Friday, December 02, 2005

Majlis Perkhawinan Orang Sudan

(Semalam tu dah lama dah hehehhe pada 24 November ari tu ... lambat update sebab banyak sangat gamabr nak bubuh!) Semalam aku telah berpeluang menghadiri majlis perkhawinan orang sini ... lagi sekali aku berlepulang untuk menyaksikan upacara atau adat orang sini ... ada persamaan ngan adat kita tapi of course ler tak sama ...

Majlis ialah utk Jamal (Staff kita orang, orang IT) di Alsahafa Zalat ....

Tak pandai nak cite panjang , harap harapnya gambar gambar berikut dapat menceritakan perasaan ini ...

Maka terimalahhhhhh .....

Cantik sangat kad jemputan dia !!! Ntah berapa ler dia abis kat kad ajer!!!

Ini tak ada kena mengena ngan kenduri kawin ... cuma masing masing dok nak tangkap gambar kad yg cantik tuuuu!!! Azrul ambik gambar pakai HP Sony dia!!! Peon ... dia masih setia ngan Brand Sony dia lagi!!!

Senyuman manis dan gembira dari Zainab .. pengantin perempuan!!! Inilah "typical" pakaian pengantin perempuan, ala ala kebaratan sikit .. walaupun dia orang ni negara Islam , tapi bila bab bab kawin mawin ni macam ni ler ....

Pasangan Bahagia ... Jamal Dan Zainab (Simple kan nama orang Sudan ni hehehhe) Pakaian pengantin ala Barat ... dan dia orang pun ada gak pelamin!!!

Rasanyer perlu ker nak main calling calling lagi Cik Abang oiiii!!!

Antara barang barang hantaran ... Siap ada tulis I LOVE YOU lagi!!!

Kalau gi kenduri tak ada makanan, tak ler nama kenduri kaaannnn!!! Kat sini kenduri kawin dia main pakai stryofoam boax ajer ... dalam tu ada ler seketul ayam goreng, ratu dan pelbagai lagi serta minuman air bergas!!! Selera ler jugak makan!!! Kalau tak caya tgk ler expressi muka Bad, Wan A dan Jimi!!! Boss tunduk malu kot!

Di antara para tetamu yang hadir .... Inilah pakaian tradisi orang Sudan ...

Errrr Bang ... jaga jaga posisi tu yaaa ...jgn angkat lebih lebih !!! Anyway ... inilah ada di antara hadirin dan hadirat yg hadir di majlis malam itu!

Senang dah mudah ... tak payah nak hidang hidang ... distribute ajer ... Lepas ni, tak yah ler nak susah susah basuh pinggan kan ....

Salah seorang pengunjung cilik yang agak kehairan tgk aku ... pelik sangat ker aku ni? Or HANDSOME sangat ker hahhahahaha!!!

Kak Senah, Cik Bedah , Cik Kiah , Cik Timah ... semuanya sibuk kalau ada kenduri ... dan tak lupa jugak barang kemas tu yaaa ... samada Zhulian ker apa ker janji besar dan gah!

Jimie teringin nak kawin ngan Orang Sudan katanya ... tak dapat bresanding betul betul, posing ngan pengantin pun kira OK gak kannn!!!

Pintu masuk ke kawasan kenduri ... cantik gak !

Apa kat dalam dah tak ada tempat ... tak apa ... atas pickup pun boleh gak kaannn!!!

Acara menyarung rantai hantaran kepada penganin perempuan! Tapi mana mana kenduri kawin ler ... bebudak pasti yg menyibuk!!! Tgk budak pompuan tu , siap duduk ngan pengantin lagi!!! Aiiiyyyooooo!!!

Janji di sarung di jari manis ... aiiyyoooo tgk design inai dia orang!!! So mamcam mana tu!!!! Sapa nak jawab tu!!!

Aiiiyyyooooooooo!!!!! Susah sangat ker nak blow trumpet tu???? Kassim Selamat pun relax ajer muka nya!!! Aku rasa ni boleh dapat AWARD PICTURE OF THE YEAR tauuu!!!!!!!

Ada kugiran yoooooouuuu!!! macam kat mesia dolu dolu ajer!!!

Antara orang orang lama yang hadir ... perhatikan parut / tanda tribe kat muka dia!


Baik tua maupun muda .... semuanya bersedia untuk menari dan bersuka ria!

Pengantin Lelaki di arak sambil menari nari!!! Seronok sangat!!

Aiiyyoooooo Wan A dan Jimie pun naik syeikh jugak ker????

Time to say GOODBYE .....

3 comments:

  1. Salam!

    wah happening gak ek Majlis dorang..ngan inai nyer..mak aiii..hihihi tapi yg x tahn tgk pic 'kassim selamat':)

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:53 PM

    tu bukan trumpetlah, itu namanya saxophone, atau nama glemer dia sax..

    ada kawan sorang ni dia kawin dengan Sudanese kat Malaysia, I take it the reception back in Sudan would be something like you portrayed which was, er, not that bad!

    rudy
    arcasil@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Rudy ... tu ler Cikgu Siti Hajar tak pilih I jadi AF punya student .. sebab ala ala bila bab muzik tu , blur semacam ajer .. apa orang kata music blind gitu!!!

    ReplyDelete