Tuesday, May 16, 2006

Kenduri Arwah dan Tahli Buat Arwah Arieff

Pada malam 13 May 2006, kami ahli ahli keluarga Thar Jath Development Project telah sama sama bersetuju dan sebulat suara untuk mengadakan Sembahyang Jenazah Ghaib dan Tahlil buat Arwah.

Menurut Isteri Arwah, arwah meninggal dalam tidur lebih kurang kul 4 pagi. Isteri dia sedar pun waktu dah pagi ..... Doktor mengatakan punca kematian adalah disebabkan execessive smoking ... walaupun memang ada blood clot kesan dari accident di Khartoum baru baru ni .....

Mari lah kita sama sama sedekah kan Al-Fatihah buat Arwah dan kita mendoakan agar roh arwah di tempatkan di kalangan orang orang yang soleh, beriman dan bertaqwa ....

Al-Fatihah ..........

Inilah keadaan kereta yang di pandu oleh arwah .....

Tersadai sepi .......
Teruk jugak .... tetapi bukan belah driver ... belah passenger.

Kami masak beehun putih (lada hitam) tiga bungkus , pass tu Asrul goreng cucur kodok pisang ... punya ler lama nak goreng cucur kodok tu, sampai ak siap siap walaupun da nak masuk Isyak.

Muhamad Ahmad ... rajin orangnya .... walaupun pass tu Hasni kasi duit sebagai upah beliau yang tak berkira bab bab tolong menolong ni, dia orang menolak akan upah tersebut ... TERHARUUUUUU ....

Ahmad Hafiz .... pembantu kedua ....

Sessi beramah mesra sementara azan Isyak di laungkan ...

Yusof Dan Zainal sementara menantikan laungan azan Isyak ....

Sambil beramah mesra, sama sama cuba mengulang semuala cara cara menunaikan sembahyang jenazah ....

Shah tekun mambaca cara cara untuk menunaikan solat Jenazah ....

Nizam gembira sebab malam ni dia tak perlu nak ke Control Room ....

Sementara menunggu Isyak .....

Sedia menunggu menantikan kedatang waktu Isyak ....

Begitu Kusyuk sekali Jan sembhayang Sunat ....

Hairus ala ala sedih sewaktu membaca doa setelah selesai sembahyang jenazah ....

Doa di pohon buat Arwah oleh rakan dan sahabat yang masih ada di dunia ....

Juhari lead majlis baca Yassin dan tahlil pada malam tersebut ....

Masing masing dah bersedia untuk membaca Yassin ....

Arman memberitahu Yusof bahawa Yassin tu bapanya ....

Azahar dan Atta ... begitu tekun baca Yasin ....

Mamat kepuasan setelah selasai membaca Yassin ..... suaranya amat lantang dan merdu sekali ...

Jan begitu kusyuk berzikir .....

Masih sempat lagi ker nak bermanja manja waktu orang tengah berzikir? Rasa rasanyer perlu ker aksi aksi manja ni???

Ingatkan dalam majlis majlis Anugerah ajer artis artis perlu buat fashion statement ... tapi dalam majlis tahlil pun ada jugak orang yg nak buat fashion statement .... Khairul dengan Kopiah yang palin glamor pada malam tersebut!!!

Setelah selesai majlis tahlil, seperti baisa, kami sediakan sedikit jamuan ringan yang ala kadar ajer ... iya ler kan masing masing bekerja .....

Asrul ler orang yang paling sibuk di dapur , selepas mengoreng cucur kodok hingga lewat hari, pass tu bila time makan , kena goreng keropok lak!!!

Jamulah selera dengan apa yg kami sediakan ... Sila lah rasa kuih ku ini .....

Sedap jugak ya kau orang masak ni ..... kalau iya sedap pun, rasa rasa nya perlu ker sampai mulut ala ala very very d funny gitu???




Bergambar beramai ramai di akhir majlis di cafeteria ....

Malam bulan mengambang .... ni kena tanya Hani macam mana nak tangkap gambar bulan yg cun cun!

3 comments:

  1. ghaz,
    yo yo o je.. saya pun budak baru belajau..

    anyway, untuk sessi kelas pertama, tengok gambar ni http://www.flickr.com/photos/macrofocus/130429385/ dan setting nya adalah seperti ini:
    exposure:1.3 secs, aperture : f/7.1, flash do not fire. Ha! try la..
    Ni la cara2 saya belajar.. tengok interesting pictures.. pastu tengok dia nyer setting.. pastu try la :)

    Yang ni pun best.. even though tak clear sangat, tapi mesti dia ada zoom besau.. http://www.flickr.com/photos/stewstryker/128360697/
    Yg ni dia pakai 0.003secs(1/320) (exposure) and aperture f/5.6 ..

    I think personally, try the biggest aperture that u can.. macam f/22 ka.. tapi u must make sure u have tripod, sebab kalau f/22, sure speed lambat.. kalau speed more than 1/30 seconds, u tak boleh buat handheld.. sebab tangan kita tak steady sangat.. aiyoo panjang nye..

    yo yo o je aku ni kan.. apa2 pun, keep trying..

    ReplyDelete
  2. apa2 pun, the moon picture that u took was fastastic!!! susah nak dapat gambar bulan terang cam tu kat mesia.. good job!

    ReplyDelete
  3. Hani ...

    Terasa macam dengar radio ERA lak ... yo yo o gitu ...

    Anyway thanks ... so kalau nak tangkap kena tunggu bulan depan lak ... sebab bulan dah mula mengecil and skg ni musim hujan lak ...

    I will keep your advise in my mind ... once again ... THANKS

    ReplyDelete