Saturday, March 10, 2007

Travelogue --- Labuan - Menumbuk - Beaufort

Waaaahhhhhh travelogue gitu ...... Pada weekend yang bebaru ni, aku telah buat ala ala trip of no where gitu .... Mula mula ingat nak ziarah Wira di KK, tapi bila dia SMS yang dia ada kat KL, aku rasa tak payah ler turun ke KK ...

So selepas sarapan pagi, aku pun jalan jalan ler ke Tamu Labuan ... tetapi tak ada apa sangat ... Aku pun melangkah ler ke Ferry Terminal nak tanya Ferry ada pergi ke mana ajer .....

Maka Terimaaallllaaahhhh .........

Ni Halimah .... walaupun dah beranak tiga (anak dia tua setahun dari Aisyah ..) tapi aku tengok dia ni agak cantik ... dia jadi Receptionist kat Lurgi Office di sini .....

Ini bukan Mak Halimah .... tapi Mak Cik yg jual kerepek kat Tamu .... bila aku tgk gambar dia ni, aku macam teringat kat Opah Grik ..... muka dia nak dekat sama ....

Inilah Tamu Labuan .... tak ada apa sangat ... yg exotic pun tak ada sangat .... ala ala biasa biasa jer kat sini ....

Buah Tampoi ... dah lama aku tak tengok ... teringat zaman duduk Brunei dulu, selalu gak aku beli buah ni bila tiba musim dia ....

Perjalanan aku di teruskan ... sampai kat Ferry Terminal ... aku tgk ada satu kumpulan orang nak gi kawin ker tunang ker .... ala ala dia orang pun kena ambik boat gak ......

Penjual tiket Speed Boat .... Kalau nak ke Menumbok .... bukan bertumbok , tapi menumbok , harganya cuma RM 15 ajer ... ambik Ferry RM 5 ajer tapi ala ala 2 jam baru sampai .... speed boat dalam masa 20 minutes ajer ..... so the choice is yours (Maksud aku nak naik Ferry ker atau Boat .... bukannya nak pilih gadis manis ni hehehhehee)

Sebut dan Eja betul betul .... M E N U M B O K ...... adalah destinasi pertama aku pada hari tuh ...
Lagi gadis manis di kounter tiket .... dan dia orang semuanya suka kat aku ... ala ala aku ambik gambar , semuanya suka .... (Sure nak tau pasal apa kaannnn .... baca dan tgk gambar gambar seterusnya nak cari jawaban nya ....)

Aiiyyyyoooo Ferry Terminal Labuan banyak dah berubah ... bukannya terminal yg lahar (ala ala Fadzilli suka guna ayat ni kaannnn) .... siap dah ada display board gitu ....

Mamat nih ala ala control macho gitu .... kedai duty free pun banyak kat sini ....

Tengok ler ruangan menunggu yang begitu lapang dan luas serta bersih .... memang Ferry Terminal Labuan telah maju gitu ....

Nak kemana tuh??? Kalau nak lawat BOB MESRA kita akan ke Limbang ... tapi cuba teka , siapa aku jumpa .... so teruskan membaca dan melihat gambar gambar berikutnya (Aiiyyoooo ada ker orang baca nih???? Nanti dapat ler Anugerah Self Worship gitu .... Lahar sangat Anugerah tuh ... !!!!)

Inilah Speed Boat yang bakal aku naik .....

No wonder ler Terminal ni cantik ... it is INTERNATIONAL gitu ..... memang Malaysia Boleh!!!

Keadaan di dalam Speed Boat ... tak pakai pun Safety Jacket .... Aiiiyyooooo tak ada kesedaran keselamatan gitu .... tak baca suratkhabar ker??? Kat Indon tuh dah macam macam tragedi berlaku taauuuu!!!!!

Inilah pemandu Speed Boat tuh ... tapi dalam boat ni bergoyang goyang .....

Haji Zamri ... dia duduk sebelah aku .... nak pergi ke KK ... ramah sangat berborak ngan aku ... ala ala macam PETRONAS tuh aku yg punya , siap tanya macam macam pasal PETRONAS lagi ... eeelllloooooooooo me only the humble servant taauuu!!!!!

Hati hati nak kuar dari Boat .... very the ngeri gak ... sebab bergoyang goyang !!!

Sampai sudah ke Pekan MENUMBOK .... tapi tak ada pun orang bertumbok ker atau menumbok padi ker atau tertumbok ker atau kena tumbok ker ..... yang ada cuma orang dok menunggu ajer ....

Terminal Jetty dia ala ala very the poor standard ler ... tak macam kat labuan .... ala ala tak ada apa pun kat sini ....

Ferry kul lapan baru sampai ... so boleh nampak kete dari labuan turun ke main land ....

Orang baru sampai dari Labuan naik Ferry .... Ferry tuh dari dalam bilik sebelum aku gi breakfast aku dah nampak dia nak kuar .... aku siap mandi, breakfast, pergi tamu , dan sebagainya ... aku jugak yg sampai dulu ke Menumbok ....

Di antara kenderaan yg menunggu oenunggang di terminal feri .....

Pekan Menumbok .... Kalau di bersarkan gambar ni, aku nampak nenek/ibu mencium anaknya ... baru sampai dari labuan ....

MEMPAKUL .... tau apa significant tempat ni .... iyaaa ... tunggu dan terus membaca ... iyalah , kalau Limbang kita ada BOB .... dan ... sabar yaaaa ...

Pemandu Van yang akan bawak aku ke Pekan Beaufort (65 km dari Menumbok) ... tambangnya hanya RM 8 ajer ... aku siap mintak discount ... dia terus gelak besar , sebab katanya inilah kali pertama dia dengar orang minak discount tambang ... hahahhahahaaa ...

Penumpang Van ... Iyalah , aku dah nak naik van sama dia, so ala ala being nice to everybody and getting to know each other gitu (perlu ker?????) dia kerja kat Labuan ... and nak balik kampung ... siap ajak aku pergi ke kampung dia lagi .... ala ala kata suruh aku dapat pengalaman hidup di kampung katanya ... tapi apa ingat aku ni dari Amerika ker?????

Ni adik ipar dia ... tapi budak ni bisu ... walaupun bisu, dia begitu sibuk nak "bercakap" ngan aku .... aku faham , dia pun ajak aku tengok kampung dia ... tapi Dik ... perlu ker nak tengok kampung tuh semua???? Sebab tau ajer laaahh kannn , kalau aku ke sana nanti, macam mana pulak ngan tandas???? Perlu ker ??????

Inilah keadaan van yg aku naik tuh .... budak bisu tuh duduk kat sebelah kiri dan sebelah kanan aku budak yg baru ajer berhenti dari keje ngan Pizza Hut di Labuan .. dia kata dia dah tak tahan keje (Aiiyyooo very the demand budak zaman sekarang) ... dan depan aku sebelah kanan tuh, dia keje kat Hospital Labuan ... and balik kampung sebab ada orang kawin .... sebab aku tak dengar sangat, aku ucap tahniah semuga bahagia anak cucu, dia ala ala tercenggang ... siap kata bukan saya kawin , tapi sepupu ... aiiyyooo very soli aaahhhh

Kuala Penyu punya Landmark .... ambil dari dalam Van ajer ... mana ada berhenti henti , apa kau ingat van ni aku punya ker????

Aiiiyyyyyoooooooo .. nak berhenti sangat , hhhaaaaaaa tayar van siap pancit lagi!!!! .. So berhenti nak tukar tayar ....

Inilah tempat van tu berhenti .... lenggang gak jalan dia kaannn

Van yang membawa aku ke Beaufort ....

Ni nak tanya Dita dan Pak Ya ... kenaper eh wayar pengikat tuh kena pakai topi gitu????? Kenaper eh???
Semangat gotong royong .... masing masing menghulurkan tangan ... tapi aku?????

Kampung Pilajau ... aku rasa Sabah ler ala ala mempunyai nama nama yg begitu unik sekali ... Kampung Membidang, Kampung Membatu, Kampung (aaiiyyooo dah tak ingat daaa , tapi ala ala nama dia very the Sabah gitu .....)

Kampung Klias ... tapi kecik ajer jadi ler dia Kampung Klias Kecil ....

Dah sampai ke Beaufort ..... inilah stesen bas / van di Pekan Beaufort ....

Bandar Beaufort ... tak besar sangat ...

Di tengah bandar , ada rumah .... rumah rumahnya semuanya di bina di atas tiang ... ala ala banjir prune gitu ....

Masjid Dearah Beaufort .....

Berhenti dan lihatlah jalan ke kawasan rumah rumah nya .....

Semangat Membaca perlu ada di dalam sanubari setiap rakyat Malaysia ....

Bangunan TERTUA di BEAUFORT .... Ini adalah bangunan Sekolah Rendah Kun Ming .... dan sampai sekarang masih di gunakan lagi ..... (Aiiyyooooo banyak banyak terima kasih ler yaaa Apek ... sebab Apek tuh very friendly dengan aku .... siap panggil aku TUAN HAJI lagi .... very the berbudi Bahasa gitu!!! hehehehhehehee)

Ini adalah bangunan tambahan katanya ...... tapi lama jugak ... dia kata sebelum merdeka gitu .... (Tak apa ler yaaa ... nanti I panggil TV3 ker apa ker buat Liputan pulak yaaaa .... kalau I , setakat BLOG nih ajer ler yaaaaaa ...)
Pekan Beaufort ....
Beaufort .....
Posing untuk semua dari anak muda Beaufort ....
Penjual di pasar Beaufort .... semuanya suka dan gembira aku ambik gambar dia orang ... siap tanya nak buat apa ambik gambar dia orang .... lepas tuh gelak ramai ramai ... suka sangat ...
Buahan buahan tempatan .... buah salak pun ada ....
Nak beli beg ker , baju ker .... silakan
Talipinggang , topi ... semaunya ada di sini ....
Cuma kat sini semuanya pedas pedas .... Lorong pun PADAS kaannnn
Deretan rumah rumah lama di tgh bandar ....
Mereka ini kerja di Salon .... ala ala waktu aku ambik gambar rumah rumah tuh, dia orang siap lambai lambai lagi .... yg baju merah tuh (ala ala very d mak ayam ) siap kata and convincekan aku lagi yg dia orang semua ni cuma gunting rambut ajer ... tapi PERLU KER??????? Aku bukannya nak buat serbuan ker atau nak check license punnn ....
Avi ..... anak gadis ini bercita cita mau ke Kuala Lumpur ... Semuga kau berjaya ke kota raya yg penuh ngan cabaran ....

Landmark Beaufort ... Aku ingatkan Ipoh ajer yg Landmark dia Limau Tambun ... rupanya Beaufort pun jugak .... tapi aku tak nampak pun limau tuh kat pasar ...b elum musim lagi kot ...

Jalan keretapi di Beaufort ... boleh ke Tenom dan sebagainya .....
Sungai Padas ... memang Pedas .... Kalau tak silap aku, sungai ni agak popular jugak , mungkin ngan white water rafting kot ... aku pun tak sure .... sebab tak kerja ngan Tourism Malaysia kaan hehehehhee
Jambatan Besi ... Sungai Padas ...
Pedestrian Walkway .... ala ala kat Paris ....
No no , court mamonth belum sampai lagi ... esok lusa kot hehehhehee ...
Rumah lama yg telah di baik pulih dan masih utuh ...
Terminal Taxi ...
Selamat Datang ke Beaufort ...

Pekan Sari .....

Mak cik ni siap bercerita yang anak dia kawin ngan orang Kelantan ... dan dia tak pernah lagi sampai ke Malaya lagi ... ala ala very d teringin nak ke Malaya gitu ....

Asrul ... siapa itu Asrul Hazimin ????? Beaufort ni bandar aku ... so Blue is IN ... not ORANGE !!!!!!!
Inilah jurugambar yang merakamkan detik detik di Beaufort tapi mengenal erti panas dan terik mentari kaannnnnn ....

So dah nak balik ke Menumbok semula ... sebab takut nanti tak ada boat nak ke Labuan lak ...

Kampung Air di Menumbok ....

Mak cik tua ni siap tanya aku dah makan and ala ala nak ajak minum and makan gitu ... very the friendly ....

Balai Polis Menumbok ....

Haaaaa ... siap ada funfare lagi!!!!

Pejabat Pos Menumbok .....

Landmark Pekan Menumbok ....

Pasar Malam yang belum bukak lagi .... dia orang tengah sibuk nak kemas barang nak bukak kedai ...

Iyaa ... LOTTER .... aku jumpa Lotter di Pekan Menumbok ... sebab kampung Lotter di Mempakul ... dia cuti sekarang ni .... so siap tanya aku ni dari suratkhabar apa ... aku kata aku ambik cuma hobby and nak masukkan dalam BLOG ...... dia ala ala terkejut sebab ada jugak orang "tua" minat kat dia heheheheheee ....

Adik ni takut dalam boat nak balik .... sebab boat kita orang mati di tengah laut ... siap calling calling lagi mintak bantuan .... tapi bukan ler aku yg calling ... orang boat tuh ler ... seronok gak ... siap tukar boat di tengah lautan gitu!!!!!!

Pekan Menumbok punya Landmark in full ....

Kembali semula ke Labuan ...... so , kalau ada masa tuh, jalan jalan ler ke MENUMBOK dan BEAUFORT ... sempena TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2007 nih kaaannnnnn ...

7 comments:

INDERA KENCANA said...

Wahh... Encik Ghaz dapat jumpa Lotter lagi..

Tengok Beaufort, Menumbok tu ala-ala je. Tapi sudut yang Bro Ghaz ambil, dengan colour dia yang cantik, menjadikan gambar-gambar tu suma very nice gitu..

Cantiknya awan di Sabah. Terutama awan pada gambar railway tu Bro Ghaz.

Ghazali B Abd Aziz said...

Indera ...

Hehehheheeee ... Lotter quite a decent chap .... tak ler nampak sengau dia hahahahhahahaa

Terima kasih kerana sudi melihat .... dan terima kasih jua dia atas galakan tersebut ... Insya Allah , I will do better ...

simah said...

salam perkenalan..

dapat saya bayangkan mcmmana kamera tu tak pernah lekang dari muka en ghazali heheh

nice photos..terutamanya bila saya tengok buah buhan kat sana... hancusssssss terleleeh kejap...mcm limau kaler hijau yg masam semasamnya... mana mau carik kalau bukan kat mesia.. :0)

Ghazali B Abd Aziz said...

Simah ...

Terima kasih jugak ler kerana sudi tinjau tinjau laman nih ....

Mula mula you ala ala teringin makan asam taik hidung ... now buah limau masam ... ehehehehhee ada coming soon ker?

Hehehhee

Zawi said...

Encik Ghazali,
Salam sejahtera. Kebetulan saya berada di Labuan dan membuat search mengenai Tamu di Labuan dan terbawa ke Blog saudara.
Gambar-gambar menarik yang dipaparkan amat menceriakan. Terima kasih atas maklumat yang terdapat mengenai Tamu Labuan

Michael Tan said...

Hello Halima,

You have a nice and very informative website about Menumbuk and Beaufort!

Former colleague
Megamethanol

Ai Yusuf said...

Sebnrnya landmark utk beaufort 2 limau manis..bukn limau tambun..byk kt psr..