Sunday, July 26, 2009

Hari ke 13 dan 14 - Hari hari akhir di London

Alhamdullilah ... rasa rasa nya inilah catatan yang terakhir dalam series lawatan aku ke London dan Paris ... aku rasa aku pun dah naik muak dah nak cite pasal trip nih hahahahaa apatah lagi kepada mereka yang nak baca kaaaannnn !!!!

Apa apa pun, Afiq tetap nak ajak aku ke Disneyland ala ala nak ajak aku naik rides yang dia tak leh nak naik tempuh hari ... eeelllloooooooo apa ingat nak ingat ke Disneyland tuh ala ala petik jari ajer ker??? Hahahahahahahaha)

Maka Terimaaaalllaaaaahhhhhhhhhh ..................

So apa kelas kan kalau ke London tak jumpa Queen gitu kaaannn .... anyway, pada pagi Selasa tuh, yakni hari ke 13, kami pagi pagi telah bersiap siap and terus naik train ke Baker Street untuk ke destinasi yakni Madame Tussaud Muesum. Untuk berjumpa dengan Queen dan lain lain celebrity yang dengan sabar dan setia menanti kedatangan kita orang dari negara Padang Pasir nih.

Dan seperti biasa, kami masuk pakai COUPON , so memang jimat sesangat ler ... and alhamdullilah, since ni bukannya public holiday, maka que dia agak sederhana panjangnya ... tak terasa sangat ler beratur pun!!!

Untuk ini, aku rasa yang paling excited ialah Aisyah ler , sebab dapat bergambar dengan pelakon pelakin so-called-idaman dia .... as for Iman and Afiq, mungkin dia orang tak faham apa apa pun ... and as for my wife ... excited ler jugak kaannn ... and as for me ... biasa biasa ajer ... sebab pergi pun tak nak nanti orang konon konon lak ... kaaaannnn ....

Memang ler dia nih menjadi kegilaan anak anak gadis zaman sekarang nih ... lagi sekali as for me , biasa biasa ajer ... (eeelllooo aku anak gadis ker nak tergila gila kan dia ??? Hahhahaahahhahahaa)

And gambar gambar seterusnya adalah gambar gambar mereka mereka yang telah dengan sabar menunggu kehadiran kami .... kaaaaannnnnnn

Kebanyakan semua pelakon A List ada kat sini ....

Tapi aku dapati figurines macam Dr. M atau Datuk Siti tak ada lagi ... mungkin yang kat HK punya ada kot ... sebab HK and Malaya kan dah dekat gitu ....

Aku nampak Tom Cruise nih aku senyum senyum ajer ler ngan dia ... Posing sana posing sini si Aisyah

Abis semua orang dia nak bergambar ... nasib baik ler dia orang ni memang dah diupah utk duduk diam diam and biarkan org ambik gambar dia orang kaannn

Cantik sari dia nih ... buat show sure meletooppp ....

Pose tetap pose ....

Seronok aku tengok pepatung nih ... memang teliti and macam exact size ajer dia orang buat ....

Tapi bagi Iman, dia still agak pelik and puzzle tengok orang beria ia nak bergambar kaaannn ...

Cuma lighting dalam nih tak berapa bagus ... so kalau bergambar tuh memang perlukan flash and kena guna ISO yang tinggi ....

Cahaya yg suram suram nih aku rasa mungkin tak nak rosakkan dia punya ukiran dan baju kot ....

Aku perhatikan orang lebih berebut rebut

Yang hidup atau mati ... semuanya telah dililinkan .....

Pelbagai konsep di kenalkan di dalam museum ini

Artis artis Bollywood mendapat tempat di sini jua ....

Ntah kenal ntahkan tidak si Aisyah nih dengan dia nih

Janji ada , yang penting pose .....

Iman seronok tengok patung patung nih ....

Aku ada jugak lite lite push patung nih ... agak ringan jugak ....

Dia siap buat set lagi ....

Yang bukan artis pun ada ....

Afiq gak yang best .... dia rasa boring yang amaaaattt ... terus buat perangai and tidur!!!!

Whoopppiii ...

Hulk pun ada ....

Memang rasa seronok tengok orang berebut rebut bnak bergambar ....

Aisyah actually tidak tahu pun siapa itu Lady D ... bila kita orang ke Paris and bercerita pasal spot di mana kereta Lady Di terbabas, dia pun ala ala tercenggan siapakah si Lady D ini .. dan begitu jua bila kita orang ke Hyde Park and Harrods ...

Since waktu nih, kematian MJ masih hangat di perkatakan , maka di suatu sudut telah di buat khas utk MJ nih ... siap ada pelbagai video clips lagi ...

Britney pun ada .... and lepas say Hi here and Hi there, kami pun terus melangkah pergi ke LONDON DUNGEON .... di mana , kami pun ada COUPON jugak utk bayaran masuk ... save jugak ler ...

London Dungeon kami tak ada ambik gambar, sebab takut kaaannnn hehehehee ... seronok gak pergi London Dungeon nih ... and waktu kami gi tuh lak , group bebudak sekolah yang perempuan bersama sama kami ... kecuh abissss ... jerit sana jerit sini ...

Penangan London Dungeoun masih ada kat Aisyah lagi ... sampai sekarang dia agak takut takut nak tidur sorang sorang!!!


Since kat sebelah London Dungeon ada kedai HALAL , so kami terus ajer lunch kat situ ... tak ke Malaysian Hall ... lepas lepas makan and ada masa lagi, kami telah bercadang utk naik THAMES RIVER CRUISE lak ... since utk cruise nih aku tengok biasa biasa ajer, aku telah ambik tiket utk yang ala ala macam waterbus gitu ... ambik tiket nih murah lagi ... siap ada discount lagi utk Oyster lagi ....
Iman seronok di tiup udara sungai Thames yang ala ala Sungai Kelang tuh ....

Tower Bridge ...

Naik cruise nih tak ramai orang ... sebab bukan musim cuti lagi kot ... tapi seronok ler , sipa conductor dia boelh kasi briefing lagi pasal tempat tempat menarik sepanjang perjalanan lagi ....

Cuaca agak panas ler ... tapi rasa macam selesa gak ngan tiupna angin sungai ...

London Eyes ...

Makan tamat ler hari ke 13 kami dengan cruise ... dari sini kami terus naik train and balik semula ke rumah ... hari pun dah malam tapi cerah ..... penat memang penat , tapi nak balik ke Yanbu pun rasa macam excited gak ... sebab dah lama kaaannnn

Pada Hari ke 14 ... ini adalah hari kami terakhir kami di London. Flight untk ke Saudi pada sebelah malam. Jadi bagi mengisi masa yang terluang, aku telah bawak anak anak pergi ke London Zoo ... masuk London Zoo tak ada COUPON atau discount .... so aku pergi ngan anak anak sahaja ke zoo nih ... wife tak ikut sebab nak duduk umah kemas kemas barang nak balik semula ke Yanbu malam nanti.

Dah nama pun Zoo kan .. semuanya ler ada di sini ... Zoo dia walaupun tak banyak haiwan dan agak kecik berbanding ngan Zoo Negara, tapi dia di jaga dengan rapi ... kalau nak dikiutkan dari segi natural setting, ZOO NEGARA jauh lebih baik dari sini ... cuma ZOO NEGARA nampak TERBIAR dan TERABAI walhal London Zoo walaupun kecik dan tak banyak haiwan, nampak teratur and bersih sekali.

Hijau hijauan ... semuanya tak ada di negara Padang Pasir ....

Informasi yang ada di setiap kandang amat santai and ringkas ... sesuatu yang patut di contohi oleh Zoo Negara ... siap ada main kuiz muiz sepanjang zoo lagi .....

Koleksi burung yang ala ala macam kat kedai burung ajer kalau di Malaya ... Zoo Negara much much better ... cuma Zoo Negara dari segi penampilan agak jauh ketinggalan .....

Koleksi aquarium .. setanding ngan Zoo Negara gak ... tapi seperti aku katakan , walaupun dia orang nih tak ada apa, tapi dari segi penampilan dan presentation tuh buat dia macam gah gitu .....

Maka aku terpaksa pendekkan lawatan ke Zoo ini disebakan aku takut nanti kelewatan lak ... so dari Zoo aku telah naik Taxi London (sebab teringin sangat nak naik taxi dia kaaannn) untuk ke Malaysian Hall utk makan tengahhari ... kena dalam GBP 8 pound lebih ... tapi aku bayar ajer GBP 10 gitu ....

Selepas lunch, borak borak ngan orang kantin tuh, dia pun tolong book kan minivan utk aku pulang ke rumah semula .... sebab aku malas nak jalan lagi dah ... rasa macam penat sangat ... tapi yang datang Mamat Irang bawak Volvo ... so dari Malaysian hall ke rumah di Willesden kena ler dalam GBP 20 gitu ...

Since rasa dah lama dah duduk London, maka petang itu, kami sekelurga pun bertolak ler dari Williesden menuju ke Heathrow naik minivan ....

Perjalanan pulang ke Saudi ok ler ... sampai ke Jeddah kul 4 pagi and kami langsung ke Mekah utk berjumpa ngan Mak Lang dan Pak Lang yang mengerjakan umrah lah ....

Tamatlah sudah riwayat perjalanan ke London / Paris aku ... yang tinggal hanya sebuah memori ....

4 comments:

  1. Anonymous4:47 PM

    Ghaz, Anak dara aku bila tengok Aisyah posing dengan Hannah Montana...terus ajak aku pie MT....bila la agaknya aku nak sampai sana. KB

    ReplyDelete
  2. Dear Anonymous (masih perlu ker Anonymous sedangkan kita memang tau identiti nyer!!!)

    Alllaaaaa bak kata kau, rumah kau ngan London tuh ala ala sepotong rokok pun tak abis di hisap gitu, pergi ajer ler on one of the Friday, kau kan boleh cuti on Friday gitu ....

    Habis bila lagi lak nak guna MERLIN kau tuh kannnn hehehehheheheheee

    ReplyDelete
  3. madame tussaud kat sini lagi gempak dari Hong Kong punya!!jeles..hehe

    ReplyDelete
  4. Axim ...

    Iya ker? Ingatkan kat HK lagi marbeles gitu ...

    ReplyDelete