aku apa dia tulis … nanti jadi bunyi lain lak ala ala Alif Ya Mim … ITIK cikgu!!!!!

Di dalam Masjid Sulaiman , kubah nyer yg di hias indah …. dinding dinding dia penuh ngan tiles yg pelbagai warna dan tulisan khat ... cantik sangat!!!

Since ni hari Jumaat, so Tok Siak ni pagi pagi dah prepare untuk sembahyang Jumaat , ala ala tukar bulb pelbagai …..

Interior Masjid Sulaiman … Since ni baru kul 10 pagi gitu … so memang sunyi tak ada orang .. pass tuh ni bukannya Masjid untuk Tourist pun …. Aku ajer yg masuk kat dalam masjid nih!!!!

Bahagian hadapan tempat Imam ….

Mimbar masjid dia amat tinggi …. Rata rata masjid yang aku masuk di Istanbul ni, ala ala design dia hamper sama gitu …..

Tempat mengambil wudhuk ….

Makam Sultan Bayezid … Sultan Ke lapan di dalam Empayar Kesultanan Othmaniah …. Actually makam yg sebenar telah musnah waktu gempa bumi dulu … so ni ala ala makam yg di buat semula kat kawasan masjid nih …. Anyway … dalam script tuh dia kata Sultan Bayezid ni very knowledgeable dalam Religion dan Science gitu …
Penat Berjalannn di tengah kotaaaa ….

Ok dah penat berjalan … mesti ler dahaga … so kat sini Juice dia ala ala very the pure juice gitu ….. no sugar added gitu!!! So aku order air orange … dia guna tiga biji orange untuk di perah !!!

Aku lepak jap kat sini sebelum meneruskan perjalanan ke Masjid Biru …. Dan kalau perhatikan menu dia nih … ala ala rasa macam kat ASPAWA atau YAVULTZ lak!!!

Nak masuk ke dalam Grand Bazaar, ada guard jaga … ala ala nak check senjata apa kot … tapi sambil sambil tuh sempat lagi berposing dan borak borak ngan aku lagi … boolleeyyyy!!!!!!!!!

Suasana dah mula sibuk di Grand bazaar …. Tapi aku lalu sahaja dulu, sebab tujuan utama aku nak sembahyang Jumaat dulu kat Masjid Biru ….

Kedai2 dah mula di buka, dan orang pun dah mula ramai …..

Aku perhatikan barisan barisan kedai menjual barang barang yang sama ajer …. KULIT, CERAMIK, BAJU ….

Aku jalan terus dan kat luar Bazaar menuju ke Masjid Biru pun ada kedai2 … maknanya tak sunyi dari kedai kedai ler kat sini!!!

Dan di sini, memang terlalu banyak orang jual CARPET dan orang yang dok promote Carpet (Ulat Carpet?) … Aku rasa aku dah stop nak dekat 5 buah kedai carpet … dan aku dah minum 3 cawan the Apple dah …. Tapi satu carpet pun aku tak beli taaauuuu!!!!!!!

Dia claim dia orang adik beradik … siap suruh aku email lagi gambar2 dia orang … Mmm nanti aku emailkan kat dia orang sebab rasa guilty dah ler tak beli carpet , siap minum Teh Lagi taauuuu!!!!!!!

Di dalam kedai dia nih, ada orang buat demonstrasi buat carpet …. tapi ni ala ala promo ajer ler ... makcik ni ala

Dan kedai ni jugak dalam jual carpet , jual Ceramik jugak ….

Nama dia Aisyah .. macam nama anak aku yg Sulong ….. Dia jual tiket utk Roof Top Tour Bus …. Since aku nak sembahyang Jumaat, aku Cuma borak borak ajer ngan dia … and as a matter of fact, keesokkan hari nyer pun aku jumpa dia … sebab aku naik cruise dan bus , beli ticket dari dia ….

Anak anak muda ni adalah ULAT CARPET …. Dia orang ketawa besar bila aku kata aku tau, sure dia orang nak ajak aku ke kedai carpet dia …. Anyway, still aku tak beli pun carpet ….

Inilah Masjid Sultan Ahmed … Ataupun Masjid Biru …..

Pelancung berpusu pusu ke Masjid ini …. Istanbul memang ramai pelancung ….

Dan aku bergambar kenang kenangan utuk di hantar ke Ruangan Mekar Setaman … boolleeyyyyy!!!!!!!!!!

Senyum sambil kempiskan perut ….. amat PERLU sekali taauuu!!!!!!!!!

Masjid Biru ….

Di hadapan Masjid Biru … ialah Aya Sofia …

Penjual Air Sarbat …. Satu YTL dia charge aku untuk air dia …. Sebab aku teringin nak rasa …. Rasa macam Air Ribena ajeerrr hehhehehehee

Lagi pemandangan Masjid Biru

Waktu aku duduk duduk kat depan Masjid ni, ada ler minah2 perancis aku rasa … dia orang nak tangkap gambar , so kawan dia suruh ala ala macam pusing ler … belum sempat kawan dia snap , aku SNAP dulu ….. aku tak kenal pun dia orang nih … and dia orang pun tak tau yg aku ambik gambar dia !!!

Di sediakan barisan barisan kerusi di hadapan kawasan Masjid …

Salah satu Minaret ….

Interior dalaman Masjid nih …. Lebih kurang sama ajer ngan masjid yg lain … sebab ari ni ari Jumaat, so ada orang tengah mengaji …. Suara dia sedap sangat … ala ala macam baca untuk musabaqah gitu!!!!!

Kemasan dinding yang pelbagai warna dan ukiran ….

Selepas sembahyang Jumaat … kuar dari Masjid biru nak ke Aya Sofia ….

Mintak tolong orang ambikkan gambar di hadapan Aya Sofia …. Abbissss tak kan nak pakai tripod kot!!!!

Penjual Roti – Harga Satu YTL … keras .. ala ala bagel gitu … tapi aku rasa sedap bagel lagi kot!!!!

Selepas Jumaat ramai anak anak gadis duduk di hadapan kawasan masjid nih … aku rasa dia orang pelajar ler … sebab ala ala siap ada yg bawak buku lagi!!!

Menuju ke Aya Sofia … nak masuk kena bayar … 10 YTL …. Pass tuh, aku punya tripod tak leh nak bawak masuk ….

Di dalam perkarangan laman Aya Sofia …

Aya Sofia yang uniknya ialah asalnya dia ni gereja, kemudian di jadikan pulak Masjid … tapi sekarang dah dijadikan museum ….

Mimbar dan gambar Jesus ….

Kat luar ada tempat nak ambil air sembahyang …..

Kuar dari Aya Sofia, aku berjalan nak ke Yerebatan Sarnici – Basilica Cistern …. Kat depan pintu masuk semnetara nak beli tiket , aku tgk ada bangunan yg memang pasti menarik perhatian …. Dia satu satunya Kuning gitu!!!!!!!!

Sebenarnya tak boleh bawak tripod … tapi ntah macam mana , dia orang tak perasan, so aku punya tripod lepas … sempat aku ambik gambar nih ….

Di katakan Kepala Medusa???

Tiang tiang kepala medusa hehehhehee

Kecik ajer sign dia ….. kena bayar 10 YTL

Perjalanan di teruskan semula utk ke Grand Bazaar dan Spice Market …..dan aku lalu kat deretan kedai yg warna warna dia begitu gemilang gitu!!!!!!

Sebab pagi tadi aku cari Hot Cream untuk kaki aku tak ada … singgah kat Farmasi nih …. Seperti biasa , orang dia baik baik … siap boleh berborak borak lagi ….

Since aku memang dah penat (aaiiyyooo dari pagi sampai ke petang tak renti renti jalan) .. aku lalu kat sini … dan apa lagi … time to mandi ler … hehehhehehee tak nampak tuh dia tulis ….1,000 places to see before you die gitu!!!!!!!!

Inilah tukang mandi aku …. Ala ala badan besar bagak gitu …..

Kawasan tgh … belah tempat mandi dia tak kasi ambik gambar … tapi belah dalam memang unik ler … macam dulu dulu punya ….

Selepas di mandikan aku terus menuju ke Grand Bazaar …. Untuk beli sedikit barang2 ….

Mamat ni jual pasharwa …. Aku beli ler untuk di bawak pulang …. Dia kata yg baik punya , tapi ntah ler ….. bab beli kat sini, kena kurang betul betul … sebab dia orang main letak harga ajer … tu yg tak syok tuh … sbeab kena bargain giler2 ….

Selepas beli tudung , beg kulit , pergi beli ceramic lak … dia siap packing baik2 punya … tapi tu ler .. aku rasa harga dia mahal ler …. Walaupun dah tawar menawar ….

Selepas aku simpan kotak barang aku di Hotel … aku teruskan perjalanan aku ke pasar rempah …. Lihat ler warna warni rempah ratus ….

Dia suruh aku beli Turkish Delights .. tapi aku tak nak … dia paksa aku rasa jugak … aku pun rasa ler …. Manis … tapi aku still tak beli jugak .. sebab barang aku dah banyak ….

Jangan Tanya apa nih … aku Cuma tertarik sebab banyak bergantungan gitu …..

Turkish Viagra???? Perlu ker????? Tapi dia tak suruh aku rasa lak!!!! Hhehehehehehe

Seronok tengok warna warna yg pelbagai nih ……

Susunan yang menarik ….. siap ada Love Tea lagi ….

Pelbagai jenis tea ……

Posing menarik sambil suruh aku rasa … bukan ler rasa dia … rasa Turkish Delights tu ler …… Aiiyyyoooooooooooo

Pagi tadi aku bermula kat Masjid Yenni … dan nak maghrib pun akhir kat masjid nih jugak ….

Pemandang sebarang laut sana …..

Senja hampir tiba …..

Jalan raya di Istanbul ….

Manusia pun dah ready utk gi sembahyang maghrib ….

Suasana malam bulan mengambang di Istanbul … tapi aku tak dapat nak ambik gambar bulan supaya nampak bulan tuh penuh dan mengambang … ni tgh nak belajar macam mana nak ambik gambar bulan mengambang nih!!!!

Bulan mengambang di Istanbul …..

Selamat Malam Istanbul ………………

2 comments:

  1. WOW boleh buat buku!!! seronok macam baca buku fairy tales gitu.. siap dengan gambar2 yang mengasyikkan... ghaz, I think u kena print yr blog and make it yr travel journal ala2 coffee table book.

    ReplyDelete
  2. Hani ... Thanks ... (ni tgh kembang kempis hidung) hahahhahahaaa

    ReplyDelete