Saturday, March 03, 2007

Labuan - Women Rock the World ....

Labuan ... di mana mungkin selama sebulan aku akan berada di sini ... Alone but not lonely ... Sebab Horatio dan Mac serta team team mereka telah sudi untuk menemani aku di Labuan .....


Since breakfast memang dah masuk dalam hotel rates, aku telah negogiate ngan Sales hotel ni supaya tukar breakfast aku dengan Internet Access ... (Aiiyyyoooo sebenarnya cite dia panjang ... tetapi dia orang lupa aku ni Diva .... so ala ala tak nak layan aku, haaammmbbiikkkk kau orang, aku tak deal lah ngan level bawahan nih, aku terus ala ala demand nak face to face with dia orang punya GM .... ala ala nak tanya dia fasal customer satistafcation gitu ... terus aku dapat Internet .... kaaaannnnnnn Tapi itu gist dia ler ajer ... kalau nak tau detail , nanti ler bila aku balik ke KL esok hehehehehhe)




So with Internet connection 24 hours, mungkin dapat ler aku meng-update serba sedikit aktiviti aku di Labuan .... so rajin rajin ler berkunjung ke laman ni lagi yaaaa ......




Labuan .... a small Island with a population barely reach a million .... tetapi I have witnessed such a strong lady aura here ... aiiyyoooo nak tau apa ....




Maka Terimaaaallllaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh ..........................

Iya .... sampai sampai ajer aku kat airport dan pergi kat taxi que tuh .... haaaaaaaa ambik kau ... a lady taxi driver waiting for me ... bukan lah aku tak pernah nampak Lady Driver before ... tapi kalau kat KL pun susah nak jumpa ...tup tup alih alih , aku kat Labuan ni di bawa oleh lady Taxi Driver .... Beliau ialah Puan Murni .... tetapi malangnya aku telah hilang pulak nombor telipon dia ... so ala ala tak dapat ler lagi aku nak naik taxi dia ..... tapi dia memang popular ler ... sebab setiap taxi di labuan ni yg aku naik and aku tanya kenal tak ngan Murni, semuanya kenal dia ... ialah the ONE and ONLY Lady Taxi Driver .....

Ini Maria .... Lurgi punya HSE Officer .... Just Imagine the whole Mega Methanol Project ini dari segi aspect Health, Safety and Environmental di ketuai oleh wanita .... bukan apa, aku telah pergi banyak project project (Oil and Gas ler ), dan inilah kali pertama aku jumpa yg HSE nya adalah wanita .... Go Guuurrrllllll!!! ( Lain ler kalau Electrical Engineer ker , Civil Engineer ker, atau Process Engineer ..... ) Maria is a very sweet lady.... being in the world of men ... tough but she is not the Pengkid type ...... (I mean both the taxi driver and HSE officer ... eventhough they are in the men world ... tapi dia orang tak pengkid ..... or perlu ker statement nih?????)


The Bajau Woman of Labuan ..... wanita ni aku ambik gambar dia sewaktu dia tengah berehat rehat di depan rumah dia di Kampung Bukit (yakni kampung air di Labuan) ... Dia menceritakan tentang kehidupan dari erti dan kacamata seorang wanita yang rumahnya tidak mempunyai bekalan air dan electrik (Apppaaaaaaa!!!!!! Selepas 50 tahun Merdeka masih ada lagi orang Malaysia yang hidup di rumah tanpa bekalan Air dan Electric???? Eeelllllooooooo Datuk Seri Najib, sebelum semua orang ada Internet Access seperti yg dirimu idamkan itu, boleh tak Datuk Seri datang Labuan and tengok tengok orang kat sini yg tak pernah merasakan apa itu bekalan air yg bersih ke rumah mereka ... dan apa itu bekalan electrik .... boleh tak datuk Seri????) (Aiiyyyooooo macam ler ala ala BLOG aku ni, Datuk Seri Najib the first thing in the morning akan bukak and baca .... eh kenaper Datuk Seri Najib , tak Abdullah Badawi????)


Pak Cik tau kan ... kalau di sini Dayang adalah untuk anak anak gadis sperti saya dan Utoh adalah untuk kanak kanak lelaki .... Saya akan berusahakan untuk menaik taraf hidup kaum keluarga saya .... tapi Pak Cik kena undi saya dulu lah dalam rancangan AF yaaaa (Ironoc tak statement aku???? Sebab masyrakat memandang atau mengundi hanya AF atau fame atau glam ajer dapat mengubah nasib hidup mereka ....bukannya dengan ilmu dan pelajaran ....)


Betul kata Pak Cik ... bagi saya Ilmu Pengetahuan adalah bekal yang paling berharga buat saya (selain dari air Mineral dan Limau Mandarin yg baru saya ambik nih kan Pak Cik) .... Tapi Pak Cik kena ingat, jalan mudah untuk senang ialah melalui Glam dan Fame ..... so saya pun confuse ler Pak Cik .....
Afiq rasa kan .... Afiq bila dewasa nanti ... Afiq akan teruskan perjuangan yang masih belum selesai ini ..... Dah 50 tahun Merdeka ... tetapi masih ada lagi rakyat Malaysia yang taraf kehidupan mereka masih lagi di bawah par gitu ..... Tiada maknannya Merdeka dan KLCC serta F1 atau Putrajaya .... kalau masih ada lagi rakyat Malaysia yg rumahnya tiada bekalan air dan api ....

1 comment:

  1. Anonymous12:51 AM

    sesetengah gambar dengan cerita mengenai orang labuan sebenarnya bukan orang labuan yg asal atau asli melain pelarian filipina yang ditempatkan di Kampung Muslim. Kanak2 yg ada dalam gambar tersebut juga merupakan anak2 pelarian, jadi taraf mereka bukanlah sebagai seorang warganegara Malaysia melainkan pemegang Pas Lawatan Sosial Imm.13 sahaja.

    Mengenai bekalan air dan elektrik, saudara kena tahu juga, bekalan tersebut di berikan kepada satu syarikat swasta dan mereka (penghuni) hanya perlu menyambung dan membayar beberapa ringgit sahaja dalam sebulan tetapi mereka sendiri yang tidak mahu mendapatkan perkhidmatan berkenaan, berbanding dengan kita rakyat tempatan sendiri, kita perlu membayar sejumlah duit berdasarkan penggunaan.

    Tahniah sebab gambar2 yang menarik cuma maklumat tidak lengkap dan boleh mengelirukan pembaca... (ada pembaca kah? Perlukahhhhh

    ReplyDelete