Saturday, July 18, 2009

Paris hari Ke 7 dan Ke 8

Maka pada hari ke 7, adalah di mana hari kami habiskan masa kami di Walt Disney Studios dan pada petangnya, masuk semula ke Disneyland. (Walt Disney Studios agak kecik berbanding dengan Disneyland). Tiket kami adalah untuk dua hari Park Hopper ... maknanya kita boleh pergi ke Disneyland dan Walt Disney Studios untuk dua hari.

Nama pun taman tema ... so bebudak ler yang paling gumbira dan tak sabar sabar ... kita kita nih biasa biasa ajer .... kalau boleh nak macam tidur tidur ajer hahahahahahahaaaa ....

Maka Terimaaaalllaaaahhhhhhhhhhhhh ............
Sebaik sahaja selepas sarapan, kami terus menambil Shuttle Bas untuk ke Taman Tema. Kawasan taman memang ler cantik dan bersih serta di jaga rapi.

Sampai sampai masih awal , sebab taman tema buka pukul 10 pagi, tapi kita orang kul 9 lebih dah tercegat masuk dah kaaannn ... so masa yang ada di habiskan dengan bergambar di kawasan sekeliling ... dan orang pun tak seramai di Disneyland.

Iman sekarang nih pun dah pandai nak suruh orang ambik gambar dia ... pantang tengok aku ambik gambar , sure nak suruh ambik gambar dia jugak ... tapi masalahnya , bila orang suruh pandang kamera dia macam susah sikit nak duduk diam or kasi pose ... pass tuh tak sabar sabar nak tengok hasil gambar dia tuh ... mmmmmm

Duduk duduk sambil menunggu rides bukak ....

Bergambar di hadapan pintu masuk .....
Salah satu limo yang selalu di gunakan dalam filem filem Disney (katanya lahhh)

Set yang berlatarbelakang kan Hollywood trademark ... so ala ala nak ke Hollywood ler walaupun hanya duduk duduk posing di Paris ajer kaaannnnnn

Excited sangat Afiq dengan Buzz nih ... tak sabar sabar nak suruh aku download ciet Buzz The Light year nih ( concept berjimat cermat ... download ler yang origibnal gitu katanya ...)
Habis, macam mana aku rasa macam nak tidur tidur ajer kat umah gitu ... naik kete macam nih ... heheheheh bebudak memang ler terlalu excitednya ... aku lak ... tak kan nak lebih excited lak!!! hahahahaha

Arca dari animasi Beauty and The Beast .....
Apa apa pun, Ultraman Tiga pasti menyerang ......

Iman bergambar dari character Spongebob kot ....


Lagi posing dari Iman

Excited ler sesangat naik kete nih hahahahahaaa .....

Sementara menunggu aku beli corn chips ... sebab dia orang lapar sangat. Kat Walt Disney Studios malangnya tak ada makanan yang bersesuaian dengan kehendak syariah .... so terpaksa ler cari apa apa yang boleh dijadikan alas perut sementara nak ke Disneyland semula untuk makan Fish and Chips dia ....


Kat Disneyland dan Walt Disney jugak, aku rent stroller nih ... sebab senang samada nak tolak Iman atau Afiq .. tapi seperti biasa ler, dah nama pun bebudak kan ... sure ada yang tak kena atau ada yang nak meragam pelbagai ....



Jaafar pun ada kat sini ... tapi Afiq ngan Iman takut nak bergambar dengan dia. Aku ngan Aisyah tak ada pada waktu nih ...


Inilah ride Nemo yang aku kena beratur nak dekat sejam lebih ataupin dah nak masuk 2 jam beratur gitu .... pass tuh naik ride dia lak .... aiiiyyyoooo gelap and pusing pusing sana sini ... thrill tuh memang ler thrill ... but utk aku ... mmmmmmmmmm

Maka tamatlah hari ke 8 kami ..... nih balik semula ke Disneyland ... dan dah nak balik dah nih ... walaupun hari masih cerah (tapi dah kul 7 lebih) , badan memang letih ... balik masing masing, makan maggi, kemudian mandi manda ... tup tup aku tengok semuanya dah senyap .....

Untuk hari ke 8 nih ... adalah hari terakhir kami di Paris. So aku biarkan bebudak tidur lama sikit (tak kan bebudak ajer nak tidur kannn hehehe ...) so dalam kul 9 lebih macam tuh, baru kami turun untuk Breakfast .... selepas brekafast , aku biarkan mereka bermain main di lobby hotel sambil wife aku kemas kan barang barang sebab kami dan check out dah.

Dalam kul 11 gitu, maka aku check out dari hotel (tapi beg tinggal kat store dia), kami pun anak beranak naik ler shuttle utk ke Train Station. Dari sana, aku beli day pass and naik train terus ke Bandar Paris and turun kat Arc de Triomphe ... so kuar kuar dari station bawah tanah terus ler nampak nih ... tapi kami bukanlah nak bershopping barang barang berjenama gitu (ala ala konsep zuhud di amalkan )



Dari sini, aku tukar voucher untuk tour bus yang aku beli dari Internet. So naik bus nih boleh ler cover so called semua attractions must go gitu .... since aku berjalan ngan bebudak, so bagi dia orang seni reka seni reka atau museum museum nih ala ala menghabiskan boreh ajer kaaannn ....

Since cuaca tak panas sangat , kami pakat pakat duduk kat deck atas ....

Since bila sampai pekan Paris, bebudak rasa lapar teramat dan penat, terpaksa ler aku nak cari kedai makan Halal ... nasib baik ler Minah yang jaga Tour Bus nih macam prihatin gak, and dia cadangkan aku gi ke Latin Quarter dekat ngan Notre Dame nih ... sebab katanya di situ ramai orang Arab (yakni Morrocan , Tunis and Algerian) so memang betul ler ... ada kedai kedai makan dan memang ramai orang Arab (Siap ajak aku makan kat restaurant dia katanya dia akan sediakan Chicken Halal , tapi in a meantime ada jual khinzir pelbagai jenis masakan gitu boolleeeeyyyyyy)



Aisyah tak nak bergambar , sebab katanya gereja ... tapi apa apa pun, Ultraman tetap nak menyerang gitu ....


Selepas makan makan , kami pergi semula ke Eifel Tower untuk bergambar gambar ... apa orang kata, kalau ke Paris tak bergambar ngan Eifel Si Besi Buruk nih tak sah gitu kaaannn ....

Afiq ala ala dah tak ada mood nak bergambar ... so dia lari lari ....

Since masa pun agak suntuk, kerana train utk ke London dari Disneyland ialah dalam kul 7 lebih gitu ... so aku terpaksa "burn" ajer river cruise yang aku dah beli terlebih dahulu .... nak buat macam mana kaaaaannnn ..... so kami pun bertolak semula ke Disneyland Paris dan aku ambik beg di hotel, nak terus naik Eurostar utk kembali ke London ... dan penat tak usah nak cite ... tapi rasa lega sebab at least boleh makan nasi, ayam dan pizza semula .... berakhir perjalanan kami di Paris dengan seribu satu kepuasan .....

7 comments:

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu dtg mkn kenduri kat blog gua.Folo baca doa skali pun takpa..

Anonymous said...

Ghaz, mushkil nie....ari 7 buat apa yek???

Membuta?

Ghazali B Abd Aziz said...

Firdaus ...

Dah lawat dah ... tak ada kenduri pun hahahahahaa

Anonymous ...

Tersilap daaaaa ... actually sepatutnya Hari ke 7 and 8 tuh ...

Uncle said...

Dear Ghazaz.
Best kan kalau dapat kesempatan jalan kat tempat orang. Teringat pulak masa kat sana tahun 95 dulu!

:: vErde+hAzizi :: said...

haaa...untie verde ade nju sebijik cam bju kakak yg minnie mouse tue...kate dulue vogue n zaman kegemilangan kan...skang tak muat doooooooooo dh...muahhahahaha

Ghazali B Abd Aziz said...

Uncle ...

Memang seronok berjalan kat tempat orang, tetambah lagi kalau ada banyak duit hahahahahhahaaaa

Verde;

I thought you always maintain maintain VOGUE all the times gitu!!!

@xiM said...

bila nak boleh sampai sini nih..huhu

comei ultraman afiq tuh!!