Saturday, July 11, 2009

Hari ke 5 dan Ke 6 --- London ke Paris Disneyland

Percutian kami di teruskan .... maka pada pagi hari Isnin tuh, yakni hari ke 5 perjalanan kami, pagi pagi lagi kami dah bangun dan bersiap siap untuk pergi ke Station King Cross St Pancras Station. Sebab Train Eurostar kami akan berlepas pukul 9.45 pagi dari Station ini menuju terus ke Paris Disneyland ....

Maka Terimalllaaaahhhhhh ...........................

Station King Cross St Pancras ... dan dengar katanya station ini adalah station yang baru diubahsuaikan .. iyalah sebab aku ingat waktu aku gi Paris dulu ngan Fadzili, kami naik kat Waterloo rasanya ..... Since ni nak ke Disneyland , for sure ler bebudak yang paling excited nya ... nak kejut bangun pagi pun senang ... tak banyak kerenahnya ....

Alhamdullilah kami sampai seperti yang di rancang ... masih mempunyai masa untuk rehat dan relax relax semnetara menantikan keberangkatan train Eurostar menuju ke Paris Disneyland. Aku siap boleh beli buku cerita kat kedai buku WHS kat train station nih lagi (mmmm rasa ala ala nyesal gak, waktu gi car boot tuh tak beli buku buku cerita kaaaannnnnn)

Train Eurostar yang kami naik nih memang ler selesa dan bersih ... macam standard KTM jugak ler (aku rasa KTM pun mempunyai piawai dan mutu yang agak tinggi jugak ... agak setanding jua dengan syarikat Antarabangsa gitu. Mungkin kita orang tempatan ajer yang tak menghargainya atau tak nampak kot ... Itulah, jauh perjalanan luas pemikiran gitu ... hehehehe)

Since train ini memang direct ke Disneyland, so kepada penumpang penumpang kecik, kita boleh ambik Disney Pack dia , yang mana di dalam tuh ada ler permaianan dan sebagainya yang bermotifkan Disneyland ...

Sampai di Station Disneyland. Since aku memang booking hotel di Disneyland Resort (yakni Explorer Hotel), maka di station ini ada di sediakan shuttle bas yang berulang alik dari Hotel ke Train Station. Agak mudah ler ....

Since kami sampai agak awal (Paris time dia cepat sejam dari London) yakni dalam kul 1 tgh hari gitu ... aku telah ambik keputusan utk pergi ke Shopping Outlet dia ... yang mana terletak tidak jauh dari Disneyland ... naik limo kena 5 Euro pergi balik. So aku pergi sorang sorang ajer .. sebab aku tak ada seluar dan baju (iya ler duduk Saudi mana aku ada beli baju atau seluar, semuanya aku pakai jubah gitu kaaannn)

(Bebudak aku suruh tidur / paksa tidur dengan promise petang nanti boleh explore swimming pool hotel yang besar nih!)

Actually seronok jugak kat Shopping Outelt kat situ .. selain ada Shopping Outlet, dia jugak ada Mall yang besar kat kawasan tuh .... aku cuma beli T-Shirt dan seluar kat Polo Outlet ajer ...

Maka setelah puas mandi manda di kolam renang dia, maka kami mengambil keputusan utk jalan jalan di sekitar kawasan hotel ini ... sebab kawasan hotel nih agak menarik and banyak benda nak di tengok ...

Since hotel ini bertemakan EXPLORER ... so banyak ler object object explorer kononya ....

Hotel nih punya decor simple yet menarik perhatian kanak kanak .....

Dan hotel nih jugak ada gym untuk kanak kanak ....

Tak ada ler beria ia nak ber-exercise kann ... cuma posing posing ajer

dan ada jugak games parlour ... tapi since sini guna Euro , so senang ler sikit , aku cuma kata AYAH TAK ADA SYILING EURO ... semuanya POUND hehehehhehe

Memang banyak decor decor di letakkan di kawasan hotel ini

Tanpa treasure chest tak ada ler explorer kan hehehehe

Bagi kanak kanak , memang ler seronok tengok decor decor yang dia orang buat nih ....

Macam macam ada ....

Lanun pun ada ....

Dan ada patung Singa pada pintu masuk hotel ni ....

Dan patung kaum Red Indian pun ada (Aku rasa ler ... sebab waktu kat Canada dulu, patung patung macam nih kan banyak ....)

Aisyah posing posing kat pagar bunga rose ....

Kat belakang Hotel nih, ada kawasan yang luas sangat ... siap ada tasik lagi ... memang cantik sangat kawasan belakang hotel nih . (By the way, ni dah kul 8 lebih dah ... tapi matahari masih ada lagi , dan hari masih cerah secerahnya ....)

Kami sekeluarga bersiar siar di kawasan belakang hotel nih ... memang indah sangat

Tasik yang tenang dan di kelilingi belukar dan kawasan hotel hotel yang berdekatang dengan Paris Disneyland ....

Afiq posing ala ala merajuk gitu

Iman tetap suka .... actually semuanya dah pakai baju tidur ... tapi memandangkan maghrib pun belum masuk , kami keluar jalan jalan kat kawasan belakang hotel nih ....

Posing posing manja

Aisyah

Berlatar belakangkan kawasan lapang di belakang hotel kami menginap.

Jam pun dah kul 9 malam ... tapi hari masih cerah .... maka kami pun pulang ler ke hotel semula ... maka tamat ler hari ke 5 percutian kami ...........

Hari ke 6 - Pagi pagi lagi dah bangun and excited sangat sebab nak ke Disneyland kaaannn ... so seperti biasa, nak kejutkan memang ler mudah .... since hotel ada menyediakan breakfast, kami turun ler ke bawah utk bersarapan ... and Alhamdullilah jugak, sebab pekerja kat sini ada yang Islam and katanya , roti roti yang dibuat tidak menggunakan lemak binatang and sesuai untuk vegetarian gitu ....

Sebelum masuk ke dalam Disneyland .... since dia buka pada kul 10 pagi and kita orang awal awal lagi dah sampai, sebab senang ajer , naik shuttle terus sampai ke sini dari Hotel ....

Berposing berlatar belakangkan the castle .....

Semua bergambar kecuali Afiq ... dia memang ala ala buat perangai, kalau orang suruh posing ala ala lari lari gitu .....

Aku ride yang pertama tama kali kita orang naik ialah Kuda Carousel nih ..... Actually as for me, kalau kita ke Disneyland , tapk payah ler beria ria buat planning nak naik itu nak naik ini pelbagai ... sebab aku rasa lebih seronok kalau ala ala terjah and beratur ajer gitu ....

(Anyway, aku pun ada apply for Fastrack jugak utk certain certain rides yang ada menyediakna kemudahan Fasttrack nih)

Since anak anak aku masih kecil , so kita orang banyak naik ride ride yang memnag sesuai dengan jiwa anak anak kecil .... ini ialah LITLLE WORLD .... seronok gak naik ride nih (actually semua rides seronok naik .. cuma bab bab beratur tuh ajer yang tak berapa seronok ... and aku perhatikan , omputih, dia tak mengeluh sangat dalam bab bab beratur panjang nih, siap main main tom tom chak lagi ngan anak anak ....)

Kawasan Disneyland nih memang besar .... memang orang kata puas ler kalau berjalan gitu .... tapi as kita orang, nasib baik ler ada Utlraman Tiga, so tak ada ler raksasa yang nak datang mengacau gitu .....

Mula mula Kakak duduk kat kerusi yang besar Alice nih ... tengok muka Afia ala ala tak puas hati gitu .....

Then, bila suruh dia duduk kat kerusi besar nih .. terus ala ala happy gitu hehehehehe

Aku rasa naik Dumbo the Fyling Elephanyt nih dah ler beratur lama .. pass tuh panas, pass tuh lapar heheheheee ... sebab tuh ler muka Afiq ala ala senyum kelat gitu hehehehee

Pirates of Caribbean pun prop ....

Aksi aksi yang saja saja di overkan .. untuk mendapatkan kesan yang lebih hehehehe ... tapi kami kat Disneyland tak beli pun gambar gambar yang dia ambik .....

Bergmabr di hadapan pintu masuk ....

Kawasan kawasan sekitarnya ....

Prop prop yang ada

Lagi prop yang ada

Di sini jugak ada bermacam macam show .... dan ini adalah satu satu show dia ... quite entertaining jugak ....

Seronok gak tengok dia orang buat show ... rasa macam kena ajer ....

Semua Disney Character ada dalam musical ini .....

Donald Duck pun tak ketinggalan ....

Tepa jam 4.15 petang, maka Parade pun bermula lah .... and elok jugak .. sebab pada waktu nih, memang ala ala dah penat sangat ... dapat ler berehat sambil tengok parade .....

Dan of course character utama dalam parade nih ialah Mickey and Minnie ....

Memang mengasyikkan tengok parade nih ....

Petugas petugas yang setia menjaga crowd yang ada

Buzz ... Afiq suka sangat nih ....

Alice ...

Habis parade ... posing jap ....

Iman dan Kakak ....

Untuk Thuder Mountain nih .. cuba aku ngan Aisyah ajer naik ... yang lain lain tunggu ....

Last ride kami masuk ialah Doom Tower .. dalam tower nih ler kasut Iman hilang , tapi dapat balik keesokkan harinya (terpaksa ler aku beli kasut baru kat Disneyland ...)

And Alhamdullilah hari ke 6 pun tamat , dengan badan yang amat penat ... balik ke hotel walaupun dah kul 8 lebih, tapi sempat buat jamak Zohor dan Asar sebab maghrib masuk nak dekat kul 10 gitu ...And kat sini susah nak cari makan Halal , sebab bukan kat town ... so nasib baik ler ada Maggi yang Kamal bekalkan ... so maggi menjadi makanan ruji kami sewaktu di Paris ....


8 comments:

  1. dah pergi pun paris disneyland.. tapi masa tu ramai sangat orang. maklumlah summer holiday. So tak banyak yg bole naik sebab malas nak queue

    ReplyDelete
  2. tak penah sy enjoy bc entry pepanjang mcm ni..sy rasa mcm ada kt sana plk..hehehe..btw, thanks sbb berkongsi cerita..merasa sy yg tak penah ke sana.. ;)

    ReplyDelete
  3. ammvoiii, abang ghazz ittewww.. jalannns sakannns.. me nak ole ole nanti volleee? ekeke

    ReplyDelete
  4. Dear Ghazz.
    Memang best kalau dapat pergi Disneyland. Eh biar betul, budak2 ke senang bangun atau bapak budak yang tak tidur2? Heh....

    Uncle nyaris2 dapat kerja kat sana tahun 96 dulu tapi dapat kat "Small World"

    ReplyDelete
  5. Ben ...

    Itulahhh ... nak que tuh satu cite ... sampai sejam lebih kena que ....

    ADM ...

    Terima kasih kerana sudi nak baca ...

    en_me;

    Volleeyyy ... tapi kenaper tak cakap awal awal hahahahahaa ...

    Uncle ...

    Waaahhh kalau tak Uncle dah jadi Disney members gitu ... tak jumpa di Mekah kaaaannnn

    Uncle ... tau tak apa hahahahahahaa

    ReplyDelete
  6. Ghazz,
    Salam perkenalan. Seronoknya bercuti bersama keluarga. Saya selalu bercuti bersama isteri je kerana anak-anak dah ada keluarga sendiri. Tak dapat la enjoy macam u. Jumpa di Makkah bersama Shahrir disatu masa nanti.

    ReplyDelete
  7. Pak Zawi;

    Actually kita dah berkenalan di alam maya waktu pak Zawi nak ke Labuan dulu ...

    You terjumpa BLOG I pasal Labuan ... and sejak itu I mengikuti BLOG you ....

    Kalau turun Mekah, pelase do calling calling yaaaa

    ReplyDelete
  8. Anonymous3:26 AM

    salam...saya suka tgk gambar akak...bulan 3 tahun depan insya allah kami akan g ke disneyland...saya nak tanya camne akak beli tiket dr london ke disneyland?pakai eurostar berapa rm?beli pakai online apa laman web nyer?tq kak...

    ReplyDelete