Saturday, March 17, 2007

Labuan ... Dari Perspektif Warna Warna

Sambil tengok Konsert AF5 yang pertama ... sambil tu ler aku dok update update BLOG nih (Kenaper hotel hotel tak nak include kan ASTRO RIA as one of their selection channels??? Tak ada kelas ker ASTRO RIA???) Aku terpaksa melanggan AFXTRA semata mata nak tengok konsert, debat dan diari ...(Untuk 7 hari, kena bayar RM 3.00 melalui SMS ...)

Seperti yang dah di jangkakan ... konsert AF ni sebenarnya telah berjaya di selamatkan oleh AZNIL ... dan untuk musim yang kelima ini ... AZNIL dan KAK OGY telah berjaya menyerikan lagi Konsert AF .... kalau nak harapkan pelajar AF ... mmmmm hhaaammmppeeehhhh (Bak kata Kak OGY ... "Akak tak dapat nak feel")

Tapi yg sakit hatinyer ngan AFXTRA nih .. ialah .. BANYAK iklan ... (potong di tgh jalan lagi), pass tuh ... setakat kul 11 ajer ... sebaik baik ajer berita ASTRO, dia pun habis ......

Walau apa apa pun ... aku ingat ramai ler yg terkeluar ... sebab semak sangat konsert tuh ... rupa rupnya hanya sorang ajer (Aku tak tgk lagi ... cuma baca Internet ajer ... sebab AFXTRA sampai kul 11 ajer siaran dia ...)

Berbalik kepada Labuan .... mungkin Labuan agak jauh dan kurang di beri scope MELAWAT LABUAN ... mungkin sebab jauh kot .....

Maka Terimaaaalllllaaahhhhhhhhhhh ..............

Walk about di Bandar Labuan di mulakan dengan meninggalkan hotel dulu laaaa .... so kepada Jepun Jepun yg tengah dok tunngu for the Cherry Blossom ... datang ler Labuan .. Cherry Blossom kita orang kat Labuan dari last week lagi dah ..... pass tuh tak ada pun nak duduk kat Taman taman sambil minum sake .... semua orang buat derk ajer .....

Inilah bunga dia .... bukan lah bunga cherry pun .... tapi bila dah banyak tuh, memang cantik ....

Tak jauh dari hotel Sheraton, kita akan lalu kat Bulatan Ikan nih .... (Aku rasa lepas nih, sapa yg baca BLOG aku, sure ala ala dah hafal atau dah mental picture dah Bulatan Ikan nih .... sebab setiap kali aku punya entry pasal Labuan .. sure Bulatan Ikan ni ada ... tapi bukan gambar yg sama taauuuu!!!!! ---- as if you care hahahahahahaah)

On the left side ... kita ada DATARAN LABUAN ... dan Padang Bola Sepak .... Aku selalu petang petang tgk orang main bola sementara waktu masuk waktu maghrib .... aiiyyyooooo tak ler aku pergi ke padang ni tgk ... cuma dari balcony bilik aku ajer ler .... aku nih bukannya minat pun ngan bola bola nih!!!!

Kerusi kerusi tersusun dan aku memang tabik spring abis kat DBKL (Labuan) .... sebab di labuan ni memang TAHAP KEBERSIHAN yg NO 1 gitu .... bersih dan teratur .... ala ala macam kat negara omputih ajer (cuma aaiiyyyooooo panas tuh lebih sangat lak ....)

Inilah di antara puluhan pekerja di Bandar Labuan yang bekerja penuh dedikasi dan tekun .... Betul nih ... aku dapati Bandar Labuan agak bersih dari bandar bandar lain di Malaysia ....

Iya ker Labuan bersih? Lega Akakkkk .... at least ada jugak yang dapat "feel" ngan kebersihan di Bandar Labuan nih kaaannnn ..... Lega Akak ..... Tapi boleh ker AFUNDI akak????? (Nasib baik kali ni pelajar dari Labuan tak ada kaaannnn ... kalau tak, abis duit Akak nak SMS ... kkoossseerrr)

Kelakar ler minah tuh ... perasan nak AFUNDI AFUNDI lagi ker??? Koossseerr taauuu .....

Di padang inilah terletaknya DATARAN LABUAN .... ala ala macam DATARAN MERDEKA jugak .....

Ehhhh ... Apa kena mengena Dafi ngan Labuan nih hehehehehheee ... saja saja ajer ... DEMAM AF dah bermula kaaannnnn .... (Gambar di ambil dari Laman Web ASTRO AF5) (So sure kau orang tau ... tahun ni aku suka sapa kaaaannnnn ....... ) Aku rasa Dafi ni semua orang akan suka, sebab aku tgk pengkritik pun bila tang Dafi , ala ala light light ajer comment dia orang .... terutama Akak Ogy kita ..... Gee of course ler .... Hattan pun suka dia hehehehee

Inilah adalah salah satu gerbang yg terdapat kat Dataran Labuan nih ..... dia orang suka sangat ala ala structure chimney nih .... sebab structure nih agak "famous" ler ngan Labuan ... ala ala sinonim ngan Labuan ....

Jalan tak jauh dari Dataran ... kita dah kat bandar dia dah .... dan dolu dolu , Labuan ada panggung Wayang .... tapi sekarang hanya tinggal kenangan gitu .... panggung wayang dia dah tak ada ....

Depan sikit kat Panggung Wayang ... kita akan jumpa Station Bas dia .... tapi kat sini, biasa ler , mana ada bas yg besar besar ... semuanya pakai Van macam nih .....

Inilah ala ala MALL STREET gitu ..... Tapi sebab kan Labuan ... tak ler nak glam glam kan .... ce kalau kat London ... sure Datin datin dah nak gi shopping kat sini kaaannnnn .....

Aku perhatikan di sini , terlalu banyak kedai kain .... Kain Sutera, Kain Batik (memang murah), Kain Pelikat (pun murah jugak) dan of course tudung ..... Raya nih pakai ler tudung yg labuchi dia lebih sikit yaaaa ....

Pelbagai warna .... pelbagai corak ... pelbagai harga .... so pilih ler ..... dan kebanyakan Owner atau tuna punya kedai Kain nih ialah Mamak ... aiiyyooooooo sampai ke Labuan lepas kau orang yaaaaa ....

Selain dari kain Sutera, kat sini jugak berlambak lambak kedai minuman keras .... ala ala minuman keras lebih murah dari sekotak Jus Buah gitu bolleeeyyyyyyyy .... apa Jus Buah dari Australia tak boleh ker buat TAx free gitu?????

Ammbbiikkkk Vodka dalam pelbagai warna .... dan aku dapati jugak dia orang ni ala ala boleh minum in public gitu .... eeellllooooooo tau tak , kalau kat America, Liquor tak boleh minum kat public taaauuuu!!!!! Pass tuh kalau nak jual, ala ala kena kedai tuh tak boleh nak display sewenang wenang nya .... So Abdullah Badawi .... apa ni???? You all tak sensitive ker????? Islam Hadari punya pillar ada tak bab bab nih????

Kalau lak tag Betty ... Kecantikan Milik semua ... maka Labuan lak ala ala Keindahan Milik Kita Bersama gitu ......

Sardin Cap Ayam punya bidai .... aku suka sangat akan bidai rotan nih ... ala ala very nostalgic gitu .....

Pemandangan deretan kedai kedai di Pekan Labuan ...

Dan kereta kereta kat Labuan , kebanyakan nya kereta kereta import .... sebab duty kereta tak kena kaannn ....

Hari Sabtu (17 March) ari tuh, kan Labuan dia lancarkan Kempen Rakan Cop ... so ada majlis perasmian ... dia orang ingat aku among the presss kot ... hehehehhee e..... tak masuk paper dik ... masuk BLOG ni ajer ....

Pelbagai pose dan senyuman dia orang kasi kat aku ..... tapi semuanya agak nervous ler ... sebab dia orang tgh tunggu turn dia orang nak buat show ....

Senyuman Manis dan Mesra dari Labuan untuk semua .....

Ingat ya Dik .... jangan biarkan ke nervous san itu menguasai persembahan kamu ... Bak Kata Akak Ogy pada Konsert AF5 yg pertama malam tadi ..... Dapatkan feel taauuuu ... pass tuh tangan tak payah ler tergawang gawang yaaaaa ....

Pahlawan Labuan ...... Dia siap tanya .... untuk paper mana nih? Ellllooooooo setakat MAKA TERIMAAALLLAAAHHHH ajer Dik ooiii .....

Senyuman Manis dari teruna Labuan ....

Rambut ala ala highlight .....

Walaupun agak panas, tapi adik dua orang ni begitu tekun mengulang kaji pelajaran ... harap harap dia orang tak ambik ler 19 subject kaaannnn (Anyway , buat apa nak ambik banyak banyak subject eh????? Perlu ker ????)

Bangunan Kastam ala ala Bangunan Court Mammoth ..... Warna yang terang pasti menanti kedatangan setiap insan ke Labuan ...

Bagi mengakhiri posting nih ... Terima lah sejambak bunga dari Labuan .... Dan kalau ada masa dan ruang ... datang lah ke Labuan .. Alami sendiri ...

6 comments:

  1. Fuuhh semua cantik. Semua menarik. Semua da boom gitu.

    Yang paling kelakarnya Bangunan Kastam tu. Betul sangat la Bro Ghaz, betul2 macam Court Mammoth.. Hehehehe..

    ReplyDelete
  2. Hahahahaa ... terima kasih Indera ... Iya ler ... kalau kita nak berkarya tak pandai macam Indera ... cuma mampukan lahirkan melalui gambar sahaja ....

    Rasanya semua orang suka warna garang garang nih kot????

    ReplyDelete
  3. syed shaharudin5:45 AM

    wahh ghazzz.. hang punya editing gambar.. tak hengattttt hang kasi yer... err.. dah lama kat labuan ghazzz?

    ReplyDelete
  4. Amboiii... even more HDRI here. Lawa la Ghaz you edit :D

    ReplyDelete
  5. Syed ... Aku weekend ni balik semula ke KL dahhh .... so rindu banget sama gue punya anak anak ...

    Ezdy ... thanks to you for all your guidance and tunjuk ajar ... I learn from you taauuu

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:59 AM

    Tngk lah bgaimana kerajaan bgunkn labuan penuh dgn ketenangan

    ReplyDelete